طرح‌های سه گانه مجلس؛ انتقام از شورای نگهبان یا اصلاح امور

مجلس دهم در حالی به روز‌های پایانی عمر خود نزدیک می‌شود که تعدادی از نمایندگان عمدتا رد صلاحیت شده در انتخابات دوره یازدهم، خواستار بررسی طرح‌هایی درباره شورای نگهبان شده اند؛ اقدامی که برخی آن را انتقام از شورای نگهبان و برخی دیگر تلاش برای اصلاح امور تعبیر می‌کنند.
کد خبر: ۹۷۷۳۲۸
تاریخ انتشار: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۰ 09 May 2020

مجلس دهم در حالی به روز‌های پایانی عمر خود نزدیک می‌شود که تعدادی از نمایندگان عمدتا رد صلاحیت شده در انتخابات دوره یازدهم، خواستار بررسی طرح‌هایی درباره شورای نگهبان شده اند؛ اقدامی که برخی آن را انتقام از شورای نگهبان و برخی دیگر تلاش برای اصلاح امور تعبیر می‌کنند.

به گزارش «تابناک»؛ عده‌ای از نمایندگان مجلس بلافاصله با شروع کار پارلمان بعد از تعطیلات اجباری برای مقابله با شیوع کرونا، طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس، ریاست جمهوری و شورا‌ها را با قید دو فوریت در دستور کار قرار دادند، با این استدلال که نباید گزارش های مغرضانه ارسالی به هیات‌های اجرایی، نظارت و شورای نگهبان ملاک بررسی صلاحیت کاندیدا‌ها باشد و نامزد‌ها فرصت کافی برای دفاع از خود داشته باشند؛ آن‌ها برای این کار مجازاتی هم در نظر گرفتند.

علاوه بر این، دو طرح دیگر ـ یکی برای اصلاح روند معرفی حقوقدانان شورای نگهبان و دیگری ارتقای انضباط مالی در این نهاد نظارتی ـ نیز مطرح و تقدیم هیات رییسه شد که توالی مطرح شدن آن‌ها، باعث ایجاد چنین گمانه زنی شده، برخی از نمایندگان رد صلاحیت شده به دنبال انتقام از شورای نگهبان هستند.

اما هدف مجلس از طرح‌های سه گانه با محوریت شورای نگهبان چیست؟

۱- طرح اصلاح قانون انتخابات مجلس، ریاست جمهوری و شورا‌ها

اعتقاد طراحان این است که انتخابات اخیر مشکلات موجود در بررسی صلاحیت داوطلبان به خصوص از حیث ارائه گزارش های کذب به هیات‌های اجرایی و شورای نگهبان را نشان داد که باید برای آن مجازات در نظر گرفته شود.
همچنین آن‌ها نظارت استصوابی را محدود به همین قانون کرده؛ با این استدلال که نباید این نظارت بر اساس نظرات شخصی که محدود به قانون باشد. آنان افزایش مدت بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان و هیات اجرایی و لغو شدن عضویت دادستان در هیات اجرایی را هم تصویب کردند.

آیت الله جنتی، دبیر شورای نگهبان در واکنش به مصوبات مجلس در این طرح گفت: ما مدت‌ها و پیش از برگزاری انتخابات درباره اصلاح قانون انتخابات، فریاد زدیم و مطالبه کردیم که مجلس هیچ توجهی نکرد و حالا و در روز‌های پایانی خود تازه به فکر اصلاح قانون انتخابات، آن‌ هم با این کیفیت افتاده است. پیش از انتخابات مذاکره‌ای با رئیس مجلس داشتم و گفتم باید اصلاح قانون انتخابات ناظر بر سیاست‌های کلی انتخابات باشد، اما متأسفانه طرح اخیر نه تنها هیچ نسبتی با سیاست‌های کلی انتخابات ندارد، بلکه با هدف بی خاصیت کردن احراز صلاحیت داوطلبان طراحی و تصویب شده است؛ صحبت‌هایی که از آن در رسانه‌ها به مخالفت ضمنی شورای نگهبان با این طرح تعبیر شد.

۲-طرح اصلاح آیین نامه داخلی مجلس برای تغییر در روند انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان

پس از پایان بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات، غلامرضا کاتب از نمایندگان رد صلاحیت شده، تقاضای بررسی با اولویت طرحی برای تغییر در روند انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان را با این دلیل مطرح کرد که اتفاق سال ۹۸ در زمان رای گیری حقوقدانان تکرار نشود. اشاره او به انصراف غلامی از کاندیدا‌ها معرفی شده رییس قوه قضائیه بود که در حین دفاعیات کاندیدا‌های حقوقدان شورای نگهبان یکباره انصراف داد و همان زمان حواشی به وجود آورد.

با وجود تصویب اولویت بررسی این طرح مخالفان معتقد بودند که حداقل پنج سال به زمان معرفی مجدد حقوقدانان مانده و حتی در صورت لزوم برای اصلاح این روند، مجلس یازدهم می‌تواند این کار را انجام دهد؛ پس موضوع آن قدر مهم و با اولویت نیست که مجلس بخواهد آن را در روز‌های پایانی با عجله بررسی کند.

۳- طرح نسخ ماده ۶۶ قانون محاسبات عمومی با هدف ارتقای نظام مالی شورای نگهبان و مجلس

 

۲۶ نماینده طرح یک فوریتی را به هیات رییسه مجلس برای نسخ ماده ۶۶ قانون محاسبات عمومی کشور دادند تا بودجه شورای نگهبان و مجلس مشمول این قانون شود؛ در حال حاضر چنین شمولیتی وجود ندارد و مصرف اعتبارات هر یک از آن‌ها تابع آیین‌نامه داخلی خاص هر کدام است.

با وجودی که محمود صادقی یکی از نمایندگان امضا کننده این طرح هدف را ارتقای شفافیت و انضباط مالی شورای نگهبان و مجلس عنوان کرده، باز سوال اساسی اینجاست که چرا در دوره چهار ساله به فکر این کار نیفتادند و آن را به روز‌های پایانی عمر کاری خود در بهارستان و همزمان با رد صلاحیت خودشان دنبال می‌کنند؟

مطرح شدن این سه طرح در کنار اظهارنظرات برخی نمایندگان در جلسات اخیر مجلس گمانه زنی برخی رسانه‌ها درباره انتقام از شورای نگهبان را تشدید می‌کند؛ نظری که تعداد دیگری از نمایندگان همین مجلس همچون احمد امیرآبادی فراهانی و نصرالله پژمان فر بر آن صحه گذاشتند؛ امیرآبادی نمایندگانی که طرح اصلاح قانون انتخابات را در اولویت قرار دادند را جزء ردصلاحیت شدگان دانست که هدفشان ایجاد هزینه برای شورای نگهبان و حتی انتقام است، تعبیر پژمان فر نیز علاوه بر انتقام، جایگزینی اولویت‌های شخصی به جای اولویت‌های ملی بود.

به هر حال باید منتظر نظر شواری نگهبان درباره این طرح ماند، اما نمایندگان دوره دهم فراموش نکنند، تمامی مذاکرات و مصوبات آن‌ها در تاریخ ثبت خواهد شد.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۰
یک بچه هم میداند اگر این ها می خواستند اصلاح کنند 4 سال وقت داشتند و نه در این 20 روز مانده به پایان مجلس ان هم با دو فوریت خخخخخه
ان هم مجلسی که در پادویی برای دولت چیزی کم نگذاشته که وضع مملکت این طوری می شود و مجلس در راس امور را به زیر می کشانند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۲
اصلاحاتی که مجلس درقانون انتخابات کردمفید وبه نفع مردم بود مگر مجلس کاربدی کرده است که گفته است تایید صلاحیت داوطلبان قانونمند باشدچرا احمد جنتی و کدخدایی ازاینکه مجلس تایید صلاحیت
راقانونمند کرد براشفته شدند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
انتقام يا غيرانتقام نتيجش اصلاح اموره و خوبه
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
آخه رد صلاحیت با این گستردگی و با این دلایل سابقه نداشته برای همین هم کار نمایندگان درست است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
اگر اینها ۴ سال هم وقت میگذاشتند باز شورای نگهبان ردش میکرد
اخه افراد مجلس دهمی که ایین نامه داخلی خود مجلس را نمی دانتد چی هست و می روند قوانین تصویب می کنند ولی بعدش به خاطر مغایرت با ایین نامه کنار می گذارند چی باید در موردش فکر کنیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۸
مجلس یازدهمو ندیدی
همه قانون بلد
این اقای صادقی شفافیت برای رای خودش ارزش قائل نیست ان وقت رفته شفافیت برای دیگران درخواست کرده؟
بی خیال از این افراد سیاسی کار
وقتی نماینده ای برای انتخاب شدن در دوره بعد ترس و وحشت نداشته باشد
فقط آنزمان است که بفکر کارکردن برای کشور و مردم
خواهند افتاد
الان هم این نمایندگان اخراجی ، خواستند تا کمی از دیون عقب مانده به مردم و کشور را ادا کرده باشند .
ایکاش نمایندگان طبق قانون فقط یک دوره ای بودند
قطعا نتیجه کارشان بهتر میشد
تابناک عزیز
با سلام
شورای نگهبان هنوز در مورد رد صلاحیتها مردم رو قانع نکرده به نظرم با هر نیتی داره این طرحها در مجلس کلید میخوره یا پیگیری میشه به سمت اصلاحه.
پاسخ ها
ناشناس
| - |
۲۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
آمریکایی
خنده داره شورای نگهبان هنوز قانون تصویب نشده داره شیون میکنه در حالیکه خیلی راحت میتونه اونو وتو کنه. فقط داره از التن جوسازی میکنه برای آینده غافل از اینکه مردم مدتهاست نه امیدو اعتمادی به مجلس دارن و نه شورای نگهبان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۲
من هم باحرفهای شما کاملا موافقم
چه انتقامی؟؟! نماینده مجلس انتخاب شورای نگهبان است و مصوباتش هم باید به تایید همون شورا برسه
از موقعی که مجلس یک طرح درست و در جهت منافع مردم ارائه داده است جلز و ولز عده ای بلند شده است و با سفسطه شروع به بمباران مجلسی ها کرده اند و دائما جار می زنند که انگیزه چیست !!!! اصلا انگیزه چه اهمیتی دارد ؟ اینکه نظارت بر انتخابات سلیقه ای و غیر قانونی نباشد و قانونمند شود طرح بدی است؟ اینکه ملاک در مورد صلاحیت افراد استعلام از مراجع معتبر و رسمی و شناسنامه دار باشد بد است؟ این همه جلز و ولز برای چیست؟ جز این است که عده ای ناراحت هستند که مجلس در طول چهارسال فعالیتش که هیچ نفعی برای مردم نداشت اینبار یک قدم کوچک برای مردم برداشته است و حالا صدایشان درآمده است به قول معروف آن را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است چرا اینقدر از شفاف شدن موضوع تایید صلاحیت ها نگران هستند؟؟؟؟!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
چهار سال فرصت کافی نبود؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۲
کاملا حرف شما روی منطق واستدلال است
آبدارچی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
تو چهار سال هم همین کار رو کردن وتا خواستن قانونی تصویب بشه جلز وواز راه انداختن
متاسفانه زخم خوردگان وجاماندگان مجلس برای اینکه قوانین که دولت اجراء نکرده است فرار روبه جلورا با سرعت حداکثری در وقت اضافه انجام می دهند ونا کار آمدی خود را به هجمه به ایرادگرفتند از قوانین انتخاباتی وغیره که به نفع خودشان نیست را مطرح می نمایند.وکسی نیست به ایشان بگوید ضما نیز با همین قوانین به مجلس و......... راه یافته اید چرا در زمانیکه دبیر شورای نگهبان به موضوع رامجلس اعلام نمود چرا کسی پاسخگو نبود.گویا این افراد بجای رفع ایرادات به افزایش پوشاک وغیره فکر میکردنند ومجلس برایشان موضوع دست چندم بوده است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
مجلسی با مشارکت حداقلی مردم تشکیل شده باشه نماینده ی مردم ایران نیست
ناشناس
| Germany |
۰۶:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
ناشناس21. 45
نه که مجلس قبلی همجین نماینده مردم ایران بود
پاسخ ناشناس 21:45
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
دموکراسی این را نمیگه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۲
احمدجنتی به نظرم درست نیست که بااین سن وسال همه کاره شورای نگهبان باشد بالاخره هرفردی طلوع وغروبی دارد یک زمانی جوان است ویک زمان هم پیرمیشود وباید جایش را به یک فرد جوانترازخودش بدهد مملکت ایران 85میلیون نفرجمعیت دارد وهمه عاشق خدمت به کشورهست به نظرم احمد جنتی اگر صلاح نظام را میخواهد باید داوطلبانه امادگی خودش را نی واسه بازنشستگی اعلام کنداگر واسه انقلاب جان فشانی کرده اس حالا هم خودش واسه خودش یک تصمیم بگیرد وداوطلبانه اگر دلش واسه مردم ونظام می سوزد اعلام بازنشستگی نماید
اگه مجلس دهم یک مصوبه درست و درمون و بخاطر مردم داشته همین پاسخگوکردن شورای نگهبان و دفاتر استانی و شهرستانی هست. چه در موضوع ردصلاحیت ها چه در مورد عملکرد مالی نیاز به پاسخگویی و شفافیت وجود داره اینکه چه روزی از عمر مجلس دهم این مصوبه رو داشتن اهمیتی نداره. هر چند باز هم شورای نگهبان این دست مصوبات رو تو رد میکنه کما اینکه ن سیده تو هوا زدنش اونم دبیر و سخنگو با هم.
تضاد بین تئوری و عمل جامعه ایرانی فوق العاده بالاست
شورای نگهبا ن افرادی را که به بعضی اصول پایبند هستند انتخاب می کند و مردم هم باید از بین آنها انتخاب کنند !
کسی هم توان تغییر این اوضاع را ندارد چون اگر مجلس لایحه برای تغییر این اوضاع را تصویب کن شورای نگهبان وتو می کند و تمام !
در حقیقت در این اوضاع تغییر اصول اساسی غیر ممکن است چون شرایط لازم برای ورود به چرخه ی مسئولین پذیرفتن و اعتقاد و التزام به آن اصول است
به همین دلیل هر کس ریاست جمهور شود در اوضاع مملکت و بخصوص سیاست خارجی تغییری نمی بینیم
اسم این فرایند هم دموکراسی است !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۲
این فراینده دموکراسی نیست وبادموکراسی منافات دارد چطورشورای نگهبان که خودش نمایندگانی راتایید صلاحیت کرده وان نمایندگانی که خودش تایید صلاحیت کرده اگر لایحه ای را تایید کردند وتصویب کردند انرا وتومیکند انرا دموکراسی میگوی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۹
کسانی که به مجلس میرن باید جنتی تاییدشون کنه ، تمام مصوبات مجلس رو هم جنتی باید تایید کنه تا قانون بشه ! افتاااااد
کسی که میخاد رئیس جمهور بشه باید جنتی تاییدش کنه ، تمام قوانینی را که میخاد اجرا کنه هم باید جنتی تایید کرده باشه
افتاااااد
بلایی که شورای نگهبان سر انتخابات اورده بر هیچکس پوشیده نیست
اخبار شما هم جهتش پیداست
آیا این مصوبات غیر از ایجاد شفافیت و جلوگیری از عدم اعمال سلیقه شخصی و جناحی و پاسخگو کردن شورایی که در تمامی ارکان نظام دخالت می کنه نتیجه دیگری داره؟
دلیلی که این موقه تصویب شدند کاملا مشخصه، شورای نگهبان روز به روز بیشتر در حق سرنوشت مردم این کشور دخالت می کنه و اوج دخالتش هم انتخابات مهندسی شده امسال بود پس اگه یه کار مثبت مجلسیان این دوره میتونستن انجام بدن همین بود
تو همین متن چند پاراگرافی اول گفتید بعلت ابنکه ۵ سال مونده به انتخاب حقوقدان مسئله اولویت نداره بعد پایین تر نوشتید چرا تو دوره ی چهارسال نماینده ها به فکر این طرح افتادن، یاد افاضات اقای خاتکی افتادم که برای رد صلاحیت سید حسن خمینی می گفت خبرگان جای جوانان نیست پ برای رد صلاحیت رفسنجانی می گفت ریس جمهور نباید سن زیادی داشته باشد ، یعنی اگر منافع ایشان ایجاب شود می توان قوانین و ادله را تغییر داد، زمان تصویب این طرح هیچ اهمیتی ندازه، بخاطر همین است که در ایران دموکراسی بی معنی است شما برای اصللح یک مجموعه باید قانون بنویسی که همون مجموعه تصویب کنه که اتفاقا همون تقویب کنندگان را غربالگرب می کنند...خنده دار تر از این هست
این مجلس در پایان عمر خود وصیت خود را خوب انجام دهد و دیگر چیزی برای از دست دادن ندارد
با نظر اقای سعید 23:49 موافقم که این قبیل مصوبات اگر رعایت و بطور صحیح اجرا شود، احتمال افزایش شفافیت و جلوگیری از عدم اعمال سلیقه شخصی و جناحی و پاسخگو کردن ارگانها بیشتر میشود، ولی مجلس فعلی که نمایندگانش مصونیت پارلمانی ندارند و بدلیل گفته هایشان رد صلاحیت شده اند و مجلس آتی که با مشارکت حداقلی مردم انتخاب و به گمان اکثریت با مهندسی آرا تشکیل شده ، بعید است که توان اینکار را داشته باشد.
شورای نگهبان در راس امور است
بنظرتون این طرح اشتباه؟ شورای نگهباتی ک بعد از چند سال نه نماینده و نه ریس جمهورش تایید کنه یعنی کل حکومتش رو قبول نداره فقط برا چند سال مردم رو سرگرم کرده
تا زمان معرفی حقوقدانان حدود 2 سال باقی مانده نه 5سال
تابناک
جدیدن خیلی سوسه میای
فکر کنم خبراییه
موقعی که مشارکت در کلان شهرها به ۱۶درصد رسیده است چرا نباید قانون انتخابات اصلاح شود؟
انتقام يا غيرانتقام نتيجش اصلاح اموره و خوبه
جنتی ماشالله با این همه سنش همه را قلع و قم میکنه! چه قدرتی داره واقعا!
اختیارات امروز شورای نگهبان جز مصوبات مجلسه / مجلس همانطور که برای دولت قانون وضع میکنه و خیلی ها هورا میکشن میتونه در اختیارات شورای نگهابان تغییراتی رو بده / این یک عمل کاملا قانونیست و جار وجنجال هم نداره / فقها وحقوقدانها هم میتونن ایراد فقهی ویا حقوقی وبر اساس قانون اساسی بگیرند / جار وجنجال ومظلوم نمایی وتهمت وافترا ووو نباید کاری از پیش ببرد وتمامی انسانهای منصف و عدالتجو بایست از مجلس واختیارات قانونی اون دفاع کنند
مشکل اصلی کشور ما در این است که گاهی افراد کوچولو مسئولیت بسیار بزرگتر از خود می گیرند و فراموششان می شود کی بودند.
مگه همین شورای نگهبان نبود که می گفت قانون انتخابات باید اصلاح شود. اصلاح قانون انتخابات و کم کردن اختیارات شورای نگهبان و باز شدن فضای انتخابات برای شرکت کردن همه ایرانی ها خواست همه مردم است.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی