مصطفی صفاری کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با بورس تابناک پاسخ داد

حذف نوسان‌گیری روزانه تصمیم درستی بود؟

در پنجم مهرماه ۱۳۹۹ طی اطلاعیه‌ای اعلام شد که تا اطلاع ثانوی، زمان سپرده شدن سهام از t +۰ به t+۱ تغییر می‌یابد. بر اساس این تصمیم، انجام معامله روز مجاز نیست و بدیهی است فروش سهام خریداری شده در همان روز امکان پذیر نخواهد بود. از نظر کارشناسان، آیا حذف نوسانگیری روزانه تصمیم درستی بود؟
کد خبر: ۱۰۰۵۶۵۰
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۹ - ۲۰:۴۵ 28 September 2020

بازار سرمایه این روزها حال و روز چندان خوشی ندارد و بیشتر روزها شاخص کل با اُفت شدید مواجه است و دیگر به مانند چهار ماه نخست امسال از رشدهای افسانه ای شاخص کل خبری نیست.

به گزارش بورس تابناک، با طولانی شدن روند اصلاح و ضررهای سنگین سهامداران، مسئولین سازمان بورس تصمیماتی برای بازگشت تعادل به بازار سرمایه در این مدت گرفتند؛ برای نمونه در ابتدا جلساتی را با حقوقی ها جهت حمایت از برخی سهام های خاص برگزار و سپس در چند روز اخیر تصمیمات دیگری از جمله ممنوعیت معادلات الگوریتمی تا اطلاع ثانوی و همچنین تصمیم در رابطه با ممنوعیت نوسانگیری روزانه اتخاذ کردند؛ تصمیماتی که واکنش های مختلفی را به همراه داشته است، به خصوص تصمیم اخیر که مربوط به حذف نوسانگیری روزانه بوده است.

در پنجم مهرماه ۱۳۹۹ طی اطلاعیه‌ای اعلام شد که تا اطلاع ثانوی، زمان سپرده شدن سهام از t +۰ به t+۱ تغییر می‌یابد. بر اساس این تصمیم، انجام معامله روز مجاز نیست و بدیهی است فروش سهام خریداری شده در همان روز امکان پذیر نخواهد بود.

بسیاری از فعالان بازار سرمایه، این تصمیم را باعث کاهش نقد شوندگی عنوان کردند، اما مسئولین سازمان از این تصمیم دفاع نمودند؛ برای نمونه، علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران درباره تصمیم جدید مبنی بر عدم امکان فروش سهام خریداری شده در یک روز، گفت: این تصمیم که تا زمان اطلاع بعدی ادامه خواهد داشت، خواسته فعالان بازار مبنی بر کنترل شرایط غیرعادی و مصوبه نهاد ناظر بازار سرمایه برای سرمایه‌گذاری واقعی بوده و چندان هم پیچیده نیست. وی همچنین در گفت‌وگو با بخش خبری ۲۱ شنبه شب (مورخه ۵ مهر ۹۹) شبکه یک سیما گفت: کسانی که در یک روز سهام را می‌خریدند و همان روز می‌فروختند بقیه سهامداران را که نگاه طولانی مدت به بازار سرمایه داشتند، متأثر می‌کردند. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران گفت: بر این اساس و نظرسنجی فعالان بازار سرمایه، به اجرای ممنوعیت نوسان‌گیری روزانه تصمیم گرفتیم. صحرایی با اشاره به اینکه تصمیمات درباره بازار سرمایه، همیشه موافقان و مخالفانی دارد، افزود: با نظرسنجی از فعالان منصف بازار سرمایه، این تصمیم درست را گرفتیم و بر اساس نظرسنجی، حدود ۸۰ درصد فعالان مجازی بازار سرمایه، موافق این تصمیم هستند.

مرتضی صفاری کارشناس بازار سرمایه:

حذف نوسانگیری روزانه و ممنوعیت معاملات الگوریتمی تصمیم درستی بود/ درصد شناوری سهام به خصوص عرضه اولیه ها باید افزایش یابد

حذف نوسانگیری روزانه تصمیم درستی بود؟

مصطفی صفاری درباره تصمیمات اخیر گفت: مطمئناً حذف نوسان گیری روزانه، تصمیم درستی بود. وی افزود: دلیل این درست بودن تصمیم هم این است که در واقع ابزارهایی که در بازارهای با عمق زیاد به کار گرفته می شدند را در بازاری که سهام شناوری پایینی دارد اجرایی کرده ایم.

صفاری در مورد ممنوعیت معاملات الگوریتمی نیز گفت: این معاملات موجب می شوند که یا شاهد صف های خرید و یا صف های فروش در بازار سرمایه باشیم. بخش عظیمی از مردم که سهامداران حقیقی هستند قادر نخواهند بود در بازارهای الگوریتمی سهام خود را به فروش برسانند و این باعث ایجاد مشکلاتی می شود. خوشبختانه سازمان بورس این مسئله را درک و ممنوعیت این نوع معاملات را تا اطلاع ثانوی اعلام کرد.

وی با انتقاد از پایین بودن سهام شناور نمادهای حاضر در بازار سرمایه گفت: اگر ما شناوری را به ۵۰ درصد بتوانیم برسانیم ابزارهایی که به کار گرفته شدند، می توانند ابزارهای خوبی باشند اما اگر با سیستمی کار شود که سهام شناور پایینی دارد این ابزارها می توانند اشتباه باشند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: باید برای افزایش درصد سهام شناوری به خصوص در عرضه های اولیه تدابیری اتخاذ شود. وی افزود: باید شرکتی وارد بازار سرمایه شود که قصد دارد سهامی عام شود و نه اینکه تنها با هدف اینکه قیمتش افزایش یابد به این بازار وارد شود. به عنوان نمونه هنگامی که دولت، نماد شستا را وارد بازار سرمایه کرد، چرا سهم خود از شستا را کاهش نداد؟ همان ده درصد سهم خود را نگه داشته است. این باعث می شود که سهامدارانی که وارد این سهام می شوند با افق دید یک روزه وارد شوند، در حالی که بازار بورس افق بلندمدت یک سال به بالا را جهت سرمایه گذاری نیاز دارد. این مسائل باعث شد تا سهامداران افق دید سرمایه گذاری در بورس را کوتاه مدت در نظر بگیرند و به بازار سرمایه به چشم یک بازار یک روزه با سود بالا نگاه کنند.

صفاری در پایان با تاکید دوباره بر این که دو تصمیم اخیر سازمان بورس تصمیم درستی بود، افزود: اثرات این تصمیمات درست با گذشت زمان بیشتر حس خواهند شد. 

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۸
بقیه تصمیمات مملکت درست بود تا این تصمیم درست باشه؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
بقيه تصميمات را كار ندارم ولي اين تصميم كاملا درست بود، بورس تبديل شده بود به محلي كه نوسانگيران با آهنربا لحظه به لحظه به دنبال چپاول پول كساني بودند كه قصد حمايت از سهم ها را كرده بودند.
ناشناس
| Germany |
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
این تصمیمات بازیه خود دولت نمیخواد رشد کنه بورس فعلا به خاطر مشغولی فکر مردم و نقدینگی
تمام تصمیمات این چند روز بورس کاملا اشتباه بوده
پاسخ ها
کاوه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
به جای این همه تصمیم نادرست یک تصمیم درست کافیست. دامنه نسان را حذف کنند تا بازار خود به خود در کمترین زمان متعادل شود و نقد شوندگی آنی باشد. در این شرایط و با حذف دامنه نوسان تشکیل صف معنی ندارد و کسی هم به دنبال ابزاری برای صف سازی نمی رود. دامنه که نباشد نوسان روزانه هم قابل محاسبه نیست و هیچکس از کف و سقف قیمت روزانه مطلع نیست که بتواند نوسان بسازد و نوسان بگیرد. اقتصاد علم است. علمی ساده است که باید به مهمترین قانون آن یعنی کشف قیمت به روش برخورد عرضه و تقاضا احترام بگذاریم . یادمان باشد به این قانون هیچکس نمی تواند دستور بدهد و قیمت تعیین کردنی نیست. قیمت از برخورد عرضه و تقاضا ایجاد می شود و در هر لحظه تنها واقعیت بازار است!!
چرا واقعا هیچ کاری را درست نمی توانند انجام دهند مسیولان بی سوادند یا بی سوادان مسیولند فکر کنم نتییجه سهمیه ها و مدیریت و دانشگاه سهمیه ای و سفارشی دارد نتیجه اش را در نابودی گشور نشان میدهد با سوادان و نخبه گان را فراری دادیم و پخمخ گان و کم سوادان را سر کار اوردیم کشور دارد به ورطه سقوط گشانده می شود وقتی به خود میاییم که در ضعیف ترین وضع ممکن هستیم و از موضع ضعف تصمیم خواهیم گرفت ببینید چی رو کی گفتم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
چرا انقدر غلط نوشتاری داری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
خودت فهميدي چي رو گفتي؟ اگر مطلب منطقي راجع به موضوع داري حرف بزن و گرنه حرف كلي را هر کسي مي تواند بزند.
سلام بله تصمیم خیلی درستی بود. دلیل ندارد کسی صبح بخرد نیم ساعت بعد بفروشد. اگر هم نوسانگیر باشد فردا هم می تواند بفروشد. سرمایه گذاری باید به دید بلندمدت باشد. باید سرعت گردش نقدینگی کاسته شود.
پاسخ ها
کاوه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
دوست عزیز. خریدار در لحظه خرید مالک است و پول می پردازد و باید به هر دلیل که مایل به فروش بود بتواند آنچه را مالک شده بفروشد. این منطق معامله است. مگر حق فسخ خرید را برای خریدار قایل شویم که مشکلات دیگری دارد. اصولا برای ممانعت از نوسان سازیو نوسان گیری باید عامل اصلی که وجود دامنه ثابت نوسان است را از میان برداریم. نه این که با اصرار به تصمیمی نادرست تصمیم های نادرست بعدی را بگیریم. سایر کشو ها تجربه بهتری از ما در مدیریت بازار سرمایه دارند و بهتر است با مطالعه تجارب آنها به دنبال اختراع دوباره چرخ نباشیم!!
پرنیان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
ببین آزادی عمل یه چیزه مثبته اگه یه عده نیمساعته خریدار و فروشنده میشن دارن درصد کارمزد به کارگزاری پرداخت میکنن الان یه نفر سکه بخره همون روز بفروشه کسی کار داره؟ به نظرم با منع و قانون درست نمیشه یه سوال اصلا این همه نوسان منطقیه؟تو دنیا چرا این مشکل را ما داریم؟
هر کاری می کنند فعلا دارند اصل پول ما سهامداران خرد را از بین می برند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
سهامداران خرد بايد صبر داشته باشند و انتظار كسب سود لحظه اي را از سر خود بيرون كنند.
در این چند روز هر کاری که برای مثبت شدن بورس ممکن بوده انجام دادن ولی باز هم منفی شد !
کی میخوایم یاد بگیریم که "اقتصاد دستوری نیست"
یا به اصول اقتصاد عمل میکنید وبا اون اصول خودشون رو به شما تحمیل میکنند.
والسلام
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
خدا همه رفتگان شما بیامرزد. این شد دو کلمه حرف حساب.
فعلا که هرچه دار و ندارمو رو این بورس ویران کرده. خدا مسببین تشویق به سرمایه گذاری در بورس بجای خرید سکه و ارزرد نگذ
به نظرم درست نبود
این نظر سنجی رانتی را هم بوجود میآورد.بهتراست که قوانین مدون باشند و به این راحتی تغییر نکنند. عده زیادی که ازتصمیم شما آگاه بودند قطعا فروخته اند تا زمانیکه شیب سقوط آزادبورس ملایمترشود دوباره به بازار برگردند.
نوسان گیری یک موضوع است و نوسان سازی موضوعی دیگر. آنچه ما متوجه شده ایم دستکاری قیمتی ؛ ایجاد نوسانات شدید جهت تاراج دارایی سایر سهامداران است که امری به شدت نکوهیده می نماید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۸
نوسان سازی تنها در حضور دامنه ثابت نوسان معنا پیدا می کند و ایجاد صف خرید و فروش. دامنه که نباشد اصل نوسان سازی بسیار دشوار خواهد بود.
اقلا یک نظر مخالف را هم می نوشتید استدلال ایشان بسیار آبکی بود و بنده خدا خودش هم نفهمید که چی می گوید.
مهمترین رکن هر بازار مالی نقدشوندگی هست. همین نوسان گیر ها ریسک می کردند و صفوف رو جمع می کردن. شما آمار معاملات این هفته رو با هفته قبل مقایسه کنید. 80 درصد بازار قفل در صف فروش بدون خریدار.
این وضعیت فقط برای بخش خاصی از بازار جذابه که بتونه صفوف فروش ممتد، قیمت سهم ها به یک سوم برسونه و بعد با منت ، از دست مردم دربیاره. بعدم 3 ماه دیگه 2-3 برابر به مردم بندازه.
چرا نوسانگیری را حذفکرده اند باید دسترسی سهامدارانی که از این شرایط استفاده نادرست میکنند را برای چند ماه قطع کنند اول به انها اخطار و بعد در صورت تکرار قطع کنند
آقا من طلا گرمی 225 بود رفتم 90 میلیون طلا خریدم بعدش اومدم یه حماقتی کردم طلا گرمی 622 بود 100 میلیون دیگه خریدم همشون هم طلای دست دوم بدون اجرت همشون هم دارم کاش بیشتر میخریدم
فعلا نتایج این دسته گل جدید داریم می بینیم
چرا تو بازارهای موازی نوسانگیری ممنوع نیست. مگه یه سهامدار حقیقی چقدر از نوسان گیری روزانه عایدش میشه کلی باید کارمزد و مالیات بده تازه اگه خیلی حرفه ای باشه سود میبره. نتیجه این تصمیم رکود بازار و کاهش نقدینگیه
در تمام بورس‌های دنیا وقتی شاخص حتی 5 درصد بالا میره، میشه سرتیتر اخبار و تحلیل‌های مختلف. میشه یکی از دوستان بورس‌باز اینجا بیاد توضیح بده که چه تغییر مثبت مهمی در اقتصاد ایران اتفاق افتاده که شاخص در یک بازه 3 ماهه 400 درصد رشد که نه، دستکاری شده و شما انتظار دارید که همیشه صعودی باشه و سودهای رؤیایی داشته باشید؟
حذف معاملات الگوریتمی قطعا به نفع سهامداران خرد هست. باید پای‌تابلو بشینی و قیمتها رو خوب چک کنی تا به عمق فاجعه پی‌بیری. ولی ممنوعیت نوسانگیری واقعا تصمیم غلطی ‌بود و نقدشوندگی رو از دو جهت کاهش داد. اولا که همون نوسانگیرها هم با همه ی ایرادی که به کارشون هست یک جورایی نقش بازارگردان رو داشتند و سهام رو از اون کسی که واقعا قصد فروش به هر دلیلی داشت میخریدند و الان همونها هم دیگن نیستند و حقوقی ها هم حمایتی نمیکنند و عملا بازار بیشتر قفل شده. ثانیا شما اگر در طول یک روز سهمی رو خریدی و پشیمون شدی یا سهم دلخواهت از صف‌خرید خارج شد و خواستی سهمتو بفروشی و اون رو بخری دیگه نمیتونی و اصلا به هر دلیلی اگه نیاز به پولت پیدا کنی باید یک روز صبر کنی. نوسانگیر میتونه روزانه هم کار کنه و چندان فرقی به حالش نداره.
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر
آخرین اخبار