بازدید 13868

فرونشست زمین در یک قدمی تخت جمشید

اکنون خبر رسیده که پدیده فرونشست زمین به نزدیکی بنای جهانی تخت جمشید رسیده و کارشناسان را نسبت به خطراتی که در آینده برای عظیم ترین بنای سنگی جهان به وجود می آید نگران کرده است.
کد خبر: ۴۰۸۰۲۳
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۴ 14 June 2014
فرونشست زمین که طی مدت اخیر در نقاط مختلف استان فارس مشاهده شده بود، این بار به یک قدمی بنای تخت جهانی جمشید رسیده است.

به گزارش مهر، طی سالهای اخیر خشکسالی‌های پیاپی باعث شده که میزان برداشت آب از آبهای زیرزمینی در فارس شدت بیشتری بگیرد. این امر موجب فرونشست زمین در نقاط مختلف فارس شده که نمونه آن نیز ایجاد فرونشست در محوطه تاریخی نقش رستم در حوالی شهرستان مرودشت فارس بود.

اما اکنون خبر رسیده که پدیده فرونشست زمین به نزدیکی بنای جهانی تخت جمشید رسیده و کارشناسان را نسبت به خطراتی که در آینده برای عظیم ترین بنای سنگی جهان به وجود می آید نگران کرده است.

در این رابطه پروفسور عزت الله رئیسی پژوهشگر، زمین شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز به خبرنگار مهر گفت: محوطه های میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم هویت ملت ایران هستند و باید در برابر هرگونه خطرات احتمالی، چه در حال و چه در آینده حفظ شوند. یکی از این خطرات پدیده نشست زمین است که تحت تاثیر فعالیتهای انسانی از قبیل برداشت بی رویه آب زیرزمینی می تواند رخ دهد.
فرونشست زمین در یک قدمی تخت جمشید
فرونشست زمین در محوطه تاریخی نقش رستم

وی ادامه داد: این پدیده طی سالهای 1386 تا 1388 در منطقه نقش رستم تا روستای شول اتفاق افتاد. اثرات نشست در امتداد کوه حسین از نقش رستم تا روستای شول مشخص است و مقدار نشست بین دو تا 30 سانتی متر تغییر می کند.

پروفسور رئیسی بیان کرد: افت شدید سطح آب زیرزمینی (حدود 10 تا 15 متر)، بروز خشکسالی شدید طی این سالها و همچنین مساعد بودن آبخوان برای نشست ( وجود لایه های ریزدانه رسی) موجب شد تا نشست حاصله در محوطه نقش رستم، بعضی منازل مسکونی در روستای شول خود را به صورت ترک خوردگی دیوارها و حتی جابه جایی سقف بعضی از آنها نشان دهد و مردم محلی را همواره دچار وحشت و اظطراب کند.

وی ادامه داد: طی سالهای مذکور در محدوده تخت جمشید نشستی رخ نداد، اما افت سطح آب زیرزمینی بالاخره اثر خود را در سال 1391 نشان داد به طوریکه در فاصله 200 متری از صفه اصلی تخت جمشید شکافی موازی با صفه به طول 150 تا 200 متر، عرض یک متر و عمق حداکثر یک متر نمایان شد و محدوده تخت جمشید نیز پدیده نشست زمین را تجربه کرد.

فرونشست زمین در نزدیکی تخت جمشید

این محقق عنوان کرد: برای پیشگیری از نشست تنها راه، جلوگیری از افت سطح آب زیرزمینی است که مستلزم مسدود کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتور هوشمند برای کنترل برداشت آب، افزایش راندمان آبیاری، عدم حفر چاه جدید و جلوگیری از کف شکنی چاههای موجود است.  

پروفسور رئیسی افزود: همچنین بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شد که به علت وجود آهک در زیر آبرفت، چنانچه چاههای برداشت آب تا مرز این دو سازند و یا پایین تر از آن حفر شوند، در اثر برداشت طولانی مدت آب احتمال رخداد آبفروچاله نیز وجود دارد که می تواند خطر احتمالی دیگری برای تخت جمشید و نقش رستم در آینده باشد.

وی گفت: طی سالهای 1343 تاکنون تعداد چاههای برداشت آب در محدوده حریم های تخت جمشید و نقش رستم افزایش قابل توجهی یافته و چنانچه این روند ادامه یابد در آینده باز هم خطرات نشست و آبفروچاه این آثار را تهدید خواهد کرد.
فرونشست زمین در یک قدمی تخت جمشید
فرونشست زمین در نزدیکی تخت جمشید

این زمین شناس عنوان کرد: استفاده گردشگری و عمر میراث های جهانی  از قبیل تخت جمشید و نقش رستم  نامحدود  است و در صورت بروز هر گونه آسیبی به آنها خسارات وارده جبران ناپذیر خواهد بود.

وی اضافه کرد: برای حفظ این آثار باید با نگاهی بلند مدت، به مدیریت و حفاظت آنها پرداخت.

پروفسور رئیسی در خصوص راهکارهای مقابله با این پدیده اظهار داشت: پیشنهاد می شود اولا برداشت از چاههای پمپاژ در محدوده حریم تخت جمشید و نقش رستم محدود شود بطوریکه افت سطح آب زیرزمینی متوقف شود. ثانیا در صفه تخت جمشید نقاط برداشت ارتفاعی و مختصاتی به صورت یک شبکه دقیق ژئودتیک (Geodetic Survey) نصب شده و نشست زمین پایش شود.     
 

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۰
انتشار یافته: ۳۱
بعد از اینهمه تازه نگران شده اند!!!
ولی بررسی و پیشنهادی انجام نشده ، راهکاری هم ندارند؟!!

دلواپسان کجایید!!!!!!!!!
خدایا خودت کمک کن
باید رسیدگی شود
سکوتم از رضایت نیست.
لطفا کاری کنید که این آثار فرهنگ مرزبومون که روز به روز برامون روشنتر میشه نگهداریدش تا برای تموم نسلامون ماندگار باشه. همه نگاه ها به مسئولین فرهنگی استان فارسه.
حافظ:
گفتم ای مسند جم جام جهان بینت کو
گفت افسوس که آن دولت بیدار بخفت...
مجوز حفر چاه را چه کسی صادر می کند؟هیچ کس برای میراث این مرز و بوم دل نمی سوزاند فقط به فکر امروز و جیب خود هستند
حمايت غير منطق از كشاورزان به بهاي نابودي منابع آب و آثار فرهنگي بسيار اشتباه است . كشاورزي كهبا اعطاي وام كم بهره آب را از اعماق زمين بيرون مي آورد وبا شيوه غرق آبي پاي ذرت مي ريزد . اگر ذرت را وارد كنيم و به كشاورزان خود هم مقرري پرداخت كنيم ضررش كمتر از اين نوع كشت اشت . كشاورز بايد ضمن مشاركت در سرمايه گذاري براي شيوه هاي جديد آبياري به دنبال كشت محصولات جاليزي باشد كه آب بسيار كمتري مصرف ميكند و همان سود را هم دارد .ولي چون زحمت آن بيشتر است تن نميدهند
خدای بزرگ خودت یاور تخت جمشید عزیز باش
تخت جمشید گنجینه ای مادی و معنویست و برای حفظش باید تمام تلاشمان را بکنیم. در زمانی که سایر پادشاهان با شلاق بناهای خود را می ساختند در تخت جمشید ، حقوق ، مرخصی ، از کارافتادگی و ... وجود داشت. در زمانی که سایر پادشاهان انسانها را برای تفریح به جان هم می انداختند ما جشنهای هنری و فرهنگی داشتیم.
برخی علما نیز تایید کرده اند که کوروش همان ذوالقرنین قرآن و از انبیاء الهی بوده است. حافظ نیز می فرماید:
بر تخت جم که تاجش معراج آسمان است....
از بس که زمینها رو میکنن به خاطر گنج
مدیریت جهانی!
نگران نباشیدالان مسؤولان که دارن از حل مشکل دریاچه ارومیه دستاشون رو میشورن این رو هم بادقت حل می‌کنن، کوروش تو بخواب کارت نباشه.
برای پیشگیری از نشست تنها راه، جلوگیری از افت سطح آب زیرزمینی است که مستلزم مسدود کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتور هوشمند برای کنترل برداشت آب، افزایش راندمان آبیاری، عدم حفر چاه جدید و جلوگیری از کف شکنی چاههای موجود است.
اینهایی که می فرمایید مدیریت میخواد که توی ایران نیست
یک روز می گویید سد بالا دست تخت جمشید باعث بالا آمدن آب شده آب بزیر تخت جمشید می رود و باعث تخریب بنا می شود و باید سد را از بین برد امروز می گویید برداشت آب چاها باعث خالی شدن زیر بناها می شود .راستی چه جیزی باعث خطر است بالا آمدن آب یا پایین رفتن آب و یا اصلا حرکت لایه های زمین .یک تز عاقلانه بدهید
نه پروفسور نشست زمین شاید بخاطر بدحجابی بعضیا باشد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سوء استفاده بی رویه از منابع این کشور تا کی باید ادامه پیدا کنه؟ کی باید جلوگیر این سو استفاده ها باشه؟ دیگه هرچی روی زمین بود تموم شد و هرچی زیر زمین این مملکت هست هم به تارج میرود.
نصف زندگی ما به افسوس ها و تاسف ها گذشته .
تو خارج يه كوزه پيدا ميكنن ميليارد ها دلار خرج مي كنند كه سالم بمونه . ما هم بناي تاريخي به اين عظمت رو داريم از دست ميديم و هيچ فكري هم به حالش نميكنيم . واقعا" دممون گرم .
اینو دیگه نمیشه گفت کار دشمنه
مسئلين محترم قدمي بردارند لطفا
حالا گوش نكنن تا درياچه اروميه دو ايجاد بشه
با سلام
تا زمانی که زیر ساختهای گردشگری تو استان فارس درست نشه امروز نقش رستم و تختگاه داریوش فردا هم به ارامگاه کورش و .... میرسه استفاده بی رویه از منابع طبیعی همینه دیگه حالا هی بشینید بگید بیست و پنج ساله که رتبه اول برداشت گندم تو کشور رو داریم. افسوس
خسته نباشی استاد محترم. اگر زورت میرسد از حفر چاههای جدید دراین دومنطقه جلوگیری کن و تعدادی از چاههای موجود در این مناطق را متروکه نمایید.
واقعا ما داریم چکار میکنیم با هویتمون. چرا هیچکس به فکر نیست
میراث فرهنگی ایران برای بی ارزش شده از اقای روحانی درخواست توجه به این میراث عظیم را داریم
مشكلي نيست .
سرنوش طاغوت همین است وبس.باید عبرت بگیریم که دنیا به هیچ کس رحم نمی کنه.
پاسخ ها
مختار
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
چه ربطی داره یک فرهنگ و اراده یک ملت
بگیم سرنوشت بود که از بین بره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۴
علما گفتند که کوروش پیامبر بوده حالا شما کوتاه بیا......
خوب کسانی که منتظر نابودی باقیمانده تخت جمشید بودند دارند به آرزویشان می رسند!!!!
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر