بازدید 17453
سخنگوی انجمن صنایع لبنی در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی پاسخ داد

قیمت کره گران شد یا واقعی است؟ / آیا تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین نیاز داخلی هستند؟

بنی طبا در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار داشت: قیمت کره داخلی از کره خارجی که با ارز نیمایی و یا آزاد وارد شده است، همچنان ارزان‌تر بوده و حتی قیمت کره ایران در بازار جهانی، ۶۰ درصد ارزان‌تر از قیمت‌های جهانی است؛ اما اینکه گفته می‌شود کره گران است به قدرت خرید مصرف کننده بازمی‌گردد.
کد خبر: ۱۰۲۳۰۴۳
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۴ 22 December 2020

قیمت کره گران شد یا واقعی شد؟ آیا تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین نیاز داخلی هستند؟

قیمت کره گران شد یا واقعی شد؟ آیا تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین نیاز داخلی هستند؟روز گذشته یکم دی ماه ۱۳۹۹ عباس قبادی، دبیر کارگروه تنظیم بازار کشور با بیان اینکه در سال های گذشته سالانه حدود ۵۰ هزار تن کره به کشور وارد می‌شد، گفت: با توجه به خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی در سال جاری، واردات کره به ۵ هزار تن کاهش یافت.

همچنین در یک هفته اخیر در خبر‌ها داشتیم که قیمت کره دوباره گران شد. این دو خبر این ذهنیت را ایجاد می‌کرد که شاید تولید کره داخل تکافوی نیاز داخل را نداشته و همین موجب ایجاد مازاد تقاضا و گرانی قیمت کره شده است.

حالا پرسش این است؛ آیا واقعا به سطحی رسیده ایم که می‌توانیم کره تولید کنیم؟ آیا کاهش واردات کره واقعا به دلیل خودکفایی در تولید این محصول است؟ اگر به دلیل خودکفایی است، چرا قیمت کره در این روز‌ها یکباره افزایش یافته است؟

سیدمحمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی در گفت و گو با خبرنگار تابناک اقتصادی در این باره گفت:

در تمام سال‌های گذشته، تولیدکنندگان داخلی، توان تامین کره داخلی را داشته اند؛ اما در پاسخ به کسانی که شاید این پرسش برایشان مطرح شود که پس چه عاملی باعث می‌شد که کره وارد شود، باید اظهار داشت، دلایلی برای واردات وجود داشته؛ از جمله اینکه برای تولید کره نیاز به چربی شیر بود. وقتی یک تقاضای زیاد برای دریافت چربی شیر باشد، این موجب افزایش قیمت شیر خام خواهد شد. در سال‌های گذشته که منابع مالی کشور کافی بود سیاستگذار در راستای حمایت از مصرف کننده برای اینکه اولاً قیمت شیرخام و متعاقب آن قیمت محصولات لبنی افزایش پیدا نکند و ثانیاً کره‌ای که به دست مصرف کننده می‌رسد ارزان‌تر باشد، اجازه واردات کره با ارز مرجع را می‌داد.

سخنگوی انجمن صنایع لبنی افزود: اواخر سال ۹۷ و برای عبور از پیچ تحریم‌ها، دولت ارز مرجع برای واردات کره در حدود ۴۵ هزار تن اختصاص داد که این محموله‌ها در سال ۹۸ وارد کشور شد. این ۴۵ هزار تن کره وارداتی با ارز مرجع از ابتدای سال ۹۸ تا پایان تابستان ۹۹ به مصرف رسید.

وی ادامه داد: کره وارداتی که قیمت واقعی آن با ارز آزاد حدود ۱۲ هزار تومان در آن مقطع بود، دولت با پرداخت ارز مرجع، قیمت آن را به ۴ هزار تومان کاهش داده بود. آمار‌های مرکز آمار ایران هم بیانگر آن است که در مقطع مذکور کره آنچنان افزایش قیمتی نداشته است و اگر هم افزایش قیمتی بوده، مربوط به هزینه پخش و ... آن بوده که در حد ۵۰ تا ۱۰۰ تومان می‌باشد.

بنی طبا اظهار داشت: در توزیع ۴۵ هزار تن کره وارداتی که با ارز مرجع وارد شده بود، هم نهاد‌های نظارتی و هم نهاد‌های امنیتی نظارت داشته اند. در گزارش‌های بانک مرکزی هم موردی را نخواهید یافت که وارد کننده‌ای جهت واردات کره ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده و این کالا را وارد نکرده باشد.

قیمت کره گران شد یا واقعی شد؟ آیا تولیدکنندگان داخلی قادر به تامین نیاز داخلی هستند؟

سخنگوی انجمن صنایع لبنی گفت: هنگامی که این کره وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در حال اتمام بود، تقاضا شد که همزمان کره داخلی عرضه شود، چون اگر کره‌ای هم وارد شده بود (حدود ۵ هزار تن) با ارز نیمایی بود و قیمت آن حدود ۱۶ هزار تومان می‌شد که از کره تولید داخل گران‌تر بود.

بنی طبا ادامه داد: این کره‌ای که هم اکنون در داخل تولید می‌شود، قیمت چربی را افزایش داده است. ظرف یک سال و ۹ ماه گذشته، قیمت مصوب چربی شیرخام از ۳۰ تومان در یک دهم درصد به ۶۰ تومان در یک دهم درصد رسیده است. البته در بازار قیمت چربی شیرخام تا ۸۰ تومان در یک دهم درصد هم رسید. ولی از زمانی که صادرات چربی فله ممنوع و کره نیز از گروه یک به گروه دو منتقل و نظام عرضه و تقاضا حاکم شد، خود به خود قیمت چربی کاهش یافت و هم اکنون به ۶۷ تا ۷۱ تومان در یک دهم درصد رسیده است؛ هر چند این قیمت بازار باز هم از قیمت مصوب بالاتر است، این کاهش قیمت چربی در بازار نشان دهنده تاثیر نظام عرضه و تقاضا و رقابت است.

بنی طبا اظهار داشت: کماکان قیمت کره داخلی از کره خارجی که با ارز نیمایی و یا آزاد وارد شده، ارزان تر است. حتی قیمت کره ایران در بازار جهانی، حدود ۵۰ درصد ارزان‌تر از قیمت‌های جهانی است. اما اینکه گفته می‌شود کره گران است به قدرت خرید مصرف کننده بازمی‌گردد. دلیل این مساله هم این است که در ۱۶ سال گذشته، سیاستگذاری‌هایی که انجام شده، نه تنها قدرت خرید خانوار را افزایش نداده، بلکه موجب افزایش هزینه‌های تولید برای تولیدکننده نیز شده است.

وی گفت: اگر مسئولان اجازه داده بودند که همزمان با کاهش منابع کره‌های وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی، تولید داخلی نیز رونق می‌گرفت و کره داخلی حتی با یک تا دو هزار تومان بیشتر عرضه شود، این شوک قیمتی یکباره به مصرف کننده وارد نمی‌شد. زمانی که قیمت کره وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی حدود ۴ هزار تومان بود، قیمت کره داخلی حدود ۵ هزار و ۵۰۰ تومان بود.

بنی طبا ادامه داد: هنگامی که کره وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی تمام شد اجازه تولید کره داخلی را دادند که قیمت این کره در آن مقطع ۸۳۰۰ تومان بود. سازمان حمایت گفت که با ۸ هزار تومان عرضه کنید یعنی ۳۰۰ تومان کمتر از نقطه سر به سر تولید کره. تولیدکنندگان هم برای اینکه فشار به مصرف کننده وارد نشود، راضی شدند که ۳۰۰ تومان پایین‌تر از قیمت واقعی کره حیوانی را عرضه کنند.

چرا قیمت کره ۱۰ هزار تومان شد؟

وی افزود: هم اکنون که قیمت کره به ده هزار تومان رسیده است یک دلیلش این است که قیمت مصوب چربی از ۵۰ تومان در یک دهم درصد که در ۷ تیرماه اعلام شد به ۶۰ تومان در آذرماه افزایش یافته است.

بنی طبا با اشاره به اینکه هم اکنون قیمت کره به نقطه سر به سر برای تولیدکننده رسیده است، گفت: یعنی سود آنچنانی برای کارخانه‌های نمی‌ماند. بر اساس آیین نامه قیمت گذاری ساخت داخل کارخانه‌ها باید ۱۱ درصد حداقل از تولید محصول سود ببرند. این در حالی است که سود کره‌ای که هم اکنون در بازار وجود دارد زیر ۱۰ درصد بوده و با نقطه سر به سر عرضه می‌شود. این‌ها همه مصائب قیمت گذاری دستوری است.

بنی طبا درباره اینکه هم اکنون تولیدکنندگان کره قادر به تامین نیاز داخل هستند یا خیر، پاسخ داد: مصرف روزانه کره حیوانی در کشور ۱۰۰ تن است، حال آنکه خطوط تولید کره تنها در شش کارخانه بزرگ صنعت لبنیات (به جز کارخانه‌های متوسط وکوچک) پنج برابر نیاز داخلی است و حتی می‌توانیم صادر کنیم، اما مساله این است که این کار باعث تحریک قیمت شیرخام می‌شود و ما نمی‌خواهیم این اتفاق بیفتد. مسئولیت اجتماعی صنایع لبنی اقتضا می‌کند که از صادرات چشم پوشی کنند تا مصرف کننده این وسط ضربه نخورد.

افکار عمومی این پیچیدگی های زنجیره تولید را نمی بیند و حق هم دارند و به همین علت فکر می کنند تولیدکنندگان طماع هستند. تولیدکننده سودش در تولید و عرضه بیشتر با قیمت کمتر است اما یک زنجیره تولیدی پشت سر وجود دارد که این امکان را فراهم نمی کند؛ برای نمونه قیمت مصوب شیر خام ۴۵۰۰ تومان است، ولی الان کارخانه‌های شیرخام را حدود ۵ هزار تومان خریداری می‌کنند.

بنی طبا گفت: ما شرمنده مردم هستیم ولی چه کنیم اگر با قیمت واقعی عرضه نکنیم باید کارخانه ها را تعطیل کنیم و افراد بسیاری از کار بیکار شوند. این مشکلات همه از قیمت گذاری دستوری سرچشمه می گیرد.

راهکار این است که در همه صنایع کشور به خصوص در صنایع غذایی و لبنیات، این رانتی که توزیع می شود، قطع شود و همه این رانت به مصرف کننده انتقال یابد و قیمت گذاری دستوری هم برداشته شود. الان کلی سازمان و نهاد برای نظارت بر قیمت ها بودجه می گیرند که اگر همین بودجه را به مصرف کننده بدهند، هم مصرف کننده، هم تولیدکننده و هم کارها در کشور مشکل پیدا نمی کند.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۲
دغدغه ی دنیا کروناست ما افزایش قیمت روزانه ی همه ی محصولات دیگه اصلا کرونا از یاد می ره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۳
قیمت کره طرف تنها دو ماه دو و نیم برابر شده
و بقیه اقلام خوراکی و میوه و پوشاک و اجاره هم به همین ترتیب است
و دولت هنوز روی نرخ تورم ۳۴ درصد اصرار دارد
لطفا میزان حقوق را هم واقعی کنید.........لطفا........ اگه البته امریکا در این مورد اجازه بدهد.
واقعی زمانی است که درامد من نوعی هم واقعی شود به پیر به پیغمبر مردمان بسیاری با نان خالی سر میکنند اگر حتی بتوانند ان را پیدا کنند
پاسخ ها
مهسا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
نمیشه ادعا کرد رشد اقتصادی مثبته و تورم چهل و دو درصدی داشته باشیم ، رکود تورمی حاکم بر وضعیت اقتصادی کشور باعث شده نابسامانی تا مایحتاج اولیه مردم نفوذ کنه. هرچند سو مدیریت هم هست و وقتی ارز چار و دویست تومنی به کنجاله تعلق گرفته قیمت مرغ و لبنیات تا این حد بالا می ره
مسئولان قیمت ارز ، خدمات ، مالیات ها ، عوارض ، جریمه ها را واقعی می کنند تولید کنندگان و واردکنندگان هم قیمت کالاهای خود را واقعی می کنند و ............ در نهایت خانواده هایی با هزاران بدبختی و فقر باقی می مانند که نمی توانند درآمد خود را واقعی کنند که مهم نیست
یعنی میشه یک روزی برسه که مردم ایران از زندگی و کارشان در کشور لذت ببرند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۳
نه
لطفا بگید شرکت ... چند میلیارد وام گرفت تا خط تولید کره داخلی راه اندازی کنه

آیا تاثیری داشت؟
22 سال اجازه نمیدن مواد اولیه المنیوم خودمون تولید کنیم
بلاخره چرا کره گران است؟
علی برکت اله
اقلام اساسی اولیه مورد نیاز مردم، نباید روزانه گران شود. شیر، پنیر، مرغ ، تخم مرغ،گوشت، پوشک، کره و.... روزانه در حال افزایش قیمت و نوسان است، بدون این افزایش قیمت ها هم مردم در مضیقه هستند و باید جلوی آن گرفته شود
کل دنیا درباره سلامت مردمانش فکر میکنند وملت ایران بفکر چجوری سرهم را کلابگذارند وسواستفاده بکنند این فرق ایران بادنیاست ویک فرقی هم ایران دارد احساسی هستند تا سیل میاد یکهفته اول همه جوگیر میسازیم بهترش را میسازیم ولی بعد یکهفته اصلا سیلی نیومده وخونه ای خراب نشده مردم میروند وسیلزدگان تنها میشود مثل زلزله سرپل ذهاب
قیمت ها که بالا می رود دیگه پایین نمی آید. و مواردی در مورد پایین آمدن قیمت ها در صدا و سبما بیان می شود چیزی جز بازارگرمی مسوولین نیست
کره و گوشت نخوریم به هر حال این انتخاب خود ماست چیزی هم نمیشه
یا خیلی پولدار داریم یا پولدارا خیلی کره می خورن!
مثلا انتظار دارید مسئولین مربوطه بگویند گران شده ؟ خوب معلومه که واقعی است
مهم اين نيست كه كره گير نياد ويا مردم گرسنه باشند مهم اينه كه كاسبان تحريم كه اجازه پايين امدن دلار را نميدهند متنفع شوند
دیگه ازاین کشورنفرت پیداکردم
حاضرم توکشورهای جنگ زده پناهنده بشم
ولی اینجایک ساعت هم زندگی نکنم
در شرایط کنونی کارگر و کارمند شهرنشین بیچاره است حتی از روستایان چرا که یک روستایی محصولات تولید خود را به قیمت دلار آزاد به فروش می رساند(کره - تخم مرغ - روغن زیتون -...) و درآمد تقریبا دلاری دارد ولی کارمند و کارگر حقوق ثابت و افزایش حقوق سالانه 20 و 25 درصد و تورم این چند سال 100 و 200 و 300 درصد
منابع ملی یعنی دولت نفت و گاز و محصولات پتروشیمی بفروشد و با دلار حاصل شده برای همه مردم اجناس مصرفی را با سوبسید یا با همان پول نفت از خارج تامین کند.
حالا برداشتن سوبسید و فروختن مواد تولیدی نفتی و غیر نفتی به قیمت جهانی به مردم یعنی چه ؟
یعنی حالا که دولت تحریم و صادرات ممکن نیست تلافی آن را سر مردم خالی میکند و با مالیات و گران کردن آهن و بنزین و سایر اقلام رفع نیاز کند.
توضیحات این آقا توضیح واضحات است مثل توضیح مدیر عامل خودرو سازی که با کلمات بازی میکند که چون تایر ۱۰ برابر شده و قطعات وارداتی هستند پس خودرو ده برابر شده.
برچسب منتخب
# اسرائیل # توماج صالحی # نمایشگاه کتاب # موسسه مصاف
وب گردی