بازدید 8016

آغاز دوران تشنگی مردم هرمزگان، در مجاورت سواحل خلیج فارس

هشتمین استان پهناور کشور که به لحاظ کمی مساحتش با مساحت کشور گرجستان برابری می‌کند، به لحاظ تأمین منابع آب شرب در شرایط بحرانی قرار گرفته و بر اساس آمار و اطلاعاتی که مسئولان بیان می‌کنند، تا پایان یافتن منابع آب شرب موجود زمان چندانی نمانده است تا این استان ساحلی و پرجمعیت کشور در آستانه یک فاجعه بزرگ قرار بگیرد.
کد خبر: ۸۴۴۷۶۹
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۶ 21 October 2018
تا پایان یافتن منابع آب شرب هرمزگان تنها ۶۰ روز باقی مانده استهشتمین استان پهناور کشور که به لحاظ کمی مساحتش با مساحت کشور گرجستان برابری می‌کند، به لحاظ تأمین منابع آب شرب در شرایط بحرانی قرار گرفته و بر اساس آمار و اطلاعاتی که مسئولان بیان می‌کنند، تا پایان یافتن منابع آب شرب موجود زمان چندانی نمانده است تا این استان ساحلی و پرجمعیت کشور در آستانه یک فاجعه بزرگ قرار بگیرد.

به گزارش «تابناک»؛ استان هرمزگان که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته و محور ترانزیت بسیاری از کالا‌های تجاری ایران است، چند سالی است با بحران شدید آب رو به رو شده و روند رو به تصاعد کاهش منابع آب شرب، شرایط بسیار نگران کننده‌ای را در این استان حاکم کرده است؛ مثل این ادعای مدیران استانی که می‌گویند، منابع آب موجود استان تنها تا پایان آذر می‌تواند پاسخگوی نیاز صد‌ها هزار شهروند هرمزگانی باشد!

گسترش پدیده فرونشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها به ویژه در شهرستان میناب استان هرمزگان، افزایش حجم مهاجرت روستا به شهر، خشک شدن نزدیک به ۴۶۵ چاه آب عمیق، خشک شدن ده‌ها چشمه و قنات استان و اتمام منابع آب ذخیره شده در پشت سد‌های اصلی و بزرگ استان مثل استقلال، شمیل و نیان از جمله رخداد‌های نگران کننده‌ای است که در ماه و سال‌های اخیر این استان را تا مرز یک تنش آبی بزرگ کشانده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاز آبی کل استان با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و هفتصد هزار تن، روزانه چیزی حدود ۴ هزار لیتر روزانه است؛ اما میزان تولید آب شرب روزانه این استان در هر روز به زحمت تا ۳ هزار لیتر می‌رسد؛ وضعیتی نگران کننده که با توجه به عدم وقوع بارش‌های قابل ذکر در فصل آبی جاری در هفته‌های آتی بحرانی‌تر نیز خواهد شد.

استان هرمزگان که متوسط بارندگی بلند مدت آن نزدیک به ۲۰۰ میلی متر است و در سال‌های گذشته به واسطه رود‌های جاری در این استان منبع بسیاری از محصولات کشاورزی کشور بود، اکنون با کاهش شدید بارندگی رو به روت و در سال آبی گذشته، تنها شاهد بارش ۶۵ میلیمتر بارش باران بود.

به تازگی یکی از مسئولان محلی استان هرمزگان در گفت وگو با «ایرنا»، ضمن اشاره به بحران آب پیش آمده در این استان هشدار داده بود، منابع آبی این استان تنها تا پایان آذر جوابگوی مصرف مردم خواهد بود.

در همین رابطه پیشتر فریدون همتی، استاندار هرمزگان در نشست شورای حفاظت از منابع آب هرمزگان تأکید کرد: باید شرایط را صادقانه به مردم بگوییم و مرتب نسبت به بحران کم آبی هشدار دهیم. صدا و سیما به جای پخش تصاویر گل و بلبل، تصاویر خشک شده سد‌ها را نشان دهد و همگان را نسبت به جدی بودن بحران آب در استان و کشور حساس کند.

استاندار هرمزگان تصریح کرد: چنانچه تا پایان سال بارندگی نشود، بحران تازه شروع می‌شود که ضرورت دارد با تدابیر لازم همه برای شرایط سخت آمادگی داشته باشیم و طرح‌های ابتکاری ارایه کنیم.

همتی هشدار دارد: کشاورزی شغل بیشتر مردم در روستا‌های هرمزگان است و اگر تمامی آب موجود را جمع آوری و برای مصرف شرب انتقال دهیم، چه کسی باید پاسخگوی معیشت و اشتغال مردم باشد.

نماینده عالی دولت در هرمزگان تأکید کرد: وزارت نیرو باید به تمامی ابعاد بحران آب در این استان توجه کند.

همتی تصریح کرد: با تکمیل طرح‌های در دست انجام تا پایان سال ۹۸ قطعی و سختی‌های تامین آب شرب در استان هرمزگان به طور کامل حل خواهد شد.

جدا از مواردی که به آن اشاره شد و به خوبی شرایط بحرانی استان هرمزگان را به لحاظ تأمین منابع آب شرب نشان می‌دهد، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان نیز به تازگی در گفت وگو با «ایسنا» موارد قابل تأملی را در مورد بحران آب این استان بر زبان آورد که گویای وضعیت بحرانی حال و آینده سواحل شمالی تنگه هرمز ایران است.

در همین رابطه محمدرضا ایدون، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان گفت: وضعیت بارندگی در سال آبی گذشته، حاکی از کاهش ۹۵ درصدی بارش‌ها در استان است.

ایدون افزود: بر اساس ایستگاه‌های شاخص، متوسط بارندگی سالانه در استان هرمزگان در دوره ۵۰ ساله منتهی به شهریور ۱۳۹۷ برابر با ۱۸۵.۵۳ میلی‌متر است.

وی ادامه داد: این رقم در سال آبی ۹۷-۹۶ برابر با ۶۴.۷۲ میلی‌متر بوده که نسبت به متوسط درازمدت ۶۵ درصد و نسبت به سال آبی ۹۶-۹۵ حدود ۹۵ درصد کاهش داشته است.

این مقام مسئول با اشاره به کمبود شدید بارش‌های جوی در ماه‌های اخیر اظهار کرد: میزان بارش‌های ثبت‌شده در مهرماه سال آبی جدید (۹۸-۹۷) به ‌طور متوسط حدود ۷ میلی‌متر گزارش ‌شده که بیشترین مقدار در ایستگاه‌های هرنگ با ۴۲ میلی‌متر، فین ۱۳ میلی‌متر، رودان ۱۲.۹، بستک ۱۰.۷ وحاجی‌آباد ۹ میلی‌متر بوده است.

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان عنوان کرد: آمار میزان بارندگی کشور نشان می‌دهد که استان هرمزگان جزو سه استان اول خشک کشور و همچنین کم بارش‌ترین استان‌ها بوده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بیشترین میزان بارندگی‌های استان در بخش‌های غرب وشمال غربی هرمزگان گزارش شده وسایر مناطق استان خصوصا مناطق شرقی و مرکزی استان فاقد بارش‌های مناسب بوده است.

شرایطی که اکنون در استان هرمزگان حاکم است، با توجه به عدم بارش قابل تأمل در روز‌های گذشته سال آبی جاری و نیز عدم پیش بینی روز‌های بارانی در روز‌های آینده، می‌تواند هشدار جدی به مسئولان و متولیان آب کشور باشد که در صورت استمرار بی توجهی به وضعیت بحرانی این استان، باید منتظر ابعاد دیگری از پیامد‌های بحران آب در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز باشند.

این وضعیت غیرقابل قبول و تحمل در یکی از بزرگ ترین و مهم ترین استان های ساحلی کشور در حالی است که مدیران اجرایی کشور، مستمر از تصمیم خود برای عملیاتی کردن پروژه های انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی کشور سخن می گویند و این در حالی است که بر اساس واقعیت های موجود، از بهره برداری صحیح و اصولی از منابع آب خلیج فارس در یک استان ساحلی مثل هرمزگان نیز عاجز هستند.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۵
یه کشوری مثل عربستان چطور آب برای مردمش تامین میکنه؟.....
پاسخ ها
حمید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
با پول
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
به جان هرکی دوست دارید اگر میخواهید هر کشوری را مثال بزنید عربستان را مثال نزنید بدتر از ما اونا هستن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
امارات لب خلیج فارس تونسته با آبیرین کن به اندازه 11 میلیون نفر آب شیرین کنه. اونوقت ما هنوز یک آبشیرین کن برای تامین آب بندرعباس مهمترین بندر تجاریمون نصب نکردیم.
ما کشوری هستیم که به دلایل نامغلوم ثروتهای ملی را هدر می دهیم در حالیکه مردم هرمزگان در کنار آب تشنه هستند ما هزاران ملیارد تومن هزینه کردیم تا آب را از لرستان به قم منتقل کنیم تا در شوره زار کشاورزی و پرورش ماهی ایجاد کنیم
فاجعه کدومه!؟ به جای آیه یاس خوندن، راهکار ارایه بدید.
علیه فساد بیشتر موضع بگیرید تا پولها، صرف شیرین کردن آب دریا بشود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
آب دریا خودش یک مسکن موقت است و در بلند مدت کارایی زیست محیطی ندارد
درست میشه.. همه چی درست میشه.
یه ۱۰۰ سالی سخته بعد دیگه راحت میشه!
آب شیرین کن برای همچین نواحی ای یه. به جای هزینه های سر سام آور احداث سد در چنین نواحی ای که تبخیر اب بسیار زیاد است این هزینه برای شیرین سازی اب دریا باید به کار رود. کاری که اعراب جنوب خلبج فارس چند دهه قبل کردند و جمعیت پنج ملیونی امارات و چهار و نیم ملیونی کویت و ... به این صورت زندگی می کنند. اما مسولان ما از خواب خرگوشی کی بیدار می شن الله اعلم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
مگه هرکاری کویت و امارات بکنند درست است ؟! این کار آنها مثل بقیه کارهایشان برخلاف محیط زیست است ، باعث افزایش شوری و مواد شیمیایی آب دریا می شود و حیات موجودات دریایی را به خطر می اندازد
آب بدست آمده از دریا هم کیفیت خوبی ندارد
این شیوه فقط بطور موقت و محدود باید استفاده شود
بجز همین چند کشور محدود خلیج فارس هیچ جای دنیا این کار را نمی کنند و بزودی با ممنوعیت جهانی مواجه خواهد شد .
باید فکر اساسی شود صرفه جویی و غیره
باید کار به دست دکتر حمزه ئی داده شود تا مشکل اب برطرف گردد
نیاز آبی کل استان با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و هفتصد هزار نفر چیزی حدود ۴ هزار لیتر به صورت روزانه است،؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!

یعنی یک منبع آب 4هزارتای!!!!!!!!!!!!!!
چهار هزار لیتر در ثانیه درست است نه در روز
از بس دولت ما با کفایت و رئیس جمهور مان مدبر است
و ملت ما امید وار !
کجاگوش شنوا
خدا را شکر دیگه این هیچ ربطی به اصفهان نداره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۹
نه داره
تابناک مینوشتی علتش مدیران اصفهانی هستند که آب دریا رو بردن اصفهان تا بازم دلت خنک بشه
ما در استانهاي خوزستان ،بوشهر،هرمزگان و سيستان و بلوچستان رودخانه هاي زيادي داريم كه آب شيرين فراواني در آنها جاري است و به خليج فارس و درياي عمان مي ريزد ولي بدليل مديريت ضعيف آب ، همه آنها هدر مي رود ولي كشورهاي ديگرحاشيه خليج فارس و درياي عمان ، اين حجم از آبهاي شيرين روان را ندارند ولي مديريت خوبي دارند و با بي آبي مواجه نيستند. خدا نعمت هاي زيادي به ما ايرانيان داده ولي متاسفانه در كنارش مسئولين ناتوان هم داده كه تمام نعمتهاي الهي را هدر مي دهند.
هرمزگان خیلی وقت هست که مرده
یه خورده از اون ده میلیاردی که به سلبریتی معروف داده شده بزارید برای ساخت آب شیرین کن
جناب آقای دکتر همتی محبت کنید جلو واردات غیر قانونی اقازاده را بگیرید و مالیات واقعی واردات را اخذ و تا دراشتغال مردم فهیم هرمزگان استفاده شود کشاورزی اب بر را کمتر نماییم .
چند شهر در کشور موجب اتلاف سرمایه های ملی و فنا کردن سایر نقاط شده اند. تهران، قم، و اصفهان. چرا باید یک کشور به این وضعیت اداره شود.
اینم از برکات مسئولین
در شرایط فعلی بهترین راه واردات آب شیرین از کشورهای پرآبی مثل ارمنستان و گرجستان و اوکراین هست. باید با این کشورها قراردادهای بلند مدت بست و آب مورد نیاز کشور رو وارد کرد. این کار خیلی بهتر از کانال کشی و بردن آب از این استان به اون استانه
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل