بازدید 45130

اکبر عالمی، هنرمند پیشکسوت درگذشت

او مدتی ریاست لابراتوار وزارت فرهنگ و آموزش عالی و مسئولیت لابراتوارهای سازمان صدا و سیما را نیز عهده‌دار بود و مانع از نابودی این آرشیوهای مهم شد.
کد خبر: ۱۰۰۸۶۴۳
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۹ - ۰۷:۳۳ 13 October 2020

اکبر عالمی پیشکسوت سینما و تلویزیون ایران پس از عمری خدمت به فرهنگ ایران و کوشش در حفظ و ارتقای هنر به ویژه سینمای ایران بدرود حیات گفت.

به گزارش «تابناک»؛ اکبر عالمی مستندساز، مجری برنامه‌های تلویزیونی و متخصصین لابراتوار و آرشیو که به دلیل ابتلا به بیماری کرونا در فرآیند ساخت یک فیلم مستند در بیمارستان بستری بود، بامداد امروز ۲۲ مهرماه بدرود حیات گفت. اردشیر عالمی، فرزند این کارگردان درگذشت او را در صفحه شخصی خود در اینستاگرام تأیید کرد.

اکبر عالمی متولد تیرماه ۱۳۲۴ در اهواز مجری و کارشناس تلویزیون، استاد دانشگاه تربیت مدرس و کارگردانی است که غالب کارهای وی در ژانر مستند عرضه شده‌اند. او فارغ‌التحصیل رشتهٔ سینما از دانشکده هنرهای دراماتیک و دارای مدرک دکترای سینما از انگلستان است. وی از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۶ عضو فرهنگستان هنر و فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده‌ است.

اکبر عالمی اصالتاً دامغانی است ولی به اقتضای شغل پدرش که دامپزشکی بود و به شهرهای مختلف سفر می‌کرد در سال ۱۳۲۴ در اهواز زاده شد و دوساله بود که به محله معصوم‌زاده دامغان و زادگاه پدری‌اش بازگشت. او به عشق سینما راهی تهران شد و رشته رادیو تلویزیون را در دانشکده هنرهای دراماتیک خواند و کارشناسی‌ ارشد را در رشته سینما از دانشگاه تربیت مدرس گرفت و سپس مدرک دکترای سینما را از کشور انگلیس اخذ کرد و به ایران بازگشت.

او تجربه بازیگری را نیز با فیلم بابا نان داد (سال ۱۳۵۱) در کارنامه اش دارد و همچنین مدتی ریاست لابراتوار وزارت فرهنگ و آموزش عالی و مسئولیت لابراتوارهای سازمان صدا و سیما را نیز عهده‌دار بود و مانع از نابودی این آرشیوهای مهم شد. عالمی در دهه ۷۰ مجری و کارشناس برنامه هنر هفتم بود که به عقیدهٔ بسیاری، اثرگذارترین برنامهٔ تلویزیون در رابطه با سینما بوده‌ است. مستندهای مروارید خلیج فارس (۱۳۸۷) و خلیج فارس و نواحی نه‌گانه (۱۳۸۷–۱۳۸۳) از ساخته‌های این پیشکسوت مستند ایران در دهه‌های هفتاد و هشتاد است.

اکبر عالمی، مجری پیشکسوت در اثر کرونا درگذشت

عالمی به عنوان مجری‌-کارشناس در برنامهٔ سینما ماوراء نیز فعالیت داشته و همچنین عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و نیز از اعضای انجمن مدرسان سینماست. از دیگر کارهای ماندگارش گویندگی مجموعهٔ پنج قسمتی جهان، آفریدهٔ هنر دربارهٔ تاریخ هنر و مستند چرا زیبایی مهم است؟ دربارهٔ فلسفهٔ زیبایی در هنر (این مجموعه‌ها تاکنون منتشر نشده‌اند) و مجموعهٔ پنج قسمتی نوابغ عکاسی دربارهٔ تاریخ عکاسی (شبکهٔ مستند سیما) به تهیه‌کنندگی و مدیریت دوبلاژ بهزاد زهرایی را می‌توان نام برد.

همچنین از فعالیت‌های هنری او می‌توان به ساخت برنامه‌های هنری و فرهنگی تلویزیونی در زمینهٔ سینما همراه با اجراهای حرفه‌ای و ماندگار و نقدهای تأثیرگذار فیلم، چند دهه تدریس در دانشگاه‌های هنر، مدیریت لابراتوارهای سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ساخت حدود سی فیلم مستند برای صنایع داروسازی، پتروشیمی، نساجی و چوب به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، اسپانیولی، آلمانی، ایتالیایی، عربی اشاره کرد.

در هشتم اسفند ۱۳۹۳ همزمان با برگزاری جشن تصویر سال در خانهٔ هنرمندان ایران طی مراسمی، از یک عمر تلاش اکبر عالمی در عرصهٔ عکاسی و سینما تجلیل و از این استاد دانشگاه به عنوان معمار کلمه با دانشی چندوجهی یاد شد.

«قدرت واژگان» فرهنگنامه‌ای به زبان انگلیسی از انواع واژگان تخصصی هنرهای مختلف اعم از هنرهای تجسمی، سینما، عکاسی، تلویزیون و تئاتر، به همراه شرح و تفسیر آن‌ها، «تمهیدات سینمایی» کتابی در چهار بخش که به جلوه‌های ویژه سینمایی می‌پردازد، «فرهنگ جامع انیمیشن» کتابی پیرامون اصطلاحات معمول بین انیماتورها و به‌طور کلی دربارهٔ تعابیر و اصطلاحات علمی انیمیشن که زیر نظر اکبر عالمی توسط فرناز خوشبخت تألیف شده‌، ترجمه کتاب «ظهور، در عکاسی و سینما» اثر سی آی و آر آی جاکوبسن از مجموعه آثار قلمی عالمی می‌توان نام برد.

«تابناک» درگذشت این هنرمند برجسته را به خانواده عالمی و جامعه هنری به ویژه و خانواده تلویزیون و اهالی سینمای ایران تسلیت می‌گوید.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۵۷
خدایش بیامرزد
یادش بخیر با برنامه هنر هفتم شبهای جمعه در سال های 69 با ایشان آشنا شدم
واقعا حیف شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
از زحمات کشان فرهنگ و هنر ایران . روحش شاد
الهام
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
بله با اون صدای ناب و تسلط بر نقد سینما در هنر هفتم یادش گرامی
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
تکه کلام معروف آن مرحوم هم این بود:
هزار توی پیچ در پیچ شمشادی
روحش شاد و یادش گرامی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
جزو کاردانان بود. زمانی که امور دست امثال ایشان بود کارهای بزرگ بدست ادمهای بزرگ بود. خدا رحمت کند ایشان را
روحش شاد. واقعا برنامه های سینمایی جالبی تهیه کرد مخصوصا سینما ماورا عالی بود.
پاسخ ها
اقدس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
جزو کاردانان بود. زمانی که امور دست امثال ایشان بود کارهای بزرگ بدست ادمهای بزرگ بود. خدا رحمت کند ایشان را
بزرگترین وجه ایشان سابقه فوق درخشان و دلسوزانه تدریس ایشان و بهره گیری فوق العاده شان از روشهای تصویری و بدیع و تسلط شان بر گفتار و زبان بدن در آموزش سینما و انیمیشن بود...ایشان استادِ اساتید و حتی بسیاری از اساتیدِ اساتید فعلی سینما و انیمیشن کشور بوده اند و چنان یگانه و منحصر به فرد و اصیل بوده اند که به زعم حقیر جایشان تا ابد خالی خواهد ماند.....روح شان شاد و فاتحه ای هدیه کنیم به این معلم بزرگ
خدارحمتش کند و به خانواده و بستگان مرحوم صبر جزیل عطا فرمایند. روحشان شاد و جایشان در جنت مکان
خدا رحمتش کند
خدا رحمتش کنه - آدم خوبی بود
عجب اشتباه هولناکی کرده بود که برای ساخت مستند رفته بود وسط کرونائی ها!!! خدا بیامرزدش.
پاسخ ها
- مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
دکتر جان . اگر نصیحت و پیامی هم برای مردم ایران دارید، بفرمایید
یادشون بخیر، برنامه هنر هفتم به نظر بنده بسیار برنامه تاثیر گذاری بود و شاید بشه گفت افراد زیادی با این برنامه به پیگیری جدی سینما و آثار مهم اون روی آوردند.
خدایش بیامرزد.
سینما ماورا عجب برنامه ای بود. ...
سلام
عالمی را میشناختم. او از زمانه خود جلوتر بود. نامش به درستی انتخاب شده بود، او عالم بود. عالمتر از بسیاری از استادان ریز و درشت که در جایگاه استادی قرار دارند. فروتن بود. سعه صدر فراوانی داشت. تطمیع او برای دنیا میسر نبود. خدایش بیامرزد و فرزندانش را صبر عطا کند.
خدا رحمتشون کنه! واقعا عالی بودن!
تحلیل های سینمایی شون عالی بود و تا سالها کسی به پای ایشان نمی رسد.
واقعا ناراحت شدیم.
واقعا انسان نازنینی بود.نمیدونم کرونا چرا آدمهای محبوب رو با خودش میبره؟؟؟
امسال عجب آدمهایی رفتند . سال خوبی نبود .
سلام.خدا ایشان را رحمت کند که برای فرهنگ این مملکت کار کرد.اگر رویه کسانی که به ایشان و امثال ایشان بها داده بودند عمومی شود و شایسته سالاری رعایت گردد بسیاری از مشکلات کشور حل میشود.
یادش بخیر تو نوجوانی و جوانی برنامه هاشو میدیم. وقتی از بزرگان سینمای جهان حرف میزد لذت میبردم. کاملا مسلط به تاریخ سینمای جهان بود و فیلمهای این سینماگران را با دقت و ریزبینی دقیقی تحلیل میکرد. فوت امثال ایشان ضربه سختی به جامعه هنری و سینما هست
بزرگی بود که نبودش تا مدتها قابل جایگزینی ننیست.
روحش شاد
هیچی دیگه کشور از هر چی نخبه و هنرمند بود داره تهی می شه!!! هنرمندان و نحبه های جوان کشور که مهاجرت کردند و دارن می کنند!!! نخبه ها و هنرمندان قدیمی هم از دنیا دارن می رن. ای روزگار عجب کشوری برای ما درست کردن!!!
پاسخ ها
مانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
تو خودت یک نخبه ای ... با این تحلیلت
من دلم به تو خوشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
نگران نباش! جاش مسئولین مملکتی هستند. همشون هم ناب اند هم تاپ اند
از شمار دو چشم، یک تن کم
وز شمار خرد، هزاران بیش

خدا بیامرزدشون
یادش به خیر وقتی که در نقدهایش از کایدو سینما نام می برد ! روحش شاد
برنامه هنر هفتم ایشون در دهه 70 یک فرصت بی نظیر برای افرادی بود که به سینما علاقه داشتن ولی دسترسی به آرشیو فیلم نداشتن.
متاسف ام که چقدر راحت سرمایه های این کشور از دست میرن و متاسفانه برای کسی مهم نیست!

روحشون شاد و در آرامش ابدی
خداوند رحمتشان کند؛ انسانی بغایت نیکو وبادانشی بود. یکی دیگر ازخوبان هنر ایران از دست رفت . باتسلیت به خانواده محترمشان
خدا رحمتش کنه...انسان شریف با سواد با علم و دانش و صدای گیرا و گرمی بود...نوستالژی سالهایی بود که خانواده ها با برنامه های سرگرم کننده سیما دور هم جمع می شدند...من نمی دونم کرونا چرا فقط داره هنرمندهای ما و نخبه ها رو می بره؟
خدایش بیامرزد مرد بسیار خوب ، مودب و باسوادی بود
به خانواده محترمش تسلیت میگویم
خدا رحمتشون کنه - ایشون با برنامه های سینمایی در سالهای طلایی شبکه چهار خوب درخشیدند - به غیر از مطالبی که عنوان شد ایشون به معنی کلمه استاد سخنوری و ادب در محضر مخاطب بودند
عاشق مستنداشون بودم برای من خیلی بار علمی داشت واقعا جاشون خالی خواهد بود حیف خدا رحمتشون کنه
تکه کلام مرحوم برای بیان پیچیدگی هنری ، زیبایی شناختی و درک عمق محتوای فیلم جمله معروفشان بود: " هزار توی پیچ در پیچ شمشادی"
یادش به خیر ، چقدر از برنامه هنر هفتم و اجرای مرحوم لذت می بردیم.
روحش شاد و یادش گرامی
خدایش بیامرزد.
هدف از فرینش انسان چیست ؟

چرا انسان خلق شد ؟ آیا فقط تحصیل کردن و کار کردن و صاحب خانه و زن وفرزند شدن کافی است ؟

اصولا" اینجانب برای چه به دنیا آمدم اگر اختیار در دستم بود آمدن به این دنیای آلوده را که با ناپاکیها است قبول نمی کردم .

به نظر میرسد هدف از خلقت انسان همانا ، عبادت باشد برای خدا .

بقیه به فنا نابودی مرود و هیچ چیز باقی نمی ماند...........

هرچه را خداوند می دهد خوب است و هرچه را که پس میگیرد بد .........

پایان انسان لاشه ای متعفن وبد بو است حتی حیوان هم چنین نیست ......................
خداوند ببامرزدش شخص با سوا د وصدای دلنشینی
داشت
نیکومردان یکی یکی می روند و جای خالی شان می ماند.
خدایش رحمت کند.هنوز که هنوزه از برنامه بی بدیل هنر هفتم به نیکی و البته با حسرت زیاد یاد میکنیم.روحش شاد.
خداوند رحمتش کند فیلم مستند پتروشیمی اراک به یادگار از زحمات این هنرمند ارزشمند می باشد روحش شاد ویادش گرامی.
ممنون از پیام ها و نظرات بخصوص نظر استاد هستانی عزیز .... جای استاد تا ابد خالی است این عزیز با عشق به زندگی چراغی بود در تاریکی زندگی نسل ها روحش شاد
قدیمی‌ترها یادشون هست که ایشون دهه 60 مجری برنامه «فانوس پندار» هم بودن که اینجا نام برده نشده. ایشون توی اون برنامه به اسپشیال افکت «توروکاژ» می‌گفتن و این موضوع رو در ژانرهای مختلف سینمایی به صورت کاملاً حرفه‌ای توضیح میدادن. قیافه ما بچه‌های متعجب با لب و لوچه آب افتاده هم دیدنی بود که پای تلویزیون با 2 کانال آویزون بودیم، بلکه بتونیم چند ثانیه از فیلم‌های خارجی رو به این بهانه ببینیم. البته شرظش این بود که هم مشقامون رو نوشته باشیم و هم دست و صورتمون رو شسته باشیم تا بذارن بشینیم پای همون تلویزیون ... این داستان در مورد بقیه برنامه‌های نوستالژیک دهه 60 مثل «دیدنیها»، «سیمای اقتصاد ما» و «گزارش هفته» هم وجود داشت. این آخری یه برنامه کاملاً سیاسی بود و تقریباً چیزی از حرفای مجری فوق‌العاده جدی اون برنامه که کوچکترین لبخندی نمی‌زد، نمی‌فهمیدیم. اما باز برای دیدن چند ثانیه از صحنه‌های خارج آویزون تلویزیون بودیم. یاد اون دوران بخیر که خاطراتش در ذهن ما رنگی نیست و خاکستری ثبت شده، اما باز خاطرات قشنگی هستن. یاد این استاد بزرگ هم همیشه گرامی باد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
کاملا درسته برنامه هایی که ایشون در زمینه آموزش اصول و مبانی سینما به زبان ساده و شیرین تولید کردند نقش خیلی مهمی در آشنایی نوجوانان و جوانان آن دوره با سینمای جهان داشتند. آنهم در دوره ای که کمترین منابعی در این خصوص وجود نداشت. واقعا کارهای بزرگی برای آموزش انجام دادند
روحشان شاد و راهشان پایدار باد
خدای بزرگ روح این مرد ب تمام معنا انسان قرین رحمت بفرماید واقعادر گلزار این مرز وبوم وجودش رایحه ی انسانیت داشت .کو کسی که بتواند جایش را پر نماید؟؟؟دریغ از رفتنش.
"انسان ها قلب ظریفی دارند با بوق زدن حرمت انسان را نشکنیم، تاکید می کنیم: در ترافیک، بوق نزنیم بوق نزنیم بوق نزیم" این یه نکته اخلاقی از استاد بود در همایش تبلیغات محیطی، طوری زیبا بیان کرد که اشکها جاری شد، خدایش رحمت کند.
خدا رحمتشون کنه نمیشناسم ینی سنم به بازی هاشون نمیخویه
خب خیلی تلاش کنم با ۱۴ سال سن احمد پورمخبری بیش یادم نمیاد
خدا رحمت کنه
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
اگه هم حرفی نداری بزنی نمیگن لالی. برو تتلوتو گوش کن
شریفی نیا باید نبدیل به وزیر ارشاد شود
برنامه هایی که ایشون در زمینه آموزش اصول و مبانی سینما به زبان ساده و شیرین تولید کردند نقش خیلی مهمی در آشنایی نوجوانان و جوانان آن دوره با سینمای جهان داشتند. آنهم در دوره ای که کمترین منابعی در این خصوص وجود نداشت. واقعا کارهای بزرگی برای آموزش انجام دادند و اطلاعاتی که من از آن زمان در زمینه تاریخ و علم سینما از برنامه های ایشان بخاطر دارم هنوز هم کاربردی و بروز است.
روحشان شاد و راهشان پایدار باد!
خدارحمت کند.ایشان را بحق که انسان عالمی بودندبنده دهه هفتادبرنامه هنر هفتم را که ایشان اجرا می کردند خیلی دوست داشتم خصوصا که مهمان برنامه آقای دکترفاطمی بودند.
یادش مانا.
واقعا حیف شد خدا رحمت کند این مرد عالم رو
لعنت به این ویروس کثیف چینی.
خدا رحمتشون کنه
انسانهای عالم وخادم سرو صدا ندارند
اما محبوب دلها هستند
خدا رحمتشون کند
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان