بازدید 9050
۴
دانستنی‌های حقوقی؛

وظایف قانونی کارفرما برای برخورد با متخلف

مطابق ماده ۲۷ قانون کار، یکی از موارد اخراج موجه کارگر، این است که کارگر در انجام وظایف خود کوتاهی کرده یا آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض کند.
کد خبر: ۹۰۰۴۷۲
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۷:۰۰ 21 May 2019

مطابق ماده ۲۷ قانون کار، یکی از موارد اخراج موجه کارگر، این است که کارگر در انجام وظایف خود کوتاهی کرده یا آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض کند.

به گزارش «تابناک»؛ پس از آن که قرارداد کار میان کارگر و کارفرما تنظیم شد، حقوق و تعهداتی برای هر یک از آنان به وجود می‌آید. این حقوق و تعهدات تا زمانی که قرارداد پابرجاست، برای هر دو طرف وجود دارد، اما ممکن است هر یک از آن‌ها بنا به دلایلی در انجام وظایف و تعهدات پیش‌بینی‌شده در قانون کوتاهی کرده باشند و حقوق طرف مقابل را زیر پا بگذارند.

در این حالت باید توجه داشت، طرفی که از نقض تعهدات و وظایف طرف مقابل زیان دیده است، نمی‌تواند مطابق میل خود رفتار کرد و هر کاری دلش خواست، انجام دهد.

یکی از موارد عدم پایبندی به وظایف و تعهدات در روابط کارگر و کارفرما، حالتی است که کارگر به وظایف خود عمل نمی‌کند یا این که در محیط کار بی‌نظمی و آشفتگی به وجود می‌آورد.

حال پرسش این که آیا در این موارد کارفرما می‌تواند هر برخوردی که به صلاح دانست با این کارگر داشته باشد؟ آیا می‌تواند او را اخراج کند؟ در صورت اخراج کارگر چه پیامد‌های قانونی انتظار او را خواهد کشید؟

حال موقعیتی را فرض کنید که کارگری در محیط کاری، بی‌نظمی به وجود می‌آورد و علاوه بر اینکه خودش به درستی وظایفش را انجام نمی‌دهد، مانع از این می‌شود که دیگران هم به وظایف خود عمل کنند.

کارفرما پس از مدتی کاسه صبرش لبریز می‌شود و اقدام به اخراج او و قطع پرداخت حق و حقوق او می‌کند. آیا در این وضعیت کارگر می‌تواند علیه کارفرما طرح دعوا کرده و حقوق چند ماه خود را از او دریافت کند یا اینکه، چون نحوه رفتار خودش باعث اخراج شدنش بوده، حقی در خصوص طرح دعوا و گرفتن حق و حقوق خود نخواهد داشت؟

در این خصوص مواد ۲۷ و ۱۶۵ قانون کار را با هم بررسی می‌کنیم تا پاسخ این پرسش‌ها را بیابیم.

ماده ۲۷ قانون کار مقرر می‌دارد: «هر گاه کارگر در انجام وظایف محوله قصور ورزد یا آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی، نقض کند، کارفرما حق دارد در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را به عنوان حق سنوات به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ کند. در واحد‌هایی که فاقد شورای اسلامی کار هستند، نظر مثبت انجمن صنفی لازم است. در هر مورد از موارد یادشده اگر مساله با توافق حل نشد به هیات تشخیص ارجاع و در صورت عدم حل اختلاف از طریق هیات حل اختلاف رسیدگی و اقدام خواهد شد. در مدت رسیدگی مراجع حل اختلاف، قرارداد کار به حالت تعلیق درمی‌آید.»

شرایط موجه بودن اخراج کارگر طبق ماده ۱۲۷ قانون کار

برهم زدن قرارداد کار از سوی کارفرما به معنای اخراج کارگر است، اما این اخراج و فسخ قرارداد کار بدون ضابطه نبوده و باید‌ها و نباید‌هایی دارد.

یکی از موارد اخراج موجه کارگر، مطابق ماده ۲۷ قانون کار این است که کارگر در انجام وظایف خود کوتاهی کرده یا آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض کند.

در این حالت کارفرما نمی‌تواند به محض بروز چنین رفتار‌هایی از کارگر، او را از محیط کار اخراج کند بلکه باید نظر شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی را در این زمینه پرس‌و‌جو کند و اگر نظر آن‌ها مثبت بود، باید حقوق دوران رسیدگی به اختلاف را به کارگر پرداخت کرده و سپس قرارداد کار را با او بر هم زده و او را اخراج کند.

حال ممکن است کارفرما به محض مشاهده تخلفی از جانب کارگر، بدون اینکه چنین تشریفات قانونی را رعایت کند، تصمیم بگیرد که او را اخراج کرده و حقوق او را هم پرداخت نکند. در این حالت کارگر می‌تواند به مراجع حل اختلاف کارگر و کارفرما مراجعه کند.

مطابق ماده ۱۶۵ قانون کار، اگر هیأت حل اختلاف تشخیص دهد که اخراج کارگر موجه نبوده است، حکم بازگشت کارگر اخراجی و پرداخت حقوق او را از تاریخ اخراج صادر می‌کند.

اگر هم تشخیص دهد که اخراج او موجه بوده است، کارفرما باید به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را به عنوان حق سنوات به وی بپردازد.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۴
وظیفه اصلی کارفرماتامین مخارج کارگراست
نه به بردگی کشیدن کارگر
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۳۱
لطفا نظر راجع به موضوع مقاله بدین! تکلیف کارفرمایی که کارگر بهش ضرر میزنه چیه؟ در ضمن به هیچ وجه وظیفه اصلی کارفرما تامین مخارج کارگر نیست بلکه پرداخت حقوق و مزایای انجام کار توسط کارگر می باشد!
حالا ببینین که کی مظلومه کارگر یا کارفرما....شما یک نیرو که استخدام کنی 15 ماه حقوق باید براش پرداخت کنی برای یکسال.یعنی حدود 30 میلیون تومان هزینه حضور این کارگر .کافیه 10 تا کارگر داشته باشی.....والا پای درد دل هر کارفرمایی بشینی اینو تصدیق میکنه....شدیم کارگر کارگرامون که فقط بتونیم حقوق و دستمزدشونو بدیم دولت هم از طرف خودش حقوق ها رو افزایش میده و جالبه برای کارمندای خودش زیر بار نمیره
ضمن اینکه با این فضای کسب و کار که داریم نفسهای آخرو میکشیم و اداره کار هم سفت و سخت پشت کارگر واستاده.. جوری شده ما حتی قوانین ساده شرکتمونو نمیتونیم از کارگرمون طلب کنیم.
کاش اداره ای برای حمایت از کارفرمای مفلوک وجود داشت
باسلام
طبق نظر کارشناسان ادارات کار ، قانون کار نسبت به کلیه جبران ضرر و زیان کارفرما ساکت است . دقیقا طبق قوانین و مطالبی که در مقاله فوق الذکر درج شده است ، کارفرما به هیچ وجه در صورت ایراد ضرر و زیان نمی تواند با کارگر خاطی برخورد کند ، (یعنی اگر کارگری فقط حضور در محل کارفرما داشته باشد ، و حتی کاری هم انجام ندهد بابت ساعات حضور همه حقوق و مزایا را دریافت خواهد نمود) و حتی جالب تر این است که در هنگام رسیدگی به شکایت کارفرما باز هم کارفرما باید حقوق دوران رسیدگی به اختلاف را به کارگر پرداخت کرده . و این است ماجرای جالب کارفرما و کارگر که متاسفانه عامل اصلی اختلاف خود قانون می باشد.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان