بازدید 32659
تابناک اقتصادی بررسی کرد

چرا دلار ارزان شد، ولی کالا‌ها گرانتر؛ پای «دلار ۴۲۰۰ و چاپ پول» در میان است؟!

کمیسیون تلفیق مجلس، برای سال آینده بر تخصیص ۹ میلیارد دلار به نرخ ترجیحی تاکید دارد با توجه به تجربه تلخ سال‌های اخیر، باید منتظر تداوم کسری بودجه و استقراض دولت از بانک مرکزی و در نهایت رشد تورم و گرانی‌ها حتی با وجود ثبات نرخ ارز باشیم.
کد خبر: ۱۱۰۷۳۴۰
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۷:۵۵ 01 March 2022

چرا دلار ارزان شد ولی کالاها گرانتر؛ پای «دلار 4200 و چاپ پول» در میان است؟!

محمدرضا مقامی فرد؛ کمیسیون تلفیق مجلس، برای سال آینده بر تخصیص ۹ میلیارد دلار به نرخ ترجیحی تاکید دارد که با توجه به تجربه تلخ سال‌های اخیر، باید منتظر تداوم کسری بودجه و استقراض دولت از بانک مرکزی و در نهایت رشد تورم و گرانی‌ها حتی با وجود ثبات نرخ ارز باشیم.
 
به گزارش تابناک اقتصادی؛ ماموریت رئیس جمهور به دو وزیر برای علت یابی گرانی‌ها با وجود کاهش نرخ ارز؛ این خروجی مهم از نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بود که روز گذشته رسانه‌ای شد. مطالبه‌ای مهم که برای بسیاری از مردم هم سوال شده است که چرا با وجود افت نسبی بهای ارز یا بهتر بگوییم، عدم جهش‌های ارزی همچون گذشته، اما خبری از کاهش محسوس قیمت‌ها نیست و حتی در برخی از کالا‌ها همچون خودرو و لوازم خانگی و گوشت و مرغ و مایحتاج ضروری مردم، قیمت‌ها با افزایش نیز همراه شده است؟! پاسخ به این سوال و یافتن دلایل این مساله مهم، حالا به درخواست رئیس جمهور از وزرای مربوطه نیز رسیده است.

در این میان، برای یافتن پاسخ این چرایی مهم در اقتصاد ایران، بایستی به تصمیمی مهم در دولت قبل بازگشت؛ سیاستی به نام دلار ترجیحی برای واردات کالا‌های اساسی با هدف ثبات قیمت‌ها و حفظ قدرت خرید مردم. اتفاقی که در همان ابتدا با انتقاد‌هایی مبنی بر ضربه به تولید و ایجاد رانت و فساد مواجه شد، اما پافشاری دولت روحانی بر تداوم این نوع حمایت ارزی از واردات کالا‌های اساسی باعث شد تا در کمتر از چهار سال، بیش از ۶۰ میلیارد دلار به نرخ ۴۲۰۰ تومان از کشور خارج شود و در مقابل بر اساس اعلام مقامات مسئول، در برخی از ثبت سفارش ها، خبری از واردات کالا نبود و در بسیاری از کالا‌هایی که واردات انجام شد نیز خبری از توزیع شفاف و عادلانه بر اساس نرخ دولتی نبود.
 
چرا دلار ارزان شد، ولی کالا‌ها گرانتر؛ پای «دلار ۴۲۰۰ و چاپ پول» در میان است؟!
 

بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ شد؟

بنابراین با تداوم این سیاست ارزی مخرب، عملا از یک سو تولید داخلی تضعیف و در سمت دیگر، تقاضا برای واردات بیشتر شد؛ روندی که در نهایت به استقراض دولت روحانی از بانک مرکزی و کسری بودجه دولت منجر شد. گواه این ادعا، در صحبت‌های اخیر سیاست گذار پولی و ارزی کشور است.
 
به گفته صالح‌آبادی رئیس‌کل بانک مرکزی، دولت قبل در سال گذشته ۴ میلیارد دلار درآمد نفتی به دست آورد، اما ۱۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی نیاز داشت؛ به همین دلیل، ۶ میلیارد دلار ارز را از سامانه نیما به قیمت نزدیک به نرخ آزاد خریداری کرد و به قیمت ۴۲۰۰ تومان به واردکنندگان فروخت. وی افزود: به اندازه ۶ میلیارد دلار مابه‌التفاوت نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیما، دولت در سال گذشته پول چاپ کرد و پایه پولی را بالا برد که سبب افزایش نقدینگی و متعاقبا تورم شد که این رقم بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است؛ بنابراین، همان طور که رئیس کل بانک مرکزی نیز گفته است، سیاست ارز ترجیحی نه تنها به کنترل قیمت‌ها کمکی نکرده، بلکه باعث افزایش نقدینگی و به دنبال آن، رشد تورم نیز شده است.
 
در این میان، باید برای نمونه به یکی از کالا‌های اساسی که از ابتدای سال ۹۷ تا به امروز حجم قابل توجهی از دلار‌های رانتی یا همان جهانگیری را به خود اختصاص داده است اشاره داشت؛ کالایی که حتی در مقاطعی نایاب و سپس با جهش قیمت همراه شد؛ بنابراین، جدیدترین گزارش مرکز آمار از تغییرات تورمی کالا‌ها و خدمات در بهمن ماه حکایت از این دارد که در دوازده ماه منتهی به بهمن ماه سال جاری، گروه روغن و چربی ها با تورم ۶۹.۵ درصدی دست و پنجه نرم کرده است؛ بنابراین نمونه روغن به عنوان کالایی که در سال‌های اخیر همواره از دلار ۴۲۰۰ برای واردات آن استفاده شده است، نشان می‌دهد که از یک سو با وجود تخصیص دلار دولتی برای واردات آن، شاهد افزایش قابل توجه قیمت روغن بوده ایم و از سوی دیگر، تولید داخلی نیز در این شرایط تضعیف شده است.
 
این روند افزایشی را می‌توان در گوشت، شیر، پنیر و تخم مرغ نیز مشاهده کرد که به طور نسبی در دوازده ماهه منتهی به بهمن ماه، تورمی در حدود ۵۰ تا ۶۴ درصدی داشته است.
 

کنترل رشد نقدینگی مهم تر از کاهش نرخ ارز

 
در مجموع مساله مهمی که باید از سوی سیاست گذاران در دولت و مجلس به آن توجه شود، کنترل رشد نقدینگی در اقتصاد کشورمان است؛ موضوعی که اگر برای آن فکری نشود، محرک اصلی در رشد قیمت‌ها با وجود کاهش و ثبات نرخ ارز خواهد بود. هرچند در این میان، نباید از ضرورت نظارت بر شبکه توزیع کالا‌ها چشم پوشی کرد، چون عدم نظارت نیز در سال‌های اخیر، به تلاطم قیمت‌ها در بازار دامن زده است و باید در دولت و به طور مشخص وزارت صمت، برای آن برنامه ریزی جدی شود.
 

پافشاری کمیسیون تلفیق بر تکرار روند اشتباه گذشته

 
همچنین انتظار می‌رود، حالا که تبعات منفی سیاست ارز ترجیحی در اقتصاد بر همگان روشن شده است، نمایندگان مجلس باید مانع از ادامه این سیاست ارزی در سال ۱۴۰۱ شوند، زیرا تا امروز کمیسیون تلفیق مجلس، برای سال آینده بر تخصیص ۹ میلیارد دلار به نرخ ترجیحی تاکید دارد که با توجه به تجربه تلخ سال‌های اخیر، باید منتظر تداوم کسری بودجه و استقراض دولت از بانک مرکزی و در نهایت رشد تورم و گرانی‌ها حتی با وجود ثبات نرخ ارز باشیم.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۵
سؤمدیریت فقط سؤمدیریت
تا زمانیکه در روی همون پاشنه بچرخه وضع همینه
دلیل عنوان خبر هم سیستم ناکارآمد اقتصاد ماست که با چند سنت افزایش دلار سریعا دلالان قیمتها رو بالا می برند ولی در کاهش نرخ ارز نه تنها قیمت پایین نمیاد بلکه بالا هم میره!!!!!باید ارز جهانگیری سریعا متوقف شود.
همه اقتصاد دانان می‌دانند قیمت دلار ناشی از تورم ایران هست و تورم ایران هم ناشی از پول های سرگردان
مگه نمیگین دلار جهانگیری(رئیسی) بده،پس چرا جرأت ندارید حذفش کنید؟پس نتیجه میگیریم درود بر جهانگیری که کار درست را انجام داد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۱
رئیسی لایحه اش رو به مجلس داد ولی مجلس رد کرد
چرا کشورهایی که افزایش پولی می‌دهند مانند چین سال 16 درصد یا برخی دیگر 10 الی 15 درصد ولی تورم آنها 3درصد هست؟
غیر از این هست که چاپ گول ایران به دلالی می رود؟ چرا دولت‌ها و مجلس ها مالیات بر عایدی سرمایه نمی گیرند که تورم کم شود؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۲
راه حل مشکل اقتصاد ایران تولید است یعنی فضای کسب و کار باید بهتر بشه ضمن اینکه با مالیات بر عایدی سرمایه نقدینگی رو به سمت تولید هدایت کرد
و از همهرمهمتر کنترل بانک ها و جلوگیری از خلق پول در بانک هاست که عامل ۹۰ در صد تورم هستند.
علت گرانی بسیار ساده و روشن است : صادرات بی رویه منابع کشور، دون امکان واردات رقابتی. سه سال پیش که شعارافزایش قیمت دلار برای سودرسانی به صادر کنندگان مد روز بود، بسیاری اعلام خطر کردند که این شعار توسط سودجویان سرداده شده تا با نوسان گیری فاصله نرخ ارز در حین صادرات، بخش اندکی از ارز صادرات را وارد و مابقی را در خارج ذخیره کنند، و در این بین با گرانی دائمی کالاها ، این اشتها آنقدر افزایش یافته که دیگر هیچ چیز جلودار این صادر کنندگان دروغین نیست.
چرا با وجود افت نسبی بهای ارز یا بهتر بگوییم، عدم جهش‌های ارزی همچون گذشته، اما خبری از کاهش محسوس قیمت‌ها نیست و حتی در برخی از کالا‌ها همچون خودرو و لوازم خانگی و گوشت و مرغ و مایحتاج ضروری مردم، قیمت‌ها با افزایش نیز همراه شده است

جواب:عرضه و تقاضا قیمت ها را تعیین میکنند.
به وزیر هم نیاز نداشت ؟!؟
چرا دلار ارزان شد ولی کالاها گرانترشدند؟
جواب سوال شما فقط یک کلمه است « سومدیریت»
دلار هم یک کالاست
چرا باید انتظار داشت باوجودتورم همه چیز گران شود اما دلار ثابت بماند؟!!!!
من اسفند ۹۷ ملکمو فروختم باپولش دلارخریدم ارزش دلار من از انموقع تابحال دو برابر شده ولی ارزش همان ملکی که فروختم درهمین مدت چهارپنج برابرشده
دلیلش اینه که نرخ ارز مصنوعی ودستوری پایین نگه داشته شده
چون قیمت دلار به سیاست و برجام ربط دارد ولی کالا به تولید و واردات.....در ضمن دلار ارزان نشده فقط کمی نوسان بازار است که طبیعی است،مگر برجام امضاه شود...؟که می شود احتمالاقبل ازعید...؟
توی هر خیابان چندتا بنر بزنید (همه چی تقصیر دولت قبل است) هم خیال خودتان را راحت کنید و هم خیال ما را.... ملت هم قول میدن دیگه نق نزنند
چون فروشنده کالا خیلی محکم میگه من مواد اولیه را قبلا با ارز گران خریدم و در انبار حالا حالاها دارم .....حالا این بازی تا کی ادامه داره باید از دلالان اصلی پرسید
متاسفم براتون با این مدیریتتون
هرگونه شوک به بازار فقط مردم را بدبخت میکند.
وقتی برجام امضا و 1 سال دلار با نرخ زیر 20000تومان در بازار تثبیت شد ، اقدام به یکسان سازی نرخ ارز و حذف یارانه کالاهای اساسی و دارو با کمک به نیازمندان واقعی شروع میشود.

آقایون که نگران تامین بودجه خودشون و بی ارزش کردن ریال هستند ، اول بدنبال کسب درآمد خارجی و استغال باشند تا برداشت از جیب مردم با دلار خود ساخته 4200 تومانی.
داخلی شدن تولیدات تاثیر قیمت دلار روی قیمت ها را کم کرده و خلق پول عامل اصلی گرانی هاست
هر وقت کسانی که کشور را هدایت می کنند فهمیدند که قیمت هر کالا و خدماتی در دنیا فقط بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین می شود همه چیز درست خواهد شد
حقوق بازنشستگان رو فقط ۱۰ درصد زیاد کردید، ولی آیا خبر دارید که قدرتِ خریدشون داره روز بروز کمتر میشه . . .‌؟؟؟
چرا دلار ارزان شد، ولی کالا‌ها گرانتر؟
بخاطر اینکه پسته 40 درصد گران شد.
واردات کمر اقتصاد تولیدی کشور را شکسته است. بجای کره جنوبی شده داریم به سمت آرژانتین شده میرویم. ارز و اقتصاد باید محصول تولید باشد. ما کالاهایمان ضعیف است.
دلار که ارزون و گرون نمیشه! این پول ملی یعنی ریال است که بی‌وقفه داره بی‌ارزش میشه و یکسره هم ادامه داره؛ حتی موقعی که به اصطلاح دلار داره ارزون میشه یا قیمتش از ثبات برخورداره، این ثبات به خاطر دخالت دولت و بانک مرکزی هست که دارند به طور مصنوعی قیمت‌ها را پایین نگه می‌دارند. وگرنه واقعیت اقتصادی چیز دیگری هست و ریال در سراشیبی سقوط و بی‌ارزش شدن مداوم قرار داره. به خاطر افزایش بی‌ضابطه حجم نقدینگی.
برای دولت و بانک مرکزی کاری نداره که به صورت موقت همون‌طور که قبلاً هم دیدیم، در بازار یک کالا یعنی ارز دخالت کنند و قیمت‌ها را به صورت غیرواقعی برای مدت نسبتاً کوتاهی پایین نگه دارند ولی زورشون به همه بازارها و کالاها نمیرسه و می‌بینیم بقیه کالاها به افزایش قیمت خودشون ادامه می‌دهند. لاجرم بعد از یک مدتی، زور دولت و بانک مرکزی به همان دلار و ارز هم دیگه نمیرسه و قیمت‌ها در بازار ارز به یکباره جهش می‌کنند و بالا می‌روند و اوضاع اقتصادی بحرانی و وخیم میشه.
اشالله دولت بعدی هم برای ناکارآمدی خود آدرس دولت ریسی را خواهد داد . آش همین آش و کاسه همین کاسه است . مگر اینکه سیاست خارجی خودرا بر مبنای منافع ملی بنا کنیم
پس چرا جسارت حذف ارز ترجیحی را ندارید اگر اینقدر خسارت آفرین هست؟؟؟!!!
اگر که در بودجه باقی مانده و آنرا حذف نکردید که بهانه بی تدبیری ها و ناتوانی مدیریت دولت وقت را به عهده ارز ترجیحی نگذارید...
چرا کسانی را که ارز 4200 تومانی را خارج کردند و از واردات خبری نشد، به مردم معرفی نمی کنید چرا این افراد را بازداشت و محاکمه و اموال آنها را مصادره نمی کنید، اگر صداقت دارید؟
مگر جنس ها را با دلار آزاد وارد می کردند که با ارزان شدن اندک آن ، بازار تاثیر پذیرد؟
هرجای دنیا نظارت وصداقت ودرستکاری نباشد همین است برادر دلار ۴۲۰۰ تمنی دادن یه کسانی که یا فرار کردن یا باقیمتی آزاد به مردم ستم دیده ما دادن
چون شما با درخواست دولت قبل برای ایجاد مجدد وزارت بازرگانی مخالفت کردید و ارزهایی که به واردات تخصیص داده شد عملا دست دلالان که قطعا با مسئولین ارتباط دارند افتاد اگر وزارت بازرگانی حتی برای مدت محدود تحریم ها شکل می گرفت این فرایند تخصیص ارز و واردات و توزیع قابل مدیریت بود و شرایط اینگونه و به شکل امروزی رخ نمی داد
از سال ۵۶ تا امروز قیمت دلار ۳۵۰۰ برابر شده.کره صد گرمی ۱۲۰۰۰ برابر.بهترین برنج مو لائی بود و ۷۰ ریال بود و امروز ۱۲۰۰۰ هزار برابر.تمام کالاها در طول ۴۳ سال گذشته از ۸۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ برابر گرانتر شده اند.تنها دلار است که آنچنان گران نشده است.ولی مدام از قیمت دلار میگویند.قیمت دلار دستوری است.به این میگویند اقتصاد مسخره.
حتی پرسیدن ان هم مضحک است، تنها دلیل ان مدیریت نا کارامد دستگاههای اجرایی و نظارتی است
دلیل این موضوع را باید در عدم نظارت و بنوعی فساد در دولت و دولتها جویا شد اگر الان دلار برابر با ریال شود نمیتوان توقع ارزان شدن و کاهش قیمتها را داشت
فقط و فقط سوء مدیریت و دامن زدن دولت به این گرانی ها چه دولت اول و چه دولت سیزده ام . هیچ فرقی ندارند.
همش ناکار اومدی مسعولین است که نمیدانند که چه کار باید بکنند فقط دراومد کشور را حیف ومیل میکنند ومردم در عذاب وفلاکت
علت مافیا مافیا مافبا ودیگر رانت رانت وعدم بر خورد قاطع
مشکل اصلی و علت تورم خلق پول در بانک ها و سرمایه گذاری بانک ها در دلالی و خرید املاک است .یکی از همین بانک ها با موجودی ۲۰۰۰میلیارد تومن ۱۱۰ هزار میلیارد تومن وام به هیئت مدیره خودش داده یعنی ۵۵ برابر موجودی وام غیر مولد غیر قابل بازگشت.البته این فقط نوک کوه یخ است.
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها # توماج صالحی
آخرین اخبار