صفحه خبر لوگوبالا تابناک
تابناک گزارش می دهد؛

معمای گرانی‌های بی‌سابقه در میدان تره‌بار ! / تابستانی که میوه‌ها به قیمت طلا رسید

در حالی که انتظار می‌رفت با رسیدن به چله تابستان و ورود انبوه محصولات کشاورزی به بازار، قیمت‌ها روندی کاهشی به خود بگیرند، مقایسه نرخنامه‌های تیرماه با خرداد نشان‌دهنده یک «شوک قیمتی» است و جهش بیش از ۱۰۰ درصدی در محصولاتی مانند خیار، انبه و هلو، نشان می‌دهد که مکانیزم نظارت بر بازار میوه عملاً از کار افتاده است.
کد خبر: ۱۳۸۳۴۹۳
| |
6787 بازدید
|

قیمت‌های هفته جاری محصولات کشاورزی در میدان بزرگ میوه و تره‌بار تهران اعلام شد، اما در پس این ارقام، حقیقتی تلخ‌تر از قیمت‌ها نهفته است؛ در حالی که قانون تنظیم بازار، سقف افزایش قیمت از عمده به خرده را ۳۰ تا ۳۵ درصد تعیین کرده، واقعیت موجود در بازارهای محلی و میوه‌فروشی‌های سرکوچه، داستانی دیگر روایت می کند؛ داستانی از تورم‌های افسارگسیخته و شکاف‌های قیمتی که قانون را به حاشیه رانده است.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، اعلام قیمت‌های عمده‌فروشی برای بازه ۱۵ تا ۲۱ تیر، تنها بخشی از پازل قیمت‌هاست و نقطه بحرانی اینجاست که این ارقام چگونه به دست مصرف‌کننده می‌رسد ؛درحالی که طبق قانون، هزینه‌های حمل‌ونقل و اجاره‌بها باید در محدوده ۳۰ تا ۳۵ درصد باشد، اما یک بررسی میدانی خبرنگار تابناک نشان می‌دهد که در بسیاری از نقاط شهر، این فاصله به ۱۰۰ درصد یا حتی بیشتر می‌رسد و این یعنی «قانون تنظیم بازار» در برابر «سودجویی زنجیره‌ای» شکست خورده است.

مقایسه‌ای با یک ماه پیش در گرمای تیر

نگاهی به قیمت‌های ماه گذشته به ویژه خرداد و اوایل تیر  نشان می‌دهد که بسیاری از محصولات کشاورزی، با وجود تغییر فصل، نه تنها ارزان نشده‌اند، بلکه با شیبی تند رو به افزایش هستند در حالی که انتظار می‌رود در تیرماه، با ورود محصولات تابستانی قیمت‌ها تعدیل شود، اما شاهد یک تورم ساختاری هستیم و این افزایش قیمت‌ها در حالی رخ می‌دهد که مصرف‌کننده نهایی، در برابر هرگونه نوسانی در قیمت عمده، ضربه‌ای چندین برابر در قیمت خرده‌فروشی دریافت می‌کند.

به نظر می رسد این شکاف قیمتی، نه نتیجه هزینه‌های حمل‌ونقل است و نه اجاره‌بهای فروشگاه‌ها؛ بلکه نتیجه مستقیم نبود نظارت دقیق بر حلقه‌های واسطه‌ای است که میوه را از میدان می‌خرند و با قیمت‌های نجومی به دست مردم می‌رسانند.

با مقایسه نرخنامه ارسالی شما (مورخ ۲۱ تیر ۱۴۰۵) با آمارهای رسمی میدان بزرگ میوه و تره‌بار در خردادماه، شاهد جهش‌های قیمتی عجیبی در برخی اقلام هستیم. در حالی که تیرماه فصل فراوانی بسیاری از این محصولات است، اما نه‌تنها قیمت‌ها کاهش نیافته، بلکه در برخی موارد رکوردشکنی کرده‌است برای مثال انبه  ۱۹۹,۰۰۰ تومان بود که به  ۴۵۰,۰۰۰ تومان رسیده است که نزدیک به ۱۲۶٪ افزایش قیمت داشته است و یا قیمت هلو  ۱۱۰,۰۰۰ تومان  بود که به ۲۵۰,۰۰۰ تومان رسیده است و افزایشی نزدیک به ۱۲۷٪ را داشته و یا هندوانه با کیلویی ۲,۹۰۰ تومان اکنون به کیلویی  ۴,۰۰۰ تومان رسیده است که حدود ۳۸٪ افزایش را سپری کرده است. 

اما سیب‌زمینی با قیمت  ۴,۵۰۰ تومان  به ۶,۰۰۰ تومان رسیده است و رشد ۳۳٪ را طی کرده و یا پیاز که از ۳,۲۰۰ تومان به ۵,۰۰۰ تومان (ممتاز) رسیده است که نزدیک به  ۵۶٪ افزایش قیمت داشته است. همچنین خیار رسمی  از ۳,۸۰۰ تومان به  ۹,۰۰۰ تومان (ممتاز) رسیده است و رقمی بالغ بر  ۱۳۶٪ افزایش  را رکورد زد همچنین گوجه‌فرنگی از  ۵,۴۰۰ تومان  به ۸,۵۰۰ تومان (ممتاز) رسید و رشدی ۵۷٪ را کسب کرد البته سیب گلاب و از نوبرانه خرداد هم با رقم ۴۵۰,۰۰۰ تومان (ممتاز)  قیمت گذاری شد.  

به گزارش تابناک، اعلام قیمت عمده‌فروشی در میدان تره‌بار، تا زمانی که با نظارت سختگیرانه در نقاط خرده‌فروشی همراه نباشد، تنها یک «کاغذ‌بازی اداری» است و تا زمانی که فاصله عمده و خرده بر اساس قانون ۳۵ درصد نباشد، هرگونه اعلام قیمت، تنها برای توجیه گرانی‌های بعدی است.

اشتراک گذاری
برچسب ها
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار:
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۳۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۰ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
کلا ول شده.هر کی هرچی دلش میخاد قیمت میذاره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۱ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
خیلی جالبه خیار سر زمین کیلویی ۱۱۰۰۰۰ تومن از در مغازه گرون تر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۱ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
مدیریت اجرایی کشور غوغا میکنه
پاسخ ها
یک تسلیم طلب
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۴ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
موز وارداتی از سیب تولید داخل گرانتر است.
نمایندگان مجلس بایستی جوابگو باشند.
به دولت بگوییم یه عده ای ناراحت می شوند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۴ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
ای آقااااا..... دل خوش سیری چند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۶ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
واقعا با افزایش قیمت ها ،،،تازه متوجه میشیم وضعیت اقتصاد چطور شده ،،افزایش چند درصدی حقوق فقط یک شوخی هست،دولت ی جوری چند برابر افزایش حقوق رو از همه مردم گرفته،،آخه خیار کیلویی ۱۰۰۰۰۰۰﷼,,واقعا کسی اجازه بدید کسی که می‌تونه بیاد دولت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
خریدن میوه برای بخش زیادی از جامعه آرزو شده. واقعا چه کسانی مارو به این روز انداختن؟
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۲ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
هر کسی مالک، مال خودش هست. دوست داره این قیمت بفروشه
مالکیت رو از کسی نگیرید
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۱
عجب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۳ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
ارقام صفرش کم افتاده اصلاح کنید
ا.ا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
در قیمت برخی میوه ها یه صفر جا انداختید.
رسول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
این قیمتها مال کی هست؟ هنوانه 4000 تومان ، سیب زمینی 6000 تومان ، و...... خیلی عجیبه!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۲ - ۱۴۰۵/۰۴/۲۰
ببخشید هندوانه ۲۹۰۰ تومان کجاست بازار کیلویی هفتاد هزاره
آخرین اخبار