بازدید 12859
۸

واقعیت آرای باطله انتخابات اخیر چیست؟

درباره آرای باطله این دوره از انتخابات زیاد سخن گفته شده است و هرکس درباره آن تحلیلی و توصیفی دارد.
کد خبر: ۱۰۵۹۴۲۵
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۸ 22 June 2021

به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه اعتماد، مطابق ماده ۲۵ قانون انتخابات ریاست‌جمهوری در موارد ذیل با تأیید هیات نظارت یا نماینده وی برگ‌های رأی باطل، ولی جز آرای مأخوذه محسوب و مراتب در صورتجلسه قید و آرای مذکور ضمیمه صورت جلسه خواهد شد:

۱- آرای غیر قابل خواندن.
۲- آرایی که از طریق خرید و فروش به دست آمده باشد.
۳- آرایی که دارای نام رأی‌دهنده، یا امضا یا اثر انگشت وی باشد.
۴- آرایی که کلا حاوی اسامی غیر از نامزد‌های تأییدشده باشد.
۵- آرایی که سفید به صندوق ریخته شده باشد.

پس همه این موارد در ذیل آرای ماخوذه شناخته می‌شوند. ولی این ربطی به برگه‌های رای یا تعرفه‌های داده‌شده به مردم ندارد.

این آرا می‌تواند از تعداد تعرفه‌های داده‌شده به مردم کمتر باشد، ولی نمی‌تواند بیشتر باشد. فرض کنید که در یک حوزه رای‌گیری ۱۰۰ تعرفه به مراجعه‌کنندگان قانونی داده شده است. ولی ۹۵ برگه رای در صندوق هست. این پذیرفتنی است، زیرا ۵ نفر به هر دلیلی نخواسته‌اند برگه‌های رای را داخل صندوق بیندازند. ولی اگر ۱۰۵ برگ رای در صندوق باشد این ۵ رای به کلی از شمول آرای ماخوذه خارج است. آرای ریخته‌شده در صندوق‌ها ماخوذه حساب می‌شوند (اگر متقلبانه نباشد که در قانون آمده است) و طبق ماده ۱۳ همین قانون رییس‌جمهور باید اکثریت مطلق این آرا را به دست آورد. در انتخابات گذشته به‌طور میانگین این آرای باطله حدود دو درصد و در یکی، دو مورد به ۳ و ۴ درصد هم رسید. این رقم غیرطبیعی نیست، زیرا اشتباه در نوشتن یا تعمد در مخدوش نوشتن برای دو درصد رای‌دهندگان طبیعی است. آنان کسانی هستند که می‌خواهند مهر رای دادن در شناسنامه آنان بخورد، ولی دوست ندارند رای دهند یا حتی به علل دیگری رای خود را مخدوش می‌نویسند.

پس چرا در این دوره چنین زیاد شد و در برخی استان‌ها بسیار بالاتر رفت؟ علت را در سیاست رسمی برای افزایش آرا باید جست‌وجو کرد. تمامی نظرسنجی‌ها نشان می‌داد که تعداد شرکت‌کنندگان به ۴۰ درصد نخواهد رسید؛ بنابراین باید چاره‌ای اندیشیده می‌شد.

در آخرین نظرسنجی ایسپا هنگامی که از مردم پرسیده شده است که رای می‌دهید یا خیر، حدود ۹ درصدشان گفته‌اند که در انتخابات شورا‌ها شرکت می‌کنند، ولی در انتخابات ریاست‌جمهوری خیر. این درصد در انتخابات گذشته ریاست‌جمهوری بسیار اندک بود، زیرا انتخابات ریاست‌جمهوری بسیار پرشور بود و مردمی که پای صندوق رای می‌آمدند، معمولا به شرکت در آن علاقه داشتند؛ لذا مساله‌ای پیش نمی‌آمد. این‌بار هم مساله‌ای پیش نمی‌آمد، ولی یک اتفاق آن را تبدیل به مساله کرد.

هنگام مراجعه به حوزه اخذ رای باید از مردم پرسیده می‌شد که در کدام انتخابات می‌خواهند شرکت کنند؟ و فقط برگه همان انتخابات را بدهند. کاری که در گذشته انجام می‌شد. ولی این‌بار به نحوی خارج از این پرسش هر دو برگه رای (و در برخی جا‌ها تعداد بیشتر، مثل تهران ۴ مورد) را به مردم داده‌اند. طبیعی است که حدود ۹ درصد کل مردم نمی‌خواسته‌اند در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کنند، ولی برگه رای را گرفته‌اند.

این ۹ درصد از کل مردم در انتخاباتی که حدود ۵۰ درصد مردم شرکت کنند، مشارکت را به ۴۱ درصد می‌رسانند.

این گروه سه رفتار را در پیش گرفته‌اند. برخی رای درست داده‌اند و نام یکی از ۴ نفر را نوشته‌اند، برخی برگه رای را سفید یا با نام بی‌ربط به نامزد‌ها یا جملاتی دیگر نوشته و به صندوق انداخته‌اند و برخی نیز آن را در جیب خود گذاشته یا پاره کرده‌اند. تعداد این افراد باید حدود ۱۸ درصد کل رای‌دهندگان باشد (۹ درصد کل مردم که در نیمی از مردم که رای‌دهنده هستند می‌شود ۱۸ درصد)

این ۱۸ درصد در عمل سه گروه شده‌اند. حدود یک درصدشان برگه‌های رای را در صندوق نینداخته‌اند، ۱۳ درصدشان رای باطل و مخدوش داخل صندوق انداخته‌اند و ۴ درصدشان رای درست داده‌اند.

جالب است در انتخابات شورا‌های برخی شهر‌ها آرای باطله بیش از آرای نفر اول است. علت نیز روشن است. همین اصرار به دادن برگه رای به کسانی است که با هدف مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری آمده بودند، ولی به اجبار برگه شورا‌ها را هم دریافت کردند و، چون نامزد‌های آن انتخابات بسیار متعدد بودند در نتیجه رای نفر اول کمتر از آرای باطله شده است.

مشکل آمار وزارت کشور از همین جا شروع می‌شود. زیرا تعداد شرکت‌کنندگان را به صورت برخط از سامانه اینترنتی توزیع تعرفه‌های انتخاباتی اعلام می‌کردند. آن ۲۸.۹ میلیون نفر همان تعرفه‌های توزیع‌شده است، ولی به لحاظ قانونی فقط می‌توانند آرای داخل صندوق‌ها را اعلام کنند که ۴۴۰ هزار کمتر از رقم مزبور است و این رقم حدود ۰.۸ درصد مشارکت را کم می‌کند. این نحوه اعلام رای نادرست است. وزارت کشور باید آرای ماخوذه از صندوق و نه تعداد تعرفه‌های توزیع‌شده را منتشر کند. ولی برای افزایش حتی اندک در میزان مشارکت، دو هزینه سنگین را پذیرفتند. اول عدم تطابق در جمع آرا، دوم تعداد بسیار بالای آرای باطله که هر دو مورد هزینه سنگینی بود. البته یک نفع دیگر هم داشت. کم کردن نسبت آرای آقای رییسی به حدود ۶۲ درصد، تا گفته شود که انتخابات رقابتی بوده است.

با این ملاحظات اگر قرار بود مثل گذشته عمل می‌شد، به‌طور طبیعی مشارکت در همان حد پیش‌بینی شده ۴۲-۴۱ درصد بود و آرای باطله نیز همان حدود ۲ تا ۴ درصد بود و هیچ مشکلی هم در ارایه آمار پیش نمی‌آمد.

واقعیت آرای باطله همین است.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۸
انتشار یافته: ۸
واقعیت آدمای که رای ندادن چی بود!؟
تحلیل اشتباهاتی داشت. قبل از انتخابات هم نظرسنجیها ۴۸ تا ۵۱ درصد را نشان میداد. اشتباه انداختن رای در صندوق دیگر و نوشتن در تعرفه دیگر را حساب نکرده بود.
مورد آهر هم خیلی مسخره بود که نسبت آرای رییسی کم شود که رقابتی باشد! مگر خاتمی انتخابات غیر رقابتی داشته توکلی ۲ یا ۳ میلیون رای آورد؟
از این تحلیلهای بیخود دست بردارید
ارای باطله از ان کسانی بود که به زور پای صندوق امدند مثل کارمندا و سربازان
خدا را شکر کنید که انتخابات ریاست جمهوری با شورای شهر و روستا یکی بود یعنی اما مشارکت زیر 20 درصد بود
هنگام مراجعه به حوزه اخذ رای باید از مردم پرسیده می‌شد که در کدام انتخابات می‌خواهند شرکت کنند؟
نویسنده مقاله انگار خبر نداره این دوره اگر از رای دهنده بپرسی که می خوای در کدام انتخابات شرکت کنی تخلف محسوب میشه .. چون می خواستند مشارکت بره بالا
مجموع آرای باطله و همتی را باید از جمع مشارکت کم کرد سپس باقی مانده درصد مشارکت را تشکیل می دهند. آرای رییسی مجموعا 25 تا 27 درصد واجدین شرایط رای است. یعنی رییسی منتخب حداکثر 27 درصد جامعه است و درصد مشارکت مردم در انتخابات حدود 30 درصد است. یا واقعیت را بگویید یا لطفا سکوت کنید. مردم به مراتب از کسانی که شمارش را نمی دانند و وقتی در برنامه زنده تلویزیونی از آن ها می پرسند که از صفر تا عدد 1800 یک عدد انتخاب کنید در جواب می گویند 2100، بهتر می دانند.
وقتی خودتان را به نادانی می زنید ، نتیجه اش همین تحلیل ها می شود

طرف از ترس ( غلط یا درست) شغل و پست و مقام و آینده و .... رفته رای بده و فقط نیاز به مهر شناسنامه داشته
حالا هی شما اراجیف ببافید
اصلا ما اگه چیزی را شسته رفته بهمون بگن شبها خوابمون نمی بره، همش فکر میکنیم احتمالا یه مشکلی هست که اینجوری گفتن، لذا حتما باید یه کاری کنند که بعد بخواهند توضیح بدهند تا ما با خیال راحت بخوابیم چون دیگه مطمئن میشویم و میفهمیم مشکل هست. ممنونم که به فکر آرامش و خواب ما هستید.:)
تابناک خوابی یا خودتو به خواب زدی ؟ واقعا این حرفا حرفای خودته ؟ متاسفم برات.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر