بازدید 16248

انفجار قریب الوقوع حباب «مال‌ها» در تهران

در کدامیک از کشورهای درست و حسابی جهان چنین موردی را سراغ دارید که پروژه های بزرگ خرید را در کوچه پس کوچه های هفت هشت ده متری بسازنند؟ بعید میدانم که موردی در جهان پیدا شود.
کد خبر: ۶۴۲۳۷۲
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۱ 21 November 2016
در کدامیک از کشورهای درست و حسابی جهان چنین موردی را سراغ دارید که پروژه های بزرگ خرید را در کوچه پس کوچه های هفت هشت ده متری بسازنند؟ بعید میدانم که موردی در جهان پیدا شود.

به گزارش تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران و رئیس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی در میزگردی تحت عنوان (آیندۀ مراکز خرید در تهران) که به همت جمعی از سرمایه گذاران صنعت ساختمان برنامه ریزی شده بود در جمع تعدادی از سرمایه گذاران و مدیران مال ها با اشاره به رشد بی رویه ساخت و ساز مال ها و پاساژهای بزرگ و مدرن در شمال شهر تهران و ایجاد حباب در زمینه قیمت و میزان ساخت و سازها و همچنین عدم کشش مناطق مورد بحث، نسبت به انفجار قریب الوقوع این حبابها و متضرر شدن جمعی از سرمایه گذاران و شهروندان تهرانی هشدار داد و گفت: طی سالهای اخیر ساخت و ساز مراکز خرید و پاساژهای بزرگ و مدرن (معروف به مال Mall Center, Mall و یا Mall Shopping) عمدتاً در شمال شهر تهران بشکل فزاینده ای زیاد شده کارکردی بیش از نام خود پیدا کرده است به طوری که مال ها در سراسر دنیا مراکزی هستند که افراد برای خرید مایحتاج و کالاهای متعدد مورد نیاز خود به آن مکانها مراجعه و پس از پایان خریدشان، بدون فوت وقت آن مرکز خرید را ترک میکنند اما در ایران خرید کالا جزء آخرین خدماتی است که مردم از این مراکز میگیرند و بهره برداریهای متنوع دیگری دارند بطور مثال: وقتی که شخص می‌خواهد وقتش را سپری کند می‌گوید میرم فلان مال در فلان منطقه بالا شهر تهران گشت و گذاری داشته باشم!! دیگری می‌خواهد با دوستش قراری بگذارد بهترین آدرس دیدار همدیگر در فلان مال است!! یا شخصی با شخصی دیگر نشست تجاری و یا دیداری دیگر دارد در نتیجه او را به صرف چای و یا قهوه در فلان مال در بالای شهر دعوت می‌کند و از همه مهمتر اینکه اعضاء خانواده ای می‌خواهند شام را در بیرون از منزل صرف کنند و یکی از جاهایی را که برای خوردن شام انتخاب میکنند فلان مال بالای شهر می‌باشد و دست آخر اینکه بندۀ خدایی جای پارک ماشین ندارد و به همین خاطر از پارکینگ فلان مال که غالباً رایگان هم می‌باشد استفاده می‌کند و... ده‌ها مورد دیگر.

وی افزود: ظاهراً همیشه این مال ها مملو از جمعیت می‌باشند و در نگاه اول، هر بیننده ای چنین فکر میکند که این همه فروشگاه در این مراکز خرید عجب فروش بالایی دارند. همین ذهنیت باعث میشود تا غالب مردم علی الخصوص جوانان با خود چنین تصور کنند که اگر یکی از این مغازه ها را داشته باشند چه درآمدی خواهند داشت و نانشان برای همیشه داخل روغن خواهد بود!! همین تصور و تفکر اولیۀ مردم، اولین حباب را که مهمترین حباب و زیر بنای آغاز سایر حبابها میباشد را تحت عنوان (حباب روانی) بوجود می آورد.

علیپور تصریح کرد: حباب روانی موجب میگردد تا دارا و ندار به هر شکل ممکن بدنبال خرید و یا اجاره مغازه های این مال ها باشند و خریداران و متقاضیان اجاره، پشت سر هم صف بکشند تا بالاخره موفق به عقد خرید و یا اجارۀ یکی از مغازه های مال ها بشوند و بقول معروف به یکی از رؤیاها و آرزوهای بزرگ خود دست یابند!! که همین امر دومین حباب را تحت عنوان (حباب مشتری) بوجود می آورد.

حباب مشتری هم خود به خود و بطور طبیعی رشد کاذب قیمت فروش و مبالغ رهن و اجارۀ مغازه های مال ها را به دنبال دارد و همچنانکه به عینه مشاهده میکنیم دقیقاً می بینیم که قیمتها بطور عجیب و غریبی افزایش پیدا کرده و رشدی کاملاً کاذب را در پی داشته است. قیمت فروش هر متر مربع مغازه در مال های بالای شهر از چند ده میلیون تا چند صد میلیون تومان و رهن و اجاره بها نیز از چند صد میلیون تا دهها میلیون تومان قابل مشاهده میباشد که با هیچ حساب و کتاب معقولی درست در نمی آید و این قیمتها قابل قبول هیچ اقتصاد سالم و برجسته ای در جهان نمی باشد. لاجرم رشد کاذب و بی در و پیکر قیمتهای فروش و رهن و اجارۀ مغازه های مال ها، حباب دیگری را بدنبال دارد بنام (حباب قیمت).

وی اظهار داشت: هر حبابی قاعدتاً حباب دیگر و عمیق تری را در پی دارد و ایجاد هر حباب، ورود اقتصاد ما و یا بخشی از اقتصاد کشورمان را به رکود و بحران نزدیکتر میکند از همین رو حباب قیمت نیز موجب میگردد تا سرمایه گذاران جهت ساخت مال های بیشتر و بزرگتر وسوسه و نهایتاً سرمایه گذاریهای کلانی را در جهت ایجاد مراکز خرید مدرن بنمایند. البته طی سالهای گذشته دهها مال بزرگ و کوچک در مناطق مختلف تهران علی الخصوص در کوچه پس کوچه های شمال شهر تهران ساخته و به مرحله بهره برداری رسیده و در حال حاضر نیز دهها مال بزرگ دیگری نیز در همین کوچه پس کوچه ها، در حال ساخت میباشند.این ساخت و سازهای احساسی و سرمایه گذاریهای حبابی، باز هم حباب جدیدی را بوجود آورده بنام (حباب مال ها).

به اعتقاد سبزعلیپور حباب اقتصادی داد و ستد با حجم و نرخ بسیار بیشتر از ارزش واقعی مورد معامله است. چون تعیین ارزش ذاتی و واقعی، کار دشواری است معمولاً پس از افت ناگهانی قیمت و به اصطلاح ترکیدن حباب متوجه وجود حباب میشوند. ویژگی حباب، موقّتی بودن آن است. حباب گاهی بصورت دید غیر واقع‌ بینانه و غیرممکن در مورد آینده نیز بیان میشود. بدلیل اینکه تعیین قیمت واقعی کالاها دشوار است معمولاً بعد از کاهش شدید قیمت در مدت کوتاه، حبابها شناسایی میشوند. معمولاً این کاهش قیمت زیاد در کوتاه مدت (ترکیدن حباب) نام دارد. دلیل انبساط و انقباض اقتصادی شدید که در هنگام وقوع حباب اقتصادی رخ میدهد یک سیستم فیدبک مثبت است که در تضاد با تعادل اقتصادی که در آن فیدبک منفی وجود دارد است. قیمتها در اقتصاد حبابی دچار تغییرات شدید میشوند و تعیین قیمت بر اساس عرضه و تقاضا دشوار است.

یک تئوری اقتصادی که در کتابهای اقتصادی بسیار رایج بوده ولیکن بصورت علمی ثابت نشده است (تئوری احمق بزرگتر) است. در این تئوری بسیاری افراد با اینکه میدانند قیمت فعلی بیش از حد واقعی است چون احتمال زیاد میدهند که فرد دیگری را پیدا خواهند کرد که او کالای مورد نظر را با قیمت بیشتر خریداری کند (احمق بزرگتر) اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند. در این تئوری حبابها تا وقتی ادامه میابند که احمقهایی وجود داشته باشند که حاضر باشند کالای مورد نظر را با قیمت بیش از حد واقعی خریداری کنند.

نقدینگی بیش از حد در جامعه، شکل گیری حباب ها را تشدید میکند و چون غالب خریداران و سرمایه گذاران به تسهیلات بانکی متوسل میشوند در نتیجه وقوع بحران را تشدید میکند.

رئیس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی به حباب مال ها در تهران اشاره کرد و گفت: متأسفانه ساخت مال ها در تهران فقط در مناطقی خاص متمرکز شده و جمع کثیری از مردم را هم تحت عنوان سرمایه گذار، خریدار و مستعجر مغازه ها و مشتری کالا و خدمات و نهایتاً جمع زیادی گردشگران را دور گرد آورده است لکن در حال حاضر همه چیز طبیعی به نظر میرسد اما ظواهر امر این واقعیت تلخ را نمایان کرده که اوضاع و احوال این بخش نیز چندان روبراه نیست و بزودی خبر کسالت و مریضی آن به گوش خواهد رسید!! کسانیکه مال ها را ساخته و در آن بخش سرمایه گذاری کرده اند فعلاً خوش خوشانشان میباشد زیرا در حال جمع کردن پول مشتریان و بدست آوردن سودهای کلان هستند.

خریداران و مستعجرین مغازه های مال ها نیز فعلاً سرشان گرم است و مثلاً دخل و خرج برابر میکنند و نهایتاً گردشگران هم خوشحال از اینکه اماکن پر زرق و برقی بوجود آمده که میتوانند ساعاتی از وقتشان را با دوستان خود در آنجا سپری کنند. همین سرگرمی ها و خوشحالی ها باعث شده تا حبابهای مختلف در این بخش، بی سر و صدا در حال بزرگ شدن باشند که باید علیرغم میل باطنی ام عرض کنم که این حبابها بزودی منفجر خواهند شد بطوریکه صدای انفجار آن به گوش سراسر جهان خواهد رسید و موج انفجار آن جمع زیادی از شهروندان عزیزمان را زخمی و متضرر خواهد نمود.

علیپور در تأیید ادعای خود گفت: بمرور زمان گردشگران مال ها از مشتریان و خریداران واقعی کالاها و خدمات تفکیک خواهند شد و در نتیجه میزان واقعی خریداران در طی روز، پاسخگوی دخل و خرج مغازه داران این مال ها نخواهند شد و رفته رفته غالب مغازه داران اعم از مالک و یا مستعجر، متضرر شده و هر یک با ضرری هنگفت به فکر فروش مغازه و یا فسخ قرارداد اجاره های خود خواهند افتاد زیرا اجاره این مغازه ها بقدری بالا و نجومی میباشد که هر کسی توان پرداخت به موقع اجاره ها را ندارد. در این مرحله، اولین حباب یعنی حباب روانی منفجر خواهد شد.

با شروع موجی از فسخ قراردادها، متقاضیان جدیدی نیز جهت در اختیار گرفتن مغازه ها کاهش خواهد یافت و بمرور بخشی از مغازه های این مال ها بسته و چراغشان خاموش خواهد شد.!! خاموشی چراغ مغازه ها، بخشی از زرق و برق این مال را کم خواهد کرد که خود موجب کم شدن گردشگران و خریداران خواهد شد. در این مرحله نیز دومین حباب یعنی حباب مشتری منفجر خواهد شد.

با کم شدن رونق مال ها و افتتاح مال های جدید ساخته شده، قیمت فروش مغازه ها و مبالغ رهن و اجاره کاهش چشمگیری خواهد یافت که باز هم آنچنان متقاضیان زیادی برای مغازه ها پیدا نخواهد شد در نتیجه سومین حباب یعنی حباب قیمت نیز منفجر خواهد شد.

انفجار پی در پی حبابها موجب میگردد تا مغازهای مال ها بی مشتری بماند و در نتیجه سرمایه گذاریهای کلان انجام شده برای ساخت این مال ها که بخشی از آنها نیز تسهیلات بانکی میباشد به خطر می افتد و سرمایه گذاران نیز با بحرانی سخت و خطرناک روبرو خواهند شد تا همین جای کار یعنی انفجار حباب آخر یعنی حباب مال ها و بعد از این مرحله نیز رکود و بحران خطرناک اقتصادی این بخش آغاز خواهد شد. بیکاری، معوق شدن وامها، برگشت خوردن چکها و....

البته موقعیت مکانی و محل ساخت این مال ها نیز خود مزیدی بر علت و تسریع این بحران میباشد زیرا ساخت مال هایی با این ابعاد آنهم در کوچه پس کوچه های شمیران، فرمانیه، زعفرانیه، ولنجک، الهیه و... موجب بروز بحران شهری و ترافیک شدید در این نقاط شده است بطوریکه عصرها تا پاسی از شب، تردد خودروها در اطراف این مال ها به کندی انجام میشود و حتی مردم عزیزمان تا یک ساعت هم در ترافیک گیر میکنند و همین امر موجب کیشود تا خریداران واقعی جهت پرهیز از گرفتار شدن در ترافیک، از خیر خرید کالا از مغازه های این مال ها بگذرند و از جاهای دیگر خرید نمایند. بحث اصلی این است که محل ساخت چنین پروژه های بزرگی در کوچه پس کوچه های تنگ شمیران و الهیه و زعفرانیه نیست. آیا در یکی از کشورهای درست و حسابی جهان چنین موردی را سراغ دارید که اینچنین پروژه هایی را در کوچه های هفت هشت ده متری بسازنند؟ بعید میدانم که موردی پیدا شود.

ضمناً رکود اقتصادی حاکم بر اقتصاد کشور و همچنین مریضی هلندی اقتصاد ایران نیز به انفجار حبابها و شیوع بحران در این بخش کمک خواهد کرد.

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در پایان اظهاراتش بیان نمود: همه این مسائل نشأت گرفته از بی سر و سامانی و بی انضباطی کشور، عدم نظارت دولت و شهرداری، مریضی اقتصاد و سوء استفاده و طمع بیش از حد برخی از سرمایه گذاران میباشد. لاجرم اگر بسرعت اقدام عاجلی صورت نگیرد جمع کردن بحران پیش رو بسیار دشوار خواهد بود و انفجار قریب الوقوع حباب مال ها در شمال شهر تهران، جمعی از سرمایه گذاران و شهروندان تهرانی را متضرر خواهد نمود که پیشاپیش نسبت به وقوع این بحران هشدار میدهم. بحث آخر این است که چنانچه این مال ها را در چهار گوشه تهران و در تمام مناطق بیست و دوگانه شهر بسازند و از تجمیع آنها در یکی دو منطقه شمال شهر پرهیز نمایند شاید چنین بحرانی پیش نیاید که البته فکر میکنم فعلاً برای پیشگیری کمی دیر شده است. در غالب شهرهای بزرگ جهان، یا یکی دو سیتی سنتر و مرکز خرید بزرگ و مدرن در نقاط قابل قبولی از شهر میسازند و رونق سراپای آن مراکز را میگیرد و همه اعم از سرمایه گذار و مغازه دار و مشتری منتفع شده و همیشه راضی میباشند و یا زمینی بزرگ را در خارج از شهر به این امر اختصاص میدهند و در نتیجه دهها مال و مرکز خرید بزرگ در آن مکان ساخته میشود که نه تنها ترافیکی ایجاد میکند بلکه سیل مشتریان جهت خرید کالا و خدمات بسمت این منطقه روان است.

البته جهت جلوگیری از بروز بحران و یا به تعویق انداختن آن، راهکارهایی وجود دارد که جای طرح آنها اینجا نیست و چه بسا اگر مطرح شوند نیز برای جمعی از دوستان قابل اعتنا نمی باشد. درکل در مناطق شمالی تهران و یا حتی منطقه 22 چه اتفاقی در آینده نزدیک رخ خواهد داد را فقط خدا میداند و باید از همان خدا هم برای جلوگیری از بروز بحران استمداد طلبید زیرا کار از دست دولت و شهرداری و ملت خارج شده است.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۱۷
ضمن احترام به جناب عليپور و به عنوان متخصص اين حوزه عرض ميكنم كه هنوز در ابتداي راه هستيم و ايران ظرفيت بسيار زيادي براي ايجاد مال دارد، حداقل 8 برابر ميزان فعلي تهران نيازمند مال است، عرض كردم نيازمند نه اينكه ميتواند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۱
یعنی علاوه بر دها مالی که امروز در تهران هست و دها مالی که داره ساخته میشه و قول همه مال های ایران و خاورمیانه یعنی ایران مال در منطقه 22 ما به 8 برابر این میزان مال احتیاج داریم ؟!! با کدام ظرفیت و زیر ساخت ؟ حرف شما بیشتر شبیه به جوکه تا نظر کارشناسی جناب متخصص .
ضمن تائید و تشکر از این مسئول محترم، بزرگترین مشکل ایران و تهران بزرگ، مدیریت است، مدیریت در ایران تمام شده است! باید یا مدیر خارجی بیاید و مدیریت کند، یا مدیران فعلی گوش شنوا داشته باشند و حرف کارشناسانه را بپذیرند.
متاسفانه نظرات آقایون هم مثل کار کردنشون میمونه. آنقدر دور از جامعه هستند که تحلیلهایشان هم آبکی میشود. یکی نیست از ایشون سوال کنه بعد از چه کار کارشناسی به این نتایج دست پیدا کرده اند. شک ندارم صحبتهای ایشون برآیند گشت و گذار خانوادگی در این مراکز، اخذ نظرات خانواده و دوستان و فامیل و سپس چند سازنده است. ایشون به عنوان رییس شورای سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی میشه اقداماتی که تا به حال در این خصوص انجام داده اند را بفرمایند.
با سلام ،اگر ما کارشناس خبره در مسائل و مشکلات جامعه داشتیم وضع ما خیلی بهتر از حال ما بود.با تشکر از کارشناسان!!؟؟
برآورده کردن نیاز مردم به تفریح از کارکردهای همین مالها است و هیچ ایرادی ندارد. شاید تنها ایراد این مالها همانطور که اشاره شده ایجاد ترافیک در اطراف آنهاست که این موضوع هم با افزایش تعداد آنها با توجه به اینکه تعداد پارکینگ کافی هم دارند برطرف خواهد شد. قضاوت در مورد اشتباه بودن این سرمایه گذاری ها هم زود است. این شکل از مراکز فروش در نقاط دیگر دنیا به صرفه بوده و با شکست مواجه نشده و دلیل قانع کننده ای برای شکست این سرمایه گذاری ها وجود ندارد. رکود بازار کسب و کار مربوط به مکان فروشگاهها نیست. وضعیت اقتصادی مردم را وادار کرده که کمتر خرید کنند اما هنوز هم مردم به اندازه ای که چرخ کار این مراکز بگردد خرید می کنند و با رونق اقتصادی حجم خرید هم افزایش خواهد یافت. بد نیست عادت کنیم با هر چیز جدیدی مخالفت نکنیم.
عرضم به حضور شما هیچکس از خریدن ملک ضرر نکرده است.
من یکبار ملک خریدم برای هفت نسلم هم گذاشتم.
چرا آدرس غلط میدی تابناک
من شهرستان زندگی میکنم.
متاسفانه یکی از پوز های فامیل های ما اينه که. ميگن رفتیم از مال زعفرانیه خرید کردیم.
حالم از اين جماعت به هم میخپره
بهتره ایشون که رئیس مرکزی بدون نام و نشان و اعتبار هستند سری به دبی و استانبول بزنند یا اگر امکانش را دارند به کشورهای اروپایی بروند و ببینند اولاً ظرفیت تهران بسیار بیشتر از 4 تا مال تازه تآسیس است. دوماً کم نیستند مجتمع های چند ده برابر بزرگتر که در این شهرها و در همین پس کوچه ها ساخته شده اند!
مشکل ما نظام گمرکی و تعرفه بالای کالاهای وارداتی و ازدگر سوی ضعف شدید زیرساختهای تولید کشور است که مغازه دارها را با جنس گران و مصرف کننده را ناتوان نموده است والا این ظرفیت سازس خیلی هم دیر استارت خورده است!
من فکر میکردم مستأجر درسته نگو مستعجر بوده.
باسلام
خبر بالا را مطالعه کردم نظرات ریاست محترم مرکز تجارت جهانی ایران دقیق، درست و کاملاً کارشناسی شده میباشد. بنده سرمایه گذار در این بخش هستم و رفته رفته این واقعیت و حباب ها مشاهده میکنم. اینکه جمعی از مردم برای گردش به این مراکز خرید می آیند فی النفسه کار بدی نیست و جناب سبزعلیپور هم در سخنان خود این موضوع را تقبیح نکرده است اما رکود اقتصادی کشور، بی پولی مردم و وضعیت بد کاسبی مغازه داران یک واقعیت انکار ناپذیر است و رفته رفته ما را هم دچار مشکل کرده و تعدادی از دوستانی که در حال ساخت این مال ها هستند از هماکنون محتاط شده و دست به عصا حرکت میکنند.!
اینکه دوستی در بالا نظر داده که قیمت ملک همیشه رشد میکند و کسی در ملک ضرر نکرده، بله تا حدود زیادی درست است اما نه در حجم این مراکز بزرگ خرید. زیرا اگر فردا بنده به مقداری پول نیاز داشته باشم و ده تا از این مال ها را هم داشته باشم کی و کجا میتوان خریدار کلان پیدا کرد تا این مراکز خرید را بخرد؟! شما مالک نصف تهران هم باشید اما اگر فردا به نقدینگی احتیاج داشته باشید کسی حاضر نیست پولی در اختیار شما بگذارد. این فرضیه ها در خصوص چند آپارتمان یا منزل و یا قطعاتی زمین صادق میباشد مراکز خرید چند صد میلیارد تومانی.
درکل از نظرات این مدیر شجاع و آگاه سپاسگزارم و از تابناک هم بخاطر پرداختن به این موضوع قدردانی میکنم.
تو همه جای دنیا، مال ها بجز فروشگاه دارای رستوران و کاف شاپ و مراکز تفریحی و بازی هم هستند. این که مشکلی نیست.
تنها مشکل همونه که این فروشگاههای بزرگ رو توی خیابونهای کم عرض و بدون جای پارک کافی میسازن. که کلاً منطقه رو فلج میکنه و اهالی اونجا مستاصل میشن.
کی اجازه داده تو کوچه پس کوچه مال بسازند همونا بیان جواب پس بدن
بخشی از نظرات این اقا درست هست. یه سر به نور تهران بزنید.. جای دنجی شده برا خواب...!!!
منطق شهرداری تهران این است که پول بده سر سبیل شاه نقاره بزن! آخه مال چند هزار متری تو خیابون 20 متری؟؟؟ اون هم نه یکی نه دوتا. برای ورود و خروج به پارکینگ این مال ها باید تو صف های طویل بمونی
ملت دیگه این حرفهای مسوولین برای انها جکی بیش نیست ازکسانی که وارد بورس شده اند بپرسید ببینید همین کارشناسان چه بلاهایی بسر مردم نیاوردهاند امار مدهند تایید میکنند چند وقت بعد هم براحتی میزنند زیرش یا میگویند مدیر عاملرفت یا حسابررس اشتباه کرده وهیچ کس هم پاسخگو نیست
درکمال تاسف همه از بی برنامگی شهرداری است. در میدان تجریش حد فاصل خیابان فناخسرو و شهید جعفری که هردو خیابانهای 12 متری مربوط به قبل از صدسال پیش است. ومسیر پر ترافیک دربند، آبک، امام زاده قاسم، گلاب دره و... از آن میگذرد تندیس مال، مجتمع قضایی عدالت، اداره ثبت و اسناد، سازمان آب، سالن پذیرایی و عقد و عروسی و دهها برج تجاری یا اداری مسکونیساخته شده و چندین مال و برج جدید در حال ساخت داریم. بدون تعریض خیابان و یا حد اقل ساخت یک پارکینگ عمومی، واقعا ترافیک این محل به شکل اسف انگیزی وحشتناک شده و ساخت و سازها همچنان ادامه دارد. حتی در کشورهای عقب افتاده تر از خودمان هم چنین وضعی نیست. چه کسی پاسخگوست!
در هر جای دیگر دنیا بود آیا شهردار محاکمه نمیشد؟
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست # انتخابات
آخرین اخبار
وب گردی