صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
در گفتگو با تابناک بررسی شد؛

بورس بدون هیجان فروش/ حقیقی‌ها در صف خرید از حقوقی ها/ روز منفی برای ایران خودرو و سایپا

شرکت‌هایی که به‌طور مستقیم از جنگ آسیب دیده‌اند، همچنان باید تا زمان تعیین تکلیف بسته بمانند، اما تعطیلی کامل بازار سرمایه راه‌حل درستی نیست.
کد خبر: ۱۳۷۳۶۷۲
| |
1189 بازدید
|
۱
بورس بدون هیجان فروش/ حقیقی‌ها در صف خرید از حقوقی ها/ روز منفی برای ایران خودرو و سایپا

پس از بیش از دو ماه تعطیلی فعالیت بازار سرمایه در پی حملات دشمنان به خاک کشور، بورس تهران صبح امروز با تصمیم و تدبیر سازمان بورس دوباره فعالیت خود را از سر گرفت. 

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ در آغاز معاملات امروز، شاخص کل بورس تهران ابتدا با افت مواجه شد، اما در ادامه روند بازار تغییر جهت داد و در نهایت با رشد ۲۵۱۸ واحدی در سطح ۳ میلیون و ۷۱۶ هزار واحد ایستاد تا بازار دوباره در مدار سبز قرار گیرد. طی این روز، بیش از ۵۶۵ هزار معامله در سامانه‌های معاملاتی ثبت شد و خریداران حقیقی بیش از دو هزار میلیارد تومان پول جدید وارد بازار کردند؛ رقمی که نشان از بازگشت نسبی اعتماد سرمایه‌گذاران خرد به بورس دارد.

محدودیت معاملات در برخی نمادها

با وجود بازگشایی رسمی بازار، همه شرکت‌ها هنوز به چرخه معاملات بازنگشته‌اند. به گفته «بهادر برهان» کارشناس بازار سرمایه، بیش از ۴۰ نماد بورسی همچنان متوقف هستند. این شرکت‌ها از جمله بنگاه‌هایی محسوب می‌شوند که در جریان جنگ اخیر آسیب مستقیم یا غیرمستقیم دیده‌اند. او در گفت‌وگو با خبرنگار تابناک تأکید کرد: «در نخستین روز بازگشایی پس از حدود ۸۰ روز تعطیلی، فقط سهامی باز شدند که از جنگ آسیب ندیده بودند. به همین دلیل بخش عمده معاملات در گروه‌هایی انجام شد که از نظر بنیادی شرایط مطلوبی دارند.»

نقش رشد نرخ ارز و مجوز افزایش قیمت‌ها

برهان در ادامه تصریح کرد که افزایش نرخ ارز نیمایی پیش از تعطیلی بازار و همچنین مجوز دولت برای افزایش قیمت محصولات برخی صنایع، موجب بهبود وضعیت بنیادی شرکت‌های غیرآسیب‌دیده شده است. این عوامل سودآوری آن‌ها را افزایش داده و باعث شده نسبت (P/E) در تعدادی از نمادها به سطوح جذاب دو تا سه واحد برسد. از همین رو، جریان نقدینگی حقیقی امروز عمدتاً به سهام شرکت‌های تولیدی و صادراتی با بنیاد قوی هدایت شد.

به گفته این تحلیل‌گر، سازمان بورس طی روزهای اخیر مجموعه‌ای از برنامه‌های حمایتی را آماده کرده و با سهامداران عمده نیز برای جلوگیری از عرضه سنگین هماهنگی‌هایی انجام داده است. با این حال، او تأکید کرد که روند مثبت امروز بازار حاصل حمایت‌های مصنوعی نبوده است: «برخلاف تصور، بازار امروز با حمایت حقوقی‌ها مثبت نشد، بلکه این حضور پررنگ سرمایه‌گذاران حقیقی بود که شاخص را سبز کرد. حتی در بسیاری از نمادهای بزرگ شاهد فروش حقوقی‌ها و خرید حقیقی‌ها بودیم.»

در میان صنایع بورسی، گروه بانکی ها از جمله بخش‌هایی بودند که بیشترین رشد را تجربه کردند. افزایش نرخ‌های تسعیر ارز و عدم آسیب مستقیم بانک‌ها از جنگ اخیر، از منظر کارشناس بورس، دو عامل کلیدی مثبت شدن نمادهای بانکی بود.

در مقابل، گروه خودرویی روز کم‌رمقی را پشت سر گذاشت. تحلیلگران دلیل این امر را در ساختار زیان‌ده و وابستگی بالای صنعت خودرو به زنجیره تأمین فولاد و قطعات می‌دانند. به گفته برهان، آسیب برخی شرکت‌های فولادی در جنگ اخیر، می‌تواند زنجیره تولید خودروسازان را مختل کند. او افزود: «افزایش قیمت خودرو در شرایطی که جریان تولید دچار اختلال است، لزوماً به معنای سودآوری برای سهامداران نیست و به همین دلیل فعلاً سرمایه‌گذاران به این گروه اقبالی نشان ندادند.»

واکنش سهامداران و چشم‌انداز بازار

یکی از نگرانی‌های پیش از بازگشایی، احتمال بروز صف‌های فروش هیجانی از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی بود. اما برخلاف تصور، چنین اتفاقی رخ نداد. برهان معتقد است بسیاری از سهامداران نگران، پیش از وقوع جنگ از بازار خارج شده بودند و در بازگشایی اخیر “نقدشوندگی هیجانی” چندانی وجود نداشت. او می‌گوید: «بازار امروز نشان داد که اعتماد سهامداران خرد هنوز به‌طور کامل از بین نرفته است. این بار خریداران حقیقی با وجود ریسک‌های سیاسی، وارد میدان شدند و نقش اصلی را در مثبت شدن شاخص داشتند.»

ضرورت استمرار فعالیت بازار

در بخش پایانی گفت‌وگو، این کارشناس بر تداوم فعالیت بورس حتی در شرایط جنگی تأکید کرد و گفت: «شرکت‌هایی که به‌طور مستقیم از جنگ آسیب دیده‌اند، همچنان باید تا زمان تعیین تکلیف بسته بمانند، اما تعطیلی کامل بازار سرمایه راه‌حل درستی نیست. تجربه نشان داد که بستن کل بازار نه از سهامداران صیانت می‌کند و نه به آرامش اقتصادی کمک می‌کند، بلکه فشار بیشتری بر سازمان بورس وارد می‌سازد.»

به گزارش تابناک؛ بازار سرمایه امروز در نخستین روز بازگشایی خود پس از یک دوره تاریخی تعطیلی، آزمونی مهم را با موفقیت نسبی پشت سر گذاشت. ورود پول تازه از سوی حقیقی‌ها، بازگشت تدریجی امید به فعالان بازار و ثبات نسبی شاخص‌ها، همگی نشانه‌هایی از امکان احیای تدریجی بورس در دوره‌ای پرچالش است. با این حال، استمرار این روند به عوامل کلانی چون وضعیت سیاسی، نرخ ارز و سیاست‌های حمایتی دولت وابسته خواهد بود.

به نظر می‌رسد بورس تهران، پس از جنگ چهل روزه، آرام آرام به مسیر طبیعی خود بازمی‌گردد؛ مسیری که بیش از هر زمان دیگری به اعتماد سرمایه‌گذاران و شفافیت تصمیمات سیاست‌گذاران نیاز دارد.

 

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
برچسب ها
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۵/۰۲/۲۹
قیمت بنزین در ایران ارزان است باید چهار برابر افزایش یابد تا مدیریت شود و صرفه جویی شود و سرمایه کشور از بین نرود و قاچاق نشود
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟