بازدید 36578

بحران و آشوب سیاسی در عراق؛ مقتدا صدر چه می‌خواهد؟

با گذشت حدود ۹ ماه از انتخابات پارلمانی در عراق، رایزنی‌ها برای انتخاب نخست وزیر و ریاست جمهوری همچنان ادامه دارد و بیش از هر چیز تعیین نخست وزیر جدید مناقشه برانگیز شده است و عراق را وارد یک بحران سیاسی جدیدی کرده که چشم انداز مشخصی درباره آن وجود ندارد.
کد خبر: ۱۱۳۲۶۳۷
تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۰ 01 August 2022

بحران و آشوب سیاسی در عراق؛ مقتدی صدر چه می خواهد؟

بین الملل تابناک: با گذشت حدود ۹ ماه از انتخابات پارلمانی در عراق، رایزنی‌ها برای انتخاب نخست وزیر و ریاست جمهوری همچنان ادامه دارد و بیش از هر چیز تعیین نخست وزیر جدید مناقشه برانگیز شده است و عراق را وارد یک بحران سیاسی جدیدی کرده که چشم انداز مشخصی درباره آن وجود ندارد.

چهارچوب هماهنگی شیعیان با داشتن اکثریت کرسی‌های پارلمان در چند روز گذشته، محمدشیاع السودانی را به عنوان گزینه مورد نظر برای پست نخست‌وزیری معرفی کرد و پس از آن مذاکرات برای تشکیل کابینه آغاز شد. این اتفاق می تواند به بحران سیاسی طولانی‌مدت برای تشکیل دولت جدید عراق پایان بدهد؛ اما به نظر می‌رسد که یورش هواداران مقتدا صدر به منطقه سبز بغداد و اشغال پارلمان نه تنها تشکیل دولت جدید، عراق را با چالش جدی روبه‌رو کرده، بلکه از پیام رهبر این جریان به نظر می‌رسد که چالش موجود بسیار عمیق‌تر از چیزی است که به نظر می‌آید.

گویا بین حمله دیروز با حمله پنج روز پیش طرفداران جریان صدر تفاوتی جدی وجود دارد، چون ابراهیم الجابری، مدیر دفتر مقتدا صدر، در پستی در صفحه فیس‌بوک خود نوشت: «مردم تحصن علنی در داخل مجلس عراق را انتخاب می‌کنند.»

او در پست خود افزود: «مردم در داخل مجلس تحصن علنی خواهند کرد، خداوند شما را حفظ کند.» الجابری همچنین نوشت: «مردم اکنون در مجلس هستند، از نیروهای امنیتی تشکر می‌کنیم.»

در چنین صورتی می‌توان گفت، تقابل صدری‌ها و چارچوب هماهنگی از مرحله اعتراض به نامزدی السودانی وارد مرحله کارشکنی پارلمان در پروسه تعیین دولت شده است.

با این شرایط، احتمال تشدید منازعات سیاسی و هرج‌ومرج‌های خیابانی و مهم‌تر از آن تعمیم و گسترش اعتراضات به کل عراق وجود دارد؛ کما‌اینکه صلاح‌الدین بهاالدین، دبیرکل حزب اتحاد اسلامی کردستان، در سخنانی اظهار کرد: رخدادهای کنونی عراق دیر یا زود به اقلیم کردستان نیز سرایت می‌کند.‌ در ‌این ‌بین، برخی رسانه‌ها سعی داشتند پای ایران و حضور اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه را به تحرکات و آشوب‌سازی‌های جریان صدر باز کنند که با واکنش برخی چهره‌های سیاسی عراق مواجه شد.

در این رابطه، تابناک در گفت‌وگو با «حسن هانی زاده» به ابعاد و زوایای بحران سیاسی کنونی در عراق پرداخته است.

هانی زاده در گفت‌وگو با تابناک اظهار داشت: حمله هواداران جریان السائرون به رهبری مقتدا صدر به پارلمان عراق واقع در منطقه سبز بغداد، این کشور را وارد یک فضای جدید بحران زا ساخت. تسخیر ساختمان پارلمان عراق توسط هواداران مقتدا صدر شاید نوعی الگوبرداری این جریان پر نفوذ اما غیر قابل کنترل از حرکت هواداران دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در حمله به ساختمان کنگره پس از شکست وی در انتخابات ۲۰۲۰ تلقی می‌شود. حمله هواداران صدر به پارلمان زمانی صورت گرفت که فراکسیون‌های پارلمانی پس از یک سلسله رایزنی‌های فشرده، محمد شیاع السودانی را به عنوان نخست‌وزیر جدید عراق انتخاب کرد.

وی افزود: جریان السائرون عراق که در انتخابات پارلمانی سال گذشته با ۷۳ کرسی به عنوان فراکسیون بزرگ‌تر شناخته شد، قصد داشت تا جعفر الصدر، پسر عموی مقتدا و سفیر فعلی عراق در لندن را به نخست‌وزیری انتخاب کند که با مخالفت سایر فراکسیون‌ها مواجه شد. از این روی، نمایندگان جریان سائرون با خروج اعتراض‌آميز خود از پارلمان تلاش کردند تا روند انتخاب نخست‌وزیر را با مشکل مواجه سازند؛ اما پارلمان با بهره‌گیری از ساز و کارهای قانونی و با تشکیل یک کمیته بی‌طرف سرانجام محمد شیاع السودانی را مناسب‌ترین گزینه برای تشکیل کابینه تشخیص داد. اما ظاهرا دست‌های داخلی و خارجی با نفوذ در میان هواداران جریان السائرون و سازماندهی یک حرکت غیرقانونی و غیراخلاقی و با اهدافی سیاسی تلاش دارند تا شطرنج انتخاب نخست‌وزیر جدید و اعضای کابینه را برهم بزنند.

هانی زاده در ادامه تاکید کرد: علاوه بر قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای که از انتخاب محمد شیاع السودانی ـ که یک شیعه معتقد و نزدیک به جریان دولت القانون به رهبری نوری المالکی تلقی می‌شود ـ ناخشنود هستند، عواملی در داخل نیز در تشدید اختلافات میان جریان‌های سیاسی نقش دارند. فراکسیون کردهای عراق ـ که بعد از جریان سائرون، بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمانی عراق به شمار می‌رود ـ قصد داشت تا یکی از شخصیت‌های کرد نزدیک به مسعود بارزانی رهبر اقلیم کردستان را به عنوان رئیس‌جمهوری جدید معرفی کند؛ اما با مخالفت اکثریت اعضای پارلمان مواجه شد. این شخصیت که در کابینه‌های گذشته پست‌های وزارتی کلیدی داشت، به دلیل داشتن پرونده فساد مالی از چرخه قدرت خارج شد و به همین دلیل، اعضای پارلمان موافق ریاست جمهوری وی نیستند.

این کارشناس مسائل منطقه افزود: طرف دیگر پشت پرده حوادث اخیر عراق، هواداران مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق هستند که پنهانی اما هوشمندانه حرکت هواداران جریان السائرون را مدیریت می‌کنند. جریان مقتدا صدر به دلیل داشتن پایگاه مردمی از نفوذ بالایی برخوردار است و می‌تواند با استفاده از موج هیجانی جوانان هوادار این جریان در تغییر معادلات داخلی عراق کاملا موثر باشد. مصطفی الکاظمی در برابر درخواست اعضای پارلمان برای اخراج هواداران مقتدا صدر از ساختمان پارلمان بی‌تفاوتی از خود نشان داد و این نشان می‌دهد، نخست‌وزیر عراق قصد دارد با استفاده از اوضاع کنونی برای مدت بیشتری در کرسی پارلمانی بماند.

هانی زاده خاطرنشان کرد: متاسفانه پیش‌بینی یکی از نخبگان عراقی که گفته بود دموکراسی در عراق مانند گلوله آتشين در دست کودک بازیگوش است، مصداق پیدا کرده، زیرا عراق اکنون وارد مرحله خطرناکی از بی‌ثباتی و تقابل جریان‌های سیاسی شده است. سهم‌خواهی جریان‌های سیاسی از قدرت، تقسیم‌بندی طایفه‌ای بین شیعه و سنی و کرد، تشدید اختلافات در میان شیعیان، دخالت آشکار آمریکا و برخی رژیم‌های عرب منطقه در چینش مهره‌ها، مهندسی انتخابات به سود برخی جریان‌ها، گسترش فساد در پیکره حاکمیت و تلاش برای تضعیف نقش مرجعیت در جامعه، بخشی از آفات‌ نظام نوپای عراق تلقی می‌شود.

وی در پایان گفت: اگر جریان‌های سیاسی در آینده نزدیک به یک راه‌کار توافقی برای خروج از بحران فعلی دست نیابند، عراق وارد یک مرحله پرچالش امنیتی خواهد شد و این کشور را به سمت یک جنگ شیعه ـ شیعه سوق خواهد داد که در نهایت همه بازیگران صحنه داخلی عراق بازنده آن خواهند بود.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۳۷
صدر برنده انتخابات هست و گروه‌های غیر قانونی مثل الحشد باید منحل بشن
پاسخ ها
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
چرا حشد ؟
حسینی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
ماهیگیری از آب گل آلود. خود نیروهای مقتدی صدر هم جزو حشدالشعبی هستند.
ناشناس
| Germany |
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
عراق هیچ اهمیتی نداره برام اما حق بگو.این حشد بود که عراقی هارو از داعش نجات داد نه صدرها.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
شما كجاي كاري؟
صدر اگر عرضه داشت مي توانست نخست وزير مناسبي را به تائيد مجلس عراق برساند نه اينكه مثل ترامپ رفتار غيرقانوني را در دستور كار خود قرار دهد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۱
این دقیقا نیاز آمریکااست که میفرمایید...چون برای متلاشی کردن عراقی اول باید این گروه مقاومت از بین برود...
مشکل اعراب و عراقی‌ها یک مشکل فرهنگی هست. اعراب به‌هیچ‌وجه نمی‌تونند مشکلاتشون رو بدون درگیری و در فضایی آرام و با گفت‌وگو حل کنند. همیشه دارند با هم می‌جنگند و خون همدیگر را می‌ریزند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
جهان سومی هستیم همه
از جهان سومی چه انتظاری داریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۱
مشکل تاریخی جهان عرب و خصوصا عراقی ها، رویگردانی و پشت
کردن به رهبران الهی و واقعی شون بوده، همیشه دیر فهمیدن و دیر تصمیم گرفتن و وقتی هم فهمیدن دیگه کار از کار گذشته بوده، اون موقعی که باید در برابر صدام پشت امثال شهید صدر می ایستادن، تو میدون نبودن و پشت ایشون خالی کردن، حالام که فهمیدن کارشون غلط بوده، اومدن مقتدا صدر کم سوادی که گرفتار اختلال شخصیت هست رو بجای اون گرفتن و واسش سینه می زنند.
حرکتی که آقای صدر و حامیانش انجام دادند به غیر از به سخره گرفتن نظام‌ حکومتی نیست،اینکه حامیان ایشان به زور وارد پارلمان شدند و در آنجا برای خودشان بساط قلیان و چای و سیگار و هزار جور جنگولک بازی دیگه راه انداختند نشان از این داره که این آقا فاقد فهم و شعور سیاسی هست و از راه زور آزمایی و لشگر کشی و اجیر کردن مشتی آدم غافل و ذوب شده در افکار قرون وسطی میخواد به اهداف خودش برسه.اینگونه حرکت‌ها به جز ایجاد بدعت در امور سیاسی و ایجاد هرج و مرج داخلی هیچ عایدی دیگری نداره.
دموکراسی برای جامعه ای که به بلوغ سیاسی نرسیده، سم مهلک است.
میخواد رهبر جمهوری اسلامی عراق باشه طرفدارانش که اینو میگن
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
صدر یه عامل خارجی هست که برنامه های دیکته شده رو مو به مو اجرا می کنه و داره از موقعیت و محبوبیت شهید صدر پدرش سوال استفاده می کنه
کلا صدام به درد عراق حکومت به مردم عراق می خورد
بعضی از ابنای بشر موجودات جالبی هستند؛ در عین این که دیگران را به رعایت اخلاق دعوت می کنند خودشان بی اخلاق‌ ترین موجودات هستند. با این که همه ما می‌دانیم چند صباحی بیشتر مهمان این دنیا نیستیم چه دعوا ها و جنگ ها که بر سر قدرت راه نمی اندازیم و چه خون ها که نمی ریزیم و جان ها که نمی گیریم و با این کارنامه سیاه ابلهانه در فکر رسیدن به بهشت هستیم!!! زهی خیال باطل.
نجات عراق خواسته ی اوست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
نجات عراق خواسته كيست و قرار است عراق از چه چيزي نجات پيدا كند؟
امیدوارم بتوانند مستقل عمل کنند
صدر یک عراق مستقل و بدون دخالت هیچ کشور دیگر می خواهد. اشکالی دارد ؟
پاسخ ها
عدالت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
چطور با انجام فرامین بن سلمان میخواد عراق دور از دخالت درست کنه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۰
صدر هر خواسته اي دارد بايد در چارچوب قانون آن كشور رفتار نمايد وگرنه هرج و مرج حاكم خواهد شد.
صدر بدنبال تشنج و هرج و مرج در عراق است.یا در بهترین حالت،ادامه وضع موجود با نخست وزیری الکاظمی..ایشان متوجه نیست (و شاید هم هست) که تمام نیروهای برانداز و مخالف استقلال عراق، شامل بعثی ها ،داعشی ها،نیروهای تجزیه طلب،حزب دمکرات،عربستان،آمریکا،و...در زیر چتر او قرار گرفته و در حال پیگیری اهداف تعیین شده خود هستند.و تا آنجا که با صدر هم راستا هستند از او حمایت و بعد از آن در مقابل وی قرار خواهند گرفت.و متاسفانه با این حمایت ها احساس غرور و بزرگی میکند.
باز هم نفوذ انگلستان!! این بریتانیا ول کن نیست
این مقتدا صدر کاری خواهد کرد که افغانستان در دهه 80 دچار ان شده بود
برهان الدین ربانی و حکمتیار هر دو قدرت افغانستان بودند و بنا بود دوره ای رئیس افغانستان شود متاسفانه یکی از انها بعد از سوار شدن بر اریکه قدرت دیگر پیاده نشد تا اینکه جنک داخلی شروع شد و کار به تسلط طالبان انجامید
دمتون گرم؛ عراق بعثی نباید روی آرامش به خودش ببینه؛ لعنت خدا بهشون.
مردم عراق به هرکه رای می دهید به غیرازمقتدری صدرتشنه مقام
در این تحلیل نقش ایران کجاست؟
تحلیل بسیار خوبی است.
خلایق هرچه لایق
تکرار تاریخ ولی دراین میان یزید کیست و امام حسین چه کسی!!!!! اگر صدر دراین میدان شکست بخورد رهروانش اعلام عزای عمومی خواهند کرد واگر شعبیها شکست بخورند همین برنامه خواهد بود...
خارج نشینها که وظیفه ی دوقطبی ایجاد کردن در ایران را دارند . همانگونه که برای حجاب ، اوکراین و مانند آنها از طریق فضای مجازی دنبال دوقطبی سازی بودند و البته هستند ، در مورد عراق هم هستند . آنها مطلقا این نوضوعات برایشان مهم نیست . فقط می تواهند در ایران بر سر هر موضوعی ، دعوا باشد . از زلنسکی تا صدر
صدر متاسفانه زیر چتر عربستان داره مملکتو به هم میریزه کجاش مسقله ؟؟؟
پیاده سازی نقشه افغانستان برای حضور القاعده و بعث در عراق
صدر هم با پولی که داره به دل اروپا خواهد زد و مردم و طرفدارانش خوراک بعث خواهند شد
خواسته بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی :

۱- حق مسکن ؛ حق معیشت و حق اولاد مانند شاغلین به بازنشستگان تامین اجتماعی پرداخت گردد

_۲-عیدی همانند شاغلین به بازنشستگان تامین اجتماعی پرداخت گردد

۳- اعمال ماده ۶۹ برای بازنشستگان تامین اجتماعی

۴- حذف دو درصد ماده ۸۹ از فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

۵- خدمات دارویی و درمانی بدون بیمه تکمیلی

۶- سهام شستا به بازنشستگان تامین اجتماعی داده شود

۷ - حق مناطق جنگی به بازنشستگان تامین اجتماعی پرداخت گردد

۸- افزایش ۳۸ درصد + ۵۱۵ هزار تومان حقوق سایر سطوح و همزمان همسان سازی ۲۵ درصد قبلی (مانده سال ۱۴۰۰)
و همسان سازی جدید در سال ۱۴۰۱ اقدام گردد .
صدر تشنه‌ی قدرته . قدرت هم بگیره همه رو با طرفدارهای خود قلع و قمع می کنه . صدر علنا داره تو زمین سعودی و امریکا بازی می کنه . داره می گه من انتخابات و رای رو قبول ندارم گردنم کلفته یامن و جریانم یا هیچکس . امریکا و سعودی هم بادش کردند . خدا به خیر بگذرونه با این فرد نادان . حداقل از خون پدرت و شهید صدر عموزادت خجالت بکش و دست از تفرقه بردار . عراق خودش کم مشکل نداره .
این ها همه کار صهیونیستی ها است که عده ای ساده لوح تشنه قدرت پیدا کرده و سوار بر امنیت ملی عراق شده
مردم باید از افغانستان عبرت بگیرید نگذارید کشورمتمدنتان بیشتر از این. شما که آقا امیر المومنین حضرت علی علیه السلام و شهدا ی کربلا رو دارید!!!
لطفا کسی توهین وقضاوت نکنه معلوم نیست که کار خوب رو میکنه
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان