بازدید 33826
از مالیات بر ارزش افزوده تا سامانه مودیان

آقای خاندوزی؛ از تجربه مالیات بر ارزش افزوده درس بگیرید/ مصائب تولید و حجم اقتصاد زیرزمینی بیشتر نشود

کارشناس مسائل مالیاتی گفت: اصولا وقتی شما قرار است یک پایه مالیاتی را اضافه کنید یا نحوه اخذ آن را تغییر بدهید، باید با مطالعه رفتار بازار این کار را انجام دهید. رفتار بازاریان امین حضور و عقب‌نشینی مجموعه وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی نشان داد که این رفتارشناسی به خوبی صورت نگرفته بود.
کد خبر: ۱۱۳۱۱۷۲
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۲ 23 July 2022

آقای خاندوزی؛ از تجربه مالیات بر ارزش افزوده درس بگیرید/ مصائب تولید و اقتصاد زیرزمینی بیشتر نشود

 

به گزارش تابناک اقتصادی؛ اولین قدم برای قریب به تمام اصلاحات از شفافیت آغاز می‌شود. این شفافیت قطعا در نظام مالیاتی نیز ضروری است، اما ملاحظاتی دارد که باید به آن توجه شود. اگر این ملاحظات صورت نگیرد ممکن است سامانه مودیان نیز مانند مالیات بر ارزش افزوده به بخشی از مصائب تولید و نظام مالیاتی بدل شود. مالیات بر ارزش افزوده هم با هدف شفافیت و کنترل جریان کالا بود که به وقوع پیوست، اما امروزه از دلایل گسترش اقتصاد زیرزمینی است.

محمدعلی طاهری‌مهر، کارشناس مسائل مالیاتی در رابطه با اینکه آیا سامانه مودیان در نظام مالیاتی ایران تاثیری دارد یا خیر به تابناک اقتصادی گفت: اولین قدم برای هر تغییر و اصلاحی، شناخت وضع موجود و ایجاد شفافیت است. طبیعتا نظام مالیاتی ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و باید به سمت شفافیت هر چه بیشتر برود. سامانه مودیان هم در خصوص اینکه شفافیت ایجاد می‌کند، گام موثری است که اگر ملاحظاتی را رعایت نکند، خود معضل بزرگی می‌شود.

در ابتدا بگذارید از مالیات بر ارزش افزوده شروع کنیم. مالیات بر ارزش افزوده نیز با هدف شفافیت و کنترل جریان کالا ایجاد شد، اما به دلایلی خود سبب گسترش اقتصاد پنهان و زیرزمینی گردید، زیرا با توجه به ساختار اقتصادی ایران ـ که بخشی از زنجیره ایجاد ارزش مخفی بود و عملا امکان دریافت فاکتور رسمی و... کم می‌شد ـ ایجاد نظام مالیاتی مثل مالیات بر ارزش افزوده معلوم بود که با مشکل مواجه می‌شود. حتی پروفسور بکهوس که با دعوت مرکز پژوهش‌های مجلس در دهه ۷۰ به ایران آمده بود نیز در رابطه با سوالی در مورد امکان ایجاد مالیات بر ارزش افزوده گفته بودند که این امکان در ایران وجود ندارد. دیده می‌شود، مالیات بر ارزش افزوده که با هدف شفافیت و کنترل جریان کالا بوجود آمده بود، بدون یک شناخت درست خود به معضلی تبدیل شده است.

وی افزود: در رابطه با سامانه مودیان نیز همین است. اصولا وقتی شما قرار است یک پایه مالیاتی را اضافه کنید یا نحوه اخذ آن را تغییر بدهید، باید با مطالعه رفتار بازار این کار را انجام دهید. رفتار بازاریان امین حضور و عقب‌نشینی مجموعه وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی نشان داد که این رفتارشناسی به خوبی انجام نگرفته بود.

طاهری‌مهر گفت: اگر نظام مالیاتی بنا دارد، پایه مالیاتی را گسترش دهد، باید این گسترش را با کاهش نرخ جبران کند، در غیر این صورت این گسترش پایه مالیاتی ـ که بدون کاهش نرخ بوده ـ خود سبب فرار مالیاتی می‌شود که با توجه به رواج شبه پول، سند عادی و فرهنگ مالیات‌گریزی در ایران اصلا هم بعید نیست که این خود سبب افزایش اقتصاد پنهان می‌شود.

در واقع گسترده‌ترین پایه‎‌های مالیاتی با کمترین نرخ‌های مالیاتی ممکن است؛ اما در سامانه مودیان تا به اینجا که اینگونه نبوده و سازمان مالیاتی در گام‌های ابتدایی اجرایی که در نهایت تکمیل کننده سامانه مودیان خواهد بود، به گفته افراد فعال در پژوهش حوزه مالیاتی قصد داشت ۱۷ هزار میلیارد تومان مالیات مشاغل سال ۱۴۰۰ را یکباره به مبلغ ۱۳۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ افزایش دهد که طبیعتا با واکنش بازار روبه رو می‌شود. باید گفت، این قبیل اقدامات بدون اقناع مردم و مشاغل، خود در آینده سبب بی‌اعتمادی نیز می‌شود.

کارشناس مسائل مالیاتی در پایان گفت: در نهایت اینکه این ملاحظات مربوط به پایه و نرخ مالیاتی اگر همراه با اقناع‌سازی درست نباشد و یکباره به دنبال افزایش درآمد و نگاه درآمدی دولت باشد، در آینده باید مصائب سامانه مودیانی را که می‌توانست خوب باشد، هم به مصائب مالیات بر ارزش افزوده اضافه کنیم.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴۱
انتشار یافته: ۳۲
یک مشکل بزرگتر این است که وارد کننده ها باید فاکتور فروش داشته باشند و ارزش افزوده پرداخت کنند ولی مشتریان کالاهای مواد اولیه تولید که کارخانه ها هستند ملزم به ارائه فاکتور خرید نمیباشند. یا باید از همه فاکتور بخواهند و یا از هیچکس. اینطوری فعالیتهای شفاف به زیرزمینی تبدیل میشوند . نمیشه که همیشه با اداره مالیات درگیر باشیم.
مالیات فقط از من حقوق بگیر دولت میگیرید ماهانه و کاملا دقیق . پزشک جراح و آهن فروش و ساختمان ساز به اندازه من کارمند مالیات میدهند چرا ؟ زیرا کارمند = گرفته میشود . مالیات جراح و آهن فروش و ساختمان = داده میشود . فرق است بین گرفتن و دادن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
تورم خودش یک مالیاتیه که دولت از همه می گیره اونم ماهیانه نه سالیانه
فعلا که دولت دست کرده تو جیب مردم و داره میچاپه. زورش هم به کارمندا رسیده و الان قراره از دریافتی کلی کارمند, چه بخش خصوصی و چه دولتی مالیات بگیره. بخدا ظلمه این. ظلم آشکار.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
می شه یه لحظه فکر کنید حقوق کارمند دولت از کجا قرار در بیاد؟ از پول نفت عامه مردم یا پول مالیات؟ بالاخره باید از یک جایی در بیاد؟
ناشناس
| Germany |
۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
دولت با تورم حقوق سیستم اداری ناکارامدشو از تک تک مردم میگیره ، پولدارها با تورم پولدارتر میشن حقوق کارمندم اندکی بالا میبرن بقیه هم به ناچار میسوزن و میسازن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
میشه یه لحظه فکر کنی اگر کارمند دولت هست چرا من باید حقوقش رو بدم؟ مگر خود دولت کم درآمد داره؟ میشه یه لحظه فکر کنی که ضرایب مالیاتی درست نیست و باید با 5 درصد سود بفروشیم و با 13 درصد مالیات بدیم؟
میشه یه لحظه فکر کنی با این اقتصاد داغون کارفرما داره با سیلی صورت خودش رو سرخ نگه می داره و مالیات رو دارن به ناحق می گیرن ازش. مثل سال 99 و 1400 که قرنطینه کردن و وقتی می خوان مالیات حساب کنن یادشون میره.
میشه یه لحظه قبل از حرف زدن فکر کنی ؟
دست دولت در جیب ملته .مردم سیستم را کاملا شناخته اند
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
دولت باید نون خوراشو کم کنه . دو تا ارتش داریم دو تااطلاعات داریم بیش از جند تا تشکیلات ارشاد و تبلیغ داریم و خیلی کارهای موازی دیگه . بودجه جواب نمیده وزیر اقتصاد علامه هم باشه فقط باید پول چاپ کنه . الانم که نیاز به چاپ پول نیست فقط چند تاصفر سمت راست عدد اضافه میکنن
این مالیات بر ارزش افزوده از فرهنگ غربی نشات نگرفته؟
فعلا خاندوزی و دوستان ایشان از دانشگاه امام صادق در حال کسب تجربه هستند. وقتی یاد گرفتند عوض می شوند و نوبت کار اموزی نفر بعدی است!
دولتا زورش به کارمند و حقوق بگیر میچربه انهایی دیگه با اندکی اعتصاب حرف دولت را به سخره می گیرند
این خالدوزی بیسواد را برکنار کنید
اصولا وقتی دولت پول بدون پشتوانه چاپ می کند یعنی دارد مالیات پنهان می گیرد تا این مشکل حل نشود مفهوم آن این است که مالیات گیرنده شفافیت ندارد پس نباید توقع داشته باشد مالیات دهنده شفافیت داشته باشد دولت هم فروش نفت دارد هم درآمد شرکت‌های بزرگ را دارد هم مالیات ارزش افزوده می گیرد و هم هرچه می خواهد پول بدون پشتوانه چاپ می کند این نمونه حکمرانی اقتصادی نوبر است در جهان
واقعیت این است که ما در نظام مالیاتی و یارانه و بانک داری و نظام پولی ضعیف و دارای سیاست های غلط هستیم و این سیاست های غلط باعث تورم و رکود اقتصادی و فضای دلالی در زمین و مسکن و خودرو و ... شده است
سرمایه گذاری خارجی و انجام و تفاهمنامه ها و قراردادهای بین المللی و موضوع قاچاق همگی به ثبات اقتصادی داخل بستگی دارند
دولت نیاز به یک تیم اقتصادی مجرب بر اساس تجربه و علم دانش دارد و شرایط اقتصادی کشور گویای این است که یا این تیم و جود ندارد و یا اینکه قدرت کافی ندارند و تحت نفوذ یک قدرت مخفی لابگری و تمامیت خواه و منطقه نگر و جنانگر و یا سازمان نگر هستند
همه باید توجه کنند که ادامه این روند به ضرر همه است و دود آن به چشم همه می رود و. تر و خشک باهم خواهند سوخت
و جناح ها و افراد و سازمان ها و گروها ولو موجه نباید منافع زودگذر را فدای منافع بلند مدت کنند
هر چه به مسئولین بیشتر تذکر داده شود
آنها بیشتر لجبازی میکنند
برای
برای مثال از وقتی که مالیات رو زیاد کردن ، خیلی از مشاغل خدماتی تابلو رو برداشتن و به صورت زیرزمینی فعالیت میکنن و مشتری های خاص خودشون رو دارن که لو هم نمیرن. و همچنین شماره حساب میدن که طرف دیگه بریزه به حسابش و از کارت خوان هم استفاده نمیکنن!
در اصل باید تمام حساب ها در یک کارت بانکی برای هر نفر و یا همون کارت ملی جمع بشن و تمام گردش حساب یک شخص نشون دهنده ی فعالیت اقتصادی اش باشه که طبق گردش حساب هر شخص مالیات به همون نسبت به هر کد ملی در ایران اختصاص پیدا کنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
می شه مالیات بر درامد اشخاص حقیقی که در همه جای دنیا هست
اگه بودیم مالیاتی که میدیم کجا مصرف میشه، اگه مطمئن باشیم که برای ساندگی مملکتمون مصرف میشه، راحت تر مالیات میدیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۱
هیچ راحتی در مالیات دادن نیست
چرا یک کارمند سالی ۱۰ میلیون مالیات بده بعد یه سوپر مارکت با درآمد خیلی بالاتر یا حد اقل مشابه زیر یک میلیون مالیات بده؟!

مشاغل و اصناف باید خیلی بیشتر مالیات بده بیشتر از کارمندان و کارگران
متاسفانه دولت به خاطر کسر بودجه بالا و به جای کاهش هزینه ها و…دنبال کسب درآمد از هر راهی است مالیات بهانه است وگرنه با توجه به کرونا در دوسال گذشته و مالیات تورمی که دولت با خلق پول بی ارزش از مردم گرفته و فرار گسترده سرمایه هیچ کارشناس عاقلی این سبک از مالیات گیری را توصیه نمیکند و عواقب بدی برای اقتصاد خواهد داشت ولی فعلا دنبال گذراان امروز به امید فردا هستند…
من در ادره ای کار میکنم حقوق مستخدمش با افزایش 57 درصدی از خقوق یکی از کارکنان اداره با مدرک کارشناسی برق و مخابرات بالاتر رفته ادم نمی دونه دادش به کی بزنه
هر چی فرمول دارید دکتر.... سر کارمند و مستمری بگیر پیاده کن..چون دستشون جایی بند نیست جاهایی دیگه نرو که دم شیره....
همهوچیز غرب را گپی می کنید الا شفاف‌سازی، در غرب تمام مالیاتی که گرفته می شود و هزینه می شود در دسترس مردم هست
بابا کلا مالیات و مالیات ارزش افزوده رو حذف کنید روی هر تراکنش کارتی یا انتقال وجه یک مبلغ جزیی بگیرید بخدا همه راضین و هزینه های ممییزی و اضطراب مالیاتی هم از بین میره
تابی جان این حرفها بر علیه ارزش افزوده از تو بعیده....
باید بدانی که یکی از دلایل اصلی تاب آوری کشور در طی سالهای تحریمی همین اجرای قانون م ا ا هست که منجر به افزایش درآمدهای دولت در نبود درآمد نفت شد.
دوم اینکه بزرگترین نقطه ضعف این قانون اجرای ناقص آن در دولت روحانی و از آن بدتر دولت رئئیسی هست که اگر در اجرای این قانون کاملتر و محکمتر عمل میکردند امروز حتی نیاز به افزایش نرخ ارز و جراحی اقتصادی نبود...
مالیاتی که یک ریالش به مردم و کشور بر نمی گرده به هیچ عنوان پرداخت نمی کنم شما اول بگویید با این همه پول خام فروشی نفت و گاز و مالیاتی که گرفته اید چه کرده اید اول وضعیت این همه درآمد را برای مردم شفاف کنید اول بگویید چرا یک نماینده مجلس با فقر و فلاکت وارد مجلس می شود اما پس از یک دوره چهارساله از فرش به عرش می رسد؟ چرا ثروت مسئولین و مقامات و فرزندانشان قارون وار زیاد شده است؟
ماليات ميديم ولي در عوض پرايد رو نديد ٢٠٠ميليون
سلام


دریافت مالیات از کارت خوان ها در تمام دنیا مرسوم است و اینکه ما دنبال این باشیم که از کارت خوان ها مالیات گرفته نشود مسلما راه بجایی نخواهیم برد و بهترین راه تمرکز روی تغییر نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم است و جهت حمایت از مشاغل مالیات بصورت تصاعدی افزایش یابد
سلام


دریافت مالیات از کارت خوان ها در تمام دنیا مرسوم است و اینکه ما دنبال این باشیم که از کارت خوان ها مالیات گرفته نشود مسلما راه بجایی نخواهیم برد و بهترین راه تمرکز روی تغییر نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم است و جهت حمایت از مشاغل مالیات بصورت تصاعدی افزایش یابد
تا وقتی که اطلاعات سازمان امور مالیاتی ناقص باشد هرگز نمی تواند به عدالت رفتار کند، و در این شرایط فقط هر سال به آن هایی که می شناسد بیشتر فشار می آورد.
به ابلاغیه مالیاتی برخوردم که برای یک کارگاه صنعتی واقع در یک شهرک صنعتی، تحت عنوان ملک مسکونی خالی ارسال شده بود! البته اینکه نه متراژ و نه درصد مالکیت درست نبود هم بماند!!! و البته که ملک خالی هم نبود!!
یعنی این سیستم فشل حتی با وجود این که تمام اطلاعات یک شرکت و شهرک های صنعتی در اختیارش است، قادر به تفکیک کدهای پستی یا آدرسهای واضح املاک صنعتی با مسکونی نیست.
حالا چطور می تواند حسابهای تجاری و شخصی را تفکیک کند یا تجارت های زیر پله ای را مشخص کند؟
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل