بازدید 11179
سکاندار بانک مرکزی از بازار ارز گفت؛

روایت «فرزین» از دلار ۹۵۰ تومانی تا گره زدن سروته ارز در شرایط تحریم

رئیس کل بانک مرکزی گفت: نرخ بازار آزاد را قبول نداریم. این نرخ صرفا براساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی شکل می‌گیرد و به هیچ وجه با واقعیات اقتصاد ما همخوانی ندارد.
کد خبر: ۱۱۷۰۶۰۴
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۴۰۲ - ۰۷:۰۷ 10 April 2023

روایت «فرزین» از دلار ۹۵۰ تومانی تا گره زدن سروته ارز در شرایط تحریم

به گزارش تابناک اقتصادی؛ محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در روزهایی که نگاه بازارهای مختلف به تغییرات شاخص ارزی و اخبار مثبت و منفی دلاری است، از سیاست های ارزی گذشته و امروز گفت. فرزین در گفت‌وگویی با شهروند، از شرط مهم برای تک‌نرخی شدن ارز و دامن زدن به تقاضا به دلیل انتظارات تورمی ناشی از ترس و اضطراب سخن گفت.

سیاست اصلی شما پس از سکانداری بانک مرکزی چه بود؟

فرزین: سیاست ارزی جدید در چارچوب سیاستی با نام سیاست تثبیت شروع شد. سیاست تثبیت هم منطقش این است که در حال حاضر به دلیل شرایط خاص اقتصادی و مسائل سیاسی که به وجود آمده، متغیر‌های اقتصاد کلان ناآرام است و ما باید ثبات را به بازار برگردانیم. در این وضعیت ترس و التهاب حاکم بر بازار مدیریت آن را بسیار سخت کرده، چرا؟ چون با فضای انتظاراتی به هم می‌رسند. این در حالی است که اقتصاد ما حتی در همین شرایط ناآرام، وضعیت قابل قبولی دارد.

چه وضعیتی؟

فرزین: من از گزارش‌های رسمی بانک مرکزی استفاده می‌کنم. ما در شش ماهه دوم سال گذشته، نرخ رشد ۳ درصدی داشتیم و مصرف نهایی مردم هم حدودا ۶ درصد رشد داشته است. از طرف دیگر، تراز تجاری شش ماهه ما در آن برهه حدود سیزده و خرده‌ای میلیارد دلار مثبت بود. صادرات نفتی ما هم ۴۰ درصد رشد داشت. این‌ها همه متغیر‌های کف اقتصاد ماست، ولی از سوی دیگر، بازار ارزی ما ملتهب است. به همین دلیل لازم بود سیاست تثبیت اتخاذ شود تا بتوانیم به اصطلاح متغیر‌ها را آرام کنیم، اما شروع باید از ارز می‌بود، چون ارز متغیر اساسی است. در اقتصاد چه بخواهیم و نخواهیم نرخ ارز به تمام کالا‌ها علامت می‌دهد، قیمت تمام کالا‌ها براساس آن شکل می‌گیرد و افزایش و کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگر، در دهه ۹۰ شوک‌های تورمی ما بیش از اینکه شوک‌های سمت تقاضا باشد، شوک‌های سمت عرضه و هزینه بوده است. به عبارت دیگر، اتفاقی که می‌افتد به این شکل است که با عوامل انتظاری، نرخ ارز ما افزایش پیدا می‌کند و نرخ که بالا رفت، باعث افزایش تقاضای نقدینگی می‌شود، افزایش تقاضای نقدینگی نیز باعث عرضه نقدینگی و تورم می‌شود و به همین صورت ما در یک چرخه ارز و تورم گیر می‌کنیم. ارز افزایش پیدا می‌کند و تورم بالا می‌رود. ما ده سال است در این چرخه گیر کرده‌ایم و نتوانسته‌ایم خارج شویم. به همین دلیل، لازم بود به‌گونه‌ای با سیاست ارزی جدید خودمان را از این چرخه خارج کنیم.

سیاست تثبیت دلار روی ۲۸۵۰۰ آیا منجر به همان معضل ارز ترجیحی ۴۲۰۰ نمی‌شود؟

فرزین: من در تلویزیون از این سیاست دفاع کردم. نرخ ۱۲۲۶ تومان هم زمانی که در دولت احمدی‌نژاد اتفاق افتاد، ما پشت‌سر آن بازار مبادله راه انداختیم و نرخ ارز حتی با تحریم بانک مرکزی حدود ۲۴۰۰ تا ۲۵۰۰ تثبیت شد، اما ۴۲۰۰ که اعلام شد در مورد همه کالا‌ها بود. نرخ ۲۸۵۰۰ اینطور نیست.

حالا چرا ۲۸۵۰۰؟

فرزین: یک نرخ ارز بهینه، چه نرخی است؟ مشخصه‌های یک نرخ ارز بهینه چیست و باید چه کار کند؟ اولا نرخ ارزی که ما تعریف می‌کنیم، باید بتواند بودجه دولت را به تعادل برساند. مشکل نرخ ۴۲۰۰ این بود که بودجه دولت با آن به تعادل نمی‌رسید. اما الان بین نرخی که در بودجه امسال آمده تا نرخی که ما اعلام کردیم، همچنان فاصله هست. پس ۲۸۵۰۰ بودجه دولت را به تعادل می‌رساند و دولت دچار مشکل نخواهد شد. تعادل بعدی، تعادل مصرف‌کننده است. نرخ ارز باید به گونه‌ای باشد که شوکی در قیمت کالا‌های مردم ایجاد نکند. ما قبلا نرخ ارز نیما را وصل کرده بودیم به نرخ ارز بازار آزاد و آن را هم نمی‌توانستیم کنترل کنیم و در حال افزایش بود. نرخ نیما و نرخ بازار متشکل هم رو به افزایش بود و قیمت کالا‌های اساسی مردم و قیمت تمام خدمات افزایش پیدا می‌کرد. ما ۲۸۵۰۰ را که انتخاب کردیم، روز قبل آن ای‌تی‌اس بازار حدود ۲۹۰۰۰ بود. اما تعادل سومی که باید برقرار کند، تعادل تولیدکننده است. نقدی که به این سیاست می‌شود بیشتر از این سمت است. بخش عمده‌ای از ارزی که در سامانه نیما عرضه می‌شود، ارز دولت است و آن هم خودش ۲۳۰۰۰ گفته و ما ۲۸۵۰۰ می‌گوییم، پس خیلی مشکلی ندارد. می‌ماند یک‌سری صادرکنندگانی که معتقدند با این ارز دچار مشکل می‌شوند. این‌ها یک بخشی پتروشیمی‌ها هستند که آن‌ها هم قیمت خوراک و ارز را دولت تعیین می‌کند و می‌شود یک تعادلی برقرار کرد، ولی یک بخشی مثلا صادرکنندگان پسته و ... هستند که مشکل دارند. در این مورد هم ما گفته‌ایم که میانگین، ۲۸۵۰۰، یعنی می‌توانیم آن‌ها را قیمت بالاتری بگیریم و ارز دولت را با قیمت پایین‌تر و اینطوری این کانال را حفظ کنیم.

سایر نیاز‌های ارزی مردم چه می‌شود؟

فرزین: در بازار نیما ما فقط حواله‌های کالایی را می‌دهیم. بقیه نیاز‌های مردم ارز‌های خدماتی هستند که در بازار مبادله ارز تامین می‌شوند. ما حدود ۴۰ نوع نیاز ارزی مردم را داریم که در بازار نیما تامین نمی‌شود. مثل یک دانشجوی خارج از کشور، فدراسیون‌های ورزشی، افرادی که مریض در خارج از کشور دارند، کشتیرانی‌ها، هواپیمایی‌ها و… این‌ها همه ارز‌های خدماتی و غیرتجاری است. ما گفتیم همه را در بازار مبادله می‌آوریم و نرخ در آنجا تعیین می‌شود. مشکلی که در ارز داریم این است که ما از بازار آزاد تبعیت می‌کنیم و این غلط است. ما باید نرخ‌مان به اندازه‌ای محکم و تاثیرگذار شود که بازار آزاد از ما تبعیت کند، چراکه ما انحصارگر ارز هستیم.

شما بازار آزاد را قبول ندارید؟

فرزین: نرخ بازار آزاد را قبول نداریم. این نرخ صرفا براساس انتظارات تورمی ناشی از اخبار منفی شکل می‌گیرد و به هیچ وجه با واقعیات اقتصاد ما همخوانی ندارد.

چرا ندارد؟

فرزین: سوای گشایش‌های ارزی که ایجاد شده، همانطور که گفتم ما تراز تجاری مثبت در کشور داریم، به معنای آن‌که برای رفع نیاز‌های کشور ارز به اندازه کافی وجود دارد. ما الان تقریبا صادرات غیرنفتی‌مان به اندازه واردات می‌شود. حتی اگر نفت نفروشیم باز هم با صادرات غیرنفتی می‌توانیم دخل‌وخرج‌مان را هماهنگ کنیم. در سال گذشته تا بهمن‌ماه کل صادرات‌مان حدود ۵۰ میلیارد دلار بود و کل واردات ما ۳۴ میلیارد دلار. از این مقدار حساب کالا بیش از ۱۶ میلیارد دلار مثبت بوده و حساب خدمات حدود ۴ میلیارد دلار منفی. چون حساب خدمات ایران به‌طور تاریخی منفی است. ما صادرات خدمات‌مان کمتر از واردات خدمات است، دلیل اصلی هم حوزه گردشگری است، چون گردشگر‌هایی که از ایران می‌روند، بیشتر پول خرج می‌کنند تا آن‌ها که وارد می‌شوند. اگر این دو عدد مثبت و منفی را کنار هم بگذاریم، حساب جاری ما تا آن زمان ۱۳.۳ مثبت می‌شود. واقعیات اقتصادی ایران این است، اما در جامعه چیز دیگری تصور می‌کنند و ما مشکل‌مان همین تصویری است که ارائه می‌شود. به عبارتی دیگر، آینده اقتصادی کشور، آینده مطمئنی است، ولی تمام افراد چنین برداشتی ندارند و فکر می‌کنند در آینده وضع اقتصادی بدتر است و این تصویر باعث فرار سرمایه می‌شود. در مبانی اقتصادی، فرار سرمایه ناشی از هراس و استرس است. فرار سرمایه لزوما این نیست که پول را ببری در ترکیه خانه بخری. شما اگر در ایران هم پولت را تبدیل به دلار می‌کنی و در صندوق امانات می‌گذاری، این هم فرار سرمایه است.

چرا این فضای روانی کنترل نمی‌شود؟

فرزین: بخش عمده‌ای از این جوسازی‌ها از خارج هدایت می‌شود. مثلا من می‌روم عراق و ممکن است گشایش‌هایی حاصل شود. بلافاصله خبر می‌آید که تبادلات ارزی ایران با عراق با دلار محدود شد. این خبر سوخت‌شده سه ماه قبل از آن است که بازنشر می‌شود. یک خبر مبهم را پخش می‌کنند. ما که اصلا تبادل دلاری نداشتیم که محدود شود، ولی مردم که نمی‌دانند، این‌گونه خبرسازی علیه ما می‌شود. در فضای مجازی و رسانه‌ای، ما را می‌زنند و متاسفانه در داخل هم بعضی‌ها همین خط را دنبال می‌کنند. وقتی مردم پول‌شان را به دلار تبدیل می‌کنند، دلیلی جز ترس و اضطراب ندارد. این را دشمنان ما به‌خوبی فهمیده‌اند و با رسانه‌هایشان ترس و اضطراب و دلهره را تولید می‌کنند و این هم روی نرخ و رفتار اقتصادی تاثیر می‌گذارد. این درحالی است که ما بازار کالا را کنترل کرده‌ایم. ۲۸۵۰۰ نرخی است که روی آن می‌ایستیم و به‌خوبی هم جواب می‌دهد. اختیارات لازم را هم گرفته‌ایم. کمیته مدیریت تخصیص ارز تشکیل داده‌ایم، ثبت سفارش‌ها را بررسی خواهیم کرد و مدیریت می‌کنیم. به سیاست ۲۸۵۰۰ اطمینان داشته باشید که جواب می‌دهد و بازار کالا را آرام می‌کند. امیدواریم در مرکز مبادله هم بتوانیم به همین شکل بازار ارز‌های غیرکالایی را آرام کنیم. اقداماتی هم باید در فضای رسانه‌ای انجام شود که باید کل حاکمیت در آن ورود کند تا ان‌شاءالله انتظارات آرام شود.

در این زمینه همیشه مشکلات نظارتی داشته‌ایم. برخی‌ها ارز می‌گیرند، اما صرف کالای مورد نظر نمی‌کنند یا اصولا بیشتر ثبت سفارش می‌کنند و… ما برای کنترل و نظارت بر این بازار همه اختیارات قانونی لازم را از دولت گرفته‌ایم. سفت و سخت همه کنترل‌های لازم انجام می‌شود. الان ما به واردات ارز ۲۸۵۰۰ می‌دهیم و می‌گوییم صادرات را هم به ما بفروش. صادرات را کنترل می‌کنیم، برای آن گواهی صادراتی صادر می‌کنیم، ضمانت‌نامه می‌گیریم و از مرحله ثبت سفارش تا مرحله ورود کالا را کنترل خواهیم کرد. الان داریم سامانه جامع تجارت را توسعه می‌دهیم و همه چیز را شفاف می‌کنیم. گفتیم هر کس ثبت سفارش کند، اگر دفعه اول است ۵ درصد پولش را بگذارد، اما دفعه دوم و سوم ۱۰ و ۱۵ درصد پول را بگذارد. همین اقدام، درخواست‌ها را واقعی‌تر کرد، بنابراین دیگر کسی نمی‌تواند الکی ثبت سفارش یا حجم سفارش خود را بی‌دلیل زیاد کند. در هر صورت ما در شرایط تحریم چاره‌ای نداریم که سروته ارز را به هم گره بزنیم. باید هم ورود ارز و هم خروج را کنترل کنیم. اما شرط موفقیت این طرح دو چیز است؛ یکی اینکه منابع ارزی لازم را داشته باشیم که داریم و عامل دوم این که بتوانیم نقدینگی را هم کنترل کنیم. نقدینگی یکی از عوامل بنیادین تعیین‌کننده نرخ ارز است. نرخ ارز یک متغیر درون‌زاست، نه برون‌زا، ما باید پشت‌سرش بتوانیم نقدینگی را کنترل کنیم که در بانک مرکزی این موضوع را هم در دستور کار قرار داده‌ایم.

خیلی‌ها از ارز تک‌نرخی حرف می‌زنند. آیا این شدنی است؟

فرزین: تا تحریم هستیم ارز را نمی‌شود تک‌نرخی کرد. آن‌ها که می‌گویند، شناخت کافی ندارند. من ۲۰ سال است مبحث ارز را درس می‌دهم و در فعالیت‌ها به‌عنوان یک سیاست‌گذار حضور دارم. ما اول باید محدودیت‌هایمان را بشناسیم، بعد ایده‌آل‌هایمان را تعریف کنیم. هر وقت تحریم را برداشتیم، باید برویم سراغ تک‌نرخی کردن ارز و تا زمانی که تحریم هستیم نمی‌شود، چون ارز در ایران کالای همگن نیست. الان در فارکس که بازار ارز جهانی است، روزی نزدیک ۶ هزار میلیارد دلار معامله می‌شود. در فارکس، هر کشوری یا ارز می‌فروشد یا می‌خرد. ارز هم برای آن یک نرخ دارد، چرا؟ چون برای آن‌ها فرق نمی‌کند که این ارز در کره است یا آمریکا یا انگلستان. اما برای ما چنین نیست، برای ما در چین یک نرخ است، در اروپا یک نرخ، در دوبی هم یک نرخ. هر کدام نرخی دارد، چون اجزای نقل و انتقال ما بسیار پرهزینه است. ما تجارت‌مان یک‌جاست و مبادلات ارزی جای دیگر. این ناهمگنی در تجارت و ارز باعث مسائل و مشکلاتی شده که این هم خاص ایران به دلیل تحریم است. ما اگر بخواهیم ارزمان را جابه‌جا کنیم، مشکل و پرهزینه است، بنابراین اینکه فکر کنیم یک نرخ ارز می‌توانیم داشته باشیم و در کشور حاکم باشد، من به شما می‌گویم تا تحریم هستیم، امکان‌پذیر نیست. یک چیزی بگویید که بتوانیم انجام دهیم.

برخی‌ها می‌گویند اجازه بدهید بازار آزاد باشد و دولت دخالت نکند؟!

فرزین: ارز مسأله حاکمیتی است. کدام کشور در کجای دنیا اجازه می‌دهد ارز هر نرخی می‌خواهد بشود؟ شما در همین اروپا ببینید چطور ارز را کنترل می‌کنند. به راحتی می‌توانید پول جابه‌جا کنید؟ این رسم و رسومات را ما در ایران راه انداخته‌ایم. در تمام دنیا در ارز بانک مرکزی هست که تعیین می‌کند. مگر در آمریکا کسی اجازه دارد که هر نرخی اعلام کند؟ مگر در چین که کاملا دولتی است، چنین اجازه‌ای را می‌دهند؟ من کتابی را ترجمه کردم به اسم بهای نابرابری که یک فصلش در مورد سیاست‌های ارزی است که خود آمریکا را نقد می‌کند. اصلا اینجوری نیست. دولت و بانک مرکزی در همه جای دنیا در قیمت‌گذاری ورود می‌کنند. ما این بازاری که شما فکر می‌کنید نداریم؛ ما یک نابازار داریم و نمی‌توانیم اختیار ارز را به نابازار بدهیم.

چرا نمی‌شود این نابازار را جمع کرد؟

فرزین: چون مدام تغذیه می‌شود. ما کالا‌های قاچاقی داریم که دائما از این بازار به اصطلاح آزاد تغذیه می‌کند و تقاضا برایش ایجاد می‌شود وگرنه اصولا همه چیز باید شفاف و در مبادی قانونی انجام شود. مضافا همانطور که گفتم انتظارات تورمی ناشی از ترس و اضطراب به ایجاد تقاضا دامن می‌زند و باعث فرار سرمایه و تبدیل ارز به یک کالای سرمایه‌ای می‌شود.

یعنی ترس و اضطراب به همین راحتی می‌تواند شاکله‌های ارزی ما را به هم بریزد؟

فرزین: ما در کشور سه تا شوک ارزی داشته‌ایم. سال ۹۰ من خودم در دولت بودم. یادم هست ارز حدود ۹۵۰ تومان بود. آقای کوهن به امارات رفت و به آن‌ها گفت درهم را محدود به ایران بدهید. آن موقع شروع تحریم‌ها بود. از مهر ۱۳۹۰ ارز شروع به افزایش کرد. بعد بانک مرکزی را تحریم کردند و ریال تحریم شد. شما فکر می‌کنید چرا سال ۹۰ ارز ما ارزشش یک‌سوم شد؟ ما در سال ۹۰ حدود ۵۴ میلیارد دلار ذخایر ارزی داشتیم. چه دلیل داشت که ارز تا ۳۰۰۰ تومان هم رسید؟ بله، با ترس ایجاد می‌شود. بقیه دنیا هم همین تجربه‌ها را دارند. خود انگلیس کاهش ارزی شدید را به همین دلیل تجربه کرد. در سال ۹۰، نفت ۱۲۰ دلار بود و در طول ۵۰ سال گذشته هیچ سالی به اندازه سال ۹۰ تراز تجاری ما مثبت نبود، ولی با ایجاد ترس و التهاب نرخ ارز را افزایش دادند. علاوه بر این، شما مبانی نرخ ارز را بررسی کنید. نرخ ارز دو گونه عامل موثر دارد، یکی بلندمدت، دیگری کوتاه‌مدت. در ادبیات اقتصادی عوامل موثر کوتاه‌مدت بر نرخ ارز، یکی نرخ بهره است و دیگری انتظارات، اما در بلندمدت عوامل زیادی مثل نقدینگی و منابع ارزی موثرند. این را تئوری‌های اقتصادی می‌گوید که انتظارات موثر است. به همین علت هم تولید انتظارات منفی در کشور تاثیرات مخربی در اقتصاد ایران گذاشته. کتابی هست به اسم اقتصاد روایی اثر شیلر که رئیس انجمن اقتصاددانان آمریکا و برنده جایزه نوبل است. دو سه سال است این کتاب ترجمه شده. او در این کتاب از اقتصاد روایی حرف می‌زند و درمورد این است که روایت‌ها چگونه بر اقتصاد تاثیر می‌گذارند. بر اساس آموزه‌های این کتاب اگر الان من بتوانم به‌عنوان رئیس بانک مرکزی روایتی را در جامعه حاکم کنم که ارز ۲۸۵۰۰ است و همه بپذیرند، قیمت ارز روی همین نرخ تثبیت می‌شود؛ بنابراین روایات‌ خیلی اهمیت دارد و این چیزی که خارجی‌ها و دشمنان ما روی آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، همین تولید روایت‌هاست. وقتی روایت تضعیف اقتصادی ایران را قالب می‌کنند و در ذهن فعالان اقتصادی می‌نشیند، بعد از آن مدیریت اقتصادی کشور سخت می‌شود. نمی‌خواهم مشکلات اقتصادی ایران را نفی کنم و بگویم هیچ‌ یک وجود ندارد و همه چیز در گرو انتظارات منفی است. ما مسائل و مشکلات بسیاری داریم و حتی اگر تحریم برداشته شود، این مسائل حل نمی‌شود. در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ اشکالات اقتصادی ما ناشی از سیاست‌گذاری‌های غلط بود. حالا فرض کنیم تحریم برداشته شد، آیا ما به آن اهداف بزرگ‌مان در اقتصاد می‌رسیم؟ اگر همین طور مدیریت کنیم، قطعا نه.

من هم در این حوزه منتقد هستم، اما می‌خواهم بگویم که الان این انگاره‌های منفی و چارچوب‌بندی‌های غلطی که به‌ وجود آورده‌اند، تمام بازار‌های ما را ملتهب کرده، بنابراین تا ما این موضوع را مدیریت نکنیم، بقیه کار‌ها را نمی‌توانیم انجام دهیم. به همین دلیل هم سیاست تثبیت را انتخاب کردیم تا آرامش بازگردد.

گفتید در بلندمدت یکی از عوامل موثر ذخایر است. در حال حاضر ما به اندازه کافی ذخیره داریم؟ چون همان گونه که می‌دانید مدام در این‌باره شایعه تولید می‌شود.

فرزین: ذخایر ارزی ما مطمئن است، چه ارز و اسکناس و چه طلا. ما محدودیتی نداریم، ولی محدودیت تصنعی در افکار عمومی ایجاد می‌کنند که این کار را سخت می‌کند. مثلا در سامانه نیما برای اینکه مصرف را مدیریت کنیم، آمدیم ۸۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش فیک را حذف کردیم. بخشی از آن مربوط به کالایی بود که اصلا به آن میزان در کشور احتیاج نداشتیم. با همین موضوع کلی شایعه درست کردند که به دلیل کمبود منابع ارزی به این کالا‌ها ارز تخصیص پیدا نکرده. به هرحال، الان تراز تجاری ما مثبت است، یعنی ارز به اندازه کافی وجود دارد. در حال حاضر تقریبا صادرات غیرنفتی ما به اندازه واردات‌مان است. در سال ۱۳۸۳ من مدیرکل برنامه‌ریزی وزارت بازرگانی بودم، در آن زمان تحقق ۵ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی آرزوی ما بود. صادرات غیرنفتی‌مان در اواخر سال گذشته ۴۰ میلیارد دلار را رد کرد که اتفاق بزرگی است.

چرا این حرف‌ها به اندازه کافی گفته نمی‌شود؟

فرزین: من به اندازه خودم در جمع‌های مختلف حرفه‌ای این بحث را باز می‌کنم و با گروه‌های مختلف نخبگان راجع این موضوعات صحبت می‌کنم، ولی به نظر می‌آید باید در کل کشور بیشتر صحبت شود. ما آمادگی داریم بیاییم و صحبت کنیم، ولی متاسفانه گاهی اینقدر فضا را منفی می‌کنند که خیلی‌ها پشیمان می‌شوند حرف بزنند و دفاع کنند.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۴۵
واقعیت اقتصاد یعنی بانک مرکزی چقدر می تواند ریال از بازار جمع کند.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
مایه شرم است که پول ملی را بی ارزش ترین کنی، با عدم تزریق سکه و ارز بقیمت مصوب در بودجه ، از مردم....کنی و دلار ۷ تومانی را به بیش از ۵۵۰۰۰ تومان برسانی و مردم تاوان همه این ها را بدهند.
اگر دلار۲۸۵۰۰ وجود دارد، بمردم بجای حقوقشان دلار نقد بده ببینیم.
ادلار نداری سکه با نرخ جهانی طلا و با دلار ۲۸۵۰۰ بده.
چرا با شعور مردم بازی میکنی؟ سلطان سکه و ارزی که باید محاکمه و مجازات شوی.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
ناشناس 11:16 اگه قرار بود به جای ریال به مردم دلار بدن دیگه چرا کشورها واحد پول خودشون رو دارن؟! همین تاثیر روانی سقوط ارزش پول ملی خودش باعث سقوط بیشتر میشه. یعنی مردم شروع می کنه به تبدیل ریال به طلا، دلار و غیره. اقتصاد چطور کار میکنه؟! چیزی که کسی نخوادش ارزشش افت می کنه!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
۱۴۳۸
چرا مردم ریال را نمیخواهند؟
چون دولت با بی مسئولیتی به خلق پول میپردازد و شریک ریال های مردم میشود مردم دیگر این وضعیت را تحمل نخواهند کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
وقتی گفته میشود ارزش دلار ۲۸ تومن است باید دلار و یا طلا بصورت نامحدود امکان تعویض با ریال با این قیمت وجود داشته باشد در غیر اینصورت این حرفها بی معنی است و ارزشی ندارد
ناشناس
| Germany |
۲۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
وظیفه شما این نیست که نرخ ارز را قبول داشته باشین یانه وظیفه شما این است نرخ ارز را کنترل نمائید واگر نمیتوانید بگوئید نیستم وتمام
من هم نرخ ارز تلگرامی را قبول ندارم ولی چرا مجبورم از مسکن و خودرو تا مواد خوراکی و پوشاک را با قیمت ارز آزاد بخرم؟!!! جناب رئیس چرا آدرس جایی که خودرو را با ارز 28500 تومانی می فروشند به مردم نمی دهید؟
نرخ آزاد ارز نیازی به قبول شما نداره
شما نشستی اونجا از آرزوهات میگی، اما بازار کار خودش رو بر اساس واقعیات انجام میده،
آقای رئیس کل بانک مرکزی چرا خزعبلات سر هم می کنید الان قیمت بازاری که مردم اجناس را تهیه می کنند بر اساس نرخ 28 هزار تومانی تو هست یا 50 هزار تومانی شبکه های اجتماعی؟ شماها از کجا آمده اید که اینقدر مردم را نااگاه فرض می کنید. هزینه زندگی مردم بر اساس ارز 50 هزارتومانی پرداخت میشه حالا این ارز میخواهد تلگرامی باشد یا توئیتری یا هر قبرستان دیگری.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
تازه این باسوادشون هست
از این حرفها گوشمان پر است! یکی هم میگفت ارزش دلار و یورو را با ریال یکی میکنه!! خودش هم مثل شما استاد اقتصاد با نمره 19.5 بود!! دلار فرزینی بماند یادگار!! جهانگیری هم دلار 4 هزار رو قبول نداشت!! جوجه رو آخر پاییز میشمورن. عزیز.
چقدر این بنده خدا شبیه همتی-سیف و بهمنی صحبت میکنه .
حرفهای تکراری ،پوچ و بی اساس.
تو هم یه چند صباحی پول ملت رو میزنی به جیب میری . برو حالشو ببر.
اینا اقا یا بیسوادیا مردمو بیسواد فکر کرده... فقط توجیح.... فکر حرفای چرت و پرت.
تنها نتیجه ای که از کل بحث می شود گرفت اینکه تنها عامل موثر بر روی قیمت ارز آزاد خود دولت است و نباید مردم را فریب داد!
این که صادرات غیر نفتی با واردات برابری می کند باید ببینید به چه قیمتی این اتفاق افتاده ... تورم لجام گسیخته در مملکت و به فلاکت افتادن کامل نزدیک به هشتاد درصد از مردم این سرزمین . نابودی تولید و عدم سرمایگذاری در پروژه های بلند مدت. این گونه مملکت داری و لاف مدیریت ارزی زدن با این کارنامه از هر کشوری بر میاید مهم بالندگی نیروی انسانی در درازمدت است که با این سیاست ها به فلاکت ختم می شود
آقای فرزین شما که تارییس شدید هوای بانکها رداشتید وسود 18درصد را 23درصد کردید خجالت نمی کشید حقوق ومزایای کارمندان بانک مرکزی باآن هدایا خیلی خوب است ازبقیه هحقوق کارمندان هم خبردارید؟
خیلی خوب !!!!!!!! قبول نداری کجا به قیمت خودت عرضه می کنی ما بیاییم اونجا تهیه بکنیم ؟!!!!!!!!!!!!!
اگر هزار تومن هم از بازار ارزونتر می دی اعلام کن ما بیاییم از اونجا تهیه کنیم .
مگر قرار است شما قبول داشته باشی این واقعیت اقتصاد و قیمت ارز است
سال 83 پنج میلیارد دلار صادرات ارزومون بود الان شده 40 میلیارد اونوقت ببینید تورم سال 83 بیشتر بود یا الان؟؟!!! این یه دودوتا چهارتای ساده است یا این اقا داره دروغ میگه یا اینکه اینا اینکاره نیستن که وضع فعلیمون با 8برابر شدن صادرات و درامد دلاری بدتر از سال 83ست...
احسنت خدا قوت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
این پرچم کجاست؟؟؟؟؟!!
دلار زندگی مردم همان دلار تلگرامی
چی میگی
جناب فرزین مهم نیست که شما چه چیزی را قبول داری و چه چیزی را نداری مهم اینست که وضعیت اقتصاد و معاش کشور چگونه است . بقول بزرگی میگفت مردم نیازی به شنیدن عدد تورم از مسولین ندارن خودشون نخود و لوبیا میخرن و متوجه میشن تورم چقدره . اینکه جناب فرزین بازار آزاد ارز رو قبول ندارن مثل اینکه بنده بگم رییس جمهور 6 کلاس سواد و وزراشو قبول ندارم ولی واقعیت اینکه همین افراد باید اوضاع مملکت رو مدیریت کنند.
اگر واحد تبادل کالا، بهای نیروی کار مصرف شده در آن و در تبادلات با خارج (تعریف ارزش ارز) قرار گیرد،آنوقت است که همیشه و همه جا شما با یک تقسیم عادلانه روبرو هستید. و هرگز هیچ طرف معامله ای مغبون و یا ملعون نمیگردد و کشور چه در معاملات داخلی و چه خارجی در کمال سلامت و سعادت بدون دلال بازی و التهاب و شکوک درمانی و دزدان یقه سپید و دانه درشت زندگی خواهد کرد.
اگر ارزش پول ملی بیانگر ارزش کار، کالا و خدمات باشد هیچ وقت تورمی وجود نخواهد داشت اما اینکار نیاز به مدیر واقعی دارد که در بین مسئولان وجود ندارد بنابراین تورم به شیوه فعلی ادامه خواهد داشت تا وقتی این مسئولان هستند!
باید پرسید اگر بازار ارز را قبول ندارید پس چرا ربع سکه را با نرخ دلار 80 هزار تومان دارید می‌فروشید؟ اگر راست می‌گویید ربع سکه را با دلار 40 هزار تومان بفروشید تا حرفتان را باور کنیم. البته در این صورت همه در صف خرید سکه خواهند رفت. انکار بازار کنید شبیه ونزوئلا خواهید شد
آقای فرزین ! از شما که تحصیلات اکادمیکی اقتصاد دارید این صحبت قابل قبول نیست. اون متغیری که کل اقتصاد با آن تنظیم می شود نرخ بهره است نه نرخ ارز. باید نرخ بهره را تا حدود 32 درصد بالا ببرید تا انگیزه سفته بازی پول توسط مردم را مهار کنید. نرخ ارز تابع رشد نقدینگی است و اکنون نرخ تعادلی ارز بالای 120 هزار تومان است چه شما قبول داشته باشید چه قبول نداشته باشید. هر موقع دست از دخالت در بازار ارز بردارید به سرعت به این نرخ 120 هزارتومانی خواهد رسید.
حرف بی محتوای جدید هم نمیتونید بزنید؟ حرف بی محتوای قبلی ها رو تکرار می کنید؟ اینکه دلار 800 نوع قیمت داره خودش نشان دهنده مدیریا اقتصادی شما هست!
اول باید ریشه تورم رو بزنن که البته نمیتونن چون به اندازه مخارجشون، درامد ندارند، حالا بعدش میتونن از ابزارهایی مثل نرخ بهره استفاده کنند. اگر ریشش درست نشه و مدام تورم رو به افزایش باشه نرخ بهره رو تا کجا قراره ببرین بالا؟ هیچ راهی وجود نداره جز اینکه حکومت مخارجش رو به طور قابل توجهی کاهش بده و از طرف دیگه با رفع تحریم ها قفل مالی کشور رو باز کنه و به مدت چند دهه در روز بالای 5 میلیون بشکه نفت بفروشه (چون فعلا به دلیل کم کاری ایران درامد دیگری ندارد) والبته پولش رو دوباره نیاره صرف هزینه های جاری کنه و این پول را برای ایجاد درامد های پایدار در سایر حوزه ها سرمایه گذاری کنه و درامد کشور رو افزایش بده. و نهایتا هم در کشورشایسته سالاری جایگزین اون چیزی که الان مرسوم هست بشود!
واقعا که مملکت به چه اوضاعی افتاده؟ هر کسی برای دلار یک قیمت را پیشنهاد میده ...
من هنوز ۴۰۰ هزار دلار از اون دلار های سبز ۹۶۰ تومانی دارم.به نظرم آخرای دولت خاتمی بود
من هم گرانی و تورم مشکل مسکن و تحریم و بیکاری و اختلاس و رانت و فساد را در جامعه قبول ندارم اما نمیدونم چرا هر چی کار میکنم کفاف اجاره خونه ۶۰ متریمو هم نمیده.
فرزین: نرخ بازار آزاد را قبول نداریم. ا


فرزین مچکریم

فرزین مچکریم

ما هم قبول نداریم اما چه کنیم که فعلا همه خیر وبرکتش حواله ما مردم است

نه شماها مسئولین
که شکر خدا هم کنترل تورم و گرانی دارید و هم رشد تولیدپول هادر جیب مبارک
وارد کننده جنس رو با دلار 28 هزار تومانی وارد می کند ولی با نرخ دلار 50 هزار تومانی به مردم عرضه می کنند.
دریغ از یک ذره نظارت .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۱
واین رویه باعث شده تا عده ای با استفاده از این رانت هرروز پول دار تر شوند و مردم هر روز با گرانی فقیر تر شوند .
منم هزینه کرایه خونه رو قبول ندارم، ولی مساله اینه که زور صابخونه میرسه و منو بیرون می کنه! بیا با هم قبول نداشته باشیم باهاشون قهر کنیم.
قبول داشتن و نداشتن شما تاثیری در نرخ ارز ندارد. رئیس بانک مرکزی هنوز نمی داند که نرخ ارزر توسط ایشان تعیین نمی شود و دستوری نیست این بازار و شرایط اقتصادی و سیاسی هستند که نرخ ارز را مشخص می کنند.
با سلام لطفا آقای فرزین یا هر فرد با صلاحیت دیگه ای به این سوال جواب بدن.
با توجه به میزان نقدینگی کل، که بطور رسمی اعلام شده حدود 6000 همت است و این که این رقم با دلار 50000 تومانی حدود 120 میلیارد دلار میشه . و با توجه به اینکه کشور نفت صادر میکنه. چرا در این چهل و اندی سال، سالی یکی دو میلیارد دلار، طلا و ارز بصورت فیزیکی در بانک مرکزی پس انداز نشد تا هر کسی طلا و دلار خواست با دلار وطلا تو صورتش زده بشه. و قیمت ارز و طلا ثابت بماند و این دومینوی گرانی ارز و ایجاد تورم شکل نگیره.
ثبات اقتصادی کشور با خودش توسعه کشور را به همراه میاره البته ممکنه کمی کند تر باشه. ولی توسعه کشور بدون توجه به ثبات اقتصادی شامل این پیامدها خواهد شد افراد از سرمایه گزاری می‌ترسند وبا خرید ارز و طلا دچار خروج سرمایه از بازار به اشکال گوناگون میشویم. یعنی رو گنج میخوابیم ولی فقیر تر می‌شویم. افراد پایین دست جامعه هم در این سیستم اقتصادی نابود می‌شوند. ثبات اقتصادی از دین و توسعه واجب تر است.
استاد وقتی شما دلار 40 تومن و رسمی کردی باید 50 تومن آزادو قبول کنی ای کیو سان
یه روز تو بانک ملی شعبه .....بودم قبل از عید که از تهران پول نو اومده بود یه نفری متسب به یه جایی اومد و هر مقدار پول نو خواست برداشت وریخت داخل کارتن و بعد هم کارتش و رمز رو داد تا پولش رو کم کنند گفتم چرا اینطور بی حساب وکتاب و نه نامه ای نه درخواستی ووو گفتند ما زورمون نمیرسه وکاری نمیتونیم بکنیم .... حالا تا آخر رو خودتون حدس بزنین ....
آقای فرزین لطفاً شعر نبافید. همین نرخ چه خوب و چه بد دارد تکلیف اقتصاد مملکت را مشخص می کند و ربطی هم به قبول داشتن و یا نداشتن شما ندارد. بجای این حرف ها اقدامات عملی مشخص و کارساز داشته باشید.
آقای فرزین وقتی نمی توانی از افزایش قیمت ارز جلوگیری کنید و قیمت سکه و طلا براساس قیمت آزاد ارز تعیین میشود چطور می توانی بگویی که این قیمت ارز قیمت تلگرامی است در حالیکه مردم با قیمت آزاد ارز و سکه و طلا می خند؟!
هر چه این اقتصاد بیمار را بیشتر دستکاری کنید ، اوضاع اقتصادی هم بد و بدتر خواهد شد .
بیشتر اجناسی که مردم دارند خرید می کنند با قیمت دلار ازاد است،و در امد اگر حقوق یک نفر بطور میانگین 15 میلیون باشد می شود 250 دلار.واقعا این مردم تا کی می خواهند اینطور زندگی کنند ؟تازه هنوز گرانیها درپیش است ولی نمی توانند حقوقها راانچنان زیاد کنند چون دولت درامدی ندارد؟؟؟
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی