بازدید 11749

حذف چهارصفر؛تجربه تلخ برزیل یاموفقیت بزرگ هلند؟!

کد خبر: ۹۱۵۳۴۹
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱ 01 August 2019

حذف صفر از پول ملی کشورمان بالاخره به مراحل نهایی رسید، اما فرجام این اتفاق برای کشورمان چه خواهد بود؟

به گزارش «آزادی»، از جمله تصمیمات نشست هیات دولت (چهارشنبه، نهم مردادماه ۱۳۹۸) بررسی لایحه پیشنهادی بانک مرکزی مبنی بر تغییر واحد پول ملی بود که فرجامش، تصویب این لایحه بود. اتفاقی که از سال‌ها پیش در دستور کار قرار داشت و حتی در سال ۹۰، قریب الوقوع به نظر می‌رسید، اما رقم نخورد.

بر اساس این مصوبه، با اهدافی، چون «حفظ کارایی پول ملی، تسهیل و بازیابی نقش ابزار‌های پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی و همچنین هماهنگی با آنچه در فرهنگ و عرف جامعه درباره واحد پول ملی رواج یافته است»، قرار است واحد پول ملی کشورمان از «ریال» به «تومان» تغییر کرده و چهار صفر از اعداد درج شده روی اسکناس‌ها و سکه ها، حذف گردد.

معنای ساده و سرراست این تصمیم آن است که هر ۱۰ هزار ریال (هزار تومان) به ۱ تومان تبدیل خواهد شد و احتمالا بر اساس سخنان پیشین رئیس کل بانک مرکزی، هر تومان معادل یکصد «ریال جدید» خواهد بود تا تکلیف پول خرد نیز مشخص گردد و مبادلات روزمره دچار مشکل نگردد. با این ملاحظه که احتمالا تعیین واحد «ریال جدید» مشکل آفرینی خواهد کرد و احتمالا نام دیگری برای آن در نظر گرفته خواهد شد.

این در حالی است که می‌دانیم در سال ۹۰ و بر اساس تصمیم دولت وقت، نظرسنجی مفصلی برای تعیین نام پول جدید صورت گرفته تا مشخص شود جایگزین «ریال» چه خواهد بود. نظرسنجی‌ای که روی سایتی در زیرمجموعه سایت بانک مرکزی کشورمان قرار گرفته بود و بعد‌ها تاکید شد «نتایج آن از نظر مبانی آماری قابل تعمیم به کل جامعه نیست چراکه نظرسنجی اینترنتی از پراکندگی نمونه آماری علمی برخوردار نیست.».

اما اگر از این موارد صرف نظر کرده و فارغ از نامی که برای پول ملی جدید و پول خرد آن انتخاب خواهد شد، بر تصمیم دولت مردان بر حذف ۴ صفر متمرکز شویم، خود را در آستانه رویدادی خواهیم یافت که ممکن است عواقب خوب و خوشایندی به دنبال داشته باشد یا برعکس، نتیجه اش بد و حتی شوم باشد. دورنمایی که بررسی سیر حذف صفر از پول دیگر کشور‌ها ترسیم می‌کند.

با این مقدمه، بد نیست دو نمونه متفاوت از این تجربه را در دیگر نقاط جهان مرور کنیم و به یاد داشته باشیم که ﺑﻪ ﻣﻌﻤﻮل، ﺣﺬف ﺻﻔﺮ از ﭘﻮل ﻣﻠﯽ ﭘﺲ از بحران‌های اقتصادی صورت می‌گیرد و دولت قصد دارد با این اقدام مردم را متقاعد کند که دوران تورم شدید پایان یافته و سیاست‌های اقتصادی اش تغییر کرده است. آن هم تغییرات اساسی و بنیادین.

افزون بر این، لازم به یادآوری است که تغییر پول ملی در کشورمان، اهداف ساده‌ای مانند کاهش هزینه‌های چاپ و نشر اسکناس (که عمر آن در کشورمان از میانگین عمر اسکناس در جهان بسیار پایین‌تر است و همچنین سقوط ارزش پول ملی کشورمان موجب شده که «سکه» از گردونه تبادلات مالی خارج شده و اسکناس جایش را بگیرد) یا رهایی از دوگانه ریال-تومان را هم دنبال می‌کند. هدفی که احتمالا نمونه‌های مشابهی با آن در اهداف دیگر کشور‌های جهان که حذف صفر را تجربه کرده‌اند، وجود داشته.

تجربه تلخ برزیل

آن گونه که آمار‌ها و گزارش‌ها نشان می‌دهد، سیاست کاهش صفر از پول ملی در بیش از ۵۰ کشور جهان در دستور کار قرار گرفته و تجربه شده است، اما اگر قرار باشد به تعداد دفعات اتخاذ این تصمیم در جهان اشاره کنیم، می‌بایست به عددی بزرگتر از ۷۰ اشاره کنیم. عددی که نشان می‌دهد در برخی کشور‌ها بیش از یک بار سیاست حذف صفر از پول ملی در دستور کار قرار گرفته است!

از جمله این کشورها، برزیل است که رکورددار حذف صفر است. کشوری که در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی به تورمی بسیار سنگین و مثال زدنی مبتلا شده بود که موجب می‌شد ارزش پولی ملی اش ماهانه به طور میانگین سی تا چهل درصد سقوط کند. سقوط آزادی که ابتدا کوشیدند با تغییر نام پول ملی با آن مقابله کنند و بعد از دو نوبت تغییر نام، با حذف ۳ صفر از پول به مقابله با آن شتافتند که آن هم تقریبا راه به جایی نبرد.

این عدم موفقیت زمانی مسجل شد که در سال ۱۹۸۱ میلادی، تورم برزیل به ۱۵۱ درصد رسید تا بار دیگر حذف ۳ صفر از پول در دستور کار قرار گیرد و روز از نو و روزی از نو. سیر مفصلی که چکیده آن، حذف ۱۸ صفر از پول ملی این کشور در ۶ مرحله طی سال‌های ۱۹۳۰ تا کنون بوده که افزون بر آن، می‌توان به ۸ نوبت تغییر نام پول ملی این کشور نیز اشاره کرد.

همین اعداد و ارقام کافی است که بدانیم حذف صفر یا تغییر نام پول ملی به تنهایی برای فرار از تورم روزافزون و شدید کافی نیست، هرچند نمی‌توان این گزاره را نیز رد کرد که اگر این انبوه تصمیمات در برزیل اتخاذ و اجرا نشده بود، چه بسا بحران‌های اقتصادی این کشور را دستخوش آسیب‌هایی سنگین‌تر کرده بود. کشوری که هنوز از گران‌ترین کشور‌های آمریکای لاتین است و با انبوه مشکلات دست و پنجه نرم می‌کند.

تجربه شیرین هلند

اما آیا تجربه همه کشور‌ها از حذف صفر، مانند آن چیزی است که برزیلی‌ها تجربه کرده‌اند؟ آیا قرار است تجربه همزمان تغییر نام و حذف ۴ صفر از پول ملی در کشورمان، شروع مسیری باشد که برزیلی‌ها سال‌ها پیش‌تر در پیش گرفته اند و هنوز به انتهایش نرسیده‌اند؟ از این‌ها مهم تر، آیا تورم شدیدی که این روز‌ها کشورمان به آن مبتلاست موجب خواهد شد که پروژه حذف صفر به شکست منجر شود و اتفاقاتی شوم در انتظارمان باشد؟

پاسخ کوتاه و سریع به این سوالات، «نه» است، به این معنی که برخی کشور‌ها در دوران اوج تورم، یکی از راهکار‌های سامان دهی اقتصادشان را حذف صفر از پول ملی یافته و با اجرایی کردن این تصمیم و اتخاذ تدابیر دیگر، توانسته اند از سقوط، به اوج موفقیت پل بزنند. اتفاقی که مردمان سرزمین لاله‌های نارنجی آن را تجربه کرده اند و حالا می‌توانند بابت رقم زدنش به خود ببالند.

رویدادی که نقطه شروع آن، ابتلای این کشور به مرضی بسیار بزرگ و نادر بود که با عنوان «بیماری هلندی» معرف جهانیان است و در زمره مباحثی قرار دارد که به دانشجویان اقتصاد در سراسر جهان تدریس می‌شود. اینکه با کشف یک مبنع گازی بزرگ در این کشور، اقتصاد هلند به منابع سرشار ناشی از آن گره خورد و رشدی چشمگیر را تجربه کرد که با تورم همراه بود و موجب شد چاپ اسکناس‌های درشت در دستور کار قرار گیرد.

نتیجه آن دوران رونق اقتصادی برای هلند، تورم بیش از ۱۰۰ بود که با پایان یافتن منابع گاز، این کشور را در آستانه بحرانی بزرگ قرار داد. بحرانی که برای فرار از آن، سیاست‌های شدید انقباضی و همچنین حذف ۴ صفر از پول ملی در دستور کار قرار گرفت و نتیجه اش، عبور موفق این کشور از بحران و شروع دوران اوج گیری اقتصاد هلند بود. اوج گیری‌ای که هنوز ادامه دارد و موجب شده بسیاری از کشور‌ها تا بحث حذف صفر پیش می‌آید، این کشور را مثال بزنند.
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۴۱
اعلام رقم اختلاص سخت بود. مثلا خیلی سخته بگی چند هزار میلیارد تومن. ۴ صفر بر می دارن و میگن فلان آقا زاده ۱ میلیارد تومن اختلاص کرده!!!!!!!!!!۱
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
برو اول املای صحیح اختلاس را یاد بگیر وبعد اظهاروجود کن
یک آدم محروم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
آفرین این آقا اصل قضیه را فهمیده.به قول معروف تیشه زد بیخش .
به جای حذف صفر، دلال بازی رو حذف کنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
شما فکر میکنید دلال مسبب مشکلات است در جهان و غرب همه کارها دست دلال اند بعنوان کارشناس بین خریدار و فروشنده است
این کار کردند که از اعداد و ارقام چند هزار میلیاردی اختلاس ها کم بشه
اثر روانی این عمل برای مردم بسیار ناگوار خواهد بود چرا از راه حل های اشاره شده توسط دیده‌ بان شفافیت استفاده نمی‌شود با خواندن این خبر بسیاری از دوستان ‌آشنایان من دچار استرس شدند -
پاسخ ها
فقیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
بااین اوضاع واحوال اقتصادی جامعه که یکشبه یک پاکت چای از 290000 ریال به 640000ریال تغیر قیمت میدهد شنیدن این حر ف واقعا وحشتناک است لابد پس ا ز کسر 4صفر انوقت چند باید خرید یا ابالفضل تو به فریاد این مردم برس
قطعا با وجود مسئولان نالایق تجربه برزیل خواهد بود
ایران کوچکترین شباهتی به کشوری مثل هلند نداره
حذف هر چند تا صفر مشکل را حل نمی,کند و صورت مساله را شاید مدت کمی پااک کند. حذف صفر در کنار مسایل دیگری باید اتفاق بیاافتاد که انها مهمتر هست. مانند جلوگیری از رشد پایه پولی و... کنترل تورم و... وگرنه حذف صفر فقط هزینه گزافی بر دوش اقتصاد و چاپ اسکناس جدید و... دارد. که البته کشور ما در دادن این هزینه ها سابقه طولانی دارد!!!!
با سلام و احترام
به نظر من تجربه تلخ برزیل اتفاق خواهخد افتاد
با توجه به بدنه ناکار آمد دولت محترم و شرایط اقتصادی حاکم و تورم و میزان اعتماد مردم به مسئولان و ... خواهشمند است ( کمر من کارمند شکسته و با اجرای این طرح گردن بنمده هم خواهد شکست!) همان تومان را در مبادلات رایج بکار ببرد فعلا بهتر است.
ریال حذف و تومان جای انرا بگیرد.
حذف 4 صفر به صلاح نمی باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
جناب خود حذف صفر باعث تورم نمی شود این صد بار
بلکه پول های بی پشتوانه است که در تولید نمی رود تورم ایجاد می کندچه با تومان و چه با ریال
بی شک مثل هلند نمی شیم شک نکنید که نمی شیم
ولی مثل برزیل چرا میتونیم
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
آره خب
خواستن توانستن است
با توجه به شناختی که از توانایی و تخصص مدیران کشورمون در عبور از بحران ها داریم ( که اغلب غافلگیر می شوند) به احتمال زیاد ما هم به سرنوشت برزیل مبتلا می شویم.
صدالبته که امیدوارم نظرم اشتباه باشه و مانند هلند پیشرفت کنیم
مشکل اینه که تو کشور ما اون تدابیر دیگر که در مورد هلند گفتید وجود نداره،بنابراین اوضاع ما قطعا مثل برزیل و ... خواهد شد، الان که وضعیت اقتصادی نسبت به ابتدای تحریمها یه مقدار آروم شده نباید دوباره کاری کرد که جامعه بهم بریزه، نمیدونم دولت روحانی چرا اینقدر تمایل داره اوضاع اقتصادی رو دستکاری کنه، اونم دستکاریهایی که هیچ منفعتی نداره و همش ضرره، سیاست باید اصلاح بشه تو شرایط فعلی نه دستکاری اقتصاد
با تجربه40ساله قطعابلاي برزیل سر ما آوار خواهد شد
تجربه ای به مراتب بدتر از آنچه که در برزیل اتفاق افتاد را شاهد خواهیم بود.
اخه اینا کدوم طرح رو با موفقیت اجرا کردن ک این دومیش باشه؟؟
ميگن هر كس رو از روي دوستش بشناس خوبشما ببينيد ما با هلند دوست تر هستيم يا با كشور برادر و دوست ونزوئلا ؟؟؟
معلوم حكومت ما به شدت نزديكي فرهنگي و ايدولوژيكي با ونزوئلا داره نتيجه اين اشتباه هم از الان معلومه
با این آینده تاریک اقتصاد و مملکت قطعا برزیل خواهیم شد
با سلام دولت بهتر است بجای حدف صفرها وتغییر ان سیاستها ودشمنی ها با کشورهای جهان را تغییر دهد تا تحریمهای بی مورد لغو شود تا مجبور نشود با صرف میلیاردها تومان کاری بیهوده را انجام دهد که هیچ تاثیری بر اصل موضوع ندارد جز سردر گمی ودردسر برای مردم وسازمانهای دولتی مشکل کار جای دیگری است اگر هلند با کشف یک منبع گازی اقتصادش را شکوفا کرده ما دارای دومین منبع گازی جهان هستیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
دولت مسبب دشمنی با جهان علی اقا شما ساکن ایران هستید یا خارج چون علت و سبب و مسبب دشمنی کل جهان با ایران دولت را فرض کردی
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۰
یک سوال، دشمنی یعنی چی؟
ما داریم به آمریکا و انگلیس خسارت وارد میکنیم یا اونها سالها به ما خسارت زدن؟ ما با اونها دشمن هستیم یا اونها با ما؟ به حرف و فحش دادن که نیست عزیز من، به عمله که اونها خیلی خوب دارن دشمنی میکنن.
خیر الامور اوسطها اقتصاد ایران وسط این دوتا باشد
مطمئنا از برزیل بدتر خواهیم شد.برای اینکه مثل هلند شویم باید زیر ساختهای قوی داشته باشیم.اما در دوره کنونی زیر ساختهامون حتی از برزیل هم ضعیفتره.مطمئنا دلایل غیر اقتصادی تو این تصمیم دخیل بوده.
آقا چرا الکی صحبت میکنید؟
حذف صفر اصلا ربطی به مهار و یا تشدید تورم ندارد و هیچ اثری هم روی آن ندارد، بلکه حسابداری را تسهیل میکند، اثر روانی دارد و ...
با اجرای این طرح ما احتمالا رکورد جدیدی بر جای خواهیم گذاشت و مثال زدنی خواهیم شد. به جای تجربه ناموفق برزیل از تجربه فلاکت بار ایران مثال خواهند زد. دلیلش هم معلوم است دیگر. تجربه طرح های ناموفق ما بسیار بیشتر از طرح های موفق است. دلایل ارایه شده برای اینکار مثل سهولت حسابداری و .... هم همه شعر است. دولت باید دلیل اصلی را بگوید و پیوست فرهنگی آن را هم ارایه کند. مثلا شما الان 500 تومان باقیمانده پول خود را از فروشنده نمی گیرید چون ارزشی ندارد. یا فروشنده رقم را طوری گرد می کند که خرده ای نداشته باشد. با تغییر واحد پول اگر این فرهنگ تغییر نکند واویلا می شود.
تورم سالي 20 درصد يعني اينكه 50 سال ديگه باز نياز هست 4 تا صفر برداشته بشه
البته تجربه برزیل خیلی هم شیرین بوده است.اگر صفرها را حذف نمی کردند باید ۱۸ تا صفر داشتند. می گوییم اضافی. چیزی که اضافی است و باعث اشتباه می شود باید حذف شود.
اگر به جای حذف چهارصفر چهارتاحرف حساب و منطقی با دنیا بزنید همه مشکلات حل میشود درغیراینصورت چهارصدتا صفر هم که حذف بشه وضع همینه
یه تیغ دو لبه است میتونه با مدیریت خوب مثبت باشه و یا با بی خیالی و سوء مدیریت منفی باشه و اوضاع رو از این که هم هست بدتر کنه
قطعا براي كشورما باوحود بي مديريتيها فرجام بسياربدي خواهد داست
وقتی ما با همه سر جنگ داریم چه فرقی میکند صفرها حذف شوند .مادام که شایسته ها سر جایشان قرار نگیرند و انتخاب مسئولان ومدیران و...سفارشی باشد وضع مملکت از این بدترهم خواهد شد.مگر اینکه نماینده ها وروحانیون با نفوذ و سایر قدرتمندان و..در انخاب مدیران واستخدام ها وسایر.....دست بردارندواجازه بدهند کارها در این زمینه حداقل مثل چهل سال پیش صورت گیرد.
چرا برزیل اول بشه بایستی ما اول بشیم و با اینکار مطمئننا به بالاتریی مقام خواهیم رسید
لطفآ با ارقام اینگونه بازی نکنید و هر مطلبی را تحویل مردم ندین. از سال ۱۹۶۰ تا کنون بالاترین نرخ تورم در هلند ۱۱.۵ بوده و نه ۱۰۰

در تاریخ هلند هیچ وقت ارزش پول ملی را با کم کردن صفر تغییر ندادند.
گذار از ژاپن اسلامی به هلند اسلامی!!
هلند کشوریه که مواد مخدر توش آزاده
چظور نمی فهمید که ایران و هلند مانند دو مکان از دو سیاره مختلف هستند
تصمیمات کلان کشور هميشه باعث ايجاد مشكلات مخصوصاً در اين بيست سال اخير بوده است مسلماً حذف صفر ها از پول ملي نيز خالي از أشكال نيست اگر هلند درحذف صفر از پولهايش موفق بوده مردم وحكومت هلند با ايران فرق ميكند كشورهاي پيشرفته بإجهان سوم فرق ميكند .
به جای حذف صفر اگر بلد هستین و توانایش رو دارین ارزش همین پول رو بالا ببریید با حذف صفر هیچ اتفاق خاصی نمیفته فقط هزینه بیشتر.واقعا متاسفم برای این تصمیم گیرهای عجولانه..ارزش همین پول رو بالا ببرید
خانه از پای بست ویران است / شیخ حسن فکر صفر تومان است!
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان