بازدید 14384

دستمزد روزانه کارگران برابر با یک مرغ!

براساس آخرین محاسبات، سبد معیشت خانوارهای متوسط کارگری حدود ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است و یک شکاف عظیم میان هزینه‌های زندگی و دستمزد وجود دارد؛ این شکاف بیش از ۶۳ درصد است.
کد خبر: ۱۱۴۱۶۲۶
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۰ 21 September 2022

به گزارش «تابناک» به نقل از ایلنا، دوازدهم شهریور اعلام شد که فروش گوشت مرغ بالاتر از کیلویی ۶۰ هزار تومان به کلی ممنوع است؛ معاون وزارت جهاد کشاورزی گفت «قیمت گوشت مرغ نهایتا ۶۰ هزار تومان است و فروش با قیمت بالاتر از آن، تخلف است.»

در همان زمان، قیمت رسمی گوشت مرغ در همان حدود و حتی در مواردی زیر هر کیلو ۵۹ هزار تومان بود اما برای اینکه مرغداران متضرر نشوند، معاون وزارت جهاد کشاورزی، نرخ مصوب ۶۰ هزار تومان را اعلام کرد و تاکید کرد فروش به نرخ‌های بالاتر تخلف محسوب می‌شود و مشمول جرایمِ گرانفروشی‌ست.

اما آیا بازار به این حکم رسمی تمکین کرد؛ کمتر از ده روز جلوتر؛ بیستم شهریورماه رسانه‌ها گزارش دادند «در حالی که حداکثر نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ ۶۰ هزار تومان تعیین شده قیمت این محصول در بازار از این قیمت عبور کرده است و ۶۲ هزار و ۷۵۰ تومان تا ۶۵ هزار تومان به فروش می رسد.»

همان دوازده شهریور، معاون وزیر جهاد کشاورزی به مردم اطمینان داده بود و گفته بود «ذخایر کافی از مرغ داریم که به استان‌های مختلف ابلاغ شده که ذخایر خود را در بازار توزیع کنند.» چرا بازار به این اطمینان‌بخشی اعتنا نکرد؟

گوشت مرغ به طور سنتی همواره در ردیف ارزان‌ترین مواد پروتئینی و گوشتی در سبد غذایی فرودستان و طبقه‌ی کارگر بوده است؛ اما قیمت‌های روز این قلم کالای خوراکی – حتی همان نرخ رسمی ۶۰ هزار تومان- دیگر در دایره‌ی استطاعت کارگران نیست. براساس اعلام مرکز پژوهشهای مجلس، مصرف مرغ در کشور ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافته است و وزارت جهاد کشاورزی برآورد می‌کند که این کاهش مصرف بیش از ۳۰ درصد باشد؛ این کاهش مصرف در سال جدید و بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اتفاق افتاده است؛ صنعت طیور کشور سال‌ها به یارانه ارزی عادت کرده بود و بازارها با این یارانه انطباق داشتند اما حالا بعد از حذف ناگهانی این یارانه، هر ماه شاهد افزایش قیمت محصولات این صنعت هستیم آنهم در شرایطی که وعده‌های تخصیص یارانه به پایان زنجیره یعنی مصرف‌کننده نیز به سرانجام نرسیده است؛ خبری از کالابرگ مرغ و تخم مرغ که باید از ابتدای سال به دهک‌های کم درآمد پرداخت می‌شد، نیست و یارانه نقدی نیز توان جبران افزایش قیمت‌ها را ندارد.

کل دستمزد روزانه برابر با یک مرغ!

در این شرایط، توان خرید گوشت مرغ برای کارگران به کم‌ترین میزان ممکن رسیده است؛ فرض کنیم مرغ در بهترین حالت با قیمت کیلویی همان ۶۰ هزار تومان در بازار پیدا شود؛ برای خرید یک مرغ سه کیلوگرمی، باید ۱۸۰ هزار تومان پرداخت (قیمت‌های در دسترس با احتساب کیلویی لااقل ۶۵ هزار تومان نزدیک ۲۰۰ هزار تومان است)؛ حداقل دستمزد روزانه‌ی کارگران در سال ۱۴۰۱، حدود ۱۴۰ هزار تومان است؛ اگر مزایای مزدی مثل حق مسکن، حق اولاد و سنوات را به این رقم بیفزاییم، با فرض اینکه تمام کارگران مشمول حتماً این مزایا را دریافت می‌کنند، دستمزد روزانه حداکثر به ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد.

بنابراین پول خرید یک مرغ سه کیلویی که در بهترین حالت با احتساب قیمت رسمی، ۱۸۰ هزار تومان و قیمت‌های غیررسمی حدود ۲۰۰ هزار تومان است، برابر با مزد روزانه‌ی یک کارگر است؛ یعنی یک کارگر اگر تمام مزد یک روز خود را بدهد، در نهایت می‌تواند یک مرغ بخرد و به خانه ببرد.

فاصله‌ی ۶۳ درصدی دستمزد و هزینه‌های زندگی

بنابراین از همین تناسب ساده می‌توانیم بفهمیم که سبد خوراکی‌های ماهانه‌ی کارگران رشد چند برابری داشته است؛ قیمت مرغ که جزو کالاهای پروتئینی در دسترس و ارزان‌تر است، از دستمزد روزانه‌ی کارگران بالا زده، بنابراین چه اتفاقی برای سبد معیشت خانوارهای کارگری افتاده؛ نرخ هزینه‌های زندگی در میانه‌ی شهریورماه چند است؟ فرامرز توفیقی (رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور) که محاسبات ماهانه‌ی سبد معیشت خانوارهای کارگری را با مبنا قرار دادن سبد خوراکی‌های خانوار و اعمال یک ضریب انجام می‌دهد، در پاسخ به این سوالات به ایلنا می‌گوید:

«ادعای مهار تورم صحت ندارد؛ شیب تورم همچنان مثبت است؛ وقتی به راحتی اعلام می‌کنند قیمت رسمی مرغ کیلویی ۶۰ هزار تومان است، آیا به این فکر کرده‌اند که درآمد روزانه‌ی یک کارگر فقط ۲۰۰ هزار تومان است؟ امروز براساس آخرین محاسبات، سبد معیشت خانوارهای متوسط کارگری حدود ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است و یک شکاف عظیم میان هزینه‌های زندگی و دستمزد وجود دارد؛ این شکاف بیش از ۶۳ درصد است. باید قبل از آزادسازی قیمت‌ها به این مسائل فکر می‌شد.»

او ادامه می‌دهد: تئوریسین‌های اقتصادی باید توضیح بدهند که چطور یک کارگر می‌تواند با دستمزد روزی ۲۰۰ هزار تومان و یارانه نقدی ناچیز، همه‌ی مولفه‌های سبد معیشت را تامین کند؛ اساساً یارانه ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزارتومانی چگونه محاسبه شده؛ کجای افزایش هزینه‌های زندگی باید با این رقم پوشش داده شود؛ نکته اینجاست که اگر هزینه‌های واقعی مسکن و اجاره خانه را محاسبه کنیم، نرخ سبد معیشت از ۱۷ میلیون تومان هم بیشتر می‌شود؛ توضیح بدهند وعده‌ی «سالی یک میلیون مسکن» چه شد؛ در این یکسال چند خانه ساختند و به کارگران و مستاجران دادند؟

به گفته وی، بیش از ۶۳ درصد جمعیت کشور، حتی نصف هزینه‌های زندگی را نمی‌توانند تامین کنند اما متاسفانه «معیشت» از عرصه‌ی گفتمان اصلی فرادستان به کلی خارج شده است.

تورم ۹۰ درصدی سبد معیشت در شش ماه

یک خانواده‌ی سه نفره کارگری امروز اگر ماهی ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزارتومان درآمد ثابتِ ماهانه داشته باشد، می‌تواند از عهده‌ی مخارج زندگی بربیاید، اجاره خانه بدهد، ماهی چند کیلو گوشت و مرغ بخرد، هزینه‌های آموزش و درمان را تامین کند و چرخ زندگی را تا اندازه‌ای بگرداند؛ اما فاصله‌ی دستمزد حدود ۷۰ درصد کارگران شاغل با این رقم حداقلی، بیش از ۶۳ درصد است.

محاسبات نشان می‌دهد در طول شش ماه ابتدای سال، سبد معیشتِ حدوداً ۹ میلیون تومانی به رقم ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است و این یعنی تورم ۹۰ درصدی تمام هزینه‌های زندگی. آیا این تورم ۹۰ درصدی قرار است با یارانه ۳۰۰ یا نهایت ۴۰۰ هزار تومانی جبران شود؟

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۱۰
اقای رییسی به این ج
سوال جواب منطقی بدهد و صدا وسیما هر لحظه اروپا و امریکا را در بوق و کرنای گرانی نکوبد
سبد معیشت خانورهای کارمندی چقدر است؟
کجایی رئیسی؟دقیقا کجایی؟؟؟
کارگر ممکن است بتواند بالاخره با کار دوم پاره وقت کمی از بار زندگی کم کند اما بازنشسته پیر و فرتوت چه کند؟! بسیاری مستاجرند و بسیاری فرزند مجرد دارند و بیکار و و و ... آنوقت چناب سید بزرگوار فقط 10 درصد افزایش داده اند ... فریاد بزنیم میگویند سیس !آب به آسیاب دشمن نریزید ، ساکت بمانیم خب داریم خفه میشیم از مخارج و قرض

یک جمعه که فرزندانم و نوه ها به منزلمان بیایند قریب به 450 هزار تومان هزینه دارد... یک نوع خورشت .... عرق شرم به پیشانی پدربزرگ ها و مادربزرگ ها بنشیند عدالت است؟!!!!!!!!!!!!!!! هر جمعه را کردیم ماهی یک جمعه بیایند ...باز کم می آوریم با شرم و عرق سرد جبین ... پسر و دختر درک کنند ، عروس و داماد چی؟!!!!! عزت و دل خودم چه؟

جناب سید بزرگوار ،آقای رییسی این عدالت جدتان است؟!!!!!!!!!!!!!!!!! مولا عالمیان حضرت علی علیه السلام اگر بودند چه میکردند؟

این دلنوشته پیرمرد همسایمون هست که نوشتم ...بنده خدا امید داره که رسانه ها کاری کنند. بازنشسته کشوری هستند و امیدوار به افزایش حداقل 38 درصد به علاوه 600 تومنه حقوقشون ...البته تا زمانی که زنده هستند !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

اینم حرف خودم که خیلی هم انقلابی هستم با دیدن بغض این پیرمرد : شرم بر برخی مسئولین بی درد ..یعنی واقعا بی درد هستند برخی !!! نچشیدند که بفهمند بغض یک پیرمرد یعنی چی با چشمان چروک و لرزان

تا پارسال کمی روی شارژ ساختمان کمکشون میکردم ولی الان دیگه خودم هم کم میارم

رسانه محترم به خاطر خداوند هر جور میتوانید برسانید به گوش مسئولین
اگر بخان از روی جو حقوق کارگرهای زحمت کش زیاد کنند دوبار همه چیز میره بالا
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۱۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۳۰
از اختلاسها کم کنند
عزیز اگر رشد اقتصادی و افزایش عرضه نباشد افزایش دستمزد به میزان بیشتر قیمت ها را بالا می برد چون کالای بیشتری برای خرید وجود ندارد به جز موارد فوق اجاره خانه هم امسال متناسب با افزایش دستمزد و قدرت خرید کاذب ناشی از چاپ پول بی پشتوانه 60 تا 100 درصد اضافه شده است.دولت باید پای خود را از تعیین حقوق و دستمزد یکسان برای همه کنار بکشد و با تغییر این قانون پوپولیستی تعیین حقوق و دستمزد را به مکانیزم بازار بر اساس مقتضیات هر صنف یا شرکت یا منطقه به خودشان واگزار نمایدکه لازمه ان هم خصوصی سازی است وگرنه این که بخواهی برای 20 میلیون نفر با شرایط بسیار متفاوت و توانایی های بسیار متفاوت با فرمول یکسان دستمزد تعیین کنی علاوه بر سرکوب نیروهای نخبه، اش همین خواهد بود و کاسه همین دیگه افزایش بیشتر از 60 درصد؟هنوز نفهمیدید چاره کار این نیست؟
خخخه یارو وقتی 80درصدی اعلام سبد مسکن کند معلوم هست این اعداد کذایی هم بیرون می دهند
اگر وامهای کلان که برخی نورچمی ها و یا دیگران با رشوه دادن گرفته اند و برنگردانده اند و مجازاتهای مالی که برای مفسدان اقتصادی تعیین شده را از انها بگیرند صدها هزار میلیارد تومان پول به دولت بر می گردد و با ان بسیاری از مشکلات حل می شود. پولهایی که این افراد به غارت برده اند بسیار بیشتر ا پولهای بلوکه شده ما در کشورهای دیگر است که این همه وقت و انرزی صرف بازگرداندن انها می شود در حالی که اگر اراده اش باشد پس گرفتن اموال دولت و ملت از غارتگران داخلی خیلی ساده تر است.
و افزایش حقوق بازنشستگان کشور کمتر از قیمت یک مرع
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار