بازدید 126542
به مناسبت یک روز ملی ثبت نشده!

پرندگان ایرانی را ببینید قبل از اینکه ...

درست است که تا چند سال گذشته، هنوز صدای گنجشک‌های تازه بیدار شده در لای شاخ و برگ درخت‌ها، صدای پس‌زمینه ذهن عابران را تشکیل می‌داد و متاسفانه دیگر خبری از آن‌ها نیست، اما هنوز هم در کوه‌ها، کویر، دره و دریا و هر نقطه‌ای از ایران که قدم بگذاری، پرندگانی زندگی می‌کنند که بسیار زیبا هستند. کافی است که کمی دقت کرده و اندکی درباره‌‌‌‌شان بدانیم.
کد خبر: ۲۰۵۹۷۲
تاریخ انتشار: ۰۴ آذر ۱۳۹۰ - ۱۹:۱۸ 25 November 2011
پرنده‌نگری شاخه ای از توریسم است که در آن، متخصصان و علاقه‌مندان، برای مشاهده یك پرنده‌ خاص و یا گونه‌های مختلف پرندگان در یک منطقه و یا حتی برای دیدن یك مرحله از زندگی پرندگان به محل زندگی آنها سفر می‌كنند. در این شاخه از توریسم، داشتن اطلاعات تخصصی درباره پرندگان، شرایط زندگی آنها و محیط زیست ضروری است چرا كه پرندگان موجودات حساسی هستند و امكان آسیب‌رسانی به آنها بسیار بالاست.
سرویس اجتماعی
- خبر کوتاه بود؛ «۳ آذر از سوی گروهی از کار‌شناسان و چند مجموعه مرتبط روز ملی پرنده‌نگری اعلام شده‌است.» خبر عجیبی که روی خروجی سایت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار گرفت و فراخوانی بود برای علاقه مندان به پرنده نگری تا بتوانند در خانه هنرمندان (!) جمع شوند و به سخنرانی در این زمینه گوش دهند.

همه ارکان ماجرا متزلزل به نظر می‌رسید اما گویا اتفاق مثبتی هم شروع شده است ...
 
به گزارش «تابناک»، اعلام «روز ملی پرنده نگری» در حالی صورت گرفت که در تقویم جهانی، روز هشتم ماه می‌(۱۸ اردیبهشت) «روز جهانی پرندگان» نام گذاری شده است و از سال گذشته قرار شد که در تقویم ملی کشورمان نیز هجدهم اردیبهشت، «روز ملی پرندگان» نام بگیرد. روزی که هنوز هم جای خالی‌اش به چشم می‌‌خورد.

فیاضی، مسئول کمیته ملی طبیعت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، در ارتباط با این موضوع به خبرگزاری ایرن گفت: «در بسیاری کشورهای اروپایی بیش از طرفداران فوتبال پرند‌ه‌نگر وجود دارد، درحالیکه تنها ۶۰۰ نوع پرنده در اروپاست، حال باید پرسید ایران با وجود ۵۱۷ گونه پرنده در کشور، چه سهمی از پرنده بینی را دارد؟»

آماری جالب توجه از تعداد پرندگان شناسایی شده در محدوده جغرافیایی وطنمان که در برخی منابع تا ۵۲۳ نوع نیز گزارش شده است.

شاید همین کافی باشد تا بحث‌های حاشیه‌ای را کنار گذاشته و به مناسبت روزی که ثبت ملی هم نشده، سری بزنیم به دنیای موجوداتی که برای قرن‌ها در دل بینندگان حسرت پرواز می‌کاشتند. نمونه‌هایی جالب از پرندگان که ساکن سرزمینمان هستند و شاید تا کنون اسمشان را نیز نشنیده باشید. این مطلب، فتح باب آشنایی با برخی از آنهاست:


چکچک (چکچک کوهی)
  



راسته گنجشگ - تیره توکا
 نام انگلیسی : Wheatear (Northern Wheatear)

چطور پیدایش کنیم :

اندازه چکچک کوهی 14.5 سانتیمتر است. پرنده نر در فصل زاد و ولد پشت خاکستری مایل به آبی ، ابروی پهن سفید ، پوشپرهای گوش و بالهای سیاه ( در پائیز قهوه‌ای رنگ ) دارد و سطح شکمی آن نخودی رنگ است. پرنده نر در فصل پاییز نخودی رنگ‌تر و پشت آن تقریبا قهوه‌ای می شود. پرنده ماده شبیه نر پائیزی‌ست.
پرنده ای نا آرام و فعال است و در فضای باز مرتبا به این سو و آن سو می‌رود و دم گسترده خود را تکان می دهد یا بالا و پایین می‌کند.

زیستگاه :

علفزارها، چراگاه‌های کوهستانی، صخره‌های کوهستانی، بیابانها. در سوراخ‌ها و شکاف‌های توده‌های سنگ لانه می سازد.

پراکندگی :

چکچک کوهی پرنده‌ای است که تابستانها از پراکندگی نسبتا فراوانی برخوردار است و به صورت نیمه مهاجر در همه جای ایران دیده می‌شود .


هـُدهُـد (شانه به سر، پوپک، هدهد)



راسته سبزقبا - تیره هدهد
نام انگلیسی: Hoopoe

چطور پیدایش کنیم:

اندازه هدهد ۲۵ تا ۲۹ سانتی متر است، طول بال‌هایش به ۴۴ تا ۴۸ سانتی متر می‌رسد. این پرنده سیاه و سفید و صورتی در واقع یکی از بی‌اشتباه‌ترین پرنده‌ها است مخصوصا پرواز نا‌منظم این پرنده بی‌نظیر است. می‌توان به آن عنوان یک پروانه غول پیکر را اعطا کرد.
کاکل شانه مانند این پرنده بیشتر اوقات بسته است و بر روی زمین مانند سار حرکت می‌کند.
هدهد ماده در انتهای بدنش غدد چربی بد بویی داراست که سبب می‌شود وقتی در لانه حضور دارد، برای محافظت، بوی بدی از لانه خارج شود و اکثر مردم بر این تصورند که بوی بد به علت مدفوع این حیوان است.
هدهد پرنده‌ای است که بیشتر روی زمین و در فضای باز تغذیه می‌کند، پروازش کند و موجی‌ست، توام با باز و بسته کردن آهسته بالهاست.

زیستگاه:

در زمینه‌های باز و پر درخت، باغهای میوه و پارک‌ها دیده می‌شود. زمستان‌ها را در فضاهای باز‌تر و بوته‌زار می‌گذراند. در سوراخ درختان کهن و گاهی در خرابه‌ها آشیانه می‌سازد. آشیانه این پرنده در داخل سوراخی در دیوار و یا درختان است.

پراکندگی:

به طور کلی هدهد پرنده‌ای است که تابستان‌ها فراوان است و گاهی زمستان را در زمین‌های پست ناحیه دریای خزر می‌گذراند.

باورهای مردم:

داستان هدهد قاصد پیغمبر سلیمان در قرآن مشهور است که نامه پیغمبر سلیمان برده به مملکت سبأ برای «ملکه بلقیس».
در منطق الطیر، نوشته عطار نیشابوری، هدهد به عنوان مرغی خردمند، راهبر دیگر مرغان به سوی سیمرغ می‌شود.
در شعر کلاسیک چینی هدهد به عنوان نماد پیام آور آسمانی شناخته می‌شود، که خبر بهار را می‌آورد. در چین به خاطر زیبایی منحصر به فرد این پرنده آن را پرنده فرخنده‌ای می‌دانند.
هدهد و خون آن در قرون وسطی باختری جزء ابزار جادو بوده است و برای پیشگویی استفاده می‌شده است.


جی جاق



راسته گنجشگ - تیره کلاغ
نام انگلیسی: Jay
 
چطور پیدایش کنیم :

اندازه جی جاق ۳۴ سانتی‌متر است؛ نشانه‌های تشخیص این پرنده عبارت است از بدن قهوه‌ای مایل به صورتی، دم سیاه، لکه مشخص روی بال‌ها، راهراه عرضی آبی و سیاه پوشپرهای بال. پرهای سیاه و سفید تارک خود را به صورت کاکل بلند می‌کند. چشم‌هایش آبی کمرنگ است و پروازی سنگین آرام و مستقیم دارد که همراه با تکان‌های خاص بدن و بال‌ها همراه است، اغلب به صورت گله‌های کوچک و پرسر و صدا دیده می‌شود.
در پرواز به واسطه پوشش آبی بال‌ها، لکه سفید روی بال و دم که در تضاد با رنگ شاهپرهای بال و دم قرار دارد، به آسانی شناخته می‌شود.
سبیل سیاه و تارک سیاه یا خط خط سیاه؛ از مشخصات دیگر این پرنده است. روی تنه صورتی خاکستری با اثری از رنگ قهوه‌ای، پس گردنش قهوه‌ای تا تیره، زیر تنه صورتی خاکستری روشن و چانه و زیر دم سفید چرکی است.
پرنده‌ای پر سر و صدا و خجالتی است.

زیستگاه:

جی جاق پرنده‌ای‌ست که به ندرت دور از درخت دیده می‌شود. معمولا در جنگل‌های دور دست لانه می‌سازد.
در جنگل‌های سوزنی برگ، بلوط یا جنگل‌های مخلوط بسر می‌برد و در سوراخ درختان و لابلای شاخ و برگ درختان حاشیه جنگل‌ها آشیانه می‌سازد.

پراکندگی:

جی جاق از جمله پرندگانی‌ست که در گذشته نه چندان دور از پراکندگی فراوانی برخوردار بوده است و اما در حال حاضر اصلاع دقیق و مستندی از وضعیت تعداد و پراکندگی این پرنده بومی ایرانی در دست نیست.


سسک سر دودی 



راسته گنجشگ - تیره سسک
نام انگلیسی: Menetries «s Warbler
 
چطور پیدایش کنیم:

اندازه سسک سر دودی ۱۲ سانتی‌متر است. شبیه دیگر سسک ها، اما کوچک‌تر و با دمی کوتاه‌تر است.
سسکی پر سر و صدا است ولی معمولا خود را از انظار پنهان نگاه می‌دارد. سطح پشتی قهوه‌ای مایل به خاکستری و دم گرد تقریبا سیاه با شاهپرهای کناری سفید و مشخص دارد.
پیشانی، تارک و پوشپرهای گوش پرنده نر تقریبا سیاه و در پرنده ماده بیشتر قهوه‌ای است. این سیاهی تا حدود پس سر و جبه که به رنگ خاکستری مایل به قهوه‌ای است، امتداد دارد.
در بال‌های خاکستری تیره رگه‌های شنی رنگ دیده می‌شود و سر شانه‌ها سیاه است.
هر دو جنس سسک سردودی چشمانی به رنگ قرمز تیره با حلقه چشمی زرد دارند در پرنده ماده این رنگ صورتی است و پا‌ها قرمز گوشتی است.
پرنده نر؛ در پر و بال تازه سبیل سفیدی دارد و پرنده ماده، زیر گلویش کاملا سفید است.
پرنده‌ای‌ست پر جنب و جوش که اغلب در بین بوته‌های کوتاه پنهان می‌شود و غالبا دمش را به اطراف یا بالا و پایین تکان می‌دهد، در حال پرواز دم خود را بالا می‌گیرد.

زیستگاه:

بیشه‌ها و بوته‌زار‌ها (به ویژه درخت گز). اغلب در مناطق صخره‌ای و دره‌هایی که از آن‌ها رودخانه عبور می‌کند. در باغ‌ها دیده می‌شود. در قسمت پایین بوته‌ها و بین گیاهان درهم روئیده لانه می‌سازد.

پراکندگی:

به‌طور کلی تابستان‌ها از پراکندگی نسبتا فراوانی برخوردار است ولی ظاهرا تعداد کمی از آن‌ها زمستان را در سواحل جنوبی ایران می‌گذرانند.


جغد شاخ دار (جغد گوش دراز)    


 
راسته جغد - تیره جغد
نام انگلیسی: Long-eared Owl
 
چطور پیدایش کنیم:

اندازه جغد شاخدار (گوش دراز) ۳۵ سانتی‌متر است؛ تنها جغدی است، با اندازه متوسط که گوشپرهای درازی دارد.
درحالت نشسته با واسطه گوشپرهای بلندش به آسانی قابل شناسایی است که البته گاهی اوقات هنگام استراحت گوشپر‌هایش را جمع می‌کند.
سطح پشتی آن پر از لکه‌ها و خال‌های نخودی و قهوه‌ای مایل به خاکستری، و سطح شکمی آن نخودی رنگ با رگه‌های تیره وراه‌های عرضی ظریف است. از جغد جنگلی به وسیله سر زاویه‌دار، گوشپرهای بلند و بدن لاغر‌تر و چشم‌های زرد نارنجی (نه سیاه) مشخص می‌شود.
زیر تنه اش خط دار و زیر بال‌ها نخودی با رگه‌های قهوه‌ای تیره است.
در پرواز بال‌ها و دمش در مقایسه با جغد جنگلی بلند‌تر می‌نماید. بال‌زدنش پردامنه و پیچ و تاب دارد، و بر روی جبهه‌های هوا سر می‌خورد.
تفاوتش با جغد جنگلی در هنگام پرواز است، که در این حالت، بال‌ها بلند‌تر و خم بال‌ها کمتر است. همچنین لکه تیره رنگی روی خم بال‌ها و قاعده شاهپر‌ها، به رنگ قهوه‌ای نارنجی دیده می‌شود.
روز‌ها در انبوه شاخ و برگ درختان استراحت می‌کند یا به‌طور قائم و نزدیک به تنه درخت روی شاخه‌ها می‌نشیند. معمولا درخت‌های سوزنی برگ را انتخاب می‌کند.
از پستانداران کوچک، پرندگان و حشرات تغذیه می‌کند و در بعضی نقاط هنگام پاییز یا زمستان، به صورت دسته‌های کوچکی گرد هم به استراحت می‌پرازند.

پراکندگی:

جغد شاخ دار (گوش دراز) از جمله پرندگانی‌ست که در گذشته زمستان‌ها از پراکندگی نسبتا فراوانی برخوردار بوده و احتمال آن می‌رفته که به تعداد خیلی کم در جنگل‌های شمال ایران زاد و ولد کند و اما در حال حاضر اطلاع دقیق و درستی از وضعیت زادآوری و پراکندگی آن در دست نیست.
به صورت مهاجر در نواحی شمال شرق به سمت جنوب تا حدود مرکز فارس دیده شده است.


سهره خاکی 



راسته گنجشگ - تیره سهره
نام انگلیسی: Desert Finch

چطور پیدایش کنیم:

اندازه سهره خاکی تقریبا ۱۴ سانتی‌متر است؛ پروبالش یکدست قهوه‌ای خاکی کمرنگ است که در ناحیه شکم کمرنگ‌تر می‌باشد.
منقاری مخروطی، کلفت و سیاه یا تقریبا سیاه دارد که از مشخصه‌های شناسایی این پرنده می‌باشد. سهره خاکی نر لکه‌ای در پشت منقارش دیده می‌شود که تا چشمانش امتداد دارد.
شاهپرهای بالش سیاه است با حاشیه پهن سفید و یک لکه بزرگ صورتی رنگ روی پوش‌پر‌ها و شهپرهای ثانوی دارد.
پا‌هایش سیاه است، دمش دو شاخه و سیاه رنگ و پره خارجی شاهپرهای بال آن سفید می‌باشد.
سر، گلو و رو تنه خاکی و قسمت پایین سینه زیر تنه و زیر دم سفید است.
دم در انتها قلبی شکل و سیاهرنگ و لبه خارجی شاهپر‌هایش سفید است.
سهره خاکی ماده کمرنگ‌تر از پرنده نر است. پرنده‌ای است رام و زود انس می‌گیرد.

زیستگاه:

مناطق باز، زمین‌های زراعتی، کوهپایه‌ها با بوته‌ها و درخت‌های پراکنده. عموما در باغ‌ها و بوته‌های کنار جاده دیده می‌شود. روی درخت یا بوته لانه می‌سازد.

پراکندگی:

به‌طور کلی از پراکندگی نسبتا فراوانی برخوردار است.


بالابان



راسته شاهین - تیره شاهین
نام انگلیسی: Saker Falcon
 
چطور پیدایش کنیم:

بالابان، ۴۷ تا ۵۵ سانتی‌متر طول و ۱۳۰۰-۷۰۰ گرم وزن دارد و بزرگ‌ترین شاهین است. گستردگی بال‌ها هم اندازه سارگپه ماده است و از دور شبیه لاچین، اما بزرگ‌تر و سنگین‌تر، دیده می‌شود. از لاچین، به واسطه تارک سفید و گاهی پس سر نخودی، بدون رگه‌ها و خال‌های پهلو‌ها، نوار‌های کمتر مشخص زیر تنه، سبیل کوتاه و نوار پشت چشم کمرنگ‌تر، متمایز می‌شود (توجه شود که زیرگونه milvipes که در شمال شرقی ایران به سر می‌برد، دارای تاج صورتی مایل به قرمز، نوار‌های تیره روتنه و روی دم خطدار، شبیه لاچین است).
سایر زیرگونه‌های بالابان با روتنه خاکستری و خطوط تیره روی دم مشخص می‌شوند. پرنده جوان شباهت بسیاری با جوان‌های لاچین دارد، اما در حاشیه بیرونی پر‌های دم، خال‌های نخودی و نوار تیره پشت چشم کمتر واضح، دیده می‌شود و جثه‌اش نیز بزرگ‌تر است. پرنده‌ای بسیار جسور است و به حیوانات بزرگ‌تر از خود نیز حمله می‌کند. در نزد اعراب، به سبب استفاده در قوشبازی، بسیار مورد توجه است.

زیستگاه:

این پرنده در استپ‌های کم درخت، کوهپایه‌ها، کوهستان‌ها و نواحی نیمه بیابانی به سر برده و در شکاف صخره‌ها یا روی درختان آشیانه می‌سازد و گاهی نیز از آشیانه‌های قدیمی بهره برده و تولید مثل می‌کند. در ایران، زمستان‌ها فراوان است و به وفور در نواحی غربی کشور تولید مثل می‌کند. این پرنده از پستانداران کوچک (موش خرما) تغذیه می کند.

تولید مثل و  پراکندگی:

این پرنده در ماه‌های اردیبهشت – تیر، بین ۳ تا ۵ تخم می‌گذارد و ۳۰-۲۸ روز روی تخم‌ها می‌خوابد، دوران بلوغش ۴۵-۴۰ روز به طول می‌انجامد. 
در گذشته نه چندان دور بالابان در ایران فراوان بوده است و به نسبت معمول زادوولد می‌کرده است. اما در حال حاضر از جمله پرندگانی است که در معرض انقراض نسل قرار دارد؛ ضمناً مورد علاقه شدید قوشبازان برای شکار هوبره است، بنابراین، باید برای حفاظت از محل‌های تولید مثلش و همچنین صید آن اقدامات جدی تری صورت گیرد.


کوکر شکم سفید (طلایی)



راسته کبوتر - تیره باقرقره ییان
نام انگلیسی :  Pin-tailed Sandgrouse

طبق نظرات پرنده‌شناسان و نیز دوستداران طبیعت در رای گیری مجله پرنده‌شناسی خاورمیانه، «کوکر طلایی نر» (عکس بالا) زیبا‌ترین پرنده موجود در خاورمیانه شناخته شده‌است. به عبارتی؛ زیباترین پرنده ایران.

کوکرها در ایران:

تا سال های قبل از انقلاب، دشتهای ایران میزبان هفت نوع کوکر(کوکر بر وزن کوثر) بودند:
1.کوکر شکم سفید  (طلایی) (Pin-tailed Sandgrouse )
2. کوکر سبخی ( سبخ : شوره زار) یا کوکر شکم بلوطی  ( Chestnut-bellied Sandgrouse ) .
3.کوکر راه‌راه  (Lichtenstein’s Sandgrouse)
4. کوکر شکم سیاه (Black-bellied Sandgrouse)
5. کوکر خالدار (Spotted Sandgrouse)
6. کوکر گندمی (Coronated Sandgrouse)
7.کوکر دم دراز (Pallas’s sandgrouse)

در سالهای قبل و با بی توجهی و بی اهمیتی نسبت به حیات وحش و باز بودن دست مردم برای نابودی محیط زیست ایران، به تدریج از شمار کوکرهای سبخی (شکم بلوطی)  کاسته شد بطوری‌که بعد از سال 1361 تاکنون هیچ کوکر سبخی (شکم بلوطی) در جنوب ایران دیده نشده است. کوکر طلایی در حال حاضر تنها میهمانی است که هر بهار به ایران سر می‌زند، اما همین کوکر نیز که قبلا در گله هایی هشت هزارتایی به جنوب ایران مهاجرت می‌کرد، اکنون در دسته‌هایی صد تا دویست عددی دیده می‌شود. کوکر نر مجموعه‌ای هنرمندانه از درهم آمیختن رنگین کمانی از رنگهای سرخ زعفرانی-سرخ جگری – سبز یشمی – زرد طلایی – زرد آجری- قهوه‌ای روشن – سفید برفی و سیاه زاغی – خاکستری روشن و نیز نارنجی پررنگ است. نوع ماده آن نیز با سینه‌ای سفید و پشتی زرد رنگ همراه با خطوط راه‌راه سیاه و سفید و زرد آجری، زیبایی خاص و چشمگیر خودش را دارد. چشمان کوکر به قدری زیبا هستند که انسان از تماشای آن سیر نمی‌شود. کوکر همچنین جزو پرندگان پر صداست و چه به هنگام پرواز و چه در وقت دانه چینی و جفت‌گیری، با صدایی شبیه به غو غو کردن به نحو دلنشینی آواز می‌خواند  و روح دشت و آسمان را زنده نگه می‌دارد.

در سال 1351 تمبری با طرح این پرنده زیبا منتشر شد.

چطور پیدایش کنیم:

اندازه کوکر شکم سفید 37 سانتی‌متر ( با احتساب پرهای بلند دم ) است.
در حالت نشسته منطره کبک کمرنگی را دارد که چمباتمه زده است ولی به وسیله پرهای میانی دمش که نوک تیز و دراز هستند به آسانی تشخیص داده می‌شود . کوکر شکم سفید در پرواز ظاهرا بی گردن به نظر می‌آید و نشانه‌های دیگر تشخیص آن در این حالت عبارت است از بالهای دراز و نوک تیز، سفیدی شکم و سطح زیرین بالها. پوشپرهای بال بلوطی، تارک خاکستری ، صورت زرد نارنجی ، گلو و چانه سیاه و بالاخره نوار سینه‌ای پهن بلوطی رنگ دارد‌.
کوکر شکم سفید ماده؛ سطح پشتی زردرنگ با راهراه عرضی ظریف به رنگ های سیاه ارغوانی دارد .گلو و سطح شکمی آن سفید است با دو یا سه نوار باریک سیاه در ناحیه سینه.
کوکر شکم سفید نر؛ در زمستان به ماده شباهت پیدا می کند ولی راه‌راه ارغوانی سطح پشتی را ندارد‌، پرواز این پرنده سریع و شبیه پرواز سلیم طلایی است‌، اغلب به صورت گله های بزرگ دیده می‌شود که ضمن پرواز دسته‌های کوچکی از آنها جدا می‌شود‌.

زیستگاه :

در دشت های خشک و پر گرد و غبار‌، فلات‌های مرتفع و سنگلاخ و زمین‌های گلی خشک شده دیده می‌شود‌.
روی زمین آشیانه می‌‌سازد و نکته جالب اینجاست کوکرهای طلایی نر و ماده، به نوبت روی تخم‌ها می‌خوابند.

پراکندگی :

کوکر شکم سفید از جمله پرندگان بومی ایران است که در ۱۵ سال گذشته از پراکندگی فراوانی برخوردار بوده است، اما در حال حاضر به رغم کاهش چشم‌گیر این پرنده، از وضعیت تعداد و پراکندگی آنها اطلاع دقیق و مستندی در دست نیست.

کوکر شکم سفید (طلایی) در حال انقراض است!



کوکر پرنده ای بسیار کم جرات است و با دیدن انسان به شدت وحشت می‌کند. به علاوه مثل گنجشک، به هیچ عنوان با قفس خو نمی‌گیرد و خانگی نمی‌شود. به همین دلیل اگر آنرا در قفس کنید، با دیدن اولین انسان آنچنان پر می‌زند و خود را به در و دیوار می‌کوبد تا خونین و مالین شود و بیافتد و بمیرد.

در باور مردم:

در افسانه های مردم لر و عرب هندیجان و روستاهای ماهشهر، حکایتهای بسیار زیبا و دلنشینی از کوکر ها وجود دارد. از آن جمله این اعتقاد محکم که کوکر ها شاه دارند!


آخرین پرنده شناسایی شده در کشور



این گونه پرنده که از خانواده پرستوهای دریائی می‌باشد، با نام لاتین Brown Noddy یا Common Noddy و نام علمی Anous stolidus به تازگی و در برنامه بررسی پرندگان جزایر خلیج فارس، در حوزه استان هرمزگان و در جزیره شیدور شناسایی و گزارش شد.

با احتساب این گونه جدید، پرندگان ایران به ۵۲۳ گونه ارتقا یافت. پرندگانی که باید دیده شوند؛ چه توسط علاقه‌مندان و چه توسط مسئولین امر!


برگرفته از: پرندگان ایران
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۱۵۲
ممنون تابی . واقعا تا وقتی تو دل طبیعت نیای و پرواز زیبای این پرنده ها رو نبینی نمیدونی چه نعمتی هستن .
چه جالب، اینقدر مستند بی بی سی دیدیم که باورش سخته این پرنده های خوشگل تو کشورمون هستن و ندیدیمشون! کاش تلویزیون چند تا مستند طبیعت ساخته بود ...
شما را به خدا در این خصوص یعنی حیات وحش ایران بیشتر تمرکز کنید چراکه این حیات هر ساله با صدمات جبران ناپذیری روبرو می شود .
زيبا بود و ممنون
به یاد اوردم خیلی وقته به اسمون و فضای اطراف بی توجه هستم
با تشکر زیبا بود
خیلی عالی بود به دوراز سیاست و سیاست بازی این جوررندگان را می بیند احساس خوبی دست می دهد .
چه قدر خوبه که غیر از سیاست و اوضاع ناامید کننده ی اون، هنوز پرندگانی برای دیدن و والیبالی برای لذت بردن داریم...
یه عکس از "اسکل" هم میگذاشتین!!
پاسخ ها
اکبر نعمتی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۶
درود بر شما اسکل یک پرنده افسانه ای است. که نام آن در شاهنامه هم آمده است
من عاشق پرنده ها هستم...یه خانواده جغد بسیار زیبا در نزدیکی باغ خانوادگی ما در همدان زندگی می کنند که سفید مایل به خاکستری هستند و فوق العاده دوست داشتنی ظاهرا آخر تابستان مهاجرت کردند امیدوارم شکار نشده باشند!...مناطق نزدیک ما عقابهای طلایی زیادی داره خصوصا کردستان(جاده منتهی به بانه فوق العاده زیاد بودن)وقتی آدم پروازشون رو میبینه نفسش میگیره...در ضمن بلبل خرمایی جنوب(یه دونشنون تو باغچه ما زندگی میکرد گرفتنش!) و طوطی های تهران رو فراموش کردین
ممنون زیبایی ها رو دیدن حس خوبی داره
خیلی عالی بود امیدوارم ادمها یه روز افسوس این همه زیبایی رل نخورند.
کدوما حلال گوشتن؟راجع به گوشتشون هم بنویسین
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۱:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
چه نفرت انگیز و خودخواهانه!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
شما همون شکارچی توله خرس ها نیستین ؟
یوسف
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
منم با ناشناس موافقم !

چه نفرت انگیز و خودخواهانه !
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
امیدوارم این نظر شما فقط یک شوخی باشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
مگه برای شما هم فرقی میکنه؟
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۶
شکمو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۶
حتي شوخي هم باشه ، شوخي خيلي زشتي است.
در کل کشورهای پیشرفته اداره محیط زیست یکی از مهمترین ادارات دولتی و یکی از قویترین سیاستگذارهای همه بخشها می باشد ولی متاسفانه در ایران این موضوع بر عکس می باشد که باعث از بین رفتن گونه های جانوری و گیاهی بسیاری هستیم که بعضا جبران ناپذیر می باشد به امید روزی که حداقل مردم سوای گرایشات سیاسی وجناحی به مسئله محیط زیست به عنوان یک مسئله حیاتی نگاه کنند
در ایران همه چیز برعکسه متآسفانه / در خارج پرندگان ازادند و در زمستان حتی از دست مردم غذا میخورند ولی در ایران وای به پرنده ایی که نزدیک شه مخصوصا اگه زیبا باشند. در شیراز که به راحتی در کشتار گنجشکان مسابقه و ابگشوت و کباب گنجشک بی زبان معرف شده.
خیلی عقبیم.

اگر این پرندگان تصویری در همین کانادا بود با برنامه ریزی انقدر تعداشان را زیاد میکردند که نگو.
پرنده های کوکر را بعد از شکار انبوه در محفظه های فیبری ویخزده برای شیوخ کشور های خلیج فارس سوقاتی می برند ان هم از طریق فرود گاه اهواز.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۶
خاک بخورند انشاالله با اون هيکلاشون
راستش من فقط رسیدم عکس این پرنده ها رو ببینم و یه کم از ویژگی ها شونو بخونم. من عاشق پرنده هام. دلم می سوزه اگه نسل یه کدومشون منقرض بشه!
به آدمها رسیدگی کنن پرندگان پیشکش
من حاضرم هر کمکی باسه حفظ این حیوانات زیبا انجام بدم. مالی- جانی- وقتی.
خدا مرگ بده هر کی حیوانات کمیاب رو شکار میکنه.
قابل توجه مسئولین.....
کاش در رابطه پرنده زیبا ومنحصربفردی بنام مرغ جیرفتی که فقط در جنوب شرقی ایران یافت می شود هم می نوشتید
سپاس از اطلاع رساني
تا وقتی که کشتن هر جانور فقط برای اطفای غریزه جانور کشی بخشی از فرهنگ ما است و حتی جانوران را می کشیم تا نذرمان برآورده شود یا قضا و بلا دور شود ، چه انتظاری می توان داشت. خبر مربوط به توله خرس ها را یادتان هست؟ چه مجازاتی برای آن دیوانه ها درنظر گرفته شد؟
من توكف عكسهاي بسيار زيباشم
آفرين
we used to go to KAN alot .there were lots of hod hod .the last time i was there ,it was full of new buildings and all those tree ,i mean all of them had VANISHED
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
فارسي بنويس.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
بابا خارجکی!!!
خيلي خوب بود فقط لطف كنيد عكسهايي از عقاب هما است را بذاريد
زاغ بور رو هم باید اضافه می کردی پنده ای مخصوص پارک ملی توران بیارجمند
از اطلاعاتی که در زمینه پرندگان دادید ممنونم اگه امکان داره تمام 517 گونه پرنده رو به تناوب معرفی کنید شاید با شناخت بیشتر پرندگان تلاش بیشتری برای حفظ انها صورت بگیرد
باید فرهنگ سازی شود تا از شکار بی ویه این پرندگان زیبا جلوگیری شود.
الله جميل و يحب الجمال. تبارك الله احسن الخالقين.
اميدوارم كه از اين گونه هاي ناب كه ممكن است خطر انقراض تهديدشان كند حفاظت كامل به عمل آيد.
زيرا پرندگان نيز به سهم خويش در چرخه طبيعت و حفظ تعادل آن سهم به سزايي دارند. خداوندا نگهدارش از زوالش!
دست در دست هم دهيم به مهر
ميهن خويش را كنيم آباد
بعض نام ها جديد بودند مثلا كوكر !! نام رايجتر بنويسيد بهتره
بسيار عالي بود دست مريزاد درس بزرگي در شناخت عظمت و قدرت نامتنهي پروردگار تواناست
من یکبار از نزدیک و بطور کاملا تصادفی یک هدهد را دیدم
این پرنده حقیقتا زیباست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
منم تو پارك چيتگر يه هد هد از نزديك ديدم
واقعا زيباست
پوپک
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۱
من هم یکبار پرنده ی هدهد یا همون پوپک رو در رودسر دیدم خیلی زیباست
تازه اسم خودم هم پوپک هست
حال آدم بهم میخورد از این اصطلاح " فرهنگ سازی" اینهم مثل " انتقال تکنولوژی است. فرهنگ را نمیتوان ساخت. نیاز اجتماعی باید آنرا طی ادوار و قرون ایجاد کند، نه ایکه 4 تا روزنامه بنویسند یا 6 دفعه تلویزیون و رادیو بگویند تازه اگر بنویسند و بگویند. اینهمه صحبت از فرهنگسازی کرده اید، خواهش میکنم یک مورد موفقش را مثل بزنید.
در استان بوشهر به اولین پرنده گزه با فتحه روی حرف گ و به وفور یافت می شود مخصوصا در تابستان.
به جاي اينكه از صبح تاشب قضولي احمدي نژاد رو بكني از اين عكس ها بذار.
واقعا عالی بود دست نویسنده درد نکنه ....
من دیروز حوالی ده ونک دیدم که موقعی که برف می اومد سه تا مرد جوان با دو تفنگ ساچمه ای داشتند گنجشکهای بدخت را که روی درخت بودند می زدند. بابا اولا شهر که جای این کارها نیست. دوم انکه چند دونه پرنده هم تونسته تو این شهر دوام بیارند که نباید کشت. سوم انکه ...
gahi tanaffos ham lazeme , ta tamarkoze behtari bedast biad
سلام خوب بود اين اطلاع رساني در دهه هاي قبل رخ ميدادكه شاهد انقراض بعضي هانباشيم
چرا قرقاول زیبا ترین پرنده ایران رو نشون ندادید
..حیفه ..تازه نسلش هم از انقراض داره خارج میشه و این خیلی خوبه مخصوصا تو شمال
چی سالم مونده که پرنده ها بخوان سالم بمونن
مطالب جالب بود ولی نباید از محیط زیست راحت گذشت بعد از مدتی قضیه دریاچه ارومیه میشه تبدیل به بحران میشه
محیط زیست ایران و طبیعتش یکی از زیباترین ها در دنیاست و واقعا باید افسوس خورد که چندان توجه جدی از طرف مسئولین به آن نمی شود. چرا باید مثلا عرب های منطقه اجازه پیدا کنند که در ایران به شکار این گونه های جانوری بی همتا بپردازند؟ بارها تا به حال شنیده شده که عرب های کویت و عراق و کشورهای دیگر خلیج فارس در ایران و حتی در مناطق ممنوعه شکار می کنند. وقتی مردم ایران ببینند که چنین چیزی رخ می دهد معلوم است که آنها دیگر اهمیتی به حفظ محیط زیستشان نمی دهند و فکر می کنند که حیواناتی که قرار است توسط غیر ایرانی ها شکار شوند چرا توسط خود آنها شکار نشوند؟ پس قدم اول فرهنگ سازی این است که خود مسئولین مملکت نشان بدهند که به عنوان ایرانی برای میراث طبیعی و محیط زیست ایران ارزش و اهمیت قائلند و جلوی شکار دیگران در ایران را بگیرند.
چند سال پیش در پارکی در ترکیه بودم پرند گان تا پهلوی پای آدم می آمدند اما در ایران فرار میکنند . آیا ما آدمها ی بد تری هستیم؟
پاسخ ها
پوپک
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۱
توی خارج زیاد پرنده هارو شکار نمیکنند،اما توی ایران این کارو می‌کنند
شاید هم اون پرنده هایی که شما دیدی تربیت شده باشند
یا آدما بخاتر این که هی بهشون غذا دادن دیگه فرار نمیکنند
برنده هاي بسيار زيباي: دم جنبانك، داركوب، كلاغ زاغي، ... جا افتادند!
تلويزيون خيلي كار براي معرفي برنده ها دارد و مجري هاي خوب هم كه عاشق طبيعتند.
يك خورده ذوق لازم است. يك كمي هم همت.
صفای تمبر یک ریالی رو عشقه.
ممنونم تابناک 35سال پیش پرنده (کوکر) را در استان فارس شهرستان کارزین به وفور می دیدیم
راستی میدانستید نمودار رشد جمعیت انسان ها شبیه نمودار شد حیواناتی است که تعدادشان یکدفعه زیاد میشود و بعد از آن یکدفعه منقرض میشوند؟
جمعیت زیاد عامل تمام بدبختی هاست. اگر جمعیت ما بی رویه در دهه 50 و 60 زیاد نمیشد، ایران الان 55 میلیون نفر جمعیت داشت. فشار به اقتصاد و طبیعت کمتر بود و مردم مرفه تر بودند.
زندگی بی طبیعت بی گل بی پرنده یعنی افسردگی یعنی تنهایی یعنی مرگ با تشکر از شما که حافظین این مواهب الهی هستید
درود بر شما،
بسیار خرسند شدم که سایت خبری، تحلیلی شما در میان انبوه خبرهای سیاسی بخشی را نیز به محیط زیست اختصاص داده اید.
و بسیار خرسند شدم که از مطالب سایتم "پرندگان ایران" بهره گرفتید.
با سپاس
اکبر نعمتی
دانشنامه اینترنتی پرندگان ایران
زیبا بود اما چند روز یک از دهستان های بندرماهشهر بودم که یادی از چند پرنده افتادیم که قبلا در زمستان انچنان کوچ می کردن که اسمان را تاریک می کردن همین چند سال پیش اما حالا یک پرنده هم بر اسمان این شهرستان پرواز نمی کند جدا برای من خیلی تعجب اور بود اخه خیلی بودن ولی این دو سه سالی از اونها هیچ خبری نیست نمیدونم به علت شکار بی رویه یا تغیر اب و هوای این شهرستان
خوب حالا زیستگاهشون کجاس یه حالی بهشون بدیم؟؟؟
من عكاس پرندگان هستم. اين حرف رو بايد از نو سنجيد. انسان و هر نوع جانوري حق زيستن داره. حق تحصيل براي انسان و حق پرواز براي پرنده. حق داشتن غذا هم براي انسان و هم براي ديگر جانوران. اگه ادعا ميكنيم ميفهميم و از هوش بالاتري برخورداريم نبايد به شكلي كاملا حيوان وار (اشاره به هر نوع و شكل و فرم شكار دارم) آنها را صيد كنيم. اگر كسي براي انسان و حقوقش سينه چاك ميكند به موازات آن براي جانوران نيز بايد فرياد كند. اولويت ندارد.
برای چاپ این موضوع صد ها بار تشکر از تابناک!
جل الخالق با خلق اين زيبايي ها .
بايد جلوي انقراض اينا گرفته بشه واقعاً حيفه كه اين نعمت ها رو از دست بديم .
ممنون چرا از چُغُک های مشهدی مطلب و عکسی منتشر نکردِن.
ممنون از همه دوستان کلی مفید بوذ
کاش در شهرها پارک های خیلی کوچک ولی حفاظت شده
برای پرنده ها درست میکردن
اندر احوالات انقراض!
کنام در مبحث محیط زیست به منطقه ای گفته میشه که گونه های مختلفدر اون قادر به بهره گیری از شرایط و بقا هستند ، ساده بگم؛ همین دشت های ایران خودمون که نمونه درخور توجهی از زیستگاه برای دامنه وسیعی از جانوران و گیاهان محسوب میشه ، جنگل های شمال ایران که در رده قدیمی ترین مناطق جنگلی دنیا تجلی گاه حضور انواعی از خاص ترین مخلوقات خداست با اصلا ساده تر ، همین درختای چنار خیابون ولیعصر ! زیستگاهی مناسب و آرمانی برای لکه هایی سیاهی تو اوج اسمون تهران ، برای کلاغ ها که یه روز صدای غار غارشون همه رو کلافه میکرد .
نگاه کنید چه بر سر دشت ها و جنگلهای بکر ایرانمون اومد خیلی راحت میشه حضمش کرد که چرا گونه های جانوری یکی بعد از دیگری میشن عکسای داخل کتابامون ! میشن خاطره و عدم . وقتی با سوء مدیریت و به کار گیری افراد غیر متخصص زیستگاه طبیعی جانداران رو با سادگی در پی منافع شخصی یا گروهی افراد به دست نابودی میدیم بعد با باقی مونده حیات باغ وحش و پارک میسازیم که اون هم خودش معیار مالی داره توقع محیط زیستی پویا و زنده احمقانه خواهد بود .
وقتی چنار ها رو خشک میکنیم بعد قطع کلاغی نمیمونه برای زندگی کردن .
درد درد درد ، درد اونجاست که به جای توجه به زیستگاه و فرهنگ زیست محیطی سرگرم شرایطی شدیم که خروجی جز نابودی نداره .
جایی که ادم ها ساده میمیرن پرنده ها خیلی دور تر از دید قرار دارن .
بقیه هاچی
در مورد بالابان یک ماه پیش یدونه لونه پیدا کردم با پنج عدد جوجه بالابان
کاش میشد عکس بذارم همه ببینن
از داخل لونه عکس و فیلم گرفتم
البته صخره نوردی خیلی سختی بود واقعا خطرناکه جاش
قیافه جوجه ها وقتی کوچیک هستن خیلی جالبه جوریه که ادم دلش میسوزه
من هر هفته میرم از دور میبینمشون
الان بزرگ شدن و پرواز میکنن
تقریبا دو هفته طول کشید تا بفهمم دقیقا کدوم گونه ی شاهین هستن
کلی وب گردی کردم
متاسفانه جای خیلی بدی رو به عنوان لونه انتخاب کردن
اطراف یکی از پناه گاه های حیاط وحش در اصفهان که به دلایلی ترجیح میدم اسم پارک ملی رو نگم چون هنوز اینجا هستن و نمیخوام کسی متوجه بشه و بیاد بگیرتشون
داخل محدوده محافظت شده نیستن
خیلی ادم از اونجا رد میشه
امیدوارم عاقبتششون خیر باشه
چیزی که مهمه اینه که الان پرواز میکنن و کسی نمیتونه بدون تجهیزات بگیرتشون
من وقتی رفتم داخل لونه رو ببینم اصلا انتظار نداشتم این همه جوجه داخلش باشه
فکر میکردم دوتا جوجه داخلشه
چون صدای جوجه هارو از پایین شنیدم میدونستم جوجه دارن ولی نمیدونستم این همه
نمیدونم چجوریه که اینا در حال انقراض هستن
صحنه های خیلی جالبی از پدر و مادرشون دیدم
دیدم که دوتایی یدونه عقاب رو تو هوازدن و عقاب مجبور شد فرار کنه و بشینه روی زمین
خخخخ یه لونه زاغ نزدیک لونه بالابان ها هست اونا هم جوجه دارن و هر روز این با هم مبارزه میکنن
این زاغی که دارم در موردش حرف میزنم دست کمی از عقاب نداره
من دیدم این زاغ ها دو تایی عقاب رو میزنن
خودتون حساب کنید بالابان چه قدرتی داره که این زاغ ها از دست بالابان فرار میکنن
سلام خسته نباشید ببخشید یه پرنده وحشی کوچک شبیه کبک که تو کوه بالش شکسته بود پیدا کردم و الان تحت درمان هستش.می خواستم ایم این پرنده رو بدونم خیلی تحقیق کردم ولی پیدا نکردم.
نکته مخفی این شکل به ترتیب جوابش خواستم
#معما
نکته مخفی رو پیدا کن
جواب رو به ربات بفرستید به ترتیب
برای خوردن خیلی خوبند من چند تا گرفتم خیلی گشنگند ام از پرندگان بالا نیستن ام خوشگلند و پیش ما به کنکاژ مهروفند و امروز کبابشون میکنم من عاشق شکار پرنده هستم
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر