بازدید 149526
مرور روزنامه‌های سه شنبه ۱۸ بهمن

زلزله در ترکیه و هشدار برای ایران / مخرج مشترک طرح مولدسازی و فروش نفت / نگاه غرب به ایران و برجام

زلزله مهیب در خانه همسایه، پیام تسلیت رئیسی به اسد و اردوغان، شش سال پس از حادثه پلاسکو کدام ساختمان‌ها از لیست بحرانی خارج شدند؟ معمای سریال مسمومیت دانش‌آموزان قمی، کدام شهر‌های کشور بیشتر در خطر فرونشست قرار دارند؟ وریا غفوری از فوتبال خداحافظی کرد؟ و چراغ سبز به دلالان خودرو، از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.
کد خبر: ۱۱۶۲۹۳۹
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۳:۴۱ 07 February 2023

به گزارش «تابناک» روزنامه‌های امروز سه شنبه ۱۸ بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که واکنش‌ها به زلزله مهیب ترکیه و سوریه با هزاران جانباخته و مجروح، چراغ سبز به دلالان خودرو، بوی عیدی در مشام دستمزدبگیران و سرعت لاک‌پشتی اینترنت در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

در ادامه تعدادی از یادداشت‌ها و سرمقاله‌های منتشره در روزنامه‌های امروز را مرور می‌کنیم:


مخرج مشترک طرح مولدسازی و فروش نفت

هادی حق‌شناس اقتصاددان طی یادداشتی در شماره امروز آرمان ملی با عنوان مخرج مشترک طرح مولدسازی و فروش نفت نوشت: واقعیت مطلب این است که وقتی دولت یا دولت‌ها دچار کسری بودجه می‌شوند یا هزینه‌هایشان بیش از درآمد می‌شود، سراغ اینکه هزینه‌ها را کم کنند، نمی‌روند بلکه سراغ این می‌روند که درآمد‌ها را افزایش دهند. البته مفهوم درآمد در بودجه با این واژه درآمدی که دولت‌ها به‌کار می‌برند، متفاوت است. وقتی می‌گوییم درآمد، یعنی درآمدی که از مالیات به دست می‌آید. ما حتی فروش نفت را درآمد تلقی نمی‌کنیم بلکه فروش ثروت تلقی می‌کنیم که متعلق به همه نسل‌هاست؛ لذا می‌گویند پول نفت باید به سرمایه‌گذاری تبدیل شود تا همه نسل‌ها بتوانند از آن استفاده کنند. دارایی‌ها عمدتا از محل فروش نفت تامین شده، چه بنگاه‌های اقتصادی و چه هر نوع پروژه نیمه کاره دیگری. اگر دولت اصل ۴۴ قانون اساسی را می‌توانست فعال کند مثل همین بحث سازمان خصوصی سازی، بهترین راهکار بود که در لایحه بودجه سال آینده هم حدودا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده که اینگونه دارایی‌ها را بفروشد، اما این مولدسازی که خارج از لایحه بودجه است، داستان دیگری دارد. مثل فروش نفت در لایحه بودجه که در بند (ی) آن آمده دولت می‌تواند به هر دستگاه اجرایی که افراد را به وزارت نفت برای فروش نفت معرفی کند، دولت یا وزارت نفت مجاز است که نفت را بفروشد.

تصور می‌کنم چه این بحث مولدسازی چه این بند (ی) بودجه با بحث اصل وحدت و شفافیت و کاملیت بودجه و خود بحث قانون اساسی که همه درآمد‌ها یکجا وصول شود و هزینه‌ها از یک محل هزینه بشود، با روح این قوانین مغایرت دارد، اما نکته مهم کلیدی این است تا حالا یک چنین اختیاراتی به هیچکس و هیچ هیاتی داده نشده و قوه قضائیه در مورد سازمان خصوصی سازی و تخلفاتی که سنوات گذشته انجام داده بودند یا اموالی که به غلط گاهی اوقات واگذار شده بود حق ورود داشت که بازپس بگیرد ولی در بحث مولدسازی چنین راهکاری تعریف نشده و نه تنها تعریف نشده بلکه ممنوعیت پیگرد قانونی برایش تعیین شده. از این رو به نظر می‌رسد دولت به دنبال ایجاد درآمد است. حال چه اینکه بخواهد اموالش را با هر مکانیزم ساده‌ای بفروشد یا نفت را به هرکس واگذار کند که او بفروشد. حالا نفت خیلی واضح در لایحه بودجه سال آینده آمده و مولدسازی تازه اخبارش منتشر شده، اما مخرج مشترک همه این‌ها این است که دولت نیاز به منابع و درآمد دارد درحالی که با نگاه به همین لایحه بودجه، بخشی از هزینه‌ها به لحاظ اینکه خروجی ندارد دولت باید این هزینه‌ها را حذف کند. به عنوان یک مثال؛ بودجه‌ای که به کارکنان دولت تحت عنوان حقوق پرداخت می‌شود حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است و حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان انواع یارانه‌هاست بقیه موارد را تا سقف دو میلیون میلیارد تومان که منابع عمومی دولت است، اگر یک کالبدشکافی دقیق شود و دولت اگر در یک شرایط جنگ اقتصادی قرار داد که خودشان اذعان و اظهار می‌کنند، بودجه باید انقباضی بسته می‌شد ولی دولت به جای اینکه هزینه‌ها را انقباضی ببیند، بودجه عمرانی را انقباضی دیده که ۲۶ درصد افزایش داده. همه موافق مولدسازی هستند یعنی در بحث مولدسازی تردیدی وجود ندارد، اما در چارچوب اصل ۴۴ قانون اساسی که تصویب و تبدیل به قانون شد و سازمان خصوصی سازی هم متولی آن است. چرا باید سازمان خصوصی سازی حذف شود و یک هیات هفت نفره که بیشتر یادآور هیات هفت نفره واگذاری زمین اول انقلاب است که زمین‌ها را به این و آن واگذار می‌کرد، ایجاد شود.

 


زلزله در ترکیه و هشدار برای ایران

پیروز حناچی طی یادداشتی با عنوان زلزله در ترکیه و هشدار برای ایران در شماره امروز اعتماد نوشت: پس از زلزله دهشتناک کشور ترکیه که دامنه‌های آن بسیاری از کشور‌های منطقه را هم تحت تاثیر قرار داد، یک بار دیگر نگرانی ناشی از این خطر طبیعی، افکار عمومی ایرانیان را در بر گرفته است. ایرانیان می‌خواهند بدانند این زمین‌لرزه تا چه اندازه می‌تواند روی گسل‌های داخلی کشورمان اثرگذار باشد و احیانا آن‌ها را به تکاپو و تکانه وادارد؟

در جریان این یادداشت تلاش می‌کنم به بخشی از این ابهامات پاسخ دهم:


نخست) اگر به نقشه کشور ترکیه که تقریبا یک مستطیل بلند است، نگاه کنید، در تمام طول این کشور، نقاطی وجود دارند که طی سال‌های متمادی در آن‌ها زلزله به وقوع پیوسته است. زلزله اخیر این کشور هم در امتداد همین خط است که مستمرا در سال‌های مختلف تکرار شده است. در واقع این زلزله بخشی از کمربند گسل آلپ - هیمالیا است که طول کشور ترکیه را دربر می‌گیرد. وقتی زلزله‌های سال‌های مختلف در یک قلمروی مشخص در کنار هم قرار می‌گیرند از طریق تجزیه و تحلیل آن‌ها می‌توان درک روشنی از احتمالات به دست آورد. این کانون‌ها فقط مختص ترکیه نیست، در امتداد شرقی در منطقه شمال غرب ایران (استان‌های آذریابجان شرقی و غربی، اردبیل و...) و منطقه شرق ایران هم گسل‌هایی از این دست در امتداد کمربند زلزله اصلی وجود دارند. مناطقی که در آن‌ها فراوانی قابل توجهی از تکانه‌ها طی سال‌های مختلف به چشم می‌خورد.

ازسوی دیگر زلزله اخیر ترکیه به نسبت تکانه‌های قبلی به خصوص زلزله «آدا پازاری» در غرب استانبول شدت بیشتری دارد.
دوم) مجموعه این داده‌های اطلاعاتی یک واقعیت عریان را برای کشور‌هایی که به نوعی با این پدیده طبیعی دست به گریبانند، یادآور می‌شود و آن اینکه زلزله از آنچه که فکر می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است. مدیران ایرانی هم باید بدانند این خطری است که امکان وقوع آن، هر لحظه ممکن است و باید زیرساخت‌های لازم برای مقابله با این پدیده طبیعی را در بخش‌های گوناگون ساخت و ساز، مدیریت شهری، آگاهی بخشی عمومی با هدف آمادگی به‌جای ترس و... مهیا کنند. بسیاری از کشور‌ها ازجمله ژاپن، کره‌جنوبی و... به همزیستی مسالمت‌آمیزی با زلزله دست پیدا کرده‌اند و آسیب‌های کمتری را متحمل می‌شوند. هر چند در جریان زلزله اخیر ترکیه تکانه‌های آن در لبنان، سوریه و... هم حس شد، ترکیه در تجربیات قبلی تصمیماتی اتخاذ کرده بود. مهم‌ترین تصمیم از این نوع اقدامات، بیمه‌های اجباری برای ساختمان‌هاست.


سوم) ترکیه در تجربه‌های قبلی‌اش از زمین‌لرزه، متوجه یک نکته مهم شد و تلاش کرد زمینه‌های افزایش آسیب‌ها و خسارات را کاهش دهد. یکی از مهم‌ترین تصمیماتی که برای مقابله با تبعات مخرب زلزله در ترکیه اتخاذ شد، بحث بیمه اجباری ساختمان‌ها در ترکیه بود. مدیران کشور ترکیه متوجه شدند که انجام گسترده بیمه ساختمان‌ها نیازمند ایجاد بیمه‌های اتکایی و سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی است. موضوعی که از عهده شرکت‌های بیمه عادی برنمی‌آید و حاکمیت وحتی بیمه‌های بین‌المللی باید به کمک بیاید. به دلیل اینکه ترکیه با مشکلات تحریم و... دست به گریبان نیست از طریق همکاری با شرکت‌های بین‌المللی بیمه توانستند این ایده را عملیاتی کنند. اگر این پروژه اجرایی نمی‌شد، شک نکنید، میزان خسارت‌های مادی و جانی زلزله اخیر بسیار بیشتر از اعداد و ارقام فعلی می‌شد.


چهارم) کشور ما هم یک چنین شرایطی را دارد، مناطقی از کشور ایران هم در کانون‌های شناخته شده زلزله قرار دارند. لازم است قبل از وقوع فاجعه، علاج آن کنیم. قبل از هر چیز لازم است داده‌های اطلاعاتی درباره کانون‌های زلزله در ایران تکمیل شوند و از سوی دیگر اصلاحات لازم در سازه‌ها و ساختمان‌های ایران انجام شود. باید خطر زلزله به عنوان یک واقعیت در زندگی امروز پذیرفته شود. در زلزله دهه ۹۰ میلادی ترکیه خاطرم هست، رسانه‌های ترکیه نوشتند: «جنایت پیمانکاران». واقعیت هم همین بود با آب دریا بتن ریخته بودند و میزان تخریب ساختمان‌های بتنی بسیار بالا بود، در اجرا اورلب‌های میلگرد‌ها در اسکلت ساختمان‌ها رعایت نشده بود و میلگرد‌های ساده استفاده شده بود. خاطرم هست چند روز بعد از زلزله دهه ۹۰ در استانبول حضور داشتم، در حال عکس گرفتن از یک ساختمان قدیمی بودم که زلزله آن را ویران نکرده بود؛ یک پیرمرد ترک نزدیک من آمد و با لحن ساده‌ای گفت: «این ساختمان قدیمی را ما بی‌سواد‌ها ساخته‌ایم و این ساختمان‌های ویران شده، محصول شما مهندس‌ها است.»


پنجم) این خطری است که همواره کشور‌هایی از جنس ایران، ترکیه و... را تهدید می‌کند. هر تصمیمی که در کشور اتخاذ می‌شود باید با مورد توجه قرار دادن این واقعیت‌ها باشد. ما در شهرداری تهران حریم گسل‌ها را شناسایی کردیم، یعنی محل عبور گسل و خط اصلی آن شناسایی شد. مشخص کردیم چه حریمی باید در این خطوط رعایت شود. مثلا نباید در این خطوط بیمارستان، مدرسه، ورزشگاه و... ساخته شود. در ادامه، اما ما شنیدیم که مدیران بعدی به این ضرورت‌ها توجه نکردند و بعضا مجوز‌هایی در این مناطق صادر شده. باید بدانیم، آخرین زلزله بزرگ تهران، خیلی دور نیست و به دوران قاجار بازمی‌گردد. مناطق جنوبی تهران با مشکلات بسیاری مواجه هستند و بافت‌های فرسوده و ساخت و ساز‌های نامناسب خطر را در این مناطق افزایش می‌دهد. لازم است این خطرات و شیوه‌های آمادگی در برابر آن مدام در رسانه‌ها بازتاب پیدا کند تا قبل از اینکه فاجعه نزدیک‌مان بشود، علاجی برای مقابله و آمادگی با آن تدارک دیده شود.

نگاه غرب به ایران و برجام


فریدون مجلسی دیپلمات پیشین و کارشناس مسائل بین‌الملل طی یادداشتی در شماره امروز جهان صنعت نوشت: در شرایطی که اعلام می‌شود مذاکرات برجام به بن‌بست خورده و مقامات آمریکایی نیز تاکید کرده‌اند که موضوع برجام از اولویت این کشور خارج شده است، رابرت مالی نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران صحبت از تداوم دیپلماسی و رد و بدل شدن پیام‌های غیرمستقیم می‌کند.


از سوی دیگر عنوان شده که قرار است رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز به منظور حل‌وفصل اختلافات به تهران سفر کند. حال سوال مهم این است که این اختلاف در گفته‌ها از سوی مقامات کشور‌های غربی چگونه توجیه‌پذیر است؟
در این رابطه لازم به ذکر است که چنین تناقضی عجیب نیست. این موضوع نه تنها معطوف به سیاست غرب بلکه به سایر کشور‌ها و خواسته‌های آن‌ها نیز مرتبط می‌شود. در واقع مساله مهم این است که غرب که اکنون قرن‌ها در زمینه‌های مختلف تجاری، علمی و بین‌المللی پیشرفت کرده و بر جهان سیطره پیدا کرده است، بخش مهمی از این موفقیتشان معطوف به ماهیت سوداگرایانه سیاست‌های آنهاست. در واقع اگر جنگی هم واقع شده برای حفظ انحصارات به سود خود و جلوگیری از آن به زیان غرب بوده است. در نتیجه در دیدگاه سوداگرایانه و سودمحور، جنگ و تقابل تنها یک ابزار محسوب می‌شود.


به همین دلیل است که باید دقیقا بدانیم که دیدگاه ایالات‌متحده آمریکا در قبال ایران چیست؟ تا این موضوع مشخص نشود، نمی‌توانیم در خصوص این موضوعات داوری درستی داشته باشیم. آمریکا ایران را سرزمینی بزرگ می‌داند که طبق آمار‌های بین‌المللی ۷ تا ۱۰ درصد منابع ارزنده جهان را در اختیار دارد. همچنین موقعیت ایران چه در جهان قدیم و چه در جهان جدید به گونه‌ای است که در چهارراه دنیا قرار داشته و از موقعیت ژئوپلیتیکی خاصی برخوردار است. به همین دلیل است که غرب و به طور کلی آمریکا از این موقعیت احساس نگرانی دوجانبه دارد. در واقع روابط واگرایانه میان ایران و ایالات متحده دارای ملاحظات فرهنگی و سیاسی است که تنش میان دو کشور را در خود مستتر دارد.


به طور کلی امروز برای غربی‌ها نگرانی‌های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال بحث ثروتمندشدن جهان عرب و در اختیار قرار گرفتن انحصار انرژی توسط آن‌ها برای کشور‌های غربی همواره به عنوان یک چالش محسوب می‌شود. موضوعی که خود را در جنگ اعراب در ۱۹۷۳ و تحریم نفتی غرب به خوبی نشان داد. نمونه دیگر مساله انحصار گاز روسیه به اوکراین است که جنگ اخیر نشان داد اروپا و کشور‌های غربی برای مقابله با این اهرم روسیه تا چه میزان با چالش‌های متعددی مواجه شدند. این موضوع نه تنها برای اروپا و آمریکا، بلکه برای کشور‌هایی نظیر استرالیا، کره جنوبی، نیوزیلند و ژاپن نیز وجود دارد. در واقع از آنجا که هر سوداگری به فکر بازار بالقوه خودش است، در نتیجه در مورد خاص ایران نیز می‌توان این نتیجه را گرفت که کشور ما دارای تمامی این اهمیت‌هایی است که از لحاظ اقتصادی، سودآوری و ژئوپلیتیک برای دنیای غرب به عنوان دغدغه محسوب می‌شود. به همین دلیل شاهد هستیم خصومت‌ها با ایران چه از لحاظ توسعه تحریم‌ها و نیز تنش‌ها با رژیم تل‌آویو در حال گسترش است. در واقع می‌توان گفت یکی از دلایل مشکلات اقتصادی امروز ایران هزینه خصومت‌های برون‌مرزی است. زیرا تا زمانی که مساله تحریم‌ها و مساله تهدید‌ها متقابلا وجود داشته باشد نمی‌توان محیط آرامی را که مستلزم تجارت و بازرگانی بین‌المللی است در نظر داشت.


از سوی دیگر در خصوص سفر رافائل گروسی به ایران به نظر می‌رسد مقامات کشورمان صحبت‌های وی را ناشی از سوء‌تفاهمات دانسته و قصد بر این است که با رفع آن‌ها راهی برای بازگشت به مذاکرات و حل اختلافات پیدا شود. در واقع گروسی اعلام کرده که اقدامات ایران برخلاف پایش‌های صورت‌گرفته آژانس است که مقامات کشور در توضیح متقابل تصریح کرده‌اند که این صحبت‌ها ناشی از اشتباهات صورت‌گرفته از سوی طرف مقابل است. به همین دلیل به نظر می‌رسد که سفر احتمالی گروسی به ایران بیشتر رنگ و بوی رفع و رجوع اختلافات را داشته باشد. زیرا اگر این وضعیت تداوم داشته باشد، ممکن است مانند گذشته پرونده ایران به شورای حکام و سپس شورای امنیت ارسال شود که در آنجا دیگر حق وتو کارساز نبوده و با فعال شدن مکانیسم ماشه، اوضاع به سمت تنش‌های بیشتر سوق پیدا می‌کند.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۴۰
انتشار یافته: ۴۱
از این تفاسیر غیر علمی یا شبه علمی زیاد می شود. ولی برای اهل کار و اهل دانش زلزله و زمین ساخت مسبب این زلزله گسل اصلی اناطولی شرقی است که ادامه گسل سرتاسری زاگرس هست. اما در این سی سال ترکیه مانند یک کشور در حال توسعه ناگهان دهها سد بزرگ دقیقا بر رو یا حوالی این گسل فعال ساخت . همانطور که قبلا گفتیم ساخت سد نمی تواند زلزله ایجاد کند. ولی در منطقه ای که بشدت زلزله خیز هست و گسلهای فعالی مانند اناطولی شرقی دارد ساخت سد و دریاچه های عظیم ان دقیقا مصداق بی دانشی یا بد دانشی محض هست. کوتاه سخن اینکه زلزله مانند متغیرهای جو کره زمین قسمتی از خصلت های ذاتی کره زمین هست. ما که انسان هستیم با این دانش های جدید که مثلا می دانیم پهنه افریقا به اسیا در منطقه فلات ایران و اناطولی و یونان و جنوب اروپا فشار می اورد و مثلا شبه جزیره عربستان سالی 5 سانتیمتر به سوی ایران در حرکت است و نتیجه ان حرکت ذخیره انرژی بسیار بالایی در پوسته زمین در فلات ایران و اناطولی هست باید از این به بعد در ساختن سدها و پروژه های بزرگ عمرانی دقت بسیار بیشتری کنیم و با دریاچه هایی این سدها موجود بسیار مدارا کنیم و طرحهای سریع تخیلیه و بارگزاری انها را صادر نکنیم. زلزله هرگز در هیچ کجا با دانش موجود بشر قابل پیش بینی نیست. ولی می توان قطعا و مطلقا و صد در صد گفت که مثلا گسلهای البرز یا زاگرس یا اناطولی مستعد امدن زلزله هست و باید همه علم و داشن و تلاش ما برای مهیا بودن و اماده کردن ساختمانها و ابنیه برای ان روز باشد که این گسلها به حرکت در بیاید و تا انجا که ممکن هست از هرگونه ساخت و ساز جدید و بزرگی که تعادل و توازن این گسلها را تحریک کند خودداری شود.

با تمام این وجود همانطور که گفته شد در منطقه گسلها و فلات ایران و اناطولی همیشه انتظار زلزله باید داشت. حتی اگر هیچ دریاچه مصنوعی ساخته نشود. ولی این مراعات می تواند شانس تحریک گسلها را کاهش دهد و مثلا در تاریخ زمین زلزله های ترکیه سابقه نداشته که در یک منطقه چند زلزله بالای هفت ریشتری در کمتر از 24 ساعت با فاصله صد کیلومتری بیاید که تنها توجیه احتمالی ان را می تواند ساخته های دست بشر مانند دریاچه های سدهای چند ده میلیارد مترمکعبی در نظر گرفت.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
روزنامه ارمان امروز در صفحه تان مال دیروز است
امروز توقیف شده؟
زلزله های مهیب ترکیه دقیقا بر روی و حوالی گسل اصلی اناطولی شرقی است که ادامه گسل بزرگ زاگرس بطول 1800 کیلومتر از جاسک تا شرق ترکیه هست. در سی سال اخیر دهها سد بر روی و اطراف این گسل ساخته شده از جمله سد اتاتورک با گنجایش 48 میلیارد متر مکعب مخزن دریاجه که در چند کیلومتری مراکز زلزله های اخیر هست. این نهایت بی دانشی یا بد دانشی است که درجایی که بشدت از نظر زمین ساختی شکسته و خرد شده با دهها گسل اصلی فعال و صدها گسل فرعی است بزرگترین سدهای خاورمیانه را فقط برای استفاده کشاورزی و تولید نیرو ساخت که خود جاذب میلیونها کارگر و خانواده های انها از سایر مناطق ترکیه بوده و بشدت جمعیت این مناطق زلزله خیز را افزایش داده. نتیجه ان تحریک این گسلها هست. ممکن است که نتوان این تحریک را ثابت کرد و حتی اگر هیچ دریاچه ای ساخته نشده بود باز این منطقه اناطولی و فلات ایران مستعد زلزله هست ولی مانند همان جریان رانندگی است. هرگز هیچ کشوری حتی ژاپن نتوانسته تصادفات رانندگی را به صفر برساند. ولی رعایت اصول رانندگی و سرعت و اموزش و امادگی ماشین ها و راننده ها باعث کاهش شدید تصادفات می شود. در مورد مناطق زلزله خیز بخصوص در ایران و ترکیه و ... هم همین هست. برای ژاپن از نظر فنی بسیار اسان هست که برجهای هزار متری و حتی بلند تر از برج دوبی بسازد ولی انقدر دانش مدار و عاقل هستند که بی جهت چنین ریسکی را در ژاپن زلزله خیز انجام نمی دهند.
خدانکندکه حادثه ای که متاسفانه درترکیه وسوریه رخ داد روزی بااین شدت درشهرتهران بوقوع بپیونددکه قطعاًآمارتلفات به چند میلیون خواهدرسید بخاطروجودساختمانهای ناپایدار وفرسوده فراوانی که درمرکزوجنوب شهرقراردارندونیزبرجهای روی گسلی که درشمال ونیزنقاط مختلف شهروجوددارند امری کاملاًمحتمل است که بدلیل هرج ومرج درساختمان سازی وهواوتراکم فروشی توسط مدیران شهری دوسه دهه اخیرکه هرگزخطای خودراکردن نگرفته وجوابگونبودند واقعه اسفناک سوریه وترکیه بایدچشمها رابه حقایق وقایع طبیعی بازکندبرمصداق مردبایدکه گیرداندر گوش ورنوشت است پندبردیوار هرچند برای شهرتهران بسیاردیرشده که شهر برای استقبال اززلزله ویرانگرتاابدآمادگی ندارد کاری که باید کردخرابترنکردن وضعیت موجود بوسیله مدیریت های جدیداست که به انهم امید چندانی نیست وازطرف دیگرترغیب به نوسازی بافت های ناپایداروفرسوده با دادن مشوقهائی درساختمان سازی است که آنهم بعیداست اجراشود وقتی میدانیم اشکال چیست ودرمان چه بدیهیست هربلائی سرمان بیایدتقصیرخوماست وحق شکوه از چرخ فلک نداریم
این همه دم از زلزله حرف زدی تو نون واسه شرکت های بیمه مفت خور درست کنی.
پول هست ،هزینه ها زیاد و اینا سیر مونی ندارن ،دارن همه جا رو می فروشن ،تمام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
آخر چرا از واگداری های پر از اشتباه قبلی که بزرگترین پرونده های فساد تاریخی دزدی ملی بوده عبرت نگرفتیم ؟

آن از واگذاری کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به دو جوان فاقد حداقل اهلیت ، که بدهی هایشان را نداده
حتی وام خارجی هم گرفتند و اقساطش را هم ندادند!!؟
و موجودی انبار را خورده و تجهیزات را بجای ضایعات کنده و فروختند
و حتی حقوق و بیمه کارگران را ندادند و ماهها کشور را با اعتراضات گسترده کارگران مظلوم درگیر کردند

و آن دیگری واگذاری هابه بابک زنجانی بود که بجای دریافت پول واگذاری ها از او
حتی ۴۰ میلیارد ین ژاپن هم از چکهای فروش نفت را هم قاضی مرتضوی رییس وقت تامین اجتماعی به بابک زنجانی داده بود !!؟

چرا ما باید از یک سوراخ ، بارها و بارها توسط افعی ها که اژدها شده اند گزیده و حتی بلعیده شویم ؟
چرا بخاطر افراط و تفریط و لجبازی و عدم طی مسیر علمی و عادی و منطقی معمول ، کار را به جایی می رسانیم

که با عجله ، مجبور میشویم تا آتش به جان و سرمایه و آبرو و اعتبار مان بزنیم ؟
و خود را اسیر شعارهای نشدنی و پر هزینه میکنیم؟
و اجبارا ، و معمولا ، هم پول را میدهیم
و هم کتک را میخوریم
و هم پیاز را نوش جان میکنیم؟

پس چه زمانی میخواهیم یاد بگیریم ؟
و از اشتباهات بزرگ مکرر خودمان کسب تجربه کنیم ؟
و دیگر دوباره به چاه هولناک ریاکاران و دزدان و خیانتکاران و حقه بازان هفتاد خط نیفتیم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
آیین نامه مولدسازی فعلی هیچ مشکلی ندارد فقط عده ای جو زده با آن مخالفند
وقتی هیلاری کلینتون میگه کشورهای اسلامی ترکیه را الگوی اسلامی خود قرار دهند!!! منظورش هرزه گی رو الگو قرار دهید!این تابلوی ترسیم شده الهی‌ هست که شریعت آن مورد تمسخر هرزه ها و عیاشان و دائم الخمر ها قرار می گیرد!این یعنی عذاب الهی چه ایران باشد چه ترکیه چه هرجای دیگر ، خون های به ناحق ریخته شده سوری ها ، تجاوز به زنان آواره، تجارت اورگان آنها، بردگی جنسی کودکان آنها اگر از طرف شياطين حاکم بر کشورها مورد تشویق قرار گرفته ولی موجب خشم وغضب الهی قرار گرفته، عدالت جای خود را پیدا کرد،باشد که پند گیریم
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
اشتباه نکنم شما یا علمالهدا تشریف دارید یا شریعتمداری معروف هستید
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
حالا این صحبت‌ها چه ارتباطی با زلزله اخیر دارد؟
بودن یا نبودن برجام فرقی ندارد....کاسبان تحریم و رانت خواران از هر راهی برای منفعت خود استفاده خواهند کرد!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
بزرگترین مشکل ما وجود فساد افسار گسیخته سازمان یافته است
که در همه جا، نفوذ کرده
و در کمین نشسته اند
مسئولین ما هنوز باورشان نشده که کشور‌ما زلزله خیز‌است. به جای این که از متخصصین ژاپنی استفاده کنند و ساختمان های ضد زلزله ‌بسازند همین چند تا قانون ساخت و ساز را هم‌ نادیده گرفته و با گفت و گو از تخلفات چشم پوشی می کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
اگر فقط دو ساعت پای صحبت های یک مهندس مجرب اهل جامعه مهندسین کشور بنشینید

و از کمبودها و زد و بندها و نواقص موجود در ساختمانها بشنوید
دیگر در شرایط عادی هم جرات نخواهید کرد که زیر سقف اکثر ساختمانهای نوساز یکساعت بنشینید
چه برسد به اینکه انتظار داشته باشید که انها بتوانند
زلزله های کوچک و متوسط را هم تحمل کنند
گفت کشته که را کشتی تا کشته شدی زار
این زلزله ترکیه هشداری است برای صاحبخانه های بی انصاف واملاکیهای حرام خور که خون مستاجرها را کرده‌اند تو شیشه تا خانه واملاکیتان به گورتان تبدیل نشده توبه کنید .
پاسخ ها
عباس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
به املاکی ها و صاحب خانه ها چیکار داری. از دولت شکایت کن که باعث و بانی گرانی است
جالب هست آقای حناچی از تمام علم زلزله و مدیریت زلزله در دنیا فقط بیمه اجباری ساختمان‌ها رو تاکید دارن .. خیلی مطلب علمی و بار سنگینی داشت !!!!
باسلام از آنجا که چرخش زمین داره برعکس می شه پس حتما در تهران ودیگر شهرها هم از این نوع زلزله خواهیم دید قطعا.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
آنرا نمیدانم
ولی وجود گسلهای متعدد در عرصه شهر تهران ، حتمی و انکار شدنی نیست
و از نظر تاریخی هم سوابق زلزله های بزرگ ثبت شده است
و از فجایع کوچه ها و معبر های تنگ قدیمی در جنوب شهر و عدم دسترسی ماشین الات امداد و اتش نشانی نمی گویم

ولی در مورد منطقه ۲۲ که ظرف ۱۵ سال گذشته
طراحی و نوسازی شده
که حتی رعایت حریم خیابانها و آزاد راهها را نکرده اند

و با اولین زلزله تمام راهها با آوار برجها که در کنار لبه خیابانها و بدون رعایت فاصله قانونی و صرفا برای استفاده حداکثری از
متراژ زمینها ساخته شده اند و مسدود میگردند

و مسولان ذیربط از جمله جناب قالیباف شهردار ۱۲ ساله تهران چطور و چگونه توجیه و تفسیر و ماسمالی و ماله کشی میکنند ؟؟
بفروشن چه اشکالی داره تا حالا که نفروخته خوب بود اختیار دارد طرف خودش میدونه بفروشه ببخشه و ...
زلزله فوق ناشی از بی حجابی زنان آنجاست
من نمیگم
یک عزیزی قبلا فرموده بود
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
چرا تو‌ اروپا نیومد که لخت راه میرن؟
تاریخ تکرار میشود و این اتفاق بازم رو میده هر چندسال یک بار ،همین جور که حکومتها عوض شدن و میشوند وقایع مثل زلزله و خشک سالی و سیل هم تکرار میشوند و خرابیهایی بجا میزارن ،هر چند یه عده این رو میدونن ولی بازم سهل انگاری میکنن یا طمع میکنن و عده ای هم به منفعت خودشون فکر میکنن که باید بیمه کنن چون فکر نمیکنه بیمه جان انسان که دیگه بر نمیگردونه
متاسفانه به ایران از همه طرف دارند ضربه میزنند.از داخل از خارج از روسیه تا انگلیس از کمونیست تا مجاهدین خلق قجری.وزیر راه و شهرسازی نمیدونه گسل یعنی چه؟ نمیدونه ساختگاه و مشخصات فنی شهرسازی یعنی چه؟چرا اینو میزارن وزیر راه و مسکن؟نه تخصص راه داره نه مسکن و هواشناسی و بندر و راه آهن و ...؟اما خدای دانای هستی بخش با این کشور هست. نظم خدا به این مردم کمک خواهد کرد.گرچه تعدادی از این مردم در پی تیشه زدن به ریشه این کشور هستند.اما هیچ قدرتی بالاتر از قدرت خدا نیست.
فروش بیت المال انهم‌ بدون نظارت و پاسخگویی و بدون شفاف سازی، و بدون حساب پس دادن قطعا سبب نگرانی و بی اعتمادی مردم به دولت می‌شود چرا در لایحه بودجه ساز و کارهای این موضوع اندیشیده نشده و پول های حاصل به کدام صندوق می‌روند ، چه کسانی و به چه قیمتی میخرند و با چه شیوه هایی واگذار میشود و درامد حاصل به کجاها هزینه می‌شوند ، و این اموال به چه منظوری فروخته میشود وفرایند فروش ان کدام مسیر شفافی را دنبال می کنند آیا راهکاری جز فروش بیت المال نیود لطفا شفاف سازی بشه تا برای مردم ذهنیت ایجاد نشه و اسباب بد بینی آنان فراهم نشه گاهی لازم میشه دولت ها برای جبران کسری بودجه دست به اقدامات مشابه بزنند ولی با فرآیندهای شفاف و در بودجه نیز دیده می شد نمایندگان نظر می‌دادند و نظارت شود لذا شایسته است در سازو کارهای ان شفاف سازی بشود تا موجبات بدبختی مردم نشود
بورس انسان نیست که بگوییم دروغ یا راست می گوید بلکه آمار واقعی از وضعیت اقتصادی کشور است
آمار و ارقام در بور س به می گوید که سال 1401 سال رونق تولید نبوده است بلکه سال دلالی طلا و سکه و دلار بوده است و نشان می دهد کشور به شدت شعارزده است
هو افتاده بود به زودی زلزله بزرگ در خوی میاد اما مسول بی تدبیر ما آن را تکذیب کرد
هیچ کاری نمی کنن و هیچ برنامه ای ندارن
در ایران همه چیز ساخت ساز با پول درست میشه از تولید میلگرد بی کیفیت ویا بتن کم سیمان آزمایشگاهها بی دین ایمان ومهندس ناظر پولی سازمان بی در پیکر مهندسان شهرداری وپلیس ساختمان بی سر سامان ماده صد وشهردار وشورای بیخبر از شهر بدتر از همه سامانه137
این توقران اومده مرگ شمارا فرامیگیرد هرچندکه دربرج های مستحکم باشید رجوع کنید به اعمالتون زلزله غضب خداوند بزرگ است خدا همگی مارو ببخشه به خاطر گناهانی که انجام میدیم
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
خیلی وقایع طبیعی مانند زلزله و سیلابها را اینگونه تفسیر نکنید که موجب وهن دین میشود
بشر باید روی علمش همچنان کار کند تا ساختمانهای انعطاف
پذیرتر در برابر زلزله بتواند بسازد
تازه ترکیه و سوریه هم جزو کشورهای اسلامی هستند و عده ای اینگونه از غذاب خداوند صحبت میکنند
ناشناس
| Germany |
۱۳:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
گناهانی که به اسم خدا و پیغمبر مرتکب می شویم و ان ها را توجیه می کنیم عذابش از اتش جهنم هم بدتر است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
احسنت درست و دقیق گفتی اما اونایی که منفی دادن شک نکن کافرن
اگر ایران زلزله بیاد با آید ساخت و ساز که از سیمان و میلگرد می‌دزدند خیلی‌ها کشته میشن .سازنده ها حواسشون باشه قاتل حتما نباید کسی رو مستقیم بکشه .اونایی که میلگردو آهنهای بی کیفیت درست میکنید حواستون باشه
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۸
اگر نظارت‌های ساختمان واقعی صورت گرفته باشد و ناظران از طریق سامانه های ارجاع سازمانهای نظام مهندسی انتخاب شده باشند، ناظران سازه و معماری ساختمان ها اجازه این کار را به مجریان نمیدهند و تایید نمی گردد کار

اخیرا شهرداری ها با یکسری پیمانکاران خاص ، کارها را با حداقل قیمت به ناظران خودشان واگذار کرده اند
تسلیت به مردم زلزله زده ترکیه ما را در غم خود شریک بدارید...
آقای علم الهدی همه چیز دان وپرو.فسور در زمینه ،اقتصاد . فضای مجازی . و سیاست خارجی و....... با جدیدنرین رساله دکترا مشکل اقتصادی و..... را بی شک حل خواهد کرد انشاالله
در بلایای طبیعی هم به گناهان وهم به مسائل ساخت وساز باید اهمیت داد،ترکیه هتل هایش را به داعشی میدهد،وبرای جلب توریست همه جور امکانات حرام وحلال،را دارا است،پس فکر آینده کشورمان باشیم با ساخت وساز اصولی،ودوری از رانت خواری وبیحجابی
تقریبا در همه جای دنیا زلزله و سیل و سونامی و ... حوادث و بلای طبیعی از عصر دایناسورها تا به امروز بوده و در کشورهای محجبه و بی حجاب یک میزان در حال رخ دادن هست ، با عقل و فکرتون تحلیل کنید نه با ...
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر