بازدید 7818
نرخ بیکاری ۱.۸ درصد کاهش یافت؛

چرا کاهش نرخ بیکاری برای مردم ملموس نیست؟

کاهش نرخ بیکاری باعث شد تا رئیس جمهور روحانی در جلسه هیات دولت با اشاره به این که اشتغال در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات رشد داشته است، از همه دستگاه‌ها و بخش‌های مسئول در کشور به خاطر کاهش نرخ بیکاری در همه گروه‌های سنی تشکر و قدردانی کند.
کد خبر: ۹۲۹۰۳۴
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۸ - ۱۸:۰۶ 10 October 2019

تابناک اقتصادیاز یک سو به نظر می رسد که نمونه آماری که برای تهیه گزارش طرح آمارگیری نیروی کار در نظر گرفته می شود و یک درصد جامعه آماری می باشد، کوچک است و از سوی دیگر به نظر می رسد مبنای یک ساعت کار کردن در هفته مرجع برای شاغل شدن فرد شاخص مناسبی برای اشتغال فرد نیست و همین دو عامل اندکی لمس کاهش نرخ بیکاری برای مردم را دشوارتر کرده است. البته مدیرکل جمعیت مرکز آمار معتقد است آنچه درباره نرخ بیکاری بررسی و در سطح کلان قابل مشاهده است، شاید در حد یک خانوار مشاهده نشود.

به گزارش تابناک اقتصادی، به تازگی مرکز آمار ایران نتایج گزارش طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان سال جاری را منتشر کرده است. این گزارش نشان می دهد که نرخ بیکاری در تابستان سال جاری 10.5 درصد بوده است. مقایسه این نرخ با نرخ بیکاری تابستان سال گذشته نشان از آن دارد که در تابستان سال جاری، نرخ بیکاری به میزان 1.8 درصد کاهش یافته است.

همین کاهش نرخ بیکاری باعث شد تا رئیس جمهور روحانی در جلسه هیات دولت مورخه 14 مهر ماه سال جاری با اشاره به این که اشتغال در هر سه بخش صنعت، کشاورزی و خدمات رشد داشته است، از همه دستگاه‌ها و بخش‌های مسئول در کشور به خاطر کاهش نرخ بیکاری در همه گروه های سنی تشکر و قدردانی کند.

هر چند نرخ بیکاری در تابستان سال جاری کاهش یافته و رئیس جمهور بخاطر این کاهش نرخ بیکاری از همه دستگاه ها و بخش های مسئول در کشور قدردانی نموده است اما مردم نمود این کاهش را هنوز نتوانسته اند در جامعه لمس کنند. شاید برای بسیاری این پرسش مطرح شده باشد که چرا آمارها نشان می دهند که نرخ بیکاری کاهش یافته است اما مردم این کاهش را لمس نمی کنند؟

844 هزار نفر به جمعیت شاغلان اضافه شد

مطابق گزارش کل جمعیت 15 ساله و بیشتر با رشدی 662 هزار و 187 نفری در مقایسه با تابستان 97 به 61 میلیون و 582 هزار و 50 نفر رسیده است. کل جمعیت فعال (جمعیت بیکار و شاغل) در تابستان 98 در مقایسه با فصل مشابه سال قبل با رشدی 388 هزار و 626 نفری به 27 میلیون و 645 هزار و 182 نفر رسیده است. همچنین کل جمعیت غیرفعال (جمعیتی که به سن کار رسیده اند اما بنا به دلایلی در بازار کار حضور نیافته اند مانند بازنشستگان، خانه دارها، افراد در حال تحصیل، سربازان و ...) در تابستان 98 در مقایسه با تابستان 97 با رشدی 273 هزار و 561 نفری به 33 میلیون و 936 هزار و 868 نفر رسیده است.

بررسی ها نشان می دهد جمعيت شاغلين ١٥ ساله و بيشتر در تابستان سال جاری به ٢٤ ميليون و ٧٥0 هزار و 884 نفر رسیده و این در حالی است که در تابستان سال گذشته جمعیت شاغلان 23 میلیون و 907 هزار و 165 نفر بوده است. مقایسه جمعیت شاغلان در تابستان 98 با فصل مشابه سال قبل نشان می دهد كه حدود ٨٤4 هزار نفر به جمعیت شاغلان افزوده شده است.

نرخ بیکاری جوانان همچنان بالاست

بررسی ها نشان می دهد که نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 ساله هر چند کاهش 1.1 درصدی در مقایسه با تابستان سال گذشته را داشته؛ اما همچنان بالاست و 26.1 درصد گزارش شده است. همچنین نرخ بیکاری جوانان 18 تا 35 ساله از 19.9 درصد در تابستان سال گذشته به 17.9 درصد در تابستان سال جاری کاهش یافته است.

سهم جمعیت فارغ التحصیلان دانشگاهی از کل بیکاران، 43.8 درصد

بررسی نرخ بیکاری جمعیت 15 ساله و بیشتر فارغ التحصیل آمورش عالی، نشان می دهد که 17.2 درصد از جمعیت فارغ التحصیل آموزش عالی در تابستان سال جاری بیکار بوده اند. این نرخ در مقایسه با نرخ بیکاری فصل مشابه سال قبل 1.7 درصد کاهش یافته است.

نکته مهم این است که علیرغم کاهش نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل دانشگاهی، سهم این گروه از جمعیت نرخ بیکاران افزایشی 4.3 درصدی داشته و از 39.5 درصد در تابستان 97 به 43.8 درصد در تابستان 97 رسیده است.

چرا مردم این کاهش نرخ بیکاری را لمس نمی کنند؟

برای پاسخ به این پرسش در ابتدا نیاز است که نحوه تهیه گزارش نیروی کار مورد بررسی قرار گیرد. علی اکبر محزون  مدیرکل جمعیت مرکز آمار ایران که در مورخه 15 مهر 1398 در برنامه روی خط خبر شبکه خبر حضور یافته بود گفت: برای تهیه گزارش فصلی بیکاری، در سال به یک درصد خانوارها مراجعه می کنیم، که این میزان را در فصل ها تقسیم می کنیم، به طور متوسط در هر فصل به 25 صدم درصد خانوارها مراجعه می کنیم. اگر 24 میلیون خانوار داشته باشیم، در یک فصل به 240 هزار خانوار مراجعه می کنیم، در کشورهای  دیگر هم همینطور است. وی ادامه داد: از هر خانوار 50 سؤال پرسیده می‌شود و بعد از طی 18 فرآیند پردازش، نتایج استخراج و اعلام می‌شود. مدیرکل جمعیت مرکز آمار با اذعان به اینکه آنچه درباره نرخ بیکاری بررسی و در سطح کلان قابل مشاهده است، شاید در حد یک خانوار مشاهده نشود، گفت: در هفته مرجع (مقصود هفته ای که به فرد مراجعه می شود) اگر 44 ساعت کارکردن مبنا باشد، حتی اگر فرد یک ساعت در هفته مرجع کار کرده باشد، شاغل محسوب می شود.

بنابراین از یک سو به نظر می رسد که نمونه آماری که برای تهیه گزارش طرح آمارگیری نیروی کار در نظر گرفته می شود و یک درصد جامعه آماری می باشد، کوچک است و از سوی دیگر به نظر می رسد مبنای یک ساعت کار کردن در هفته مرجع برای شاغل شدن فرد شاخص مناسبی برای اشتغال فرد نیست و همین دو عامل اندکی لمس کاهش نرخ بیکاری برای مردم را دشوارتر کرده است.

آیا تغییر در شاخص بررسی باعث کاهش نرخ بیکاری شده است؟

همچنین باید به این نکته اشاره کرد که در گزارش اخیر پیرامون نیروی کار، مرکز آمار ایران شاخص بررسی را نسبت به سال‌های گذشته تغییر داده و جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر را جایگزین ۱۰ ساله و بیشتر کرده بود. به عبارت بهتر مرکز آمار ایران در گزارش اخیر، نرخ بیکاری را برای جمعیت 15 ساله و بیشتر مورد محاسبه قرار داده و منتشر کرده است و این در حالی است که در گزارش های قبلی نرخ بیکاری برای جمعیت 10 ساله و بیشتر مورد محاسبه قرار می گرفت و منتشر می شد. این تغییر باعث شده است تا عده ای کاهش نرخ بیکاری در فصل تابستان سال جاری را به همین موضوع نسبت دهند. البته در روز گذشته مورخه 17 مهر ماه 1398 مرکز آمار ایران در دفاع از این تغییر رویکرد اطلاعیه را در سایت خود منتشر کرد و نوشت:

بررسي نتايج گوياي آن است كه با تغيير سن ورود به بازار كار از ١٠ سال به ١٥ سال نرخ بيكاري تغيير محسوسي نمي‌كند كه در جدول زير نشان داده شده است:

نرخ بیکاری ۱.۸ درصد کاهش یافت؛ چرا کاهش نرخ بیکاری برای مردم ملموس نیست؟

 

همان گونه که از جدول بالا نمایان است محاسبه نرخ بیکاری در تمامی فصول از سال ۱۳۸۴ تاکنون با هر دو شاخص ۱۰ ساله و ۱۵ ساله به بالا بیانگر تغییر قابل توجهی در نرخ بیکاری نیست و در برخی بازه‌های زمانی این تفاوت نهایتاً به ۰.۱ درصد رسیده است.

آیا علت اُفت نرخ بیکاری دلسرد شدن مردم از یافتن کار است؟

پس از آن که نتایج گزارش طرح آمارگیری نیروی کار در بهار سال جاری منتشر شد، ملاحظه گردید که نرخ بیکاری در بهار 98 به 10.8 درصد رسیده است که این نرخ در مقایسه با بهار سال 97 حدود 1.3 درصد کاهش داشت. مرکز پژوهش ها در گزارشی که در مرداد ماه سال جاری منتشر کرد به تحلیل شاخص های بازار کار در بهار 98 پرداخت و با عنوان این موضوع که بررسی ها نشان می دهد که در این فصل از یک سو جمعیت بیکاران به همراه نرخ مشارکت اقتصادی و جمعیت فعال کاهش و از سوی دیگر جمعیت غیرفعال افزایش قابل مطلاحظه ای را داشته اند، نتیجه گیری کرد: "به دلیل نامساعد بودن وضعیت بازار، افراد بیكار از جستجوی كار دلسرد شده و از بازار كار خارج شده‌اند. بایستی توجه داشت که کاهش نرخ بیکاری نه به دلیل افزایش اشتغال قابل توجه بلکه به دلیل خارج شدن افراد از بازار کار و افزایش قابل توجه جمعیت فعال رخ داده است. در صورتی كه این افراد از بازار کار خارج نمی شدند نرخ بیکاری کل کشور به 13.9 درصد می رسید که نسبت به نرخ اعلام شده 3.1 درصد بیشتر است."

با انتشار نتایج گزارش طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان سال جاری و کاهش دوباره نرخ بیکاری در مقایسه با تابستان سال گذشته، دوباره این فرضیه از سوی برخی مطرح شد که این کاهش به دلیل دلسرد شدن نیروی کار از پیدا کردن کار و خروج آن ها از بازار، رخ داده است اما بررسی ها نشان می دهد که این بار نه تنها جمعیت فعال و نرخ مشارکت اقتصادی کاهش نیافته است بلکه در مقایسه با تابستان سال گذشته افزایش نیز یافته اند. همان گونه که در بالا عنوان شد جمعیت فعال رشدی 388 هزار و 626 نفری را تجربه نموده است و نرخ مشارکت اقتصادی نیز 0.2 درصد رشد داشته است.

دولت با 8 طرح در سال 98 به دنبال ایجاد شغل است

عیسی منصوری معاون اشتغال وزارت کار طی مصاحبه ای در خرداد ماه سال جاری با اشاره به اینکه 3 رویکرد سیاستی برای طرح‌های اشتغال‌زا در سال 98 وجود دارد، گفت: بر مبنای این سه رویکرد سیاستی، 8 برنامه در دستور کار قرار دارد. وی افزود: توسعه کسب و کارهای پراشتغال، اجرای برنامه‌های فعال بازار کار از جمله طرح کارورزی فارغ التحصیلان، ساماندهی و تثبیت اشتغال موجود، اصلاح نظام آموزشی و مهارتی و توسعه کارآفرینی، اشتغال حمایتی و خرد، استفاده از فرصت‌های خارجی و نهادسازی و اطلاعات بازار کار و نظارت بر طرح‌ها و برنامه‌ها هشت اقدام اشتغالزایی و کارآفرینی در سال جاری است. منصوری ادامه داد: دولت برای اجرای برنامه‌های تولید اشتغال محور در سال جاری، 25 هزار میلیارد تومان تسهیلات با هدف ایجاد یک میلیون و 90 هزار فرصت شغلی در قالب بند الف تبصره 18قانون بودجه 98 کل کشور پیش بینی کرده است. همچنین 2هزار و 500 میلیارد تومان منابع از محل بودجه عمومی برای برنامه‌ها و اقدامات حوزه اشتغال اختصاص یافته است.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۹
چون آمارهای مسوولین و مراکز آماری غیرمستقل دولتی برای خودشون خوبه !!!
پاسخ ها
جواد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۹
این سبک آمار دادن نه اولیش بود و نه آخریش
کجا بیکاری کم شده شوخی نکنید
وقتی شاخص شاغل بودن ، یک ساعت کار در هفته باشه حتی اگه بگن بیکاری بطور کامل ریشه کن شده ، کاهش نرخ به چشم نخواهد اومد .. ضمنا در حالی که مردم با این تورم ویرانگر و پایین ترین نرخ دستمزد در جهان با هفته ای 168 ساعت کار در هفته بجای یک ساعت هم شاغل محسوب نخواهند شد مگه اینکه به اون بالا بالاها وصل باشی و پول مفت دهها میلیونی بیت الحال بره توی جیبت تا بتونی زندگی کنی !!!
چون اصلا چنین چیزی رخ نداده است که ملموس باشد، برعکس ما هنوز هم شاهدیم که کارگاه ها و موسسات فنی روزانه در حال تعطیل شدن هستند. کاهش نرخ بیکاری افسانه یا است که خود سازندگان آن هم قبولش ندارند ولی در نهایت تعجب از مردم انتظار باور کردن آن را دارند.
بنده کارمند بانک هستم وده سال است در اعتبارات یکی از شهرستانها مشغول کارم به ضرث قاطع عرض میکنم نود درصد تسهیلات خود اشتغالی که بعنوان آمار اشتغال از سوی دولت مطرح میگردد به اشتغال ربطی ندارد ، صرف هر کاری میشود جز اشتغال !!! بانک حق نظارت بر این تسهیلات را ندارد ونظارت این تسهیلات بر عهده دستگاه معرفی کننده چونان کمیته امداد ، بهزیستی اداره کاروبنیاد شهید گذاشته شده است . حداقل در طول سال هزار فقره تسهیلات خود اشتغالی از سوی بانکهای این شهرستان اعطاء میگردد که اگر حتی نیمی از این تسهیلات صرف اشتغال میشد شرایط خیلی بهتر بود و آمار ها با واقعیات اینقدر فاصله نداشت
چون دروغ میگید
خودت نوشتی 1.8 کاهش. به نظر خودت خیلی هست که برای مردم ملموس باشه. خیلی از شغل ها هم.حقوقش کم هست در حد بخور و نمیر
من یه سئوال دارم. تو رو خدا اگه کسی می تونه جواب منو بده.
یک ساعت کار در هفته یعنی چی؟
اینا بر اساس چه مبنایی می فهمن که من نوعی در هفته یک ساعت کار کردم.!
پاسخ ها
جواد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۹
همین که از خونه بری بیرون و برگردی از نظر آقایون کار کردی ، اگر بچه ای بالای ۱۵سال از پدرو یا مادر پول برای خرید نان دریافت کند و ته مانده آن را به جیب بزند یعنی یک نفر به آمار کارکنان کشور اضافه شده است و آمار به همین منوال افزایش را نشان می دهد
چون من دو فرزندم بیکار هستند
چون همش دروغ مثل همه آمارای دیگه
امارها دروغ است...بیکاری بیشتر شده....دولت فریب و نیرنگ
چگونه آمار گرفتند؟ تعریف نرخ بیکاری چی بوده؟ دروغ بسه
کدام امار درست بوده که این درست باشد
جمع کنید بابا الان خود من فوق لیسانس از دانشگاه سراسری نزدیک دو ساله بیکار شدم دکتری طرف داره داره غاز میچرونه بعدم پیشنهاد کهر میدن با ماهی دو میلیون به کسی که ۱۰ سال سابقه کار داره با دومیلیون خرج ایاب و ذهابم در نمیاد تازه خدا میدونه چند ماه به چند ماه میخوان حقوق بدن تخریمام که اثری نداشته
چون بلا استثنا تمام آمارها ساختگی هستن و صرفا جهت توجیه عملکرد مثبته آقایونه
بدترین آمار در کاهش بیکاری را این دولت داشته و فقط آمارسازی می کند.
من یک موضوعی را دیدم
در بین دوستان و همکاران خودم تمام کسانی که شاغل هستند از بیکاری گله مندند، جالب اینجاست هنوز بیکاری را مشاهده نکردم که اعلام کند من بیکارم و گله مندی کند
شاغلان دائم میگویند بیکاری زیاد است
عجیب نیست؟
وقتی بخاطر برداشت هایی که از صندوقهای بازنشستگی انجام شد ه و معلوم نیست منابع این صندوق ها کجا می ره از بازنشستگی پیش از موعد جلوگیری میکنند و عملا توی بسیاری از سازمان ها دیگه جایی برای استخدام چندتا جوون باز نمیشه
مثلا اگر طرف باغچه خانه شان را هم بیل زده باشد دارای شغل حساب میشود
دركل مردم هيچكدوم از آمارهايي رو كه مسئولين ميدن لمس نميكنن
چون تمام دولتها در طول تاريخ كارشون آمارسازي و دستكاري آمارهاست و مردم هم اين دروغها رو ديگه باور نميكنن.
سيستم آماري كشور هم مستقل نيست و بازيچه ي دست دولتهاست
مردم آمارهايي رو كه نهادهاي بين المللي ارائه ميدن بيشتر قبول دارند
آمار سازمانها مورد تایید نیست و غیر واقعی است.تنها اگر سازمانهای مستقل آمار ارائه نمایند،قابل اعتماد است.
اگر ترامپ به ایران بیاید و بیکاری را به زیر سه درصد برساند بازهم هیچ کس باور نمی کند از بس که دولت ها به مردم دروغ گفتند ،از دولت سازندگی و بی مهری و دولت نامیدی
/
واین درخت تلخ سرشت گوهر ببار نخواهد آورد
تابناک جدیدا شجاع شده و نظرات را منتشر می کند ،متشکرم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۸
البته من شنیدم دوران خاتمی تاحدود وضعیت اقتصادی بهتر بوده الان با این جمعیت و این بیکاری و گرونی واقعا بیخود نیست یه عده ای به فکر حمله نظامی برا خلاصی از این وضعیت افتادن
همه رفتن اسنپ دیگه بیکاری وجود ندارد
به ضرص قاطع می‌گویم کاهش نرخ بیکاری دروغ محض‌ است.
حرف‌های شعاری زدن و شعار دادن با واقعیات اجتماعی تطبیق ندارد.
برای آنکه کاهشی رخ نداده و اینها فقط آمار دروغند
چون مردم لامسه ندارند.
از نظر دولتمردان ، زباله گردها ،و گل فروشان سر چهار راه ها ،و دستفروشان خیابانها ، و نظافتچیان منازل ، شغل محسوب میگردد ؟،،آیا دستمزد یک ساعت کار در هفته کفاف هزینهٔ یکنفر را برای یکهفته میکند ، در آمار بیکاری گویا سهم خرده فروشان مواد مخدر هم لحاظ شده است ؟، تعریف ،شغل ، به کاری که پایدار ،و روزانه بین هفت ‌تا ده ساعت باشد گفته میشود ؟،
الاحساس و المشاهده
چون بیشتر شده
در مناظره های سال 88 آقای احمدی نژاد در مواجهه با رقبایش با استناد به چنین آمارهایی کشور را رو به رشد و پیشرفت نشان میداد، در حالی که دولت ایشان از هر لحاظ، از جمله اقتصاد، قطعا یکی از بدترینها در تاریخ ایران بود. البته در دولت تدبیر و امید نیز علیرغم انتقاد شدید از دولت قبلی، باز هم کار به استناد به چنین آمارهایی کشیده شده که تاثیری در بهبود زندگی مردم ندارد.
.... ملاک جیب مردم است که خالی شده است
کو کار مگه با دادن وام کار درست می شود دیگه از دولت و یافتن کار ناامیدم
بخاطر این که کاهشی صورت نگرفته
آمارسازی کاری نداره
نمونه آمارسازی: 50% اشتغال افزایش یافته است!
چون آمارهاتون واقعی نیست!
این شغل ها برای اطرافیان و پارتی دار ها هست البته چند شغلها یادمون نره.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر