بازدید 12531

چرا کشورهای عربی نمی توانند در دراز مدت تعارضات خود با ایران را مدیریت کنند!؟

تعارض میان ایران و این بازیگران عربی، دلایل و پیشران های زیادی را در بر می گیرد. افزایش نفوذ منطقه ای ایران در دوران پس از تحولات بهار عربی، رویکرد نرم تر دولت باراک اوباما و اروپایی ها در قبال ایران و سپس حصول توافق هسته ای به نام برجام و در ادامه نیز روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا، از جمله پیشران هایی بوده اند که فضای تعارض راهبردی میان ایران و برخی کشورهای عربی و از جمله امارات و عربستان را گسترده تر کردند.
کد خبر: ۸۴۴۱۲۳
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۳۵ 19 October 2018

ایران و برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی در چند سال اخیر و به ویژه پس از امضای توافق هسته ای و همچنین روی کار آمدن دونالد ترامپ، روابط پر تنشی را پشت سر نهادند.

مصطفی نجفی ـ به گزارش «تابناک»؛ تعارض میان ایران و این بازیگران عربی، دلایل و پیشران های زیادی را در بر می گیرد. افزایش نفوذ منطقه ای ایران در دوران پس از تحولات بهار عربی، رویکرد نرم تر دولت باراک اوباما و اروپایی ها در قبال ایران و سپس حصول توافق هسته ای به نام برجام و در ادامه نیز روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا، از جمله پیشران هایی بوده اند که فضای تعارض راهبردی میان ایران و برخی کشورهای عربی و از جمله امارات و عربستان را گسترده تر کردند.

با این حال، باید گفت کشورهایی کوچکی مانند امارات متحده عربی، قطر یا بحرین و یا حتی عربستان ـ به عنوان بزرگترین کشور عربی ـ نمی توانند چالش های منطقه ای و تعارضات بلندمدت خود با یک بازیگر پرنفوذ منطقه ای همچون ایران را مدیریت کنند.

آنها ظرفیت و توان استراتژیک کافی برای تداوم بحران با بازیگری همچون ایران را ـ که از نفوذ مادی و معنوی موثر در بیشتر کشورهای عربی برخوردارند ـ ندارند؛ در واقع آن ها ظرفیت اقدام یکجانبه علیه ایران ندارند.

اینجاست که آن ها تلاش می کنند به بازیگر مداخله گر برای موازنه سازی در برابر ایران متوسل شوند؛ اما آن ها باید سرانجام هزینه های زیادی برای خرید امنیت و استفاده از ظرفیت موازنه بخش قدرت مداخله گری همچون آمریکا بپردارند.

از سوی دیگر، آن ها به خوبی می دانند ممکن است بازیگر مداخله گر با تغییر در راهبردهای خود برای آن ها مشکلاتی ایجاد کند. کما اینکه کشورهای کوچک عربی بارها از سیاست های مذاکره محور باراک اوباما در برابر ایران به شدت انتقاد کردند.

با این حال، با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، آنها بار دیگر برای تغییر موازنه در منطقه به واشنگتن متوسل شدند و در همین راستا نیز لابی های فعال آنها بیش از 100 میلیون دلار برای از بین بردن برجام هزینه کردند.

چرا کشورهای عربی نمی توانند در دراز مدت تعارضات خود با ایران را مدیریت کنند!؟

بنا به گفته های جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا، برخی کشورهای عربی و از جمله عربستان و امارات بارها خواستار حمله آمریکا به ایران و «بریدن سر مار» شدند.

در همین راستا، آن ها دولت ترامپ با حضور ضد ایرانی ترین شخصیت های سیاسی آمریکا(بولتون و پمپئو) را فرصت مناسبی برای «بریدن سر مار» دیدند؛ با این حال، پس از آنکه ترامپ و حتی بولتون از ایران برای رفتن پای میز مذاکرات دعوت کردند، احتمالا به این نتیجه رسیده اند که نمی توان انتظار داشت بازیگر مداخله گر برای مقابله با ایران هر کاری کند؛ بنابراین، از نظر آن ها و شاید بسیاری از ناظران، دولت کنونی آمریکا نیز به مانند دولت قبل (با تفاوت هایی) به دنبال تغییر رفتار ایران است تا «تغییر رژیم».

در این رابطه، برخی خبرها و گمانه زنی ها حکایت از این دارد که امارات متحده عربی در حال زمینه سازی برای احیای روابط خود با ایران است.

در همین زمینه، «بدون ظل» افشاكننده مشهور و مجهول اماراتی که نقش مجتهد افشاگر عربستانی را در امارات بازی می کند در توییتی نوشته است: محمدبن زاید حاکم امارات، دستور کاهش حمله رسانه ای علیه ایران برای بهبود روابط سیاسی را صادر کرد.

چرا کشورهای عربی نمی توانند در دراز مدت تعارضات خود با ایران را مدیریت کنند!؟

این افشاگر اماراتی همچنین مدعی شد، عادل الجبیر نیز دیدار مخفی از قطر داشته است. فارغ از اینکه این خبر درست باشد یا نه، به نظر می رسد، کشورهای عربی ظرفیت راهبردی کافی برای مدیریت منازعات بلند مدت میان خودشان را نیز ندارند.

از سوی دیگر، احتمال می رود امارات متحده عربی برای خروج از جنگ یمن و گرفتار نشدن در یک بحران بلندمدت منطقه ای و حل و فصل آن، نیازمند نزدیکی بیشتر به ایران از یک سو و دور شدن از محمد بن سلمانی است که احتمال می رود قدرتش در عربستان کم شود.

به طور کلی باید گفت، به رغم تعارضات فزاینده در چند سال گذشته، دور از انتظار نخواهد بود که امارات متحده عربی و عربستان در سیاست های خود در قبال ایران تجدیدنظر کنند!

کارشناس مسائل خاورمیانه

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۵
چون قیافشون به این حرفا نمیخوره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
خدا رو شکر .مگر برادران مسلمان که یک امت واحد هستند باید با هم جنگ کنند؟خشم را بگذارید برای دشمن اصلی.بزارید تهران تعیین کننده قیمت نفت در وال استریت باشه
من هم جای امارات بودم و می دیدم گذاشتن تمام تخم مرغ هایم داخل سبد بن سلمانی که در همین مدت کوتاه اینچنین فضاحتهای پی در پی آورده و کار را با حماقت آخرش(کشتن فجیع قاشقچی) بجایی رسانده که متحدین همیشگی غربیش هم دیگر نمی توانند ساکت بمانند،ترجیح می دادم تجدید نظری هرچند بظاهر در سیاستهایم در برخورد با ایران داشته باشم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
بر سر کار آمدن و حاکم شدن افراد تندرو و افراطی در کشورهای مخالف ایران از جمله ترامپ در آمریکا و بن سلمان در عربستان و اشتباهات آنها در سیاست‌هایشان نسبت به ایران و سایر کشورهای دنیا و فضاحتهایی که آنها دچارش شده اند باعث میشه شرایط سیاسی اقتصادی امنیتی برای ایران بهتر بشه.خصوصا جنایت اخیر بن سلمان تبدیل به نقطه عطفی برای وضعیت ایران خواهد شد که در آینده نزدیک و به مرور زمان آثار آن برای ایران نمایان خواهد شد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
شتر درخواب بيند پنبه دانه
اگر چیزی که در مورد تغییر جهت امارات گفته درست باشد یکی از دلایلش می تواند شکستهای متناوب بن سلمان باشد و دیگری مقاومت اروپا در برابر امریکا و از همه مهمتر درایت ایران در مدیریت وضعیت و خارج نشدن از برجام برخلاف میل و انتظار آنها
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
تسلط و درایت ایران در بعد نظامی و دیپلماتیک. قلب هر ایرانی را بوجد می آورد....این دو بال توانا و هوشیار سبب افتخار هر ایرانیست
منازعه ریشه و سواد میخواد، شما کدوم یک از دو تا رو در این قَصَبِه ها میبینید؟!
رفتار همراه با خردمندی ایران و حمایت سیاسی اروپا وشرق (روسیه وچین ) از برجام هرچند درمقابل تاخت وتاز ترامپ زیاد به چشم نیاید ولی انقدر هست که حاکمان کشورهای منطقه را ازخواب اشفته بیدار کند که خواب انها تعبیر نخواهد شد .
واقعا اینطوره؟
یه جوری نوشتین که انگاری از همه چیز سر رشته دارین
ولی به این واقعیت که بیشتر کشور ها حتی در این دوران با ما روابط بدی داشتن برای نمونه کشور های شمالی ایران
میگین که ما توی بیشتر کشور های عربی جا داریم
کافیه یه ایرانی توی مصر و کشور هایی که ضد ایران هستن باشه تا ببینه چطور مسخرش می کنن
فقط عراق و لبنان رو دیدین میگین همه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
تو چطور؟؟
به تمام این کشورهای بقول خودت ضدایرانی رفتی و دیدی بچش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
چطوری ربوت جان
فدوی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
هر کسی می فهمه که در پس این متنی که نوشتی چه کینه ای وجود داردالبته
چون عربها از هزار و چهارصد سال پیش مبتلا به عصبیت عربی در برابر ایرانیان بودن.
بالاخره عربهای خلیج فارس هم متوجه شدند که آمریکا هم جرات حمله به ایران را ندارد و گر نه چیزی از دشمنی تمام اینها نسبت به ما ایرانیها کم نشده است فقط اینکه میدانند حتی با ناتوی عربی هم در مقابل ایران خیلی کوچک و حقیرند. از طرفی شاید بالاخره حقارتهای ترامپ و چاپیدن پول آنها توسط این دزد تاجرنما کمی اثر کرده باشد که تصمیم به برقراری روابط با ایران گرفتند.
ما باید کار خودمون را بکنیم. این رفاقتها و دشمنی های کوتاه مدت بی ارزش هست. اگر امارات تغییر روش هم بده، باز 10 سال دیگه ممکنه پسرش بیاد سر کار و 180 درجه عوض بشوند.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۲۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۷
شما بفکر ظرفیت داخلی کشور باش و بیخیال بقیه، اون پسر فلان شیخم جرات حرکت علیه ایران نخواهد داشت
شاپور ذوالاكتاف أين ناجنسان را مى شناخت
همه باید سر توی لاک خودشون کنن و بیخیال "هلال" و "رافضی کشی" بشن
یک بنده خدایی ۲۰ سال پیش گفت خاورمیانه زمانی به آرامش میرسد که مردم منطقه دموکراسی به معنای واقعی ، رو انجام بدن

کافیه رفتار مردم اتحادیه اروپا با نژاد های مختلف رو الگو قرار بدید
همه چی حل خواهد شد
اینبار هم گذشت ، اما کاش بالاخره به عنوان یک راهبرد اساسی دریابیم که پرچم سوزی و مرگ بر این و آن گفتن دردی را دوا نمی کند
امروز تفاوت واکنش ترکیه به مرگ خاشقچی و واکنش ما به اعدام شیخ نمر را می بینیم ،
در آن پرونده در حمله به سفارت عربستان ، ما مجکوم شدیم و نه عربستان ، و حتی خون شهدای منا هم پایمال شد و امکان پیگیری سرنوشت آنها ، گرفتن غرامت از عربستان و مجبور کردن آنها برای عذرخواهی رسمی از دست رفت
برای من جالبه که بعضی هموطنان ، شیوخ عرب رو بی خرد تصور میکنن
انسان های بی خرد نمیتونن از بیابان دبی ، هاب تجاری بسازن
نمیتونن بزرگترین خطوط هواپیمایی جهان رو در دو مملکت کوچیک بنا و مدیریت کنن
بهردلیلی اگر دست مذاکره و مصالحه دراز کنن باید با سیاست باهاشون راه اومد و همسایه داری کرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
یکی ترجیح می دهد با پول نفت برج بشازد و دیگری ترجیح می دهد بنیان های علمی در کشور پایه ریزی و مستحکم سازد و در بخش های نظامی و علمی به استقلال برسد....بنظرتان کدام عملکرد به خرد نزدیک است ؟؟ بومی سازی علم یا برج سازی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
نیازهای تسلیحاتیشان را چطور تامین می کنند؟خودشان می سازند یا می خرند؟؟؟ در بخش علمی بخصوص علوم نوین چقدر حرف برای گفتن دارند
بیش از یک سال از آزمون مرحله چهارم استخدامی (آزمون فراگیر) می‌گذرد ولی از وضعیت پذیرفته‌شدگان سازمان بنادر که زیرنظر وزارت راه و شهرسازی است، هیچ خبری نیست. از مسئولان امر درخواست می‌شود حدود 200 نفر پذیرفته شده را از این وضعیت بلاتکلیفی برهانند. تمام مراحل مصاحبه و استعلام‌ها هم انجام شده است. این درحالی است که بسیاری از پذیرفته‌شدگان دیگر وزارتخانه‌ها مدت‌هاست مشغول به کار شده‌اند.
عربهای متعصب وهابی میلیاردها دلار هزینه می کنند تا اقتدار ایران را نبینند و برای این هدف شوم خود مطمئن باشید یک روز خود را به کشتن خواهند داد اما اینبار بدون فریب ایران .
خوب ترس دارند و این ترس هم بجاست، چونکه تر از بلعدین دارند . اگر عربستان نبود الان اثری از پادشاهی بحربن هم نبود.
اعراب میخواهند خلیج فارس ما را جعل کنند آنوقت میخوایم رابطه خوبی داشته باشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
همين الان هم ماهي هاي خليج فارس چيني ها ميبرند . تغيير نام كه دردي را دوا نميكند
بن سلمان و جبیر رفتنی هستند صدام عربستان خیلی زود بازی را واگذار کرد
مطلب جالبى بود وليكن بلحاظ نگارشى در سطح متوسط و گاهى ضعيف قرار دارد.. دوستان نويسنده خوب است اصلاح آخر را بر عهده ى يك فرد توانمند و كاربلد بگذارند تا از ارزش متنشان كاسته نشود.
بیش از یک سال از آزمون مرحله چهارم استخدامی (آزمون فراگیر) می‌گذرد ولی از وضعیت پذیرفته‌شدگان سازمان بنادر که زیرنظر وزارت راه و شهرسازی است، هیچ خبری نیست. از مسئولان امر درخواست می‌شود حدود 200 نفر پذیرفته شده را از این وضعیت بلاتکلیفی برهانند. تمام مراحل مصاحبه و استعلام‌ها هم انجام شده است. این درحالی است که بسیاری از پذیرفته‌شدگان دیگر وزارتخانه‌ها مدت‌هاست مشغول به کار شده‌اند.
نفوذ منطقه ایتون منو کشته
در يك كلمه خلاصه ميشود و مودبانه ان جرئت ميباشد كه اين سران كشورهاي خليج فارس در مقابل ايران ندارنند و غير مودبانه شرمنده از گفتن ان معذورم
زهی خیال باطل. به نظر نمیآید چنین چیزی باشد. تا وقتی سلمان بن عبدالعزیر باشد چنین چیزی نیست. باز اون پادشاه قبلیشون بهتر بود. امارات در هر صورت پیرو عربستان است. شکی نکنید
بما چه مربوط است كه كشورهاي عربي نمي توانند با هم خوب باشند حالا كاسه گرمتر از آش شديم مهم اين است كه چرا ما نميتوانيم با آنها خوب باشيم دايما در امور آنخ دخالت مي كنيم مثل عراق و سوريه
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل