بازدید 9406
تابناک اقتصادی بررسی کرد

تغییر نگاه ایران به قرارگیری در بازارهای انرژی با تبدیل شدن به هاب توزیع گاز، پالایشگاه‌ داری فراسرزمینی و قدرت بلامنازع برق منطقه

یک کارشناس انرژی به تابناک اقتصادی گفت: سیاست پالایشگاه فراسرزمینی و راه‌اندازی ظرفیت نیمه‌فعال پالایشگاه‌های کشور‌های همسو با توجه به بومی‌سازی تجهیزات پالایشی در کشور و خودکفایی در تولید بنزین، امری بسیار جدید و مهم بوده است.
کد خبر: ۱۱۵۱۶۰۶
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۹ 23 November 2022

تغییر نگاه ایران به قرارگیری در بازارهای انرژی با تبدیل شدن به هاب توزیع گاز، پالایشگاه‌ داری فراسرزمینی و قدرت بلامنازع برق منطقه

به گزارش تابناک اقتصادی؛ تغییر در رویکرد و سیاست‌های انرژی کشور از ابتدای دهه قبل آغاز شد، ولی با وجود این، طی یک دهه اخیر به جای تمرکز بر مساله رفع اثر و خنثی کردن تحریم‌ها، متاسفانه به سمت دور زدن تحریم‌ها یا رفع تحریم‌ها با مذاکره رفتند که همین عمل موجب شد، تحریم‌ها اثرگذاری بیشتری بر اقتصاد ایران داشته باشند.

با وجود این، دولت سیزدهم از آغاز کار به دنبال خنثی‌سازی تحریم‌ها بود و موارد دیگر در اولویت دوم قرار داشتند. برای این امر، ذیل نهاد ریاست جمهوری، کمیته جهت خنثی‌سازی تحریم‌ها نیز ایجاد شد. از همین روی، دولت سیزدهم رویکرد اصلی خود را در بحث تغییر رویکرد در جهت خنثی‌سازی حداکثری تحریم‌ها قرار داده است.

در این باره، مهدی هاشم‌زاده، مدیر گروه انرژی اندیشکده سیاست‌گذاری ماهد در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی اظهار داشت: دولت سیزدهم آغاز تحولات حوزه انرژی را نخست با حرکت به سمت توسعه روابط تجاری خود با کشور‌های همسایه پیمود. تغییر سیاست‌های انرژی کشور، مستلزم توجه حداکثری به ظرفیت‌های جغرافیایی کشور است. در همین راستا نیز دولت سیزدهم پس از امضای قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان در آذر ۱۴۰۰، در زمینه تجارت نفت خام نیز رویکرد بسیار جدیدی پیش گرفت و ایران با استفاده از صادرات خدمات فنی و مهندسی خود، برای اولین بار پس از انقلاب، سهامدار پالایشگاه‌های فراسرزمینی در کشور ونزوئلا شود؛ موضوعی که در بیانات اخیر مقام معظم رهبری نیز به آن اشاره شد.

این کارشناس اقتصادی افزود: رهبر انقلاب در دیدار با مردم اصفهان، با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور اظهار امیدواری کردند که این مشکلات حل شدنی است و در ادامه تأکید کردند: «در بخش‌های دیگر در حال پیشرفت هستیم» و از «بومی‌سازی برخی تجهیزات استخراج نفت و گاز و راه‌اندازی نخستین پالایشگاه فراسرزمینی ایران و...» به عنوان مصادیق پیشرفت یاد کردند.

ایران به سمت بازطراحی سیاست‌های انرژی خود رفته است و همین موضوع تجارت انرژی ایران را با تحولی شگرف روبه رو خواهد کرد.

 

مساله اصلی، تغییر نگاه ایران به قرارگیری در بازار‌های انرژی است؛ ایران پس از دهه نود برای نخستین بار سیاست‌های انرژی خود را تغییر اساسی داده و همین موجب نگرانی بسیاری از دشمنان این خاک شده است. ایران به سمت بازطراحی سیاست‌های انرژی خود رفته است و همین، تجارت انرژی ایران را با تحولی شگرف روبه رو خواهد کرد.

تغییر نگاه ایران به قرارگیری در بازارهای انرژی با تبدیل شدن به هاب توزیع گاز، پالایشگاه‌ داری فراسرزمینی و قدرت بلامنازع برق منطقه

به موضوع تحولات انرژی برگردیم؛ سیاست پالایشگاه فراسرزمینی و راه‌اندازی ظرفیت نیمه‌فعال پالایشگاه‌های کشور‌های همسو با توجه به بومی‌سازی تجهیزات پالایشی در کشور و خودکفایی در تولید بنزین، امری بسیار جدید و مهم بوده است که ایران بدون سرمایه‌گذاری مستقیم با استفاده از صادرات خدمات فنی و مهندسی و تجهیزات ایرانی، ظرفیت نیمه فعال پالایشگاه‌ها را فعال کرده و نفت خام خود را نیز به عنوان خوراک پتروشیمی استفاده خواهد کرد. عملا با این کار یک رابطه دو سر برد بین ایران و کشور مقصد اتفاق خواهد افتاد؛ ایران نفت خام خود را به فروش می‌رساند یا بنزین غیرقابل تحریم را دریافت خواهد کرد و کشور مقصد نیز پالایشگاه نیمه فعال خود را به ظرفیت کامل و اسمی خود می‌رساند و همین امر موجب سود بردن هر دو کشور از این اقدام خواهد شد.

رهبر انقلاب رسیدن به سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی را، یکی از موفقیت‌های بزرگ کشور دانست که هم‌اکنون بعد از انقلاب برای اولین بار دولت سیزدهم به آن جامه عمل پوشانده است.



به گفته هاشم‌زاده، این موضوع برای ایران که تجارت نفت خام با تحریم‌های جدید به مشکل برخورده بود، بسیار مهم است و رهبر انقلاب نیز رسیدن به سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی را یکی از موفقیت‌های بزرگ کشور دانست که هم‌اکنون پس از انقلاب برای نخستین بار دولت سیزدهم به آن جامه عمل پوشانده است.

ایران همچنین اخیرا به سمت توسعه تجارت گاز نیز رفته است. متاسفانه ایران با وجود دارا بودن منابع عظیم گازی و برداشت حداکثری از میدان گازی پارس جنوبی، به دلیل مصرف بسیار بالا بخش خانگی در فصول سرد سال و همچنین متکی بودن ۸۰ درصدی سبد تامین سوخت نیروگاه‌ها به گاز طبیعی، در فصول سرد سال با ناترازی گاز مواجه می‌شود و از این روی امکان توسعه روابط گازی خود را ندارد.

وی افزود: با وجود این، به دلیل موقعیت استراتژیک ایران برای اتصال انرژی ترکمنستان و روسیه به جنوب آسیا و خاورمیانه، به نقطه اتصال جدی کشور‌های دارای منابع گاز طبیعی به جنوب آسیا تبدیل شده است. همچنین به دلیل وجود تاسیسات و زیرساخت‌های انتقال گاز در اقصی نقاط کشور و لوله‌کشی سراسری در سطح کشور، بهترین استفاده ایران از وضعیت گازی دنیا، تبدیل شدن به هاب انرژی و توزیع گاز منطقه و جنوب آسیا از طریق خط لوله صلح و دیگر خطوط لوله موجود در کشور است. این زیرساخت در بلندمدت امکان صادرات حداکثری بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد مترمکعب را دارد و باید این میزان از طریق واردات حداکثری از طریق خرید یا سوآپ گاز مازاد روسیه و ترکمنستان به وقوع بپیوندد و ایران رسما هاب گازی منطقه شود و تجارت گاز نیز در سیاست‌های انرژی ایران وارد شود.

تغییر نگاه ایران به قرارگیری در بازارهای انرژی با تبدیل شدن به هاب توزیع گاز، پالایشگاه‌ داری فراسرزمینی و قدرت بلامنازع برق منطقه

این موضوع به دلیل تمرکز توسعه آینده اقتصاد دنیا بر آسیا و مسیر عبور انرژی به این منطقه از ایران، نقش بسیار مهمی را نیز به ایران در زمینه تامین انرژی توسعه آینده اقتصاد جهان خواهد داد که اهمیت نگاه ویژه وزارت نفت و دولت سیزدهم به استفاده حداکثری از گاز مازاد روسیه و همکاری با روسیه را نشان می‌دهد.

این کارشناس حوزه انرژی یادآور شد: در زمینه برق نیز ایران با توجه به تجهیزات نیروگاهی و خودکفایی در این بخش، قدرت بلامنازع منطقه در برق است که از همین روی، توسعه همکاری‌های برقی با کشور‌های همسایه از دیگر اتفاقات برای تبدیل شدن به قدرت انرژی منطقه است که مقام معظم رهبری بر آن تاکید ویژه دارد.

هاشم‌زاده در پایان گفت: ایران امروز نگاه تمدنی بسیار مهمی دارد و برای آن دولت سیزدهم اقدامات مهمی انجام داده است و باید بسیار بیشتر از قبل این دیدگاه را به مرحله اجرا برساند تا ایران به قدرت اول انرژی منطقه تبدیل شود.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳۳
ایران تکنولوژی تولید lng را ندارد و فعلا قطر با سوء استفاده از میدانهای گازی مشترک با ایران پیشتاز است
مثل اینکه حواستان نیست ، امیر قطر در مراسم افتتاحیه ششمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز اعلام کرد که دوحه در تلاش است تا ظرفیت تولید گاز مایع را تا سال ۲۰۲۷، از ۷۷ میلیون تن به ۱۲۶ میلیون تن برساند
شما بهتر است فکری به حال مازوت سوزی، راندمان پایین پالایشگاهها، پیر شدن چاههای نفت، یهره برداری از منابع مشنرک گاز و نفت، صادرات پر هزینه نفت و البته تولید بنزین پتروشیمی بکنید.
آرامکو عربستان نصف پالایشگاههای دنیا را دارد مثل شما از خود بیخود نشده. قسمتی از یک پالایشگاه متروکه تو ونوزوئلا را که خودش تحریمه تعمیر کردید چه بوق و کرنایی می کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۱۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
هرکاری که بکنند امثال تو یه حرف منفی میزنند
شما از ایران بری بهتره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
دلیلش اینه که ایشون مثل من تو صنعت هست و واقعیت ها رو میبینه و این از حرفاش معلومه وای شما فقط اخبار بیست و سی میبینی.
ناشناس
| - |
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
نه عزیز، منم خودم در صنعت پتروشیمی فعالم و دارم میبینم
این شمایی که فقط اینترنشنال میبینی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
شاید پشت یه میز توی یه اداره آویزون به صنعت بهت یه پستی داده باشن ولی کسانی که مثل من بیش از بیست سال تو مناطق عملیاتی جنوب بودن واقعیات رو هرروز لمس میکنن. درضمن وقت دیدن /// رو هم ندارن چه داخلی و چه خارجی.
ناصر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۳
حرف ایشان کاملا منطقی است امتیاز یک پالایشگاه آن هم در ونزوئلا هیچ افتخاری ندارد. شما که می فرمایید در پتروشیمی هستید و همه چیز را می بینید بفرمایید چه چیزی را می بینید!؟ من هم نفتی هستم ولی جز فرسودگی و عدم وجود قطعات کاربردی چیز دیگری نمی بینم.ا
توهم هم حدی داره
برق به قیمت نابودی هوا؟ تو شهرهایی مثل اراک نفس هم نمیشه کشید اینها اولا کذب هست دوما هزینه هاش بسیار بالاست معامله به قیمت سلامت مردم اراک و اصفهان و …. دولت جمهوری اسلامی دست از معاملات بشوره بهتره خوب حالا این قطب هرچی که شما میگی چرا مردمش آنقدر گرسنه آن تورم آنقدر بالاست قیمته سر به عرش کشیده صنعتش اینه کشاورزی اونه رفاه آنقدر پایینه این پارادوکس را حل کن بعد
این نظریه برروی کاغذاوکی هست اما در عمل بخاطر سیاستهای ایران ،محقق شدنش یک خیاله
قدرت بلامنازع برق؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۳
آره خخخخخخ
درود بر دولت سیزدهم
خداقوت
قدرت بلامنازع برق منطقه !!!! تمام تابستان برق شهرک های صنعتی تو ساعات کاری قطع !!!!
بازم حرفای قشنگ تابی جون از دولت معزز سیزدهم. انقد حرفات قشنگه آدم دلش نمیاد باور نکنه!!!!!!
تا الان نگاه ایران این بوده که قدرت با منازع منطقه باشه که حالا تغییر کرده شده بلا منازع؟
هشت سال دولت قبل همه چی رو خوابونده بود از افزایش تولید برق و ساخت پالایشگاه و حرکت برای قطب شدن بالاخره در هر چی شد. حالا تو یک سال این حرکات انجام شده دست مریزاد داره نه اینکه تازه بخواهیم آن را هم مسخره کنیم!!
متاسفانه ما به جای یک کشور عمل گرا تبدیل به یک کشور شعاری شده ایم و از یک کشور استعمار زده تبدیل به یک کشور تحریم زده از ناحیه خارجی ها و داخلی ها شده ایم
امید و امیدواری یک اصولی دارد که تا اصول آن رعایت نشود نا امیدی تبدیل به امید نمی شود و اصول آن حرکت عملی و بدون شعار است

ممکن است یک کشور رابطه خوبی با همان کسانی که به آنها لغب استعمارگر داده ایم داشته باشند و هم از منابع آنها استفاده و هم از بازار آنها استفاده کنند که نمونه بارز آن کشور چین است که هم از منابع و سرمایه گذاران آمریکا استفاده و هم بازار آنها را تسخیر کرده اند و یا کره جنوبی
و ممکن است مقابل همان کشور و با او دشمنی کنی اما بدتر از یک کشور استعمار زده باشی
مردم دنبال عمل گرایی هستند نه شعار گرایی
با شعار چیزی حل نمی شود با تشدید خشنونت چیزی حل نمی شود هنر یک کشور با اهداف انقلابی بزرگ این است که دشمنان خود را تبدیل به دوست و با آنها پیمان مودت آمیز برقرار کند تا بتواند از روش مودت و دوستی اشتباهات او را به او گوشزد و برطرف کند و سوء تفاهم ها را برطرف کند نه اینکه بر طبل دشمنی بکوبد و هم خودش و هم جهان را آشفته کند و هم مردمش را زجر دهد
همواره بازگشت از اشتباهات عدول از اهداف نیست که ما آنرا بد بدانیم و بازگشت حکم تغییر روش ها در رسیدن به اهداف است نه تغییر اهداف
مهم این است که هرکجا احساس کردیم روش اشتباه است سریعا به یک روش مطمئن تر بازگشت کنیم و در تهجر و سرسختی باقی نمانیم
احسنت...
. قدرت بلامنازع برق؟؟؟؟؟؟ اخوی تابستان روزی ۳-۴ ساعت برق نداریم، کدام قدرت؟؟؟؟

برداشت حداکثری از پارس جنوبی؟ این برداشت حداکثری نصف برداشت قطر فسقلی نیست. تازه با توتال هم قرارداد بسته که تولید را بالاتر ببره. کم مونده شیلنگ بندازه گاز توی لوله های گاز تهران را هم خالی کنه.

بدلیل تحریمها هر کس از ما خرید می کنه دنبال تخفیف آنچنانی است. با اضافه شدن برادر پوتین و کشور ویرانه اش به کشورهای تحریمی ایشان مثل خوره افتاده به جان مشتری های نفت و گاز ایران و آنها را مال خود می کنه.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
گل گفتی ، کاملا درسته
قدرت بلامنازع برق منطقه !!!!!!!!!

چرا مازوت می سوزونید برای تولید برق؟؟؟؟ هوای کشور و دنیا رو دارید الوده می کنید دومین منابع گاز دنیا رو داریم اولین منابه برق خورشیدی دنیا رو داریم مازوت سوزی برای تولید برق دو حالت بیشتر ندارد یا خیانت است یا بی کفایتی
كار خودشونه
هر کسی دستی در صنعت نفت و انرژی داشته باشه میدونه ما در چه اوضاع فاجعه باری هستیم. این دولت سیزدهم هم که تیر خلاص را به صنعت و اقتصاد زده.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
آلمان هستی؟
شیوه مسئولان بالانشین الان این شده که آنقدر قیمت همه چیز را افزایش دهند تا بخش زیادی از مردم داخل کشور نتوانند از آنها استفاده کنند و بعد صادرات انجام دهند و بگویند ما فلان قدر پیشرفت کردیم. راست میگن به زودی مردم داخل کشور توان استفاده از منابع داخلی را نخواهند داشت و تمام منافع آن برای خارجی ها و مسئولان و آقازاده‌ها خواهد بود.
اون چیزی که ما را زمینگیر می‌کنه عدم اعتماد به نفس ماست
بالاخره ۴۰ ساله زیر شدیدترین تحریمها داریم کار میکنیم.به قول و اعتراف خودشون اگه فقط بخشی از این تحریمها روی یه کشور دیگه اعمال می‌شد اون کشور متلاشی میشد.
حالا هم فعلا درگیر آدم های منفی نگر شدیم.ولی با قطعیت میگم همه چی درست میشه بدون شک
این که ایران هاب گازی منطقه بشه در شرایط فعلی فقط یک آرزو است که با این شرایطی که در 40 سال گذشته داشته و داریم و خواهیم داشت دست نیافتنی است مثال دیگری از این دست وجود دارد که چندین و چند سال پیش که کلنگ فرودگاه امام را بزمین زدند ( همچنین در هنگام افتتاح فاز اول آن) گفتند بزودی با توسعه فاز های دیگر این فرودگاه هاب ترانزیتی حمل و نقل هوائی در منطقه میشویم و چنین و چنان میشود و چند میلیارد درآمد می آورد و ....... حالا بعد از این همه سال چی شد ؟؟؟ از آقای رستم قاسمی بپرسید که روز های قبل از استعفایش در مصاحبه ای که در همین سایت های خبری منتشر شد گفت که از فرودگاه امام در مقایسه با فرودگاه های کشور های دیگه خجالت زده هستم !!1 این هاب صادرات گازی شدن ایران هم سرنوشتش مثل فرودگاه امام خواهد بود و الا ماشا ئ اله
پالایشگاه های فراسرزمینی برای 3 یا جهارمین با. هست که تیتر تابناک میشه، نمیدونم برا کی دارین رپرتاژ اکهی کار میکنین،
سالی یک میلیون مسکن چی شد .درست کردن شغل با یه میلیون تومن چی شد .نکنه وزیر نفت رو هم قراره عوض کنند اخه قبلبا به خاطر همین وعده هایی که عملی نشدن عوض شدن .اصلا چطوره رییس جمهور هم عوض بشه چون به خاطر همین وعده ها رییس جمهور شده
قدرت بلامنازع برق منطقه !!!!!؟؟؟؟

نیروگاه هسته ای بوشهر برای اینکه در مدار باقی بمونه سالی 500 میلیون دلار هزینه بی جا رو دست ملت می زاره

حتی اگر هیچ کشوری توی کره زمین نبود عملا انرژی هسته ای در ایران جز ضرر هیچ چیز دیگه ای نیست!
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل
آخرین اخبار