بازدید 30173

چرا ستایش با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟ / آیا می‌توان برای ستایش مابه‌ازای بیرون گرفت؟

خوشمان بیاید یا نیاید، تیراژ کتاب‌های این نویسنده داستان‌های عامه پسند ده‌ها برابر شاعران معتبر و نویسندگان مطرح ادبیات جهان بود و اغلب ادبیات مفاخر جهان نسبت به نوشته‌های رحیمی، مخاطب کمتری داشته‌اند. درباره سریال ستایش نیز وضعیت مشابهی است و لزوماً بحث کیفی مبنای سنجش دقیقی نیست...
کد خبر: ۹۲۷۹۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۱ 05 October 2019

چرا ستایش با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟ / آیا می‌توان برای ستایش ما به ازای بیرون گرفت؟سریال «ستایش 3» با وجود آنکه همچون دو فصل پیشین کیفیت بالایی ندارد، پرمخاطب‌ترین سریال تلویزیون شده است؛ اما چه ویژگی در داستان و فرم باعث شده این سریال بتواند به این موقعیت دست یابد؟ در عین حال آیا می‌توان بدون تبعات برای شخصیت «ستایش» در این سریال مابه‌ازای بیرون در نظر گرفت و تصور کرد با این کار در حال فرهنگ‌سازی در سطح افکارعمومی هستیم؟

به گزارش «تابناک»؛ مجموعه تلویزیونی «ستایش» به نویسندگی سعید مطابی و کارگردان سعید سلطانی، بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است. فیلم روایت دختری به نام ستایش است که برای نجات برادرش به عنوان سرباز فراری در دوران جنگ، به دوست برادرش متوسل می‌شود. دوست برادر ستایش، عاشق ستایش می‌شود و با هم ازدواج می‌کنند و این آغاز جدایی دوست برادر ستایش از خانواده و پدرش «حشمت فردوس» می‌شود، تا اینکه فرزند حشمت فردو می‌میرد و تقابل مستقیم ستایش و حشمت آغاز می‌شود؛ تقابلی که در فصل سوم رفع می‌شود.

چرا ستایش با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟ / آیا می‌توان برای ستایش ما به ازای بیرون گرفت؟

پخش سری نخست این سریال از جمعه، دوازدهم آذر ماه 89 آغاز شد و در ششم آبان 90 به پایان رسید و در پی جذب وسیع مخاطبان فصل نخست این سریال، پیرنگ داستانی فصل دوم سریال بنا نهاده شد و تولید سریال به سرعت پیش رفت تا پس از پخش 44 قسمت از این مجموعه، پخش سری دوم این مجموعه از جمعه 27 دی 92 آغاز شد. این مجموعه تلویزیونی در فصل نخست با نقدهایی همراه بود، ولی به واسطه جذب مخاطب قابل توجه، فصل دوم آن نیز به ترتیب مورد اشاره ساخته شد که با نقدها و حتی تمسخرهای گسترده‌ای همراه بود.

سطح کیفی فصل دوم سریال از هر نظر پایین بود؛ اما به هر حال مدیران صداوسیما تصمیم گرفتند فصل سوم را نیز بسازند و این فصل با بازی داریوش ارجمند، نرگس محمدی، مهدی سلوکی، سیما تیرانداز، سعید پیردوست، فریبا نادری و... از جمعه 22 شهریور 98 روی آنتن شبکه سوم سیما رفت؛ فصلی که کیفیتش تفاوت محسوسی با فصل دوم ندارد و همان نقدها به این فصل نیز وارد است، ولی به پرمخاطب ترین سریال تلویزیون در این ایام تبدیل و همین فضا باعث شده چنین پرسشی مطرح شود که چرا «ستایش» با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟

چرا ستایش با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟ / آیا می‌توان برای ستایش ما به ازای بیرون گرفت؟

سریال ستایش به لحاظ فرمی، حکم یک «داستان عامه پسند | Pulp Fiction» را دارد. این تعبیر به داستان‌هایی گفته می‌شود که در محیط‌هایی چون تاکسی خوانده می‌شود و خواننده پس از پایان داستان و پیاده شدن از تاکسی، ممکن است آن را به سطل زباله بیندازد؛ داستان‌هایی که درک آن به تمرکز و قدرت تحلیل بالایی نیاز ندارد و تأثیر عمیقی بر باور و جهت‌گیری‌های خوانندگانش نمی‌گذارد؛ اما فرصت خوبی برای وقت گذاری با ادبیات ساده و روایتی سرگرم کننده است.

اگر قرار باشد معادل داستانی چنین سریالی را در نظر بگیریم، می‌توانیم به مجموعه داستان‌های فهیمه رحیمی اشاره کنیم؛ آثار اتوبوس، عشق و خرافات، كوچه باغ يادها، برجى در مه، خلوت شب‌هاى تنهايى، روزهاى سرد برفى، خيال تو، عاليه، رز كبود، شيدايى، بانوى جنگل، حرم دل، آريانا، پنجره، بازگشت به خوشبختى، تاوان عشق، پاييز را فراموش كن، ماندانا، زخم‌خوردگان تقدير، هنگامه، ابليس كوچك، اشک ستاره و... که برخی آنها را با عاریت گرفتن از واژه «فیلمفارسی»، «رمانفارسی» خطاب می‌کردند.

چرا ستایش با وجود کیفیت پایین، پرمخاطب ترین سریال تلویزیون است؟ / آیا می‌توان برای ستایش ما به ازای بیرون گرفت؟

خوشمان بیاید یا نیاید، تیراژ کتاب‌های این نویسنده داستان‌های عامه پسند ده‌ها برابر شاعران معتبر و نویسندگان مطرح ادبیات جهان بود و اغلب ادبیات مفاخر جهان نسبت به نوشته‌های رحیمی، مخاطب کمتری داشته‌اند. درباره سریال ستایش نیز وضعیت مشابهی است و لزوماً بحث کیفی مبنای سنجش دقیقی نیست، بلکه فرم و ادبیات ساده آن به اندازه کافی کار می‌کند. موضوع دیگر که باعث افزایش چنین آثاری می‌شود، سریالی بودنِ آنهاست. در واقع با آغاز هر فصل، سریال به صورت بالقوه طیفی از مخاطبان همراه خود دارد که می‌تواند از آنها بکاهد یا به آنها بیفزاید.

در خط داستانی فصل سوم نیز قرابت دو سوی داستان یعنی حشمت فردوس در مقام آنتاگونیست با ستایش به عنوان پروتاگونیست، کنجکاوی تازه‌ای برای مخاطب داستان‌های عامه پسند به وجود آورده تا تماشاگر اتفاقات تازه این سریال باشد. همین وحدت به جای دوئل دو شخصیت اصلی داستان باعث شده جذابیت تازه‌ای به وجود آید و در دورانی که شبکه‌های تلویزیون برنامه‌های قدرتمندی ندارد، «ستایش» حکم «مرد یک چشم در شهر کورها» را داشته باشد که در مقام پادشاهی می‌نشیند! در این میان، آنچه قابل تأمل است و باید گریزی به آن زد، تلاش برای خلق مابه‌ازای بیرونی برای شخصیت‌های این سریال از جمله فیلم «ستایش» در فضای عمومی است، چون شاید این کار برخلاف خودش عمل کند. 

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵۲
انتشار یافته: ۵۱
اصلا تلویزیون مخاطب دارد که ستایش پر مخاطبترین باشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۳
یه حرف جدید بزنید...اینو که مخاطب نداره که حافظ شیرازی هم میدونه...مثل اونایی که تا حرف ماشبن میشه میان میگن پراید بهتره...دیگه شوره یه چیزو در نیارید
مردم ما عادت كرده اند با خنده وشادي قهر كنند
بی انصاف
دیالوگهای حشمت فردوس قشنگ و ماندگاره چون حشمت بی سواده ولی حرفهای دلی زیبایی میزند
ببخشید کجاش کیفیتش پایین است؟
کیفیت از نظر شما چی هست؟
معلوم نیست مشکلتون چی هست
مثل غذا دانشگاه است تقريبا همه دانشجويان ميخورن چون گزينه ديگري ندارن بهتر از گرسنگي است يا بايد كلي پول بدي غذا بيرون كه هم وقتگيره هم پرخرج.
داستان سريال ستايش هم همينه ، همه كه ماهواره ندارن يا اگه دارن اونم چنگي به دل نميزنه واسه همه سلايق ، بنابراين از بيكاري بهتره حالا اگه جاي ستايش يه دختربچه هم ميزاشتن بازم نگاه ميكردن اگه عروسكم جاي بازيگرا بزارن بازم نگاه ميكنن بهتر از اينه كه توخونه به ديوار نگاه كني
وقتی ننه نیست با زن بابا باید ساخت!!!!
شما یک کارگردان کمدی مطرح با یک طنز نویس قهار دعوت کن مجدد کن به تلوزیون، هم زمان ستایش هم پخش کن بعد نظر سنجی زنده اس ام اسی بزار بعد نتیجه ببین بعد مقایسه و قضاوت کن!!!!
مردم فقط به دو دلیل سریال رو می بینند.
یک بازی آقای داریوش ارجمند
دوم اینکه سریال هر شب پخش میشه و مخاطب به دیدنش عادت میکنه.
وگرنه این سریال هیچی جز مقداری شعار بدون تفکر نداره.
ستایش را نگاه نکنند چکار کنند .‌بهرحال ان بخش ازدواج را در سریال ها رنگ و لعاب ندهند کی نگاه میکنه . بیشتر جوانان نگاه میکنند . اگر ان بخش مزدوج نباشد زیاد جدابیت ندارد . میدان بار و پرتقال فروشی را کی نگاه میکنه
در این دو سالی که تلویزیون نگاه می کنم به جرات می توانم بگویم همه انها نه ولی اکثرا جز بهترین ها بوده مانند همین ستایش ، پایتخت ، پدر ، بانوی عمارت ، انام ، گاندو ، ترور خاموش این درحالی است که چند سالی در رکود بود ساخت با کیفیت
یک سریال شعار زده و فرمایشی که به جای مردم قضاوت میکنه که فقط طرز فکر سفارش دهندگانش درست میدونه و میخاد به عنوان سبک زندگی برتر جا بندازه .
اگه قصدتون اینه که اعتقادات خودتورن به آشکارترین و گل درشت ترین شکل ممکن به خورد ملت بدید چرا سریال میسازید ؟
چون مثل فیلمهای هندی و فیلمهای فارسی قبل انقلاب است. این فیلمهای منطق نداره و هر آدمی با کمترین بهره هوشی اونو میفهمه.
سریال ستایش بدون بازی زیبا جناب آقای ارجمند ( افتاد ، دکی ) هیچ ارزشی ندارد
شما را بخدا بگویید از کجا متوجه شدید که این سریال پرمخاطب(پر مخاطب ترین)سریال شناخته شده؟به خدا قسم که در جمع 50 ، 60 نفره دوستان و همکاران فقط 2 نفر این سریال را تعقیب میکردند.
فراستی دو تعلق می گیرد به تابناک البته فراستی از نحوه حرف زدنش خوشم می اید چون تا الان در مورد هر فیلمی که نظر دادی تابناک خان چه سینمایی و یا سریال همین را گفتی
اکر با نظر تو باشد باید در کل صنعت فیلم سازی را گل گرفت چون یا مروج خشونت یا قتل و یا طلاق یا خیانت یا دزدی است
خلاصه سریال اینه که
زن خوب زنیه که چادریه ، مسجدیه، همیشه در خدمت و شوهر و بعد پدرشوهره و هیچ کاری جز آشپزی بلد نیست
زن بد زنیه که حجابش شله و مدیره و از مردها حساب نمیبره
همیشه یک روحانی هست که امین و حلال مشکلات مردمه.
توی این سریال هم حتما مجرمان رو تسلیم قانون میکنن
خدای انتقام گیری وجود داره که هر کس از دستوراتش تبعیت نکنه به سرعت مجازاتش میکنه . معتاد میکنه ، لال میکنه، بدبخت میکنه و هر کس که اتفاق بدی براش میفته حتمن خدا داره به خاطر اعمالش مجازاتش میکنه.
يكي از ابكي ترين سريال هاي تاريخ سينماي بعد از انقلاب است
و اگر پر مخاطب است
تنها در امار و ارقام و عدد سازي هاي رسانه ميلي اين اتفاق افتاده و واقعيت ندارد........................
به نظرم بخاطر اینکه شب ها طولانی شده وفیلم وسریال خاصی بغیر از ستایش پخش نمیشه مخاطب مجبوره ستایش ببینه.
دورهمی .برنده باش ،خندوانه،...نیست وکسی که ماهواره نداره ستایش میبینه
هر قسمت از سریال فقط 10 دقیقه مفید داره. بقیش دیالوگ های بی مورده که یا برای پر کردن زمان سریاله یا به سفارشها لا به لای فیلم قرار گرفته. من دو سه قسمت سریال رو ندیدم ولی توی اون قسمتها هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده بود !
والا من تا الان حتی 1 ثانیه از این سریال رو ندیدم،حداکثر یه فوتبال از تلویزیون میبینم
این سریالها همون وقایعی رو دنبال میکنه که خانمهای فامیل توی آشپزخونه دور هم جمع میشن تا قضیه فلان شخص عایب فامیل رو یه جوری تعریف کنن که بقیه بگن:

واااااااا
تو رو خدا
خاک عالم
نچ نچ نچ
چی بگم ولله

........
جذابیتش به همینه
منکه تاحالا یه قسمتشم ندیدم
مردم سریالی رو دوست دارن که بیشتر سکانسهاش مخلولی از دعوا و عربده کشی و مچ گیری و حال گیری و رکب زدن و زیرپاکشی و لو دادن و خیانتهای خانوادگی باشه

به کوری چشم شبکه نت فلیکس با اون سریالهای جهانیش
ما بالاخره منظور نویسنده رو نفهمیدیم. ستایش خوبه یا بد یا کلن هدف تبلیغ فهمیه رحیمی بوده.اگه خواننده بیننده تلویزیون ایران باشه میفهمه صدا سیما فقط تبلیغ دونی شده
ملت ما بخصوص خانمهای خانه دار عادت کرده اند تلویزیون ببینند حالا هر فیلم ویا سریالی باشد شما همزمان سریال پایتخت را هم پخش کنید آنوقت نظر سنجی انجام بدین ببینین کدام سریال پر طرفدارتر هست والبته در این نظر سنجیها وصحت وسقم آن بایست نظر جناب وزیر جوان را هم در نظر گرفت / بزعم شخص بنده ، ملت اکثر سریالها و فیلمهای ایرانی را بخاطر اینکه انتخاب دیگری ندارند نگاه میکنند ونه بر اساس علاقه
در جنگل بدون شیر، روباه سلطان حساب میشه
در چند سال اخیر برنامه های صدا و سیما در زمینه سریال فاجعه بوده
تحلیل و نقد به همراه توهین به چند گروه و فرد قابل پذیرش نیست
سلام....
ببخشید تحلیل اشتباه دارید..........چون تلویزیون هیچ برنامه ای نداره این سریال مخاطب داره وگرنه هیچ ارزشی نداره و فقط پول بیت المال را هدر کرده اند....
خیلی وقت بود تو سریالها یه مرد ندیده بودیم واقعا داریوش ارجمند خیلی عالیه واسه اینه که سنایش پر بیننده شده
این نقد شبیه سریالهای شبکه های ماهواره ای هست؛ بی ربط، سخیف، غیر کارشناسی و مبتذل!
یک نگاه به سریالاشون بندازین، جز جاذبه های جنسی، هیچ چیز جدیدی ندارن که مخاطب ایزوله شده داخلی رو جذب کنند، اونوقت این مقاله نویس (شما بخوانید مغالطه نویس ) چه سینه براشون میزنه!
با سلام
مردم ما عاشق سريالهاي خانوادگي هستند و جايشان در تلوزيون واقعا خاليست . سريالهايي كه آموزنده باشند خانواده ها را با احترام به بزرگترها آشنا كنه ، درس خانوادگي و با خانواده بودن و زيستن رو يادشون بده . انشاللهئ كه تلوزيون براي اين سريالها بيشتر هزينه كنه كه آينده بهتري براي كشور داشته باشيم .
من هر سه ستایش رو دیدم و هر سه رو فقط به خاطر بازی زیبای استاد ارجمند دیدم.
حس خوبی از مرام و اخلاق قدیمی ها به آدم میده.زمانی که اخلاق وجود داشت.
تنها دلیل پر مخاطب بودن بازی داریوش ارجمند است. مثل بازی علی نصیریان در سریال خانگی شهرزاد ۱ که بسیار پر ببیننده شد و با حذف نصیریان فصل بعد چندان زیبا از کار در نیومد.
بازی قهرمان گونه داریدش ارجمند برای مردم جالب و زیباست. مردم همیشه قهرمان های فیلم و سریال ها را دوست داشته اند و این گونه شخصیت ها برایشان پر مخاطب بوده است. مثل قیصر، جومونگ،جمشید هاشم پور و...
ما انسان ها شاید در ظاهر دنبال چیز دیگری باشیم و تنوع طلب باشیم ولی در آخر به اصل خودمان برمیگردیم و خواسته و ناخواسته از هر چیزی که با فرهنگ مادریمان شباهت داشته باشد خوشمان میاید و این سریال بسیار به فرهنگمان شبیه است و اصالت دارد ... در ضمن نقش حشمت فردوس به بازیگری هنرمند توانا و بااخلاق آقای داریوش ارجمند بسیار باعث زیبایی این سریال است ....
به سادگی هم نجابت و اخلاق و وفاداری دارد در نقش ستایش و هم قدرت و پدر سالاری در نقش حشمت و هم ادبیات و ضرب المثل های اصیل ایرانی از زبان حشمت و هم بی عدالتی و ظلم که با مجازات شدنشان دل بیننده شاد شود ....
خلاصه سریال باارزشیه تا اینجا و انشالله تا آخر
کیفیت تصویر و فیلمبرداری و ... بسیار پائین است کیفیت بازی پائینتر و در کل سریال بسیار بدیست نسبت به ستایش 1
برو بابا!
فقط و فقط به خاطر کرکتر و شخصیت جالب و نایاب حشمت فردوس میشینم پای این سریال ، جملات و دیالوگ حشمت فردوس و علاقه مردم به این شخصیت مجازی نشاندهنده عطش مردم برای نوعی جدید از فیلم فارسی است ، کارگردانی که باهوش باشه این خطو میگیره میره جلو و کارگردانهایی که موج سوارند قطعا این سبک رو به ابتذال خواهند کشاند
خوشحالم که سالهاست صدا و سیما را تماشا نمی کنم و از شبکه های مفید ماهواره ای در هر زمینه ای استفاده می کنم.
سلام كي گفته اين سريال كيفيتش پايينه؟
اين سريال پر از نكات آموزنده و ديالوگ هاي زيباست ؛ بازيگر بسيار بسيار ارزنده اي همچون داريوش ارجمند زيبايي اين سريال را دو چندان كرده ؛ اينكه شما با يك تيتر اين چنيني به اين سريال بتازيد خود توهين به شعور مخاطب است.
آفرين به نويسنده باسواد و كارگردان چيره دستش.
بالاخره یه نقد نسبتا خوب از تابناک.
ولی همانطور که گفتید در شهر کور ها یک چشم پادشاست.
و صد البته متاسفانه، نبود محتوای خوب سلیقه مردم رو تنزل میده همیشه وگرنه مردم ما همیشه هوشمند و راحت خوب و بد رو تشخیص میدن.
وجود اقاي ارجمند باعث ميشود كه سريال بينده داشته باشد ، مطمئن باشيد كه اگر ارجمند از سريال حذف شود بينده انچناني نخواهد داشت
واقعا چرت ترین اثار تلوزیونی در ایران ساخته میشه حیف پول

بازیگران در حد 0 کارگردانی 0 فیلمنامه -10 طراحی صحنه و لباس -100 اصلا نمیدونم چرا واقعا انقدر سطح سلیقه بیننده اومده پایین
خودتون روتون میشه جایی اینارو نشون بدین ؟
یکی سریال میسازه مثل عطاران هنوزم بیننده داره یکی هم میسازه مثل این آبدوغ خیار که ارزش هنری نداره جز اینکه فقط پولو خرج کنن بره
آمار ی حرف بزنید کی این فیلم را نگاه می کند؟
اين سريال ضعيفي است و من فصل سوم را نگاه نمي كنم چون در اين فصل محتوا و بينده ها مهم نيست فقط كارگردان بفكر كش دادن داستان است تا دقايق را پر كند و پولش را بگيرد من سریال كره اي زنده یا مرده را ديدم واقعا لذت بردم اي كاش دوباره مثل قديم سريال هايي ساخته شود كه براي بينده ها احترام قائل شوند.
به عنوان عضو کوچک نظام سلامت که هر سه فصل این سریال را از اول دنبال کرده ام اون هم صرفا به خاطر داستان فیلم و این مساله که آخرش کارگردان میخاد ته داستان را چه جوری ببنده!؟
این سریال کل معلومات علمی ما را از سکته و بیماری مغز و اعصاب را به هم ریخته!؟
کاش نویسنده و کارگردان یه سری میزن به قسمتهای قبلی فیلم و یه توضیح مناسبی بدن
آخه این چه جور سکته ای است که طرف همه کاری میکنه جز حرف زدن و راه رفتن
البته خود فیلم قبلا گفته که خانم صابر سکته کرده
تازه در قسمت دیشب فیلم هم اون دکتره روی چه حسابی گفت که من مشکل مغزی در این زن نمی بینم و خودش نمیخاد حرف بزنه!؟
مگه میشه مگه داریم
اینها ملت را چی فرض کرده ان؟
این ریتم کند فیلم که داره کم کم اعصاب خورد کن میشه معلومه که فقط میخان کش بدن و حرفی برای گفتن ندارن
و هزار حرف و حدیث دیگه
فقط کارگردان محترم و یا تهیه کننده عزیز باز نگه اینها را ولش کنید و فیلم را نگاه کنید
كجاش كيفيتش پايينه
ميبينيم لذت ميبريم
جذابیت این سریال در بازی و متن شخصیت فردوس است .... فقط
چون مردم ما عوام هستند
از گاندو بهتره
سه میلیون بیننده رسانه ملی در مقابل چهل میلیون بیننده ماهواره رقم قابل توجهی نیست

خودتان را زیاد تحویل نگیرید
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل