بازدید 18150
عجیب و قابل تأمل؛

«بچه مهندس» رسانه ملی حتی کارشناسی هم ندارد!

چرا سریالی با این نام به این ورطه‌ها افتاده و به جای تصویری مناسب از کودکی که ساکن پرورشگاه است، تصویری از کودکی با روحیات بزرگسالانه نمایش می‌دهد و دغدغه اش، پیگیری مسأله عشقی و ازدواج این کودکان است؟ مگر نه اینکه این سریال‌ها با راهنمایی و مشورت و همراهی کارشناسان مختلف و متخصصان ساخته می‌شود؟!
کد خبر: ۸۷۶۲۰۳
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۹ 05 February 2019
تابناک اجتماعی -
مگر می‌شود یک سریال درباره یک موضوع بسیار خاص ساخت و از نهادی که متخصص آن موضوع و درگیر با آن است، یک مشورت هم نگرفت؟ ندید گرفتن اعتراض به این رویکرد و ساختن فصل دیگری از این سریال با افزودن عدد «۲» چطور؛ آیا چنین چیزی ممکن است؟

به گزارش «تابناک»؛ اگر از جمله مخاطبان پرشمار رسانه ملی هستید و سریال‌های آن را تعقیب می‌کنید، احتمالا حدس زده‌اید که قرار است درباره کدام سریال نقد‌هایی را مطرح کنیم. سریالی با نام «بچه مهندس» که چندی پیش در ماه مبارک رمضان فصل نخست آن پخش شد و ظاهرا بازخورد‌های مثبتی گرفت.

بازخورد‌هایی که موجب شد «بچه مهندس ۲» ساخته شده و به پخش برسد؛ سریالی که مدتی است هر شب از شبکه دوم سیما پخش می‌شود و این اواخر داستانش به جا‌هایی رسیده که اعتراض‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشته است. انتقاد‌هایی که اگر در زمره «بازخورد»‌های این سریال محسوب شوند، بعید است فصل دیگری برای آن ساخته شود!

اشکالاتی که حتی متوجه برخی بازیگران این سریال هم شده، چون به باور بخشی از مخاطبان، در داستان این سریال کودک همسری تبلیغ شده است؛ مسأله‌ای که چندی است طرح‌هایی برای تغییر قوانین مربوط به آن در مجلس و میان حقوقدانان و فعالان موافق و مخالف ازدواج در سنین پایین در جریان است و دیدگاه نویسنده و سازندگان این سریال به نوعی جانبداری از یکی از طرفین این درگیری است.

اما آیا این تنها اشکال سریالی است که بچه مهندس نام دارد و در همین نام فریاد می‌زند که نقش اول آن یک بچه است؟ بچه که نه، کودکی که از نعمت پدر و مادر محروم مانده و به یک مرکز نگهداری سپرده شده است. به یک پرورشگاه که داستان‌های زیادی در بطن آن نهفته که در این سریال روایت می‌شود. داستان‌هایی بزرگسالانه که موجب شده کودکان سریال، بزرگ رفتار کنند، سنجیده سخن بگویند، رفتار بزرگتر‌ها را از خود بروز دهند و حتی به مانند بزرگسالان عاشق شوند و برای ازدواج تصمیم بگیرند!

گویی از دید نویسنده و عوامل این سریال، کودک یعنی ماکت کوچکی از انسان‌های بزرگ؛ ماکتی عروسک گونه یا به تعبیر بهتر، مینیاتوری از بزرگسالان. تعریفی که سالهاست غلط بودن آن به اثبات رسیده و منسوخ شده تا تعریف جهانی کودک و کودکی، دوره‌ای از زندگی انسان باشد که ویژگی‌های خاص خود را دارد و در آن فرد نیازمند حمایت‌هایی است. دورانی که همه انسان‌ها آن را پشت سر می گذارند و اقتضا‌های خاص خودش را دارد.

دورانی که همگی آن را لمس کرده و می‌دانیم چگونه دورانی است، اما ظاهرا خیلی هایمان خیلی زود یادمان می‌رود و تصور می‌کنیم کودک، موجودی از دنیای دیگر است که باید دنیایش را ساخت و به آن سر و شکل داد و این عروسک را در آن به قاعده و اصولی خاص حرکت داد و راهبری کرد. تصوری شبیه آنچه در بچه مهندس نمود و بروز یافته است.

اما چرا چنین سریالی به این ورطه‌ها افتاده و به جای تصویری مناسب از کودکی که ساکن مرکز نگهداری از کودکان بی سرپرست است، تصویری از کودکی با روحیات بزرگسالانه نمایش می‌دهد و دغدغه اش، پیگیری مسأله عشقی و ازدواج این کودکان است؟ مگر نه اینکه این سریال‌ها با راهنمایی و مشورت و همراهی کارشناسان مختلف، به ویژه متخصصان امور ساخته و پرداخته می‌شود و هدف از این کار، کاستن از اشکالات احتمالات و سهوی آن است؟!

هرچند پاسخ به این باید مثبت باشد و حتی در بسیاری از سریال‌های تلویزیونی، مثبت بودن آن به وضوح در اغراق آمیز بودن رعایت نکات کارشناسی به چشم می‌خورد، درباره بچه مهندس، منفی است. نکته عجیبی که از حبیب‌الله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بیان شده تا مشخص شود، این سریال حتی در فصل اول نیز مورد کارشناسی و مشورت بهزیستی قرار نگرفته است!

موضوعی که معاون این سازمان با اشاره به آن می‌گوید: همزمان با پخش اولین فصل از سریال «بچه مهندس» به عوامل صدا و سیما نکاتی را گفتیم. جای تعجب بود که اساساً چرا در مورد موضوعی که به بهزیستی برمی‌گردد، هیچ مشورتی از ما نگرفتند. از بهزیستی که متولی رسیدگی به کودکان بی سرپرست و پرورشگاه‌هاست.

رفتاری که به باور این مقام مسئول، غیرحرفه‌ای است و نشان می‌دهد، شاید برای فیلم‌سازان جنبه‌های بصری نسبت به جنبه‌های محتوای علمی مهم‌تر است. نگاهی که مسعودی فرید معتقد است باید تغییر کند، چون «این دست فیلم‌ها ممکن است باعث ترویج نگاه‌های نادرست نسبت به این قشر از کودکان و وضعیت و فضای پرورشگاه‌ها در میان مردم شود. جای تأسف دارد که به رغم تذکراتی که به صدا و سیما دادیم، این کار همچنان در حال تکرار شدن است.»

مسائلی که اگر کنار دیگر اشکالات این سریال قرار گیرد، می‌شود نتیجه گرفت بچه مهندس -به طور ویژه فصل اخیر آن، سریالی کارشناسی نشده است که هدفش هرچه باشد، پرداختن به مسأله کودکان پرورشگاهی و مسائل و مشکلاتشان نیست. سریالی که ظاهرا مهم‌ترین هدفش، رساندن دو نوجوان به هم و شکل دادن ازدواج آن‌ها در پایان سریال است که اگر این باشد، می‌شود اشکال مهم تری نیز به آن گرفت و یکی از بارزترین و شاخص‌ترین سریال‌های وطنی خواندنش که از کودکان سوءاستفاده کرده است!

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۵
انتشار یافته: ۴۹
اون گفت که برای ازدواج هیچ محدودیت سنی وجود نداره حتی بچه های دبستانی هم می تونن ازدواج کنن سیمای میلی باید با فیلم وسریال فرهنگ سازی کنه ورواج بده این قضیه رو دیگه
نکته جالب انتشار نام پذیرفته شدگان کنکور در سالهای پس از آنکه خودروی مزدا ۳ و گل (گلف) سوار می شن. و همچنین چند سال پس از آنکه خودروهای VIP در ترمینال خزانه پذیرای مسافران است. کمی دقت به این موضوعات. تقریبا سریال کاملا فانتزی و فرضیه.
عده ای فیلمساز، کلن سینما و تلویزیون ایران را بسمت عشقبازی سوق دادن.
با تشکر. اما کاملا با نظرتون مخالفم. خوبی داستان بچه مهندس به عدم قهرمانی داستان هست. اینکه شخصیت اول داستان در هر زمانی هر چیزی که بخواد در اختیارش باشه و جز معدود سریال های جذاب اخیر صدا و سیما هست.
دقیقا
به شتر گفتند گردنت کجه! گفت کجام راسته! الان حکایت وضع ماست. دقیقا بفرمایید پشت کدام حرف, تصمیم و اقدامی فکر و کارشناسی بوده و هست که الان از یک سریال درب و داغون این توقعات را دارید?
یک سریال فاخر با موضوعی بسیار جذاب!!!! زبان قاصر است از این همه بلاهت و حتی صفاهت!!!
انشاالله دوستان عنایت داشته باشند به تمام پیرجوانان از دم بخت گذشته ای که محجور در بهت عملکرد درخشان عزیزان انگشت به دهن، حیرانند.
خدا عاقبت همه را به خیر کند...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۷
زبان قاصر است از این همه خواب زدگی خود خواب زدگی تا دم مرگ
این فیلم یک موضوعی است که میخواهند در کشور جا بیندازند و موضوع را برای جا انداختن ازدواج نوجوان و اینکه اشکالی ندارد و نتیجه اش شوهر دادن دختران زیر ده سال است عوض فکر نون و آب مردم باشند فکر زن گرفتن دختران زیر ده سال است. دختر بالای ۳۰سال را ول کرده اند و چسبیدند به دختران زیر ده سال.
کارشناس نداره چقدر بی انصافین شما پس استاد رحیم پور ازغدی چیه ؟؟؟؟!!دقیقا از رو نظر کارشناسانه ی حتی بچه پیش دبستانی هم می تواند ازدواج کند ایشون این سریال ساختن دیگه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۷
خخخخخ فقط کاش معلوم کنن کحا کارشناس شدند مدرکشون بین المللی است ؟
مثل بقيه كارهايي كه بدون تخصص و نظر كارشناسي انجام مي شود .
صدا و سیما خودش رو مسخره کرده است. یه بچه پررو و بی تربیت را نشان می دهد که برای رفتن به سر قرار آماده می شود و با پدر 70 ساله دختره دست به یقه می شود و ...
نکنه می خواد بگه دوست دختربازی به سن راهنمایی رسیده،
نکنه می خواد به ما بگه دیگه احترام به بزرگترها کشک و ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۷
صدا و سیمای ما نیست
صدا وسیما فامیلی آخرش میشه همین ...
نویسنده این سریال باکشتن افراد باروح روان مردم بازی میکند
مطالب وحشتناکپلیسی وجنایی را همبهش اضافه کنید .منکه اجازه نمیدم بچه هام این سری دومش را ببنند.
مطالب وحشتناکپلیسی وجنایی را همبهش اضافه کنید .منکه اجازه نمیدم بچه هام این سری دومش را ببنند.
آقای کارشناس فیلم های ممنوعه و نهنگ آبی رو دیدی که زن ها به شفاف مشروب و سیگار مصرف میکنند .
با سلام
من به عنوان کسی که این برنامه را تماشا می کنم اولین نقد را به شما می گیرم که خود شما هم فقط علایق شخصی را بیان کرده اید بدون هیچ گونه تامل و حتی به قول خودتان کارشناسی. واقعیتی که نباید ما انسانها فراموش کنیم اینکه گذشته ما هم تفاوتی با این بچه مهندس ندارد این را نه من از سر علایق شخصی بلکه از سوی تجربیات و دوستان و همان شبکه های اجتماعی که شما بدان استناد کردید می گویم تقریبا اغلب پسرها و یا دختران عشق اولشان مربوط به دوره نوجوانی می شود و اینکه در این برنامه به ان پرداخته و برخورد معقولانه ای هم با آن شده کاملا درست می باشد و به نوعی نوجوانان بیننده این فیلم را توجیح می کند که خواست دوره نوجوانی را تا جوانی به عقب بیندازند که این فرصتی برای تفکر و تدبر بیشتر است و اتفاقا کودک همسری در کار نیست و این فیلم یکی از تابوهای صدا و سیمای ایران که ترس از مطرح کردن این امر است را شکسته و خیلی ظریف طرز برخورد با آن برابر سنت های ایرانی را مطرح می کند که به نوعی جای تشکر دارد از عوامل فیلم.
پاسخ ها
موسوی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۰
حرف های شما درباره عشق اول بسیار متین است..
چنان میگید طرف یکی رو گرفته که انگار بیطرفه
کدام کارشناس؟ ما با اعتماد به کارشناسان همه چیز را باخته ایم
مگه کسی هم الان تلویزیون ایران را نگاه می کنه؟؟؟اره؟؟
نشات گرفته از از مسئولینی که ادا و ردای مدیریت را بر خود می پوشانند و می خواهند مشکل زمین و زمان را حل کنند.
با سلام و احترام
لطفا در ادامه به دست اندرکاران این سریال بفرمایید که با آوردن پیشوند بچه در عنوان سریال طیف وسیعی از بچه ها را مخاطب قرار داده اند. اما کدام یک از حوادثی که در سریال اتفاق می افتد مانند قتل، دزدی، کیف قاپی، قتل با چنگک، زندگی های اشرافی صحنه های تراژیک با روحیه مخاطبان همخوانی دارد. شما را به خدا با پول بیت المال فرهنگ ملت را تخریب نکنید.
روحیه ملت را تخریب نکنید
وقتی تئوریسین!؟ تند روها جناب استاد ! ازغدی توصیه میکند تا کودکان در دوره دبستان هم میتوانند ازدواج کنند
قطعا این یک برنامه هماهنگ است و متاسفانه کسی نمی پرسد که این میلیونها جوانی که بین ۳۰ تا ۴۰ سال هستند و هنوز امکان ازدواج را نیافته اند را دریابید .
تا ازدواج کودکان پیشکش
واقعا که در همه کارهای عجیب و غریب باید انگشت نما باشیم .
مهم گرفتن بودجه برای ساخت سریال است که محقق شده بقیه را بی خیال شید.
با سلام بنظر بنده این گونه نیست این سریال خیلی نکته های خوب داره اولا"نشون میده که بچه های پرورشگاه هم میتونن با تلاش یکی از انسانهای مفید برای جامعه باشند ودر رابطه با عشق بگویم که نشان دادن و ترغیب عشق پاک که کارگردان بخوبی اونو در این فیلم نشون داده کار بدی نیست اتفاقا"خیلی هم مفیده ما همه مان میدانیم که عشق از همان نوجوانی در همه بروز میکنه لذا تشویق برای عشق پاک گناه نیست .
علامه دههههههر بهاره رهنما نقش مادر دخریو بازی میکنه که درکودکی با پسر مذکور درمورد ازدواج صحبت میکنند
البته این سریال را ندیدم در اینستا همین تیکه رو دیدم
صرف نظراز مواردی که بخوبی توسط نویسنده این متن گفته شدوهمه آن صحیح است باید به مسئله مهم دیگری اشاره کرد که اتفاقات این سریال بگونه ای است که سنت ان معالعسر یسرا که در قرآن آمده زیرسوال میبرد.تا میخواهیم امیدوار شویم که بچه پدر دارددرمی یابیم که پدر دزد وفراری استوتازه باز هم این پدرش نیست مادر اولش که سریع میمیرد وغیبش می زند مربی دلسوز او به جبهه میرود وباز نمی گردد مادر دوم وواقعی او در لحظه دیدار به فجیع ترین وجه کشته می شودومادر سوم یا خاله دلسوز او که همیشه پول دارد وماشین دارد ولی خلاف کار است زندگی خود رافدای او می کند واو هم زخمی می شود پدر معنوی وحامی او که که سرلک است وسرایدار مدرسه است یکباره ناپدید می شود وپدر دوست دختر وهمبازی کو دکی با مشت اورا نقش زمین می کندوچنین آدم بدبیار ومایوس وگریان دوتا عروس وداماد را با واسطگی خود به هم می رساندضمنا آن مربیان عزیز که می خواهند مادر ش را به او برسانند دم لحظه دیدار خانه را ترک می کنند ومعلوم است که قرار است یک اتفاق بد دیگر بیفتد تا مجموعه قبرهای مادران بچه مهندس تکمیل شود واین بچه فضای کافی برای درس خواندن روی قبرها داشته باشد.چقدر غم وغصه ؟آیا خداوند میخواهد این بچه را تنبیه کند که بهترین دوستش راهم در لحظه آخر از او بگیرد وآیا این بچه بی پدر ومادر ویاور ودوست ناگاه در مهندسی مکانیک دانشگاه پلی تکنیک قبول می شود.بنازم به این اراده!!ان شا ...تلویزیون یاد بگیرد که خداوند هیچگاه آنقدر سخت گیر نیست وشادی و ثروت هم دارد ومیدهدلزومی ندارد به فرزندانمان بگوییم منتظر بدبختی های مسلسل ومکرر بعدی باشید.
با سلام؛ پسرم من الان 16 ساله تحت تأثير اين برنامه قرار گرفته و مي خواهد با دختري 13 ساله ازدواج كند
از صدا و سيما تقاضا دارم در تهيه اينگونه سريالها بيشترين كارشناسي صورت بگيرد.
در خيلي از صحنه ها مواردي است که با واقعيت مطابقت ندارد. مثلاً من بستهْ دستمال کاغذي جلوي خانم سيما تيزانداز ديدم که فقط در يکي دو سال اخير به آن شکل عرضه مي شود، در حالي که در گذشته چنين فرم بسته بندي دستمال کاغذي اصلاً وجود نداشت و موارد متعدد ديگري هم سراغ دارم
تازه کارشناساشم بود و نبودش فرقی نمیکنه ژن های خوب که سوار شدند وپیاده هم نمیشن
به نظر من اصلا ارتباطی با بحث کودک همسری نداشته. دست کم تا این قسمت از سریال!!!
بخشی از داستان سریال مربوط به مساله عشقی دو نوجوان هست که اصلا نه شرایط و نه درکی از ازدواج رو ندارن و صرفا یک فضای عاطفی هست که اغلب ماها در دروه نوجوانی تجربه کردیم!!! در بخش کوچکی از فضاسازی شخصیت جواد به بحث عشقی پرداخته شده. و عمده این فضاسازی بر روی بحث سرنوشت مادر جواد و فهمیدن اینکه حامی اصلی جواد چه کسی هست متمرکز شده.

برخلاف نظر منتقد محترم،بیشترین نقدی که به این سریال وارده اتفاقا از باب بصری هست و اینکه نتونسته فضای بصری دهه 80 رو درست ترسیم کنه. مثلا ماشین هایی که استفاده میشن یا اشیایی که در صحنه ها دیده میشه غالبا جدید هستن.
من فکر می کنم نویسنده نقد یا از بحث کودک همسری اطلاع کافی نداره و یا سعی داره از موج واکنش ها به کودک همسری سواری بگیره!!
کدام کارشناس ...کدام مشاوره....
مزخرف. ترویج کودک همسری
از قدیم گفتند کار را به کاردان باید سپردو کاری که در کشور ما سالها است به فراموشی سپرده شده است!!!!
الان توی اروپا سیزده ساله پدر میشه، این که هجده سالشه! خیلی بچه های امروز هم قبل از هجده سالگی خیلی از تجارب را درک کرده اند . شما حرص زیادی نخور !!!
با توجه به ماهیت سریال بچه ها نیز آنرا دنبال می کنند ولی متاسفانه این صحنه های خشن و قتل و وو در چند قسمت اخیر این سریال بر روی اعصاب و عواطف آنان بشدت تاثیر منفی گذاشته شده ضمنا با این همه فشار هایی که بر زندگی مردم می باشد و اعصاب همه به نوعی درگیر ست نمی شود سریالهای شاد و بدون استرس تهیه و پخش شود آخه اکثر این سریالها غم انگیز بوده بخدا مردم گناه هستند
سلام و تشکر از شما بابت پرداختن به سریال "بچه مهندس"
بازی خوب و جذاب بازیگران و دیالوگها و پیش بردن چند داستان در کنار هم درسریال مذکور مشخص می کند زحمات زیادی کشیده شده است. لیکن به نظرم چند اشکال وارد بود
1-در گیر کردن دو کودک و دو نوجوان در موضوع عاشقی و ازدواج کار درستی نبود. هم برای خودشان و هم هم سن و سالان شان.
2- نشان دادن صحنه های جنایت و بسیار خشن کار درستی نبود و از آن بدتر اینکه صحنه ها یک دفعه ای و بدون آمادگی مخاطب روی صفحه می آمد. و از همه بدتر اینکه کودکان و نوجوانان هم موقع پخش تماشاگر سریال بودند.
3- در بعضی قسمت ها خصوصا قسمت های اخیر بی دلیل ، صحنه ها طولانی می شد.
4- بعضی صحنه ها و قسمت ها برای بیننده ضجر آور بود. به همین دلیل تصمیم گرفته ام دیگر تماشا نکنم.
آرزوی موفقیت دارم.
میخوان با نمایش این سریالهای مسخره،کودک همسری را رواج بدن و سن ازدواج و پایین بیارن
بدترین پیام غلط فیلم مشکلات بی انتهای متصل به این بچه ها است که گریبان هرکس با این بچه ها ارتباط داره رومیگیره
با این القائات اگه کسی میخواست بچه ای را ازپرورشگاه بگیره منصرف میشه
فقط میتونم بگم متاسفم برای دستگاههای متعدد وبودجه های عظیم فرهنگی
صدا وسیما اگر مستقل بود و کارشناس داشت که ۷۰ درصد مردم رو به ماهواره نمیاوردند...
آیا اشکال این فیلم به قول شما کودک همسری است یا اینکه ترویج مسائل عاشقانه در سن کم است، این مساله دوم تنها در این فیلم مشاهده نمی شود در بیشتر برنامه های مخصوص کودک و نوجوان به چشم می خورد فقط فرقش در این فیلم این است که شاید در این فیلم مساله ازدواج مطرح باشد و در برنامه های دیگر روابط آزاد. چرا این ایراد را نسبت به این برنامه ها نمی گیرید؟! چرا بعضی ها دوستی بدون ازدواج را به ازدواج ترجیح می دهند؟!
ای کاش مسئولین فرهنگی دقت بیشتری نسبت به ساخت برنامه های فرهنگی داشته باشند که سبب شود کودکان و نوجوانان در دوران خودشان کودکی و نوجوانی را پشت سر بگذارند نه برنامه هایی که موجب بلوغ زودرس شود چه به صورت شرعی و حلال آن و چه غیر شرعی و حرام.
واقعا هنوز هستند کسانی که صدا و سیمای میلی رو دنبال میکنند ؟؟
کلا شما چقدر بیکارید
بهتره این فیلم به جشنواره های بین المللی فرستاده بشه تا افتخار جایزه اش نصیب کشورمون بشه!!!
سريال مسخره و مضحكي بود
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر