بازدید 13161

راه‌اندازی سامانه مودیان، بزرگ‌ترین اقدام جهت تحقق نقشه راه رشد غیرتورمی ایران

راه‌اندازی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اقدام اصلاحی وزارت اقتصاد جهت تحقق نقشه راه رشد غیرتورمی اقتصاد کشور است که اهدافی مانند اخذ مالیات از بخش‌های غیرمولد و دلالی، هوشمندسازی فرآیند اخذ مالیات، حذف ممیز‌های مالیاتی، اخذ عادلانه‌تر مالیات، کاهش فرار مالیاتی و کاهش بخش غیرشفاف اقتصاد و ایجاد شفافیت مالی و اقتصادی را فراهم می‌کند
کد خبر: ۱۱۲۷۰۳۰
تاریخ انتشار: ۰۷ تير ۱۴۰۱ - ۱۷:۵۲ 28 June 2022
به گزارش تابناک اقتصادی؛ از مهمترین اهداف هر نظام مالیاتی کارآمد، اخذ مالیات به شیوه‌ای عادلانه و ایجاد شفافیت مالی و اقتصادی در جامعه است. سازمان امور مالیاتی کشور نیز در طی سال‌های اخیر اهداف کلانی را در این حوزه در چارچوب اجرای قوانین مالیاتی دنبال کرده است. شفافیت در فعالیت‌های اقتصادی آثار بسیار مهمی از جمله هوشمندسازی نظام مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی، حذف تشخیص مالیات علی الرأس، پرداخت مالیات منطبق با درآمد و با رویکرد برابر و همچنین تکریم مودیان مالیاتی و افزایش رضایت آن‌ها را به دنبال دارد.

با عنایت به اهمیت این موضوع، خط‌مشی‌گذاران این عرصه با تاکید بر ضرورت مالیات‌ستانی مبتنی بر اطلاعات شفاف و قابل استناد و بهره‌گیری از ابزارا‌های ثبت معاملات و سامانه‌های اطلاعاتی، به دنبال جلوگیری از فرار مالیاتی و رفتار منصفانه با حذف تبعیض و تشخیص مالیات فعالان اقتصادی بر مبنای اطلاعات موثق و قابل اعتماد مالی بوده‌اند.

از این روی در دو دهه اخیر در قوانین متعددی، مودیان مالیاتی ابتدا مکلف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش شدند که سیر این قوانین از اصلاحیه قانون نظام صنفی مصوب سال ۱۳۸۲ شروع شد، اما در زمینه اجرا با مشکلات فراوانی روبرو شد و نتیجتا در سال ۹۴، طی اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب سال ۱۳۹۴ و به موجب ماده ۱۶۹ آن قانون، سازمان امور مالیاتی مکلف به پیاده‌سازی سامانه صندوق مکانیزه فروش گردید و مودیان موظف شدند برای ثبت معاملات کالا و خدمات خود از سامانه صندوق فروش و تجهیزات مشابه استفاده کنند و برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب‌ها، قرارداد‌ها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه کنند.

اما در مهرماه سال ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی با هدف ایجاد یک تحول بنیادین در نظام مالیاتی کشور در جهت نهادینه کردن عدالت و شفافت اقتصادی، کاهش اقتصاد سایه (بازار سیاه)، کاهش فرار‌های مالیاتی و تامین منابع اطلاعاتی قابل استناد برای نظام مالیاتی کشور به منظور محاسبه مالیات منصفانه و مبتنی بر رویداد‌های مالی واقعی، قانونی را تحت عنوان قانون «پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان» تصویب و به دولت ابلاغ کرد.

امروزه قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان به عنوان بستر اصلی اجرای بسیاری از قوانین مالیاتی مورد تاکید است. از جمله قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ که به موجب آن کلیه اشخاص مشمول این قانون مکلف به عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی برای فروش کالا و خدمات خود شده‌اند و ماخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالا‌ها و خدمات، در مورد مودیان عضو سامانه مودیان، ارزش فروش مندرج در صورتحساب الکترونیکی است که توسط آنان در سامانه مزبور ثبت شده است. همچنین می‌توان پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان را به عنوان بستر حیاتی برای اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه (CGT)  درنظر گرفت که مراحل بررسی و تصویب آن‌ها در دولت و مجلس در دست انجام است.

وجود ناعدالتی‌های در اخذ مالیات، عدم وجود شفافیت در حوزه جریان کالا و همچنین پایین بودن درآمد‌های مالیاتی کشور به نسبت تولید ناخالص ملی و در نتیجه کسری عملیاتی بودجه از مسائلی است که نظام حکمرانی کشور ما با آن روبرو است.
 
طی سالیان اخیر تلاش‌های فراوانی صورت گرفته است که به مانند بسیاری از کشور‌های پیشرفته، نظام مالیاتی فعلی به سمت اصلاح و عدالت پیش برود و همچنین از طریق سامانه‌های متصل مالیاتی امکان ایجاد شفافیت در اقتصاد فراهم گردد و از طرفی دیگر با افزایش کارآمدی نظام مالیاتی به افزایش درآمد‌های پایدار مالیاتی دست یابیم و در نهایت کسری بودجه را نیز به حداقل برسانیم.
 
همه این عوامل نیازمند ایجاد سازوکار واحدی برای کل زنجیره کالا‌ها در اقصی نقاط کشور است که به این مهم از طریق سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی و پایانه‌های فروشگاهی دست خواهیم یافت.
 
از همین رو راه‌اندازی این سامانه علاوه افزایش درآمد‌های مالیاتی و ارتقای شفافیت اقتصادی، موجبات اخذ مالیات از بخش‌های غیرمولد و دلالی، هوشمندسازی فرآیند اخذ مالیات، حذف ممیز‌های مالیاتی، اخذ عادلانه‌تر مالیات، کاهش فرار مالیاتی و کاهش بخش غیرشفاف اقتصاد را فراهم خواهد کرد که کارکرد بسیار زیادی برای اقتصاد و بخش مولد اقتصاد به همراه خواهد داشت؛ بنابراین راه‌اندازی سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اقدام اصلاحی وزارت اقتصاد جهت تحقق نقشه راه رشد غیرتورمی اقتصاد کشور است.
 
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۶
در این چند سال تنها چیزی که رشد چشمگیر داشته یکی اختلاس های کلان . 2 صادرات اقازادها با پول بیت المال به امریکا . 3 گرفتن بی دلیل مالیات از مردم . هرچه مالیات بیشتر گرفته شود اجناس گرانتر میشود . جز با دستورهای واحی مسولین به برگشتن قیمتها به قیمت سابق
عجیب ترین اقدام اقتصادی گرفتن مالیات ازهرگونه فعالیت اقتصادی ازاددرجائیکه تورم نزدیک به صددرصد دارد است مالیات گیری درکشورهائیکه تورم نزدیک به صفرویا بسیارپائین است توجیه پذیراست ولی درکشورماباعث رکودکسب وکارسالم وچرخش آن به کارهای اقتصادی زیرزمینی ویافرارسرمایه ها وکارآفرینان ازکشورمیشودکه ضررش دردرازمدت ازنفعش بمراتب بیشتراست تقلیدگاهی خوب است ولی درجهت درست ونه هرتقلیدی چقدر خوب بودمدیران اقتصادی ما حداقل هرشش ماه یک مرتبه نتیجه اقدامات اقتصادی خودرامنصفانه نقدوبررسی میکردند
آیا با وجود تحریم ها که خود موجب استفاده از روش های دور زدن تحریم ها از طریق قاچاق و ... شده (بخوانید بابک زنجانی) میتوان براستی از ترمیم و شفافیت اقتصادی صحبت کرد؟
تمام فکر و هم و غمتون شده گرفتن هر چه بیشتر مالیات
تورم سالیانه بالای 60 در صد مالیات پنهان دولتها از مردم است .

تابناک اقتصادی خودت حتما اینو می دونی دیگه
پس در مورد مالیات حرف از عدالت وبرابری نزن
در کشورهای دیگر دولت مالیات می گیرد که آموزش و پروش رایگان ، بهداشت و درمان درست و حسابی ، محیط زیست پاک ، امنیت جانی و مالی و شغلی ، مسکن و آینده و دهها مورد دیگر برای مردمش درست کند شما با این همه مالیاتی که از مردم می گیرید چه خدماتی به مردم می دهید؟؟؟؟؟؟؟؟ مالیات از مردم به زور می گیرید که حقوق های نجومی دار و دسته خودتان و ایل و تبارتان و تامین بشه مالیات از مردم می گیرید که در کاخ زندگی کنید و در بین محافظان رفت و آمد کنید چرا باید مالیات به شما بدهیم؟ جز افزایش فقر و فسد و بدبختی برای مردم چه کرده اید؟
فقط مالیات گرفتن کشورهای پیشرفته برای مسئولان مهم است لطفا میزان دقیق پرداخت های دولت از مالیات های مردم و میزان ارز حاصل از صادرات منابع ملی را شفاف مانند کشورهای پیشرفته به مردم اعلام کنید
بسیاری از کشورهای جهان سوم هم این سیستم را دارند. یعنی همان لحظه که کارت کشیده می شود ارزش افزوده به حساب دولت واریز می شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۸
کدوم کشور جهان سومی سراغ دارین که تورمش بالای ۵۰ درصد باشه اونم هر سه ماه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
شما جونی برای صنعت گذاشتید با قیمت گذاری دستوری که توسعه بده رشد کنه
خالی کردن سفره و جیب مردم
یه مدتی هست که هرجا میرم برای خرید میگن یا پول نقد بده یه یه شماره کارت میدن میگن به این شماره پول واریز کن از تراشکاری گرفته تا اموزش موسیقی ... اونوقت من کارمند هنوز حقوق نگرفتم مالیاتس کسر شده
فقط یک سوال یک کارمند چند بار باید مالیات پرداخت کند یکی زمانی که حقوق دریافت می کند و دیگری زمانی که باقیمانده ان را هزینه می کند ؟؟؟؟؟؟؟؟
وقتی استان قدس و بنیادها و ستاد اجرایی و قرارگاهها مالیات نمیدن درحالی که نصف بیشتر اقتصاد دستشونه چه انگیزه ای برای مردم در مالیات دادن می مونه
دریافتش خوبه
اینکه کجا و چگونه صرف بشه حرف دیگه ای هست
بشه حقوق پرسنل دولت بزرگ؟
یا خرج بهداشت و آموزش و رفا بشه؟
هیچ خیری از شما به مردم نمیرسد بازهم دستتون در جیب مردم است پول زور میگیربد تا جبران ناکارامدی اقتصادی و هزینه لج بازیتون با دنیا را دربیاورید چه گناهی کرده ایم که متولد ایران هستیم
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل