بازدید 11011
دربارۀ واکنش متفاوت به باخت تیم ملی

تیم ملی فوتبال ملی‌تر از مردم ایران نیست!

 چرا کار از شادی پاییز ۷۶ به وضعیت امروز در پاییز ۱۴۰۱ رسیده؟ آیا این رفتار متفاوت، نمی‌تواند ناشی از تفاوت انتخابات ریاست جمهوری در سال‌های ۱۳۷۶ و ۱۴۰۰ باشد؟
کد خبر: ۱۱۵۱۵۸۶
تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۳ 23 November 2022

هومان دوراندیش در عصر ایران نوشت: فریاد‌های "بی‌شرف، بی‌شرف" [شماری از]تماشاگران ایرانی حاضر در استادیوم الخلیفه، حین تماشای بازی ایران و انگلستان، یکی از عجیب‌ترین وقایع تاریخ فوتبال ایران است.

اگرچه صداوسیما صدا و تصویر این تماشاگران معترض را سانسور کرد، ولی ویدیو‌هایی که از ورزشگاه بیرون آمد، گویای همه چیز بود. اصول‌گرایان فعال در توئیتر و اینستاگرام هم این ویدیو‌ها را انکار نکردند؛ فقط آن را نشانۀ وطن‌فروشی تماشاگران دانستند.

اینکه علیه تیم خودی شعار دهیم و بابت گل زدن تیم حریف خوشحال شویم، نشانۀ وطن‌فروشی است یا اعتراض؟ جواد ظریف هم اصول‌گرایان را متهم می‌کرد حین مذاکرات هسته‌ای پشت تیم خودی را خالی کرده‌اند و مدام علیه تیم مذاکره‌کنندۀ ایران موضع می‌گیرند و تمرکز تیم را به هم می‌زنند.

آیا اصول‌گرایانی که چنین کاری می‌کردند، وطن‌فروش بودند یا اینکه معترض بودند؟ معترض به اصل و روند و محتوای مذاکرات.

اگر از اصول‌گرایان بپرسیم، قطعا می‌گویند ما به مذاکرات معترض بودیم و آن را در خدمت منافع کشور نمی‌دانستیم.

[شماری از]تماشاگران ایرانی حاضر در ورزشگاه و نیز سایر ایرانیانی که بابت گل خوردن تیم ملی خوشحالی کردند، حتما می‌گویند ما از سر وطن‌دوستی معتقدیم بازیکنان تیم ملی باید در کنار شهروندان معترض بایستند و فوتبال و جام جهانی نباید سبب شود "وقایع سیاسی مهم" فراموش شود یا به حاشیه برود.

هر دو گروه، یعنی اصول‌گرایان تندرویی که به اعضای تیم مذاکره‌کنندۀ ایران توهین می‌کردند و تماشاگرانی که به بازیکنان تیم فوتبال ایران توهین کردند، معتقدند گروه دیگر همانند کسی است که – به تعبیر قرآن – کردار بدش برای او آراسته شده و آن را زیبا می‌بیند (سورۀ فاطر، آیۀ ۸)؛ بنابراین بعید است که بحث این تماشاگران و آن اصول‌گرایان بر سر "وطن‌فروشی" به جایی برسد. هیچ کدام نمی‌توانند دیگری را قانع کنند. البته درِ فحاشی باز است و می‌توانند همچنان به یکدیگر فحش بدهند. قبلا فقط راست‌گرایان افراطی فحش می‌دادند، الان معترضان هم فحش می‌دهند. انگار انحصار فحاشی از دست راست افراطی خارج شده است!

اما سؤال اساسی این است که چرا شمار قابل توجهی از مردم فوتبال‌دوست ایران از باخت تیم فوتبال ایران در چنین مسابقۀ مهمی خوشحال شدند یا دست کم غمگین نشدند؟ چرا در سال ۷۶ و در بازی ایران و استرالیا همه طرفدار تیم ملی بودند و بعد از بازی به خیابان ریختند و شادی کردند؟

در پرانتز باید گفت که راست‌گرایان افراطی آن موقع هم از شادی مردم ایران شاکی شدند. مثلا مسعود ده‌نمکی در نشریه‌اش تیتر زد: به بهانۀ صعود به جام جهانی، ناموس مردم را در خیابان به رقص آوردند!

انگار از نظر برخی حضرات فرقی ندارد مردم ایران بابت چه چیزی شادی کنند. یعنی مردم حتی اگر بابت پیروزی ایران هم شاد باشند، عده‌ای از شادی مردم ناشاد می‌شوند! نه که لزوما دشمن مردم باشند. دشمن شادی و خوشی‌اند.

به قول شاملو: «تبسم را بر لب‌ها جراحی می‌کنند/ و ترانه را بر دهان/ شوق را در پستوی خانه نهان باید کرد.»، اما چرا؟ شاید، چون «سور عزای ما را بر سفره نشسته» اند!

انگار مردم همیشه باید "غلامی و غمناکی" پیشه کنند (به قول دکتر سروش) تا عده‌ای در این مملکت از مهتری و سروری خود مطمئن باشند.

بگذریم. پرانتز طولانی شد! داشتم می‌گفتم در بازی ایران و استرالیا همۀ مردم ایران طرفدار تیم ملی بودند. یا حتی در همین دو دورۀ اخیر جام جهانی، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸، همه خواهان پیروزی ایران بر آرژانتین و اسپانیا و پرتغال و ... بودند.

پس چرا کار به این جا رسیده؟ آیا این رفتار متفاوت، نمی‌تواند ناشی از تفاوت انتخابات ریاست جمهوری در سال‌های ۱۳۷۶ و ۱۴۰۰ باشد؟ هر چقدر هم که جناح راست مدعی باشد مردم ناراضی از وضع موجود، در انتخابات سال ۱۴۰۰ کاندیدا داشتند و می‌توانستند به یکی از کاندیدا‌های غیراصول‌گرا رای بدهند، این "شوخی" تبدیل به یک حرف "جدی" نمی‌شود.

اگر ریاست جمهوری خاتمی در سال ۷۶ برآیند "ارادۀ ملی" بود، ریاست جمهوری رئیسی در سال ۱۴۰۰ هم برآیند "اعراض ملی" از صندوق‌های رای بود.

نکتۀ مهم‌تر از کیفیت انتخابات، اما این است که انتخابات "زینت المجالس بین‌المللی" یا ابزار کسب مشروعیت در عرصه‌های جهانی نیست. انتخابات ابزار کسب مشروعیت در عرصۀ داخلی یعنی نزد مردم همین سرزمین است. رای مردم هم دلالت‌هایی دارد.

در سال ۷۶، بعد از پیروزی خاتمی در انتخابات، چهره‌های دست راستی بار‌ها گفتند «هیچ چیز عوض نشده است.» در عمل هم تلاش کردند چیزی عوض نشود و موفق هم شدند؛ و این یعنی عدم تمکین به دلالت‌های رای مردم در سیاست داخلی و سیاست خارجی.

 سیاست‌گذاری و قانون‌گذاری در هر کشوری، باید محصول ارادۀ ملی باشد. ارادۀ ملی هم در شرایط سیاسی نرمال و بی‌تنش، در انتخابات متجلی می‌شود؛ انتخاباتی که با استقبال ملت مواجه شده باشد.

 در هر کشوری، امور ملی گوناگونی وجود دارد. حافظ شاعر ملی است. تیم کی‌روش، تیم ملی است. فلان "زبان" ملی است و فلان "رسم" هم. ولی "مردم" از هر چیز دیگری ملی‌ترند. چیزی ملی‌تر از "مردم" وجود ندارد.

مردم صاحبان اصلی این سرزمین‌اند؛ و این یعنی "تیم ملی" ملی‌تر از "مردم" نیست. صد جام جهانی فدای رضایت مردم ایران!

آیا مردم از وضع موجود راضی‌اند؟ وضعی که با نادیده گرفتن رأی‌شان طی دو دهه (از ۷۶ تا ۹۶) رقم خورده است. شما رضایت مردم را تأمین کنید، مطمئن باشید علیه تیم ملی شعار داده نمی‌شود و مردم با عشق ذاتی و فراگیرشان به فوتبال، دوباره پشت و پناه فوتبال ایران خواهند بود.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۷۹
انتشار یافته: ۳۸
حرف حق
چه عجب یه نوشته درست و حسابی منتشر شد !!با طلا بنویسید و سردر تمام ارگان ها نصب کنید " مردم صاحبان اصلی این سرزمین اند" والسلام!
جانا سخن از دل ما می گوئی
اینبار به تابناک بابت نشر این متن نمره 20 میدم
در همه حوزه های حکمرانی در این مملکت این نقد وجود دارد
اگه در انتقاد باز باشد و خط قرمزی وجود نداشته باشد باور کنید که خیلی از امور اصلاح میشود و ملت بیجهت به رنج نمی افتد
درود به شرفت!
بنظر شما فرض کنید که دولتی موافق با معترضین سر کار بیاد و آنطرف دیگر دست به اعتراض بزنند آیا آنها هم دارند از سر دلسوزی به کشور و ملت این کار را انجام می دهند؟ جناب نویسنده این حرکت تماشاگران کاملا خواست دشمن ملت ایران بود و جز از وطن فروشان بعید است که در یک استادیوم بین المللی علیه تیم خود شعار دهند و از پیروزی دشمن شاد باشند، اینها کاری با این ندارند که کدام دولت سر کار بیاند اینها وطن فروشانی بی غیرتند و بوئی از غیرت ملی در آنها وجود ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
اگر هر طیف فکری نامزد خود را در انتخابات داشته باشد و انتخابات هم شفاف برگزار شود ،هر کدام از طرفین هم که پیروز نشود باز هم وفاق ملی حفظ خواهد شد. همچنین جامعه بایدحقوق و نظرات طیف شکست خورده در انتخابات را هم در نظر گرفته و حقوق اقلیت حفظ شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
شماها نذاشتید ظریف مذاکراتو انجام بده گفتید خودمون باید مذاکره کنیم
نتیجه مذاکراتتونم داریم می بینیم هر روز یک قطعنامه جدید یک تحریم جدید
دلار الان چنده؟
اعتراض و فحاشی شما خوبه اعتراض ما بد؟!
ببینید مسولین با مردم چه کردند که مردم از تیم ملی خودشان روبرگرداندان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
ببینید فضای بی درو پیکر مجازی و رفتار دیکتاتوری واتس آپ و اینستاگرام و توئیتر و ... با ذهن های مردم ما چه کرده که اخلاق را کنار گذاشته اند و هر حرف چاله میدانی را برای بیان اعتراض خود بیان می کنند در حالی که اعتراضی که خارج از اخلاق باشد مردود است یعنی همان اغتشاش می شود و خودزنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
لطفا سهم وطن فروشی ایرانیان در اثر رسانه های بیگانه را نادیده نگیرید.
آفرین
گوشه ای از واقعیت
پس از مدتها یک مطلب منصفانه و منطقی از تابناک دیدم. آفرین. به این موضوع باید اضافه کنم تا زمانیکه مردم معترض را اغتشاشگر بنامید هیچ چیز تغییر نخواهد کرد. صدای مردم معترض را بشنوید
احسنت
سلام من ناراحت از باخت تیم ملی نشدم چو سرود ملی را نخواندند کسی که سرود ملی کشورش را نخواند ایرانی نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
مطمنا شما هم ایرانی نیستی که این همه حوادث مملکت بی تفاوتی
احسنت. عالی بود.
اصلا مساله تر ملی تر بودن نیست.
مخالفان تیم ملی ایران، خیلی بی شعورند. یک مشت آدم وطن فروش و بی شخصیت هستند.
پاسخ ها
CR7
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
سطح شعور و تربیت شما هم کاملا مشهوده
تیزبین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
تو هم با این ادبیاتت آخر شعور وشخصیت هستی !!!! وطن دوست ؟!!!
بی ربط بود
پاسخ ها
CR7
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
ربطش رو اکثریت جامعه معنا خواهند کرد
اولا که مقوله سیاست و ورزش از هم جداست . در مقوله سیاسی ممکن است گروهی روش گروه دیگر را قبول نداشته و نسبت به آن موضع مخالف بگیرند و از آن حمایت نکنند کما اینکه در خود آمریکا هم شاهد این مسایل هستیم در حدی که آقای ترامپ میگوید در انتخابات تقلب شده و البته معترضین به مجلس حمله کردند . ولی در مقوله ورزش موضوع متفاوت است . ورزشکار از بچه های همین مردم و بعضا معترضین می باشند و برای تیم ملی (نه تیم دولتی) بازی میکنند و هدفشون بالا بردن نام و پرچم ایران و اعتلای نام ایران و ایرانی هست بنابراین در هر شرایطی ملت ایران موظف به حمایت از آن می باشند . به نظرم در خصوص وقایع اخیر اسراییل عربستان آمریکا و ... از قبل نقشه کشیده بودند که در جریان مسابقات جام جهانی که نگاه دنیا به خاورمیانه و مسابقات هست ایران رو کشوری خشن و مخالف مردم نشون بدن . فراموش نکنیم که 2 سال پیش همین آقای بن سلمان در مصاحبه با خبرنگاران گفت که ما درگیری رو به داخل ایران میبریم و نفوذ و دشمنی اسراییل هم که کاملا مشخصه . متاسفانه از کمبودها و بی خردیها و مشکلات نهایت سواستفاده رو کرده و طیفی ناراضی و عمدتا جوان و ناآگاه به مسایل رو به میدان آوردند به حدی که خیلی از این معترضین حتی نمیفهمند که دارن در زمین دشمن بازی میکنند .
یک قطره امید بود در سیلابی از درد و رنج
سرود ملی، بیانگر هویت مردم یک کشور است و باید خوانده شود ولی در چنین برهه تاریخی که تیم با تلاش بازیکنان جزء ۳۲ تیم برتر جهان شده و به جام جهانی راه یافته حیف است که تیم با چنین بازیکنان بزرگی به حاشیه برود، هنوز دو بازی دیگر مانده و یوزهای ایرانی در بسیاری از تورنمت های بین المللی ثابت کرده اند که ناممکن را ممکن می کنند البته به شرطی که تمرکز تیم بهم نریزد.
سیاست غلط انگلیسی "تفرقه بیانداز و حکومت کن" شاید در بازی اول و قبل از بازی ایران دیده شود، صحبت هایی که بازیکنان انگلیس قبل از بازی با ایران انجام دادن و شروع به حاشیه سازی کردن و ... که هنوز هم توسط رسانه های وابسته به آنها ادامه دارد تا شاید تیم ملی در دو بازی آینده هم نتیجه دلخواه را نگیرد مثلا باخت ایران را در برابر برد عربستان (دو رقیب آسیایی) قرار می دهند و ... که از لحاظ روانی بر روی تیم تاثیر منفی می گذارد و در چنین شرایطی باید همه و همه، از فدراسیون گرفته تا مسئولین و مردم از تیم حمایت کنند، بچه های تیم ملی هم نشان داده اند که ایرانی مرد میدان نبردهای سخت است.
نقد منصفانه ای بود

و اما
بچه های تیم ملی
درود بر غرت شما که فارغ از همه چیز بازی کردید .
شما برای ملت بازی می کنید و گروهی به شما ناسزا می گویند و گروه دیگر که قلم بر دست دارند می نویسند ایران دو و اسرائیل و عربستان و وطن فروشان شش
و شما برای شاد کردن آن کودک فارغ از درک این وضعیت کردید
دو گل زدید
دو گلی که برای ما بیشتر از شش تا می ارزید
من در لحظات آخر نیمه اول به منزل رسیدم اولین چیزی که دختر ده ساله ام بعد از سلام به من گفت این بود که بیرانوند مصدوم شد .
برای دخترم و البته من که بیرانوند عزیز را فقط در قاب تلوزیون دیدیم و هر بار که تصویر مهار پنالتی رونالدی بزرگ را می بینیم شادی زاید الوصفی در وجودمان ایجاد می شود که انگار این پنالتی در همین لحظه مهار شده است ،
البته سلامتی بچه های تیم برایمان مهم تر است .
مهم تر بردن
بچه ها
شرایط موجود را همه ما می دانیم همه و یا قریب به همه ما ممکن است از وضع موجود ناراضی باشیم
رضایت مردم مهم است ولی برای میهن و برای کودکان میهن بازی کنید
«سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند.»
امیدواریم گوش شنوایی برای این حرفهای حق باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۲
حرف حق اینه که بعضیا گوش شون به دهن اینترنشنال سعودی است. حرف حق اینه که نان ایران رو بخوری و زیر علم انگلیس که عمری جنایت کرده و ابراز پشیمانی هم نکرده سینه بزنی. حرف حق اینه که عربستان رو فحش بدی و مسخره کنی ولی رفتارت رو براساس اینترنشنال تنظیم کنی
عالی بود,بسیار نقد واقع گرانه م منصفانه ای بود
مگه ایران برای اصولگرا یا غیر اصولگرا هست که بخواهیم به لج همدیگر بی احترامی به کشور خودمون بکنیم !
بی احترامی به هر اسمی و با هر لباسی نکوهیده هست
این تفکر امثال منافقین هست که چون کشور دست یه عده اداره میشه میتونیم بهش خیانت کنیم لطفا رفتار بد یک سری رو توجیه نکنید
احسنت حال کردم حرف دلم را زدی . چقدر گفتیم خودی و غیر خودی نداریم همه ایرانی هستیم و مالک این سرزمین . بابد به همه ادیان و عقاید احترام بگذاریم هیچ کسی برتری از بقیه ندارد .
چقدر مغلطه کردین،قضیه رو پیچوندین،میخواین بگین اصلاح طلبان خوبن.اصول گراها بد.درحالیکه این شرایط ایجاد شده رو همون اصلاح طلبان بوجود آوردند
ما ملت بی اخلاقی شدیم ، بدون تحلیل و با چشم بسته قضاوت می کنیم ، حکم صادر می کنیم ، انگ می زنیم و توهین می کنیم
بر فرض مثال ، منتها علیه خواست این جماعت لیبرال دمکراسی باشه . حتی در آن صورت هم من توی دلم میگم : با تمام وجود متنفرم از بیان و عقاید تو ، ولی احترام میذارم به نظرت و گوش شنوا دارم ...
شجاعت این شده که همه مثل هم حرف بزنیم و حرفای همو تایید کنیم ...
اغتشاشگران احمق مزدوران انگلیس و امریکا و اسرائیل هستند و همانهایی که با بی بند و باری و بی غیرتی حتی تیم ملی وطن را نیز به مفت میفروشند . اینها راه به جایی نمیبرند یک مشت علاف
احسنت
وطن فروشی شاخ ودم نداره.اینهم یه نمونه دیگه از وطن فروشی است.تو فکر کردی اینها مردم این کشور. نه اینها سربازان نفوذی دشمن واستکبار جهانی به سرکردگی شیطان بزرگ وپیر استعمار انگلیس مکار هستند.متاسفانه بصیرت ندارند ببینند کشورمان واین خام درگذشته بطور کامل در اختیار این کشورهای استعمار گر بوده وحالا جلو آنها گرفته شده ودست این ملت بیخ گلوی آنها را گرفته است.نمیفهمند.وقتی خودشان را نوکر اجنبی می‌خواهند کاریش نمیشه کرد.میخواهند بقیه هم مثل اونه باشند ولی زهی خیال باطل.انشالله این مملکت میرسه دست صاحب اصلی اش امام زمان.انشاالله انشاالله
وقتی در یک اجتماع که مثال کوچکی از جامعه هستش مانند کلاس درس دانشگاه .مدرسه.خانواده .کوچه بازار .خیابان عده ایی عقلانیت رو دور بریزند و بدون منطق و بدون گوش شنوا شعار بدن و فحاشی کنند و فریاد بزنند ،آتش بزنند ،دیگه صدای عقلانیت اگر هم وجود داشته باشه به گوش کسی نمیرسه ...دلایل تولید ابن صداهای گوش خراش دور از عقلانیت و روش های تخریبی و آتشین اعتراض هم بسیار زیاده که از حوصله خارجه فقط خلاصه اینکه دو قطبی کردن جامعه باعث ایجاد تفرقه و دشمنی میشه و بخش بزرگی از دلایل دوقطبی کردن جامعه رو دشمنان این سرزمین با بمباران رسانه های و جنگ شناختی که معجون نفرت انگیزی از (واقعیت های وارونه و دورغ های شاخ دار و وابستگیهای دروغین و مجازی) رو به خورد مخاطب ایرانی میده و با بازی با روان افراد گوش شنوا رو از اونها میگیره و جامعه رو دچار دوقطبی وحشتناک کرده که هر کسی دیگری رو متهم به دروغ گویی و بی شرفی میکنه و انسجام ملی و و حدت رو و امید رو خدشه دار میکنه و این میشه که در هر جایی که اجتماعی هست مردم دچار تشتت و سردرگمی و نفرت و عصبانیت بیش از حد هستند ...چاره ، بالا یردن سواد رسانه ای در مردم و تمرکز روی نقاط قوت ملی با کارهای اصیل هنری و فرهنگی و البته حل کردن مشکلات و شنیدن صدای مردم هستش .مردم باید قدر مردم سالاری خودشون و قدر آزادی و استقلال کشور رو بدونند و به هیچ وجه فکر نکنند که هر اتفاقی هم بیفته به سرنوشت ملت سوریه که بیش از نیمی از اون آواره شدند . و شهرهاشون نابود و خراب شد و بالای یک میلیون کشته دادند، دچار نمیشن. آدم های عاقل حاضر نمیشن جان و مال وناموس و کشورشون رو از دست بدن تا مثلا آزادی جنسی داشته باشن که در اون صورت به آزادی جنسی هم حتی نمیرسن و در خرابه های میهن نابود شده شون تبدیل به برده های جنسی میشن.....و این وحشتناکه و حتی کلمه وحشتناک گویای اون شرایط نیست...این متن بالا بسیار سطحی و جناحی نوشته شده و به نظر من گویای واقعیت نیست و حتی هیچ راهکاری نداره... ایرانی های میهن دوست بیایید یه مقدار بیشتری وطن پرست باشیم و عرق ملی و میهنی داشته باشیم صبر و حوصله مون رو بیشتر کنیم و از طریق صندوق رای و درخواست های مسالمت آمیز خواسته هامون رو پیش ببریم اگر هم چند سال طول بکشه عیبی نداره. کشور خودمون رو نابود نکنیم...
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان