بازدید 9066

استعفای «سعد حریری» و چند سناریو پیش روی دولت لبنان!

پس از دو هفته اعتراضات گسترده و کم‌سابقه در لبنان، سعد حریری بعدازظهر سه شنبه اعلام کرد، از مقام خود کناره‌گیری می‌کند و بدین ترتیب، معترضان به یکی از مهم‌ترین خواسته‌های خود می‌رسند؛ با استعفای حریری لبنان در برابر سناریوهایی قرار گرفته است.
کد خبر: ۹۳۳۸۲۷
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۵ 31 October 2019

پس از دو هفته اعتراضات گسترده و کم‌سابقه در لبنان، سعد حریری بعدازظهر سه شنبه اعلام کرد، از مقام خود کناره‌گیری می‌کند و بدین ترتیب، معترضان به یکی از مهم‌ترین خواسته‌های خود می‌رسند؛ با استعفای حریری لبنان در برابر سناریوهایی قرار گرفته است.

به گزارش «تابناک»؛ حریری در یک سخنرانی تلویزیونی گفت، به آخر خط رسیده و استعفای خود را تقدیم میشل عون، رئیس‌جمهوری این کشور می‌کند. او همچنین از مردم لبنان خواست که آرامش خود را حفظ کنند.

حریری که با وجود حمایت از سوی برخی احزاب لبنانی از جمله حزب‌الله، در سیزده روز گذشته برای کناره‌گیری از سمت خود تحت فشار مردمی قرار گرفته بود، در سخنرانی روز گذشته خود گفت: سمت‌ها می‌آیند و می‌روند ولی کرامت و امنیت مملکت مهم‌تر است.

میشل عون پس از دریافت این استعفا باید کمیته‌ای برای جانشینی دولت انتخاب کند. به نظر می‌رسد، ابتدایی‌ترین کاری که عون می‌تواند انجام بدهد، این است که اعضای این کابینه را از میان افرادی که مورد انتقاد معترضان هستند، انتخاب نکند تا شاید اندکی از آتش خشم عمومی کاسته شود؛ هرچند مردم لبنان می‌گویند فساد دولتمردان در چند دهه گذشته کشورشان را به این نقطه از ورشکستگی اقتصادی رسانده، مشخص نیست که آیا چهره‌های جدید می‌توانند اقتصاد رو به سقوط لبنان را نجات بدهند یا خیر؟

با استعفای حریری لبنان در برابر سناریوهایی قرار گرفته است؛ نخست، سوق دادن لبنان به سوی هرج و مرج. دوم اینکه چه کسی مأمور تشکیل کابینه جدید خواهد شد؛ خود حریری یا افرادی مانند نجیب میقاتی، فواد المخزومی، عبدالرحیم مراد یا تمام سلام؟ گویا پس از حرکتی که حریری انجام داد و بر خلاف انتظار عون استعفا کرد، دیگر رئیس جمهور لبنان وی را مأمور تشکیل کابینه نکند و برخی تحلیلگران لبنانی از احتمال شانس مخزومی خبر داده اند و آن را به مثابه توازن می دانند. سناریوی سوم اینکه دستان پشت پرده خارجی در کار باشد، چهارم، اوضاع مالی و اقتصادی لبنان تحمل انتظار طولانی عدم راهکار یا عدم دولت را ندارد، به ویژه که به گفته تحلیلگران لبنانی، یکی از عواملی که حریری را به استعفا سوق داد، اوضاع سخت اقتصادی و نبود افق و حمایت بین المللی بود.

عبدالباری عطوان در مطلبی در رأی الیوم درباره تحولات لبنان آورده است: دیدگاه ها در لبنان و جهان عرب درباره استعفای ناگهانی سعد الحریری متفاوت است؛ برخی آن را فرار از مسئولیت می‌دانند که به عمیق شدن بحران منجر می‌شود، ولی دیگران باور دارند، اقدامی شجاعانه است که برای پاسخگویی به خواسته های تظاهر‌کنندگان و جلوگیری از جنگ داخلی با توجه به افزایش تنش‌های فرقه ای در لبنان اتخاذ آن ضروری بود.

هشدارهای سید حسن نصرالله در سخنان چهار روز پیش او و مخالفت با استعفای دولت به منظور پرهیز از شکاف سیاسی که ممکن است به جنگ داخلی بینجامد، در حال محقق شدن است و استعفای دولت و تعرض به تظاهرکنندگان در خیابان ها از سوی افراد ناشناسی که برخی باور دارند، به دو جنبش امل و حزب الله وابسته هستند اما با تکذیب دو طرف روبه رو شد و بازگشایی راه ها از طریق زور احتمال جنگی داخلی را تقویت کرد.

لبنان پس از این استعفا در آستانه فوران آتش‌فشان قرار گرفته به ویژه اینکه جریان های متعدد داخلی، خارجی، منطقه‌ای و بین‌المللی نمی‌خواهند این کشور امنیت و ثبات داشته باشد و مشخصا حزب‌الله را هدف قرار داده‌اند؛ جنبشی که به یک نیروی سیاسی و نظامی تأثیرگذار و تعیین‌کننده در مسائل جهان عرب تبدیل شده و تهدید موجودیتی برای دولت اشغالگر اسرائیل و طرح آمریکا در منطقه به شمار می‌رود.

استعفای «سعد حریری» و چند سناریوی پیش روی دولت لبنان!

باور نداریم معترضان پس از کسب این پیروزی بزرگ به این امر بسنده کرده و خیابان ها را خالی کنند و به خانه های خود بازگردند، زیرا فهرست بلندی از خواسته ها دارند که برجسته ترین آن ها ریشه کن کردن این نظام حاکمیتی فرقه گرا، اصلاح قانون انتخابات و نابودی فساد و محاکمه فاسدان و بازگردادن میلیاردها دلار به سرقت رفته و اصلاح سیستم قضایی است.

سه سناریوی اصلی در خصوص چگونگی برخورد با بحران وزراتخانه ها و شکاف اجرایی وجود دارد؛

نخست: مأموریت دوباره دادن به حریری برای تشکیل کابینه و بیرون کردن وزرای متهم به فساد از جمله جبران باسیل داماد رئیس جمهور عون، حسن خلیل وزیر امور مالی که نزدیک ترین شخص به نبیه بری است و رئیس بانک مرکزی و ... .

دوم: تشکیل دولت تکنوکرات متشکل از کارشناسان و افراد پاک دست به ریاست سعد الحریری یا شخصی دیگر که ماموریت آن بیرون آوردن کشور از بحران اقتصادی و جلوگیری از فروپاشی مالی است.

سوم: تشکیل دولت متشکل از جریان های صاحب اکثریت در پارلمان یعنی حزب الله و جریان عون و جنبش امل و برخی طرف های سنی متحد مقاومت به ریاست شخصیتی سنی مورد قبول این طرف ها که به پاکدستی مشهور است.

از سوی دیگر، روزنامه «الجمهوریه» به نقل از منابع آگاه موضع قوای سیاسی مختلف در لبنان پیرامون تشکیل دولت جدید را تشریح کرد.

سعد الحریری

در این گزارش آمده، سعد الحریری سه گزینه دارد: اول: تشکیل دولت تکنوکرات به ریاست خودش. دوم: تشکیل دولت سیاسی واکسینه شده با (شخصیت‌های) تکنوکرات به ریاست خودش و سوم: تشکیل دولت سیاسی بی‌طرف و متوازن که خودش ریاست آن را بر عهده نداشته باشد و رئیسش از جریان المستقبل باشد.

میشل عون

الجمهوریه در ادامه نوشت: استعفای الحریری شوک بزرگی برای «میشل عون» رئیس‌جمهور و حزب متبوعش «التیار الوطنی الحر» بود، الحریری بدون مشورت با رئیس‌جمهور این کار را انجام داد و جریان «العهد» (وابسته به میشل عون) را سرنگون کرد.

جریان رئیس‌جمهور علنا اعلام نکرده‌اند، سعد الحریری مأمور تشکیل دولت خواهد شد یا خیر و این موضوع را به نتایج مشورت با دیگر طرف‌های سیاسی بویژه قوای متحد مرتبط می‌دانند؛ اما این تیم دیگر ملزم به مأمور کردن الحریری برای تشکیل دولت مانند زمان حصول «تسویه» میان طرف‌های لبنانی (در سال 2016) یا پس از انتخابات پارلمانی در سال 2018 نیست.

 نبیه بری

الجمهوریه سپس نوشت: «نبیه بری» رئیس پارلمان نیز از این تصمیم الحریری شوکه شد و حتی چند دقیقه قبل از استعفا نیز سعی کرد او را از انجام این کار منصرف کند.

محافل نزدیک به «عین التینه» (مقر رئیس پارلمان لبنان) از ناراحتی رئیس پارلمان خبر دادند و به نقل از بری اعلام کرده‌اند: «این استعفا به صورت ما پرت شد.»

اما درباره تشکیل دولت مشخص است که بری همیشه پیشتاز مأمور کردن الحریری برای تشکیل دولت بوده اما در برهه کنونی دیگر این گونه نیست. او چهارشنبه (دیروز) در برابر نمایندگان پارلمان گفت: کشور دیگر تحمل رنج و سختی‌های اقتصادی و مالی را ندارد و وحدت و گفت‌وگوی ما لبنانی‌ها باید در صدر مرحله پیش روی باشد.

وی در ادامه خواستار تشکیل دولت و بازگشایی مسیرها شد و درباره از دست رفتن امید برای تأمین امنیت در لبنان هشدار داد.

حزب‌الله

در ادامه این گزارش آمده، حزب‌الله اساسا اعلام نکرده که با بازگشت الحریری برای تشکیل دولت مخالفت خواهد کرد یا خیر اما مشخص است که در مشورت‌های لازم (درباره تشکیل دولت) نظرش بر روی الحریری نیست.

به نظر می‌رسد حزب‌الله، تشکیل دولت تکنوکرات هم نخواهد پذیرفت، خواه رئیس یا سایر اعضای این دولت «بی‌طرف» باشند یا اینکه الحریری در رأس آن باشد؛ «این دولت چگونه دولت تکنوکرات نامیده می‌شود که رئیس آن رئیس یک جریان سیاسی است؟».

جنبلاط

الجمهوریه درباره موضع «ولید جنبلاط» رئیس حزب «التقدمی الاشتراکی» (سوسیالیت ترقی خواه) نوشت، وی خواستار تشکیل دولت جدید به دور از جریان‌های سیاسی و حزبی شده است؛ اما تعدادی از قوای سیاسی اشاره‌هایی از جنبلاط دریافت کرده‌اند مبنی بر اینکه او در دولتی که سعد الحریری یا حزب‌الله در آن نباشند، مشارکت نخواهد کرد.

جعجع

آخرین مورد در این گزارش «سمیر جعجع» رئیس جریان «القوات السیاسیه» است. منابع نزدیک به القوات به الجمهوریه گفتند، استعفای سعد الحریری گامی درست بود و امروز باید هر چه زودتر دولت جدید به دور از قوای سیاسی فعلی تشکیل شود؛ دولتی که شامل افراد شایسته باشد و بتواند با چالش‌های مالی و اقتصادی مقابله کند.  

روزنامه فرامنطقه‌ای «القدس العربی» در این زمینه اعلام کرد، از جمله جانشین‌های احتمالی الحریری، «تمام سلام» نخست‌وزیر سابق معرفی شده است؛ اما به نظر نمی‌رسد وی آنچه الحریری نپذیرفته، بپذیرد؛ بنابراین، انتظار می‌رود به چهره‌های معتدل‌تر مانند «فواد المخزومی» نماینده سابق بیروت که روابط بین‌المللی خوبی دارد، یا «محمد الصفدی» وزیر سابق فکر شود، قبل از اینکه به سراغ شخصیت‌های وابسته به چهاردهم مارس مانند وزیر سابق «عبدالرحیم مراد» بروند که شانس کمتری دارد.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲۶
سناریوی لبنان این هست که کسانیکه به اعتراض مدنی معترضان با چماق و اتیش کشیدن چادر ها ان‌جناح شکست سختی خواهد خورد . جناح چماق چه در لبنان و چه در عراق باعث حل مشکلات مردم نخواهد بود . بلکه در یک روند دمکراسی چنین احزابی هیچ برنامه مدون و علمی چه در سیاست چه در اقتصاد نخواهند داشت .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
منظورت از دموکراسی قطع دلارای سعودی و تحریم های آمریکا برای فشار به مردم لبنانه تا به اون ترکیبی که میخوان برسنه؟
هر کی پرچم یه جا رو بلند کرد یا گفت من وابسته به اون جریانم دلیل نمیشه واقعن مرتبط با اون جریان باشه.
بنظر من که بزرگترین تحلیل گر سیاسی منطقه خاورمیانه در تمام تارخ هستم ایشان نباید استمعفا میداد
مرحومه اعظم طالقانی میگفت غرض من ازکاندیداتوری ریاست جمهور اینست که میخوام تکلیف این رجال سیاسی را مشخص کنم اکنون درکناراجداد طاهرینش آرمیده ولی تکلیف این رجال سیاسی مشخص نشد ه حالا حکایت ممیزی تابناک است بسیاری ازکامنتهای حق را میگیرید ازدرونتان ندامیرسد حرف حقیست ولی درعمل گرفتار شاید ترس وشایدهم ملاحظات باندی میشوید بعدادرزمان ضربات پنالتی درج میکنید این احترام به مخاطب نیست علامت تعجب را گم کردم
تابناك گوشت كيلويي نود هزار تومان . تخم مرغ دونه ايي شش صدو پنجاه تومان . ول كن اين تفسيرهاي آبكي رو . مردم گرفتار پركردن شكم خود و خانواده شان هستند . شما پشت ميز نشستين از بيكاري خبرهايي پخش ميكنن كه براي مردم اهميتي نداره . بچسبيد به مشكلات مردم . اين همه گرفتاري داريم ما تو ايران و مشكل مسكن و اجاره بها . مشكل لباس و غذا . مشكل بيمار و گرفتاري مردم در دادگاها و بيمارستانها و ... شما رفتين خبر لبنان رو تيتر مي زنين . كي هست كه بخونه . پيگر مشكلات مردم باشين حداقل با انتشار معضلات و گرفتاريهاي مردم شايد بتونين كاري كنين .
پاسخ ها
شایان
| Germany |
۰۴:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
کارد به شکم این مردم بخوره که لایق بدتر از این چیزا هستند
به نظر من دست های پشت پرده از مشکلات اقتصادی و فسادهای گسترده در کشورهای عراق و لبنان دارن نهایت استفاده رو می برن. چیزی که کاملا مشخصه، کشورهایی که با سیاست های منطقه ای ایران مشکل دارن، وقتی دیدن از راه نظامی نتونستن به اهداف خود برسن و به نوعی اشتباهات تاکتیکی فراوانی مرتکب شدن و در واقع درک درستی از جو و فضای منطقه نداشتن به نظر من و برای همین هم الان یه تاکتیک دیگه رو دارن امتحان می کنن. هر چند که متاسفانه دولت های مستقر در این دو کشور به دلیل فسادهای گسترده، مشکلات زیادی دارن و همین هم می تونه پاشنه اشیل اونا باشه. در همین حال هم تبلیغات گسترده ای در جهت نفوذ ایران انجام می شه و سعی می کنن تا مردم این کشورها رو متقاعد کنند که این ایران هست که باغث به وجود امدن این مشکلات شده است، در صورتیکه اگه واقع بین باشن، این ایران بود که کمک کرد عراق داعش رو شکست بده(البته در کنار جبهه مورد حمایت امریکا). اگه این جریانات پشت پرده موفق بشن و فضای سیاسی این دو کشور را به ضرر ایران تغییر دهند، احتمالا بعد از اون همین تاکتیک رو در ایران پیاده خواهند کرد. مسئولین ما بایستی کاملا هشیار باشن و از اظهار نظرهایی که جو این کشورها رو بدتر کنه خودداری کنند.حتی ایران می تونه از این اعتراض ها نهایت استفاده رو ببره و به شکل حرفه ای در کنار مردم این کشورها قرار بگیره. چون هر گونه حمایت علنی از این دولت ها می تونه نتیجه عکسی به وجود بیاره.
این دیگه چه سیستم هزار توییه فقط یک دوره دانشگاهی بیست ترمی لازمه که احزاب و گروه ها را بشناسی. ۱۶ مارس ۲۵ مارس ۲۹ ژانویه بابا کشتین ما رو با این همه حزب و دستک.عراق هم همینه. اول باید برای یک کشاورزی خوب باید همه زمین های تکه تکه را تجمیع کنند بعد کار را شروع کنند به نظر من.
کاش مسئولان کشور ما نیز از امثالی چون سعد حریری درس می گرفتند و با اذعان به ناکارآمدی خود در اداره امور و حل مسائل کشور از مقام خود کناره گیری می کردند.
پاسخ ها
ناشناس
| Singapore |
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
عذر دارند
واقعا خجالت نمی کشید که حتی اشاره ای ساده هم به فوت خانم اعظم طالقانی نکرده اید!عالم و آدم می دانند که بدون طالقانی پیروزی انقلاب ممکن نبود اشاره ای هرچند ساده به فوت فرزند ایشان خانم اعظم طالقانی نمی کنید. خجالت بکشید !
پاسخ ها
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
انقلاب کردیم که به هر فرد برای خودش ارزش قائل باشیم نه به علت سبب ها و نسب ها. اگر ارزشی برای خانم طالقانی قائل هستید (من نظری ندارم) بهتر است در استدلال به خود او و نه پدرش استدلال کنید یا از انقلاب چیزی نگویید.
تمام فکر و ذکر ما شده لبنان و سوریه و عراق
تحلیلی با جهت گیری کاملا همسو با حزب الله بود
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
چطوره حزبالله قدرت را درردست بگیره!!!!!؟؟؟))*
ببه احتمال زياد بعنوان سرپرست ددررياست دولت باقى خواهد ماند ونخست وزير تعيين نخواهد شد
اگه یه ذره آدم اهل تحلیل باشه و تاریخ را مقداری خونده باشه اونوقت هرگز نمیگه فکر و ذکر ما شده عراق و سوریه.... چرا که سرنوشت این کشور مستقیم به سرنوشت کشور ربط داره اگه بدونید که برگ برنده ها و خاکریزهای ما در منطقه در مقابل توطعه های آمریکا. اسراییل. انگلیس و عربستان همین حزب الله لبنان و شیعیان عراق و دولت بشار اسد هست اونوقت دیگه از این حرف ها نمی زدید. همانطور که آمریگا اگه امپراتوری آمریکاست به واسطه داشتن متهدین بی شمارش در دنیاست که می بینید وقتی بعضی از آنها را از دست می دهد چقدر دچار تزلزل میشه. چرا همه کشور ها خاصه انگلیس و فرانسه و روسیه و آمریکا همیشه بدنبال داشتن متحدین در جای جای دنیا بوده اند در تاریخ. چون بدون داشتن حضور در دیگر مناطق دنیا واقعا نمی توانستند امروز اینی باشند که هستند. نمی توان در داخل مرزها خود را محدود کرد و توجهی به اطراف خود نداشت توجه ایران به برخی کشورهایی که در همسایگی است که دیگر از واجبات است پس نگید نباید به بیرون از کشور توجه نداشت که عین بی سوادیه. همین حضور منطقه ای ایران است که عربستان و دیگران را به وهشت انداخته مطمعن باشید اگر ایران در عراق و سوریه و لبنان حضور نداشته باشه کشوری مثل عربستان همه این کشورهارا تا کنون یک جا زیر سیطره خود گرفته بود و مستعمره خود کرده بود چرا عربستان همیشه به ارتش لبنان پول می دهد چرا و هزار چرای دیگر.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
تابناک چرا نظرهای مخالف تحلیلتان را منتشر نمیکنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
مردم ایران از عوام ترین مردم جهان هستن و
با فکر و تفکر رابطه ی بسیار بدی دارن.دوست من افرادی کمی حرف های تورو درک میکنن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
آفرین درسته.. انشاالله خدا به همه‌ی ما بصیرت عطا کند که با دید بازتری به مسائل نگاه کنیم.. و ساده لوحانه حرف نزنیم یا گول حرفای بی دردان رو نخوریم
ناشناس
| Canada |
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
دوست عزیز من هم تا حدودی با نظر شما موافق هستم. بدون شک حضور گسترده نظامی، اقتصادی و سیاسی امریکاو دیگر قدرت های جهانی(انگلیس، روسیه، فرانسه و ...) تونسته این کشورها رو در جایی که هستن برسونه. البته یه دلیل عمده دیگه هم داره اون اون هم داخل خود این کشورها هست. این کشورها با استفاده از نفوذ های منطقه ای و جهانی خود، تونستن فضایی در داخل کشور خود ایجاد کنن که در راستای امنیت ملی اونا باشه. در این شکی نیست که ایران هم باید چهار چشمی حواسش به خارج از مرزهای خود باشه( حداقل در مرحله اول کشورهای اطراف ایران در منطقه) اما نباید اشتباه کرد که صرفا تمام توان و انرژی کشور رو روی این حضور و نفوذ منطقه ای صرف کرد. نباید از داخل کشور هم غافل شد. اگه کشورهایی مانند امریکا و ... تونستن موفق بشن به این دلیل بوده که در داخل قدرتمند بودن و خیالشون از داخل کشور راحت هست. درسته که به دلایل متعدد (مانند حضور منطقه ای ایران، هزینه کردن در کشوهای مثل سوریه، لبنان، عراق، یمن و ...) ایران تحت تحریم هست و همین محدودیت ها هم باعث بروز مشکلات متعدد معیشتی برای مردم شده اما به نظر من این فقط یه بخشی از مشکلات هست. بخش بزرگی از مشکلا در داخل کشور هست. مسئولین ما نمی تونن این موضوع رو انکار کنند. فسادهای گسترده، بی کفایتی های گسترده بعضی از مسئولین، عدم شفافیت مالی و سیاسی و ... باعث میشه تا از قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی کشور کاسته بشه. ایران قوی در داخل با پشتوانه قوی تر مردم، خیلی خیلی قدرتمندتر از الان می تونه در منطقه باشه. برای همین در عین حال که مسئولان تلاش می کنن تا بهترین نفوذ در منطقه رو داشته باشیم، بایستی مجموعه ای از قوانین در داخل کشور رو یا تغییر رهند و یا اصلاح کنن. بایستی با شدت هر چه تمام تر با فاسدان اقتصادی، با افراد رانت خوار، با پارتی بازی مسئولین، با کم کاری و یا غفلت مدیران به شدت برخورد بشه تا دلگرمی برای مردم باشه.
خدایا شکرت که اینترنت و ماهواره هست و نیازی به گزارش‌های گزینشی و سانسور شده‌ی تابناک نداریم.
تبریک به مردم لبنان .
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
مسول و یا مقام لبنانی در اداره کشور و مسولیت کشور هیچ وقت نمیگوید که اگر مردم قدرت را به من واگدار کردند پس من باید دو دستی و با قدرت آز ان حفاظت کنم و از قدرت خارج نشوم . آیا تا حالا از مسولین ان کشور چنین سخنی را شنیده ای ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
و عراق البته
فاصله طبقاتی انقدرزیادشده
که یک نفربرای فرزندش مدرسه میسازه ویک نفرهم مثل ماکارگرها حتی توان خرید یک دفتربرای بچه هامون نداریم
واخبارهم فقط ازسوریه ولبنان وعراق میگه
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل