بازدید 9786
رئیس سازمان محیط زیست مشکلی با پروژه های انتقال آب ندارد؛

با این نگاه کلانتری به بحران آب، منتظر پروژه های سد و انتقال آب بیشتری باشید!

در شرایطی که بسیاری از کارشناسان، اجرای پروژه های عظیم انتقال آب را یکی از اصلی ترین دلایل بروز بحران آب در کشور می دانند و آسیب های چنین طرح هایی اکنون امنیت اجتماعی را نیز به مخاطره انداخته است، مدیران ارشدی هستند که این پروژه ها را در بروز بحران آب مؤثر نمی دانند. مثل رئیس سازمان محیط زیست که با استدلالی عجیب انتقال حوضه به حوضه آب را توجیه می کند.
کد خبر: ۷۸۴۱۶۸
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۷ 19 March 2018

با این نگاه کلانتری به بحران آب، منتظر پروژه های سد و انتقال آب بیشتری باشید!در شرایطی که بسیاری از کارشناسان، اجرای پروژه های عظیم انتقال آب را یکی از اصلی ترین دلایل بروز بحران آب در کشور می دانند و آسیب های چنین طرح هایی اکنون امنیت اجتماعی را نیز به مخاطره انداخته است، مدیران ارشدی هستند که این پروژه ها را در بروز بحران آب مؤثر نمی دانند. مثل رئیس سازمان محیط زیست که با استدلالی عجیب انتقال حوضه به حوضه آب را توجیه و ریشه مشکل را در جای دیگر جست و جو می کند.

به گزارش «تابناک»؛ کار بحران آب کشور از تحمیل خسارت به منابع زیست محیطی گذشته و اکنون علاوه بر تحمیل خسارات اقتصادی به شهروندان مناطق مختلف کشور، در بروز برخی اعتراضات مردمی که امنیت جامعه را به مخاطره انداخته است، اثر مستقیم دارد؛ اعتراضاتی مثل آنچه در هفته های اخیر در شرق اصفهان و توسط کشاورزان این منطقه رقم خورد و بازتاب ملی و بین المللی گسترده ای داشت.

بسیاری از کارشناسان خشکسالی و موضوعاتی از قبیل تغییر اقلیم را نهایتاً تا 30 درصد در بروز بحران آب کشور مؤثر می دانند و با استناد به طرح و پروژه های اقتصادی و عمرانی فراوانی که در کشور در رابطه با آب رخ داده، مدیریت غلط منابع آب و لحاظ کردن منافع شخصی و گروهی را دلیل اصلی بروز بحران آب کشور می دانند.

آنها با اشاره به برخی پروژه های انتقال آب مثل انتقال آب کارون به زاینده رود، انتقال آب جنوب کرمان به شمال کرمان، انتقال آب دز به قمرود و نیز اشاره به وضعیت ناپایدار منابع آب در سرشاخه ها اجرای چنین طرح هایی را در کنار احداث بی حساب و کتاب سدهای عظیم دلیل اصلی مشکل آب کشور می دانند؛ سدهایی که اکنون در کمتر از دو دهه از زمان ساخت دیگر امکان ذخیره حداکثری آب را ندارند و بعضاً کمتر از نیمی از ظرفیت آنها آب دارد.

به رغم مستندات فراوانی که در رابطه با خسارات برآمده از پروژه های انسان ساخت در بستر طبیعت کشور وجود دارد، هنوز اجرای طرح های کلان آبی به سبک و سیاق گذشته ادامه دارد و بسیاری از مدیران کشور از جمله وزیر نیرو، رئیس سازمان محیط زیست و برخی نمایندگان مجلس چاره حل مشکل را احداث سد و اجرای پروژه های انتقال آب می دانند.

جدا از رضا اردکانیان وزیر نیرو که در روزهای گذشته با حضور در استان فارس وعده تکمیل و نهایی کردن سد نرگسی را داد تا با این کار اندک حقابه های شهرستان دشستان استان بوشهر را از رو دالکی از بین ببرد، در ماه های گذشته نیز رئیس سازمان محیط زیست در نامه ای رسمی به رئیس جمهور از بلامانع بودن اجرای طرح های انتقال آب کارون به زاینده رود سخن گفت؛ آبی که هم اکنون نیز با بیش 500 میلیون مترمکعب حجم سالانه انتقال می یابد و بخش زیادی از آن در فلات مرکزی صرف فعالیت های صنعتی در اصفهان و یزد می شود.

همچنین علی لاریجانی رئیس مجلس سال گذشته با حضور در شهرستان گلپایگان و افتتاح سد کوچری که ظرفیت انتقال آب سرشاخه های دز به قمرود را افزایش می دهد، بنا به گفته علی بختیار نماینده مردم گلپایگان در حال حاضر به شدت به دنبال افزایش ظرفیت مدیریتی این طرح انتقال آب است؛ انتقال آبی که هم اکنون بسیاری از روستا و مزارع شهرستان های الیگودرز و گلپایگان را با مشکل تأمین آب کشاورزی و شرب رو به رو کرده است تا به وسیله آن زمینه های رشد و توسعه شهرهای مرکزی از جمله قم فراهم شود.

در رابطه با چرایی مدیریت غلط منابع آب کشور در دهه های گذشته و چرایی تکرار این رویه ها در سال های کنونی، عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست که خود نزدیک به دوازده سال وزیر جهاد کشاورزی بود و در حال حاضر نیز مشاور عالی معاون اول رئیس جمهور در حوزه منابع آب است، پاسخ هایی را به خبرنگار «تابناک»، داد که تا حدودی تفاوت نگاه کارشناسی با مدیریتی و نیز ریشه مشکلات کنونی را آشکار می کند.

کلانتری در این زمینه به «تابناک» گفت: موضوع اصلی مدیریت منابع آب کشور این است که در جهان استاندارد برداشت از منابع آب تجدیدپذیر 40 درصد است و این رقم در ایران به بیش از 110 درصد می رسد. هیچ کشوری حق ندارد، بیش از 40 درصد از منابع آب خود را برداشت کند، ولی ما بنا به دلایل مختلف چنین مجوزی را صادر کرده ایم و هم اینک نیز این رویه غلط ادامه دارد.

وی در پاسخ به پرسش خبرنگار «تابناک» که پرسید نظر شما در مورد طرح های انتقال آب فراوان اجرا شده که خسارات زیست محیطی آن اکنون نمایان شده است، چیست، گفت: این همه سر و صدا در مورد طرح های انتقال آب و جابجا شدن حوضه به حوضه آب در حالی است که کل حجم آب انتقال یافته 2 درصد آب مصرفی کشور است و در کشور ما 110 درصد برداشت و مصرف آب داریم. این 2 درصد آب انتقالی چندان تأثیری در مشکل آب نداشته و اگر هم داشته آن را میهمان من باشید!

کلانتری در ادامه گفت: من بیست سال پیش زمانی که وزیر کشاورزی بودم در مورد بحران آب اعلام خطر کردم و دستور دادم که مسئولان و مدیران از خیر کشت نوع دوم بگذرند، اما در عمل چنین اتفاقی رخ نداد و مدیران و دیگر نهادهای تصمیم گیر حتی کشت نوع سوم را نیز مرسوم کردند.

رئیس سازمان محیط زیست افزود: در حال حاضر 97 میلیارد متر مکعب آب در کشور به صورت سالانه برداشت می کنیم که از حد استاندارد بسیار بالاتر است. در چنین شرایطی معلوم است که به بحران آب خواهیم رسید. اینکه بگوییم چون کشورهای دیگر به ما گندم نمی دهند، ما باید در گندم خودکفا شویم نتیجه اش همین می شود که می بینیم.

مشاور معاون اول رئیس جمهور در حوزه آب و محیط زیست افزود: بر اساس برنامه ششم توسعه میزان مصرف سالانه آب کشور باید 37 میلیارد متر مکعب افزایش یابد و این در حالی است که در حال حاضر نیز میزان مصرف آب ما به نسبت میانگین جهانی بسیار بیشتر است و این نشان می دهد، برنامه ششم اصلاً قابلیت اجرا ندارد.

کلانتری در بخش دیگری از پاسخ خود به پرسش خبرنگار «تابناک»، افزود: سیاست های آب کشور غلط است و در راستای پایداری محیط زیست پیش نمی رود؛ سیاست های غلطی که در چهار دهه گذشته دنبال شد و حالا مردم را به جان هم انداخته است.

این مقام مسئول بدون اشاره به سابقه طولانی 16 ساله خود در مدیریت منابع آب و خاک کشور و با اشاره به اینکه مردم قربانی سیاست های غلط مسئولان در حوزه منابع آب شده اند، اضافه کرد: در سال 1389 مجلس مصوبه ای را به تصویب رساند که بر اساس آن تمام چاه های غیر مجاز دارای مجوز شدند. این در حالی است که در سال اخیر در 21 استان کشور میزان بارندگی پایین تر از نرمال جهانی بوده و بر اساس پیش بینی دانشمندان در سال های آینده نیز اوضاع از این بهتر نمی شود.

کلانتری با تأکید بر اینکه طرح های انتقال آب مشکل بحران آب کشور نیست و بدون مشخص کردن جایگاه خود به عنوان کارشناس یا سیاستمدار ادامه داد: مشکل اصلی این است که در کشور ما کارشناسان حق صحبت در مورد منابع آب را ندارند و این سیاستمداران هستند که رأی و نظر خود را بر مدیران اجرایی تحمیل می کنند.

وزیر اسبق و یازده ساله جهاد کشاورزی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه کل حجم آب انتقالی حوضه به حوضه ایران 2 درصد است، گفت: برخی نمایندگان به وزیر جهاد کشاورزی فشار وارد می کنند که پیشروی مصرف آب در کشت محصولات آب برنایستد و این موضوع در استیضاح او نیز مشهود است.

کلانتری در پایان و بدون آنکه نقش خود و مدیران زیرمجموعه اش را بروز بحران آب تشریح کند، گفت: به هر حال اگر حاکمیت پذیرفت که کشور باید به پایداری برسد و این کشور را باید با علم مدیریت کرد، می توان تصمیم های اصلاحی را انجام داد ولی در غیر این صورت شرایط همینی هست که می بینیم و در چنین شرایطی مردم مناطق مختلف کشور فکر می کنند که حقشان ضایع شده است.

کلانتری در این گفته های خود ضمن جمع کردن کل منابع آب کشور بدون ملاحظه وضعیت جوی و طبیعی مناطق مختلف از جمله پر آب بودن یا کم آب بودن، نتیجه می گیرد که انتقال آب چون تنها 2 درصد حجم آب مصرفی را شامل می شود، (البته اگر این محاسبه را بتوان پذیرفت) چندان اثری در بحران آب کشور نمی گذارد.

این استدلال در حالی است که می دانیم با اجرای پروژه انتقال آب صفارود از جنوب کرمان به شهر کرمان، سالانه چیزی حدود 35 میلیون مترمکعب آب از حوضه بی جان و خشک جازموریان و سرشاخه های هلیل رود که اکنون اسیر گرد و غبار و خشکسالی است به کرمان منتقل می شود و دقیقاً شرایط مشابهی با این طرح در رابطه با سرشاخه های رود دز و کارون نیز وجود دارد.

رئیس سازمان محیط زیست همچنین بدون اشاره به سال ها حضور خود در رأس مدیریت منابع آب کشور مسائلی از قبیل برداشت بی رویه از منابع آب را عامل اصلی بحران می داند. این در حالی است که وی شخصاً نزدیک به دوازده سال وزیر جهاد کشاورزی کشور بود و بسیاری از زیرساخت های کشاورزی کشور در زمان وزارت وی در کشور ایجاد شد.

با این روند که مدیران ارشد آب و خاک کشور بخشی از عامل بروز بحران را نفی می کنند و بخش دیگری از آن را نیز متأثر از نهادهای خارج از حوزه مدیریت خود معرفی می کنند، باید پذیرفت گفت که بدنه مدیریت آبی کشور اسیر آشفتگی بی حساب و کتابی شده که افق روشنی را از آینده در اختیار نمی گذارد.

 

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۴۵
انتقال آب از خلیج فارس مشکل دارد ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۱
بله دارد خیلی زیاد هم دارد
به نظرم تو نظر سنجی اخیرتون در رابطه با نگرانی مردم در آستانه سال 97 گزینه "همه موارد "رو هم بذارید.
ثواب داره به خدا...
برخی از آقایان بیش از 20 - 30 ساله که در راس مسئولیتهای مختلف هستند و اصلا هم کارنامه خوبی ندارند !!!!!
در سوال نظر سنجی مشکلات اجتماعی جاش خالیست
از نظر فرهنگی و اجتماعی مشکلات زیادی در کشور وجود داره.
دکتر کلانتری در زمینه کشاورزی دانشمند و با تجربه هستند ولی در مورد صنعت آب فکر میکنم اویار (آبیار) محله ما بیشتر بداند.
ای کاش کسی برای مسئولان ارشد توضیح دهد که تا زمانی که تصمیم گیری در مورد مسئله علمی به نسل جوان واگذار نشود، پاسخ مسئله همان است که بود. دیدگاه علمی امثال آقای کلانتری بواسطه آموخته هایی شکل گرفته که ریشه در گذشته ای دور دارند. نباید از مدیرانی در سن و سال ایشان انتظار داشت به آموخته های خود پشت پا بزنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۱
عزیزم این نظریه پوپولیستی است
کلانتری از طرحها و پروژه های این چنینی دفاع می کنه تا سهمشو برداره
موقعیکه بحران خشکسالی چندین سال است که ادامه دارد و چنانچه وضعیت به همین شکل ادامه پیدا کند کل سکنه استانهای شرقی کشور ناچار به مهاجرت خواهند شد تنها راه کار انتقال آب است البته نه از یک استان به استان دیگر بلکه انتقال آب از دریای خزر به استانهای شرقی کشور و انتقال آب از دریای عمان به استانهای مرکزی کشور، چنانچه این انتقال درست برنامه ریزی شود از املاح حاصل از تصفیه آبهای فوق می توان استفاده بهینه کرد که به طبیعت آسیب زیادی وارد نشود، البته فرمایش پروفسور کردوانی متین ولی باید راه کار اساسی برای مشکل بی آبی هم بدهند
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۹
از دریای خزر خوب نیست. چون دریاچه است و به آبهای آزاد وصل نیست
بهترین پروژه برای غارت کشورسدسازی است
تا دیر نشده این اقدامات را انجام دهید.
انتقال آب را متوقف کنید .
سدهای کارشناسی نشده را خراب کنید .
چاه های غیر مجاز و مجاز که کیلویی مجوز گرفتند پر کنید.
شهر سازی در نقاطی که کمبود آب دارند متوقف کنید.
جمعیت شهرهای کم آب را به سواحل و شهرهای پرآب مهاجرت دهید.
وگرنه جنگ داخلی بخاطر آب حتمیه !!!!
زگهواره تاگور خدمت بکن
مشکل آب و محیط زیست و......غیره حل شد شده نشد نشده
مهم اینست که افرادی مثل کلانتری ابتکار و دیگران درحفظ کرسی خدمت موفق بوده اند
سسلام

عزیزان دل وقتی مسولیت در کشور فقط در انحصار عده ای است و دیگران محروم از ان وضع همین است.

بعد از مدتی دوباره مدیران ناکارامد قبلی.

خوب اگر کاری بلد بودن در همان دوران قبلی انجام میدادند. کارنامه هایشان پر از کارهای غیر علمی و هدر دادن منابع کشور
تابناک من خوزستانی هستم
موضوع آب اگر به درستی حل نشود باید منتظر بحران امنیتی شدیدی باشیم
اگر هیچ اعتراضی را جد ی نگرفتید این مورد پاشنه آشیل کشور خواهد شد .

چقدر زود دیر می شود !
وقتی بعلت کاهش بارندگی ها میزان منابع آب شیرین تا حد بحران کاهش یافته و این مشکل روندی فزاینده دارد و هیچ چشم انداز امیدوارکننده ای هم وجود ندارد بجز ذخیره سازی و جلوگیری از هدر روی آب های موجود از طریق سد سازی و برقراری عدالت نسبی از طریق توزیع منابع آب شیرین موجود بین استان ها ، چه راه کار قابل اجرای دیگری وجود دارد؟ آیا بهتر نیست بجای انتقاد و ایرادگیری صرف، راه کار پیشنهاد بدهید؟
البته در این سازمان بین رییس و معاونین ان در مقوله انتقال اب بین حوضه ای اختلاف زیاد وجود دارد ضمنا با توجه به تخصص جناب دکتر کلانتری توصیه میکنم با اطلاع از وضعیت ابهای سطحی و تغییرات عمده بارش و نیازهای اساسی نقاط مبدا دیگر از انتقال اب بین حوضه ای دیگر صحبت نکند الا ابهای مرزی
این آقا دانش کافی ندارد. مثل همان پزشک است که اسم موزه لوور را نشیده بود. اما مدرک داشت .
اگر قرار بود کار مفیدی انجام دهد در این مدت چندسال انجام داده بود.حتی یک نمونه نمیتواند ارایه دهد
هر کشوری بود تا حالا کلانتری رو به جرم خیانت و نابودی منابع آبی در زمان وزارت کشاورزی بیکار کرده بودن نه اینکه به عنوتن رییس سازمان محیط زیست انتخاب شدن متاسفانه اشتباهات دومینو وار داره این کشور رو نابود میکنه کسی هم عین خیالش نیست
پروژه ایران رود باید در دست ساخت قرار بگیرد
بدبختی کشور ما از جایی شروع شد که همه مسولین تازه کار و جوان که در راس کار نشسته بودند خود را همه فن حریف و کارهای علمی و بزرگ و حیاتی را ساده و پیش پا افتاده میدانستند و خود را از گرفتن مشاوره کارشناسان دور کردند و با سعی و خطا در اکثریت کارها کشور را متضرر و خراب کردند .
و زمانی که سنشان هم بالا رفت حاضر نشدند تا به اشتباهات خود اعتراف کنند و به نسل جدید اجازه کار سیستماتیک بدهند .
و نهایتا فرزندان و فامیل نزدیک خود را که تنها امتیازشان نسبت فامیلی بود را در کارهای بزرگ گماردند و وقت پر ارزش کشور را هدر دادند و دست بردار هم نیستند .
مسئولین ارشد نظام نباید اجازه دهند اختیار زندگی میلیونها نفر در دست یک مدیر باشد .
متاسفانه در این چهل سال از بی لیاقتی و تعصب بعضی میران کم بلا به سر مملکت نیامده است .
نباید اجازه داد در موارد حساس یک یا چند نفر محدود تصمیم گیرنده باشند .
انتقال اب فقط اززاینده رود به تمام نقاط کشور مجاز و در بقیه ی موارد ممنوع است..
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۹
احسنت
ترسم نرسي به كعبه اي اعرابي اين ره كه تو ميروي به .........است
ايا ايشان توان تلفظ صحيح نام موزه لوور را دارند
با سلام
اقای کلانتری از کسانی است که خود باعث بروز این مشکلات شده،و احتمالا تحت فشار لابی اصفهانیها انتقال اخرین سرشاخه های کارون را به اصفهان کلید زده و هدف نابودی خوزستان مظلوم است
پاسخ ها
احمدرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۱
عزیزم انتقال اب از کارون به زاینده رود زیر فشار لابی اصفهانیها نبوده
در ارتباط با آب با وجود اینکه به بحران رسیذیم هنوز به علم و دانش اب توجهی نمیشود و با اعمال نفوذ انتقال اب انجام میشود
وقتی ملت افتادن به جون همدیگه تازه میفهمیم چه خبره. دور نیست اون روزی که بحث اب به تمام کشور کشیده بشه
واقعا فکر می کنید از یک پیرمرد تکنوکرات عهد عتیق خیلی فکرای مشعشع و به روز تراوش می کنه؟
زمانی که از نمایندگان مردم رأی اعتماد گرفت، گروهی از نمایندگان مخالف گفتند که در زمان وزارت هم او بود که پروژه های انتقال آب بدون کارشناسی انجام شد و در زمان هم او سدهای بسیار بدون کارشناسی ساخته شد
نابودی کشور به دست رانت خواران و باند بازی ولابی گری . دلسوزان رهبری و ایرانیان باتعصب شما چرا فکری نمیکنید؟
معلومه مشكلي نداره،اينا اومدن جيبشون رو پر كنن با هيچي مشكلي ندارن،مسئولان اصلا كارشون اينه كه ايران رو نابود كنن از ايران فقط يه بيابون باقي بمونه.
نه تنها کلانتری بلکه بیشتر مسئولان کشور افراد نالایق هستند برای ایران عزیز ما اینها بسیار خطرناکتر از اسرائیل و آمریکا هستند
وای بر این دولت مردم فریب
بين خوشحالي وزير ودلشوره هاي مردم از بايت اب خيلي فاصله است.
تنها دوراهکار ایشان دارند اول دعا دوم سد زدن
تعجب دارد که چه قدرتی پشت این فرد مخرب وجود دارد
روزهای درگیریهای شدید با سلاح گرم در داخل برای آب را خواهیم دید.عجله نکنید
عجب تفسیر یکطرفه و مغرضانه ای میکنید انتقال اب کارون!!!
مشکل کمبود آب انتقال آن نیست مشکل مدیریت است
نهایت این تصمیمات نابخردانه، ایجاد تنفر بین مردم استانها و اقوام مختلف است که از هم اکنون می توان آن را مشاهده کرد.
صد رحمت به روزنامه های اصول گرا مثل فارس نیوز شما که دست انها را از پشت بسته اید در سانسور عقاید مخالف
اگر یک نفر در دبیرستان ۳ سال در یک کلاس رد میشد دیگه نمیتونست در نوبت روز درس بخواند باید میرفت شبانه واگر دو سال در انجا رد میشد دیگر همان مدرک سیکل بود و رتبه ای متوسط به پایین داشت ‌ولی تو این دولت ها هر چه شما بیشتر در پروژه ها و ندانم کاری ها شکست بخورید جایگاهتان بالاتر میرود
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل